DATOS IDENTIFICATIVOS 2023_24
Asignatura (*) JUSTICIA CONSTITUCIONAL Código 15214220
Titulación
Grado en Derecho (2009)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
4 Optativa 2Q
Lengua de impartición
Català
Departamento Derecho Público
Coordinador/a
OLIVERAS JANÉ, NEUS
Correo-e neus.oliveras@urv.cat
laura.pico@urv.cat
Profesores/as
OLIVERAS JANÉ, NEUS
PICO REIG, LAURA
Web
Descripción general e información relevante <div>L'objectiu de l'assignatura és l'especialització en l'estudi teòric i pràctic dels diferents processos que es poden activar davant del Tribunal Constitucional. En concret, després de l'anàlisi de l'origen i justificació de la justícia constitucional, s'analitzaran detalladament el recurs i la qüestió d'inconstitucionalitat, el recurs d'empara, els conflictes competencials i, finalment, el conflicte en defensa de l'autonomia local.</div>

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 CE1 Utilizar principios jurídicos y valores fundamentales como instrumento de trabajo en la interpretación del ordenamiento jurídico
 CE2 Identificar, interpretar y emplear las fuentes jurídicas internas, europeas, internacionales y comparadas
 CE8 Reconocer el carácter unitario del ordenamiento jurídico y la interdisciplinariedad de los problemas jurídicos
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 CE1 Utiliza una interpretación jurídica crítica, fundamentada en valores y principios fundamentales
 CE2 Comprende el funcionamiento genérico del sistema de fuentes de los diferentes ordenamientos jurídicos españoles
 CE8 Genérico
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Contenidos
tema Subtema
1.- Origen i evolució de la justícia constitucional. Models històrics de control de constitucionalitat de les lleis. Evolució i tendències de la justícia constitucional.
2.- El Tribunal Constitucional espanyol. Naturalesa del Tribunal Constitucional. Composició i funcionament. La paritat dels poders públics. Els actes del Tribunal, en especial, les sentències. Els vots particulars. Els incidents d'execució i el seu abast d'acord amb la Llei Orgànica 15/2015.

3.- El control de constitucionalitat de les lleis (I). El recurs d'inconstitucionalitat. Legitimació. Procediment. La suspensió automàtica en els recursos d'inconstitucionalitat per invocació de l'article 161.2 CE. Efectes de la sentència.
4.- El control de constitucionalitat de les lleis (II). La qüestió d'inconstitucionalitat. El dubte de constitucionalitat. El procediment constitucional. Els efectes de la sentència.
5.- El control previ de constitucionalitat dels Tractats Internacionals i dels Estatuts d'Autonomia. La Declaració sobre la constitucionalitat dels tractats internacionals: legitimació, procediment i efectes de la declaració. El recurs previ contra els projectes i les propostes de reforma dels Estatuts d'Autonomia: legitimació, procediment i efectes.
6.- La defensa dels drets fonamentals. El recurs d'empara. Naturalesa jurídica. La legitimació. L'àmbit de protecció. Justificació de l'especial transcendència constitucional del recurs d'empara. Efectes de la sentència. L'autoqüestió d'inconstitucionalitat (art. 55.2 LOTC).
7.- Els conflictes constitucionals (I). Els conflictes de competències: els conflictes positius i els conflictes negatius. La suspensió automàtica per invocació de l'article 161.2 CE. Les impugnacions previstes en el Títol V de la LOTC. Els conflictes d'atribucions.
8.-. Els conflictes constitucionals (II). El conflicte en defensa de l'autonomia local. Legitimació. Procediment. Els efectes de la sentència. (art. 75 quinqués, 6 LOTC).

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
CE1
2 1 3
Sesión magistral
CE1
CE2
9 18 27
Resolución de problemas/ejercicios
CE2
4 8 12
Atención personalizada
5 3 8
Debates
CE1
CE2
CE8
3 6 9
 
Pruebas objetivas de tipo test
CE1
CE2
2 11 13
Pruebas prácticas
CE2
CE8
3 6 9
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Presentació de l'assignatura, explicació de la metodologia de treball i selecció de temes per a cada estudiant.
Sesión magistral Exposició del contingut del temari de l'assignatura.
Resolución de problemas/ejercicios Resolució d'un cas pràctic, comentari d'una sentència o anàlisi d'un document jurídic.
Atención personalizada Sessions de tutoria per aquells o aquelles alumnes que necessitin una orientació específica en el seguiment de l'assignatura.
Debates Activitat on dos o més grups defensen unes postures contràries sobre un tema determinat.

