DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) INSTITUCIONS I POLÍTIQUES DE LA UNIÓ EUROPEA Codi 15645106
Ensenyament
Estudis Avançats en Administració i Dret públic (2011)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Primer Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
PIGRAU SOLÉ, ANTONIO
CARDESA SALZMANN, ANTONIO CARLOS
Adreça electrònica antoni.pigrau@urv.cat
antonio.cardesa@urv.cat
Professors/es
PIGRAU SOLÉ, ANTONIO
CARDESA SALZMANN, ANTONIO CARLOS
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura pretén oferir els instruments necessaris per conèixer l'abast i significat que el procés de construcció europea té per als Estats membres de la Unió Europea, tenint present la transformació que ha suposat tant des del punt de vista normatiu com organitzatiu per aquests Estats, amb especial referència a l'Estat espanyol.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC5 Entendre els models regulatoris, interpretar i aplicar correctament la normativa.
  AC6 Establir hipòtesis de treball, elaborar teories i investigacions científiques en matèria d’administració i dret públic.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbit tècnic concret.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Comprendre el context institucional i normatiu complex on coexisteixen i interactuen normes i institucions internacionals, europees, estatals i subestatals, sabent diferenciar, interpretar i aplicar correctament la normativa en vigor per a cada cas concret. AC5
Proposar solucions a problemes concrets a través d'un breu treball de recerca sobre un qüestió relacionada amb la realitat actual de la Unió Europea. AC6
Fer servir les fonts d'informació primàries i secundàries que siguin rellevants en el context de l'assignatura i avaluar-ne el seu contingut i la seva idoneïtat en el marc d'un discurs clar i coherent, utilitzant durant tot el procés les tecnologies de la informació i de la comunicació. BC6
CC2

Continguