DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT Codi 15615102
Ensenyament
Dret Ambiental (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4.5 Obligatòria Primer AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
BORRÀS PENTINAT, SUSANA
PIGRAU SOLÉ, ANTONIO
Adreça electrònica
Professors/es
Web http://www.cedat.cat
Descripció general i informació rellevant Gènesi i evolució del Dret internacional del medi ambient. Característiques del Dret internacional del medi ambient. Principis fonamentals. L’aplicació del Dret internacional del medi ambient. Panoràmica de la regulació sectorial.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, aquesta assignatura es realitza a través de tutoria. Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
I. NOCIONS INTRODUCTÒRIES
Tema 1:
Noció i formació històrica del dret internacional del medi ambient.El dret internacional del medi ambient: aspectes generals. Els caràcters específics del dret internacional del medi ambient. L'evolució del dret internacional del medi ambient: d'Estocolm (1972) a Rio de Janeiro (2012).Medi ambient i drets humans.
II. LA FORMACIÓ DE LES NORMES INTERNACIONALES RELATIVES A LA PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT
Tema 2:
El dret internacional general relatiu a la protecció del medi ambient.
La naturalesa de les normes ambientals. Els principis fonamentals del dret internacional del medi ambient.
Tema 3: El dret internacional convencional relatiu a la protecció del medi ambient.
La cooperació dels Estats a través de tractats internacionals en matèria de protecció del medi ambient. Trets característics dels tractats multilaterals de protecció del medi ambient.
III. LA COOPERACIÓ INSTITUCIONALITZADA
Tema 4:
El sistema de les Nacions Unides i la protecció internacional del medi ambient.
El tractament del medi ambient en el marc de l'ONU. El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). Activitats dels òrgans principals i dels organismes especialitzats de l'ONU.
Tema 5: Les Organitzacions Internacionals de caràcter regional i la protecció del medi ambient.
La protecció del medi ambient i les Organitzacions Internacionals d'àmbit europeu. La protecció del medi ambient i les Organitzacions Internacionals d'àmbit no europeu.
IV. L'APLICACIÓ DEL DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT
Tema 6:
L'aplicació de les normes internacionals relatives a la protecció del medi ambient.
Aplicació de les normes internacionals pels òrgans de l'Estat. El seguiment i el control de l'aplicació del dret internacional relatiu a la protecció del medi ambient. Arranjament pacífic de diferències internacionals relatives a la protecció del medi ambient.
Tema 7: La responsabilitat internacional de l'Estat en matèria de protecció del medi ambient.
La responsabilitat internacional de l'Estat per la comissió d'un fet il.lícit. Les dificultats en l'aplicació de les normes generals a l'àmbit ambiental. El tractament de la responsabilitat per danys transfronterers en els acords multilaterals sobre medi ambient. El desenvolupament de normes generals sobre la responsabilitat por danys ambientals transfronterers: els treballs de la Comissió de Dret Internacional.
V. EL CONTINGUT MATERIAL DEL DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT. Aspectes sectorials
Tema 8:
La protecció de l'atmosfera.
Nocions generals. La contaminació transfronterera: el Conveni de Ginebra de 1979 contra la contaminació atmosfèrica a gran distancia. L'esgotament de la capa d'ozó: el Conveni de Viena de 1985 per la protecció de la capa d'ozó i el Protocol de Montreal de 1987. El canvi climàtic: la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 1992 i el Protocol de Kyoto de 1997.