Atención personalizada
descripción
Es faran tutories de seguiment en relació amb els dubtes sobre el contingut del temari.

Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Pruebas objetivas de tipo test
CE1
CE2
Prova teòrica amb preguntes tipus test sobre el contingut de l'assignatura 50%
Pruebas prácticas
CE2
CE8
Resolució d'un problema o cas en l'àmbit de la jurisdicció constitucional. 50%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

En segona convocatòria, l'avaluació consistirà en una prova teòrica de desenvolupament (50%), i d'una prova pràctica, de resolució d'un cas pràctic o comentari de sentència (50%).

Es considerarà suspès en l'avaluació continuada l'estudiant que no arribi a una qualificació de 3 sobre 10 en qualsevol de les proves. La correcció lingüística (gramàtica, sintaxi, semàntica) es tindrà en compte a l'hora de valorar les proves, i pot arribar a disminuir en dos punts la nota del conjunt de la prova corresponent.

Durant la realització d'activitats i proves avaluatives a l'aula, l'estudiant no podrà portar cap tipus de dispositiu de comunicació, transmissió i emmagatzemament de dades que no estigui expressament autoritzat per a la prova. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa.


Fuentes de información

Básica

CAAMAÑO DOMÍNGUEZ, F. i altres; Jurisdicción y procesos constitucionales, MacGraw Hill, Madrid, 1997.

CRUZ VILLALÓN, Pedro; La formación del sistema europeo de control de constitucionalidad, Centro de Estudios Constitucionales, Madrid, 1992.

CRUZ VILLALÓN, Pedro i altres; Los procesos constitucionales, Centro de Estudios Constitucionales, Madrid, 1992.

FERRERES COMELLA, Víctor; Justicia constitucional y democracia, Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, Madrid, 2007.

FAVOREU, Louis; Los Tribunales Constitucionales, Ariel, Barcelona, 1994.

GARCÍA DE ENTERRÍA, E.; La Constitución como norma y el Tribunal Constitucional, Civitas, Madrid, 1981.

GONZÁLEZ-TREVIJANO, Pedro J.; El Tribunal Constitucional, Aranzadi, Navarra, 2000.

KELSEN, Hans; ¿Quién debe ser el defensor de la Constitución?, Tecnos, Madrid, 1999.

MARÍN GÁMEZ, J.A., Naturaleza jurídica del Tribunal Constitucional, Ariel, Barcelona, 1998.

PÉREZ ROYO, Javier, Tribunal Constitucional y división de poderes, Tecnos, Madrid, 1988.

PÉREZ TREMPS, Pablo; Sistema de Justicia Constitucional, Thomson Reuters, Civitas-Aranzadi, 2a. ed., 2016.

RUBIO LLORENTE, Francisco / JIMÉNEZ CAMPO, Javier, Estudios sobre la jurisdicción constitucional, McGraw-Hill, Madrid, 1998.

SCHMITT, Carl, La defensa de la Constitución, Tecnos, Madrid, 1998.

STARCK, C.; Jurisdicción constitucional y derechos fundamentales, Dykinson, Madrid, 2011.

VENTURA FRANCH, Asunción, IGLESIAS BÁREZ, Mercedes (coord.) Manual de Derecho Constitucional con perspectiva de género. Vol I, Ed. Universidad de Salamanca, 2020.

Complementaria

LOZANO MIRALLES, J. i SACCOMANNO, A.; El Tribunal Constitucional (Composición y principios jurídico-organizativos), Tirant lo Blanch, València, 2000.

NOGUERA FERNÁNDEZ, A.; "Supremacía parlamentaria v. justicia constitucional: un análisis a partir del caso de la «cláusula de anulación» en la Carta de Derechos y Libertades de Canadá", Corts. Anuario de Derecho Parlamentario. No. 2, 2013.

NOGUERA FERNÁNDEZ, A.; "¿Democratizando la justicia constitucional? La articulación entre soberanía, justicia constitucional y participación en el viejo y el nuevo constitucionalismo", Oñati Socio-legal Studies. Vil. 1. No. , 2011.

TOMÁS Y VALIENTE, F.; Escritos sobre y desde el Tribunal Constitucional, Centro de Estudios Constitucionales, Madrid, 1993.

Recomendaciones

Asignaturas que continúan el temario
LA TUTELA JUDICIAL PENAL DE LA VIOLENCIA SOBRE LA MUJER/15214235


Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
DERECHOS FUNDAMENTALES/15214102
FUNDAMENTOS DE DERECHO PÚBLICO DE CATALUÑA/15214101
CONSTITUCIÓN Y SISTEMA DE FUENTES/15214005
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.