Tema 9: La conservació de la diversitat biològica.
Nocions generals. La Convenció de Ramsar de 1971 sobre la protecció de zones humides. El comerç internacional d'espècies amenaçades: La Convenció de Washington de 1973 sobre el comerç internacional d'espècies amenaçades. La gestió ecològicament racional de la biotecnologia: la Convenció de Rio de Janeiro de 1992 sobre la biodiversitat, el Protocol de Cartagena de 2000 i el Protocols de Nagoya i Nagoya-Kuala Lumpur de 2010.
Tema 10: La protecció dels recursos de terra.
Nocions generals. La Declaració de principis sobre l'ordenació, la conservació i el desenvolupament sostenible dels boscos de 1992. La deforestació. La desertització: La Convenció de les Nacions Unides contra la desertització de 1994.
Tema 11: La protecció de les aigües marines i continentals.
Nocions generals. Protecció de mars i oceans: la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar de 1982. El sistema de la Convenció de Barcelona de 1976 per a la protecció del Mar Mediterrani contra la contaminació. La protecció de les aigües continentals: la Convenció de Helsinki de 1992 sobre la protecció i la utilització de cursos d'aigua transfronterers i llacs internacionals i el Protocol de Londres de 1999, i la Convenció de Nova York de 1997 sobre els usos dels CAI per a finalitats diferents de la navegació.
Tema 12: La gestió dels productes tòxics.
Nocions generals. El Conveni de Rotterdam de 1998 sobre el procediment fonamentat previ aplicable a determinats plaguicides i productes químics perillosos objecte de comerç internacional. El Conveni d'Estocolm de 2001 sobre productes òrganics persistents.
Tema 13: La gestió dels residus perillosos.
Nocions generals. La producció, el tractament i l'eliminació dels residus perillosos. Els moviments transfronterers de residus perillosos: la Convenció de Basilea de 1989 sobre control dels moviments transfronterers de residus perillosos i el Protocol de Basilea de 1999.
Tema 14: La seguretat nuclear i la gestió dels residus radioactius.
Nocions generals. La contaminació radioactiva derivada dels usos pacífics de l'energia nuclear: els convenis sobre seguretat nuclear en el marc de l'Organisme Internacional de l'Energia Atómica. La protecció del medi ambient i els usos no pacífics de l'energia nuclear: la prohibició dels assaigs d'armes nuclears.
Tema 15: L'Antàrtida: Patrimoni Comú de la Humanitat.
Règim jurídic de l'Antàrtida: el Tractat sobre l'Antàrtida, Washington, d'1 de desembre 1959 i el Protocol al Tractat Antàrtic sobre Protecció del Medi Ambient, Madrid, 1991. Acords que complementen el Tractat Antàrtic: la Convenció per la conservació de les foques antàrtiques, Londres, 1972 i la Convenció per a la conservació dels recursos vius marins antàrtics, Camberra, 1980.
VI. EL CONTINGUT MATERIAL DEL DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT. Aspectes transversals
Tema 16:
El Conveni de la Comissió Econòmica per a Europa de les Nacions Unides sobre l'evaluació de l'impacte ambiental en un contexte transfronterer, Espoo, 25 de febrer de 1991 i el Protocol sobre Evaluació Estratègica del Medi Ambient de la Convenció sobre l'Evaluació de l'Impacte Ambiental en un Contexte Transfronterer, Kiev, 2003. El Conveni d'Aarhus sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient, Aarhus, de 25 de juny de 1998. El Protocol del Conveni d'Aarhus, de registre d'emissió i transferència de contaminants, Kiev, 2003.

Atenció personalitzada
Descripció
Reunions amb cada grup de treball per preparar exposició.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

CRITERIS D'AVALUACIÓ: Als efectes de l'avaluació dels alumnes es tindrà en compte la qualificació resultant de l'exposició oral i la de la presentació d'un treball escrit sobre un aspecte dels inclosos en la part V del temari.


Fonts d'informació
Bàsica

BIBLIOGRAFIA:

- ARBOUR, J.-M, LAVALLÉE, S., TRUDEAU, H.., Droit international de l'environnement, Éditions Yvon Blais, Cowansville, Québec, 2e édition, 2012.

- BEYERLIN, U., International Environment Law, Hart, Oxford, 2010.

- BIRNIE, P.W., REDGWELL, C., BOYLE, A.E., International Law and the Environment, Oxford University Press, Oxford-New York, 2010.

- BORRÀS PENTINAT, S., Los regímenes internacionales de protección del medio ambiente, Tirant lo Blanch, Valencia, 2011.

- BROWN WEISS,E. (Edited), Environmental Challenge and International Law, The United Nations University Press, 1992.

- CAMPINS ERITJA, M. (coord), Los retos de la aplicación del protocolo de Kyoto en España y Canadá, Atelier, Barcelona, 2005.

- CARDESA SALZMANN, A., El control internacional de la aplicación de los acuerdos ambientales universales, Editorial Marcial Pons, Madrid, 2011.

- CARREÑO GUALDE, V., La protección internacional del medio marino mediterráneo, Tecnos, Madrid, 1999.

- Comisión Mundial sobre el Medio Ambiente y el Desarrollo, Nuestro futuro común, doc. N.U. A/42/427, de 4.8.1987, Alianza Editorial, 1ªed., 1ªreimp., 1989, Madrid.

- GONZÁLEZ GIMÉNEZ, J., El mar Mediterráneo: régimen jurídico internacional, Atelier, Barcelona, 2007.

- GUTIÉRREZ ESPADA, C., “La contribución del Derecho internacional del medio ambiente al desarrollo del Derecho internacional contemporáneo”, Anuario de Derecho Internacional, Vol. XIV, 1998, pp. 113-200.

- JUSTE RUIZ, J., Derecho Internacional del medio ambiente, Mc Graw Hill, Madrid, 1999.

- KISS, A., BEURIER, J.P., Droit international de l'environnement, 3 ed., Pedone, Paris, 2004.

- KISS, A., SHELTON, D., International Environmental Law, 3ª ed., Ardsley, NY Transnational, 2004.

- LAVIEILLE, J.M., Droit international de l'environnement, Ellipses, Paris, 2º ed., 2004.
- LAZARO CALVO, T., Derecho Internacional del Medio Ambiente, Atelier, Barcelona, 2005.

- LOUKA, E., International environmental law : fairness, effectiveness, and world order Cambridge University Press, Cambridge-New York, 2006.

- NEURAY, J.F., Droit de l'environnement, Bruylant, Bruxelles, 2001.

- PEVATO; P. M., International Environmental Law, Aldershot Ashgate cop. 2003.

- PONS RÁFOLS, X., El régimen forestal internacional, Monografía INIA nº6, Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria, Madrid, 2004.

- RAO, P.K., International Environmental Law and Economics, Blackwell, Malden (Mass.), 2002.

- REMIRO BROTÓNS, A., FERNÁNDEZ EGEA, R.M. (Eds.) El Cambio climático en el derecho internacional y comunitario, Bilbao, Fundación BBVA, 2009.


- RIPOL CARULLA, S., “Principios y normas internacionales sobre seguridad de las instalaciones nucleares”, Cursos de Derecho Internacional y Relaciones Internacionales de Vitoria Gasteiz 1996, Tecnos-Universidad del País Vasco, Bilbao 1997, pp. 177-231.

- RODRIGO HERNÁNDEZ, A.J,, “Nuevas técnicas juríricas para la aplicación de los tratados internacionales de medio ambiente”, Cursos de Derecho Internacional y Relaciones Internacionales de Vitoria Gasteiz 2001, Universidad del País Vasco, Bilbao, 2002, pp. 155-243.

- SANDS, Ph.,- PEEL, J. Principles of International Environmental Law, Cambridge University Press, 2nd. Ed., Manchester/N.Y., 3rd ed., 2012.

- SANDS, Ph., GALIZZI, P., Documents in International Environmental Law, 2nd ed. Cambridge, UK Cambridge University Press 2004.

- SHELTON, D.L. (Ed.), Human Rights And The Environment, Edward Elgar Publishing,UK, 2011 (2 vol.)

- SINDICO, F; FERNÁNDEZ EGEA, R i BORRÀS-PENTINAT, S (Ed.), Derecho internacional del Medio Ambente: Una visión desde Iberoamérica, Ed. Cameron May, London, 2011.

- THORNTON, J. – BECKWITH, S., Environmental Law, Thomson – Sweet & Maxwell, 2nd ed., London, 2004.

- WOLFRUM, R., “Means of Ensuring Compliance with and Enforcement of International Environmental Law”, RCADI, 1998, Tome 272, pp. 9-154.

Complementària

DOCUMENTACIÓ ADDICIONAL

Declaració de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Humà, Estocolm, 1972.
Declaració de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament, Río de Janeiro, 1992.
Declaració de la Cimera Mundial sobre Desenvolupament Sostenible, Johannesburg, 2002.

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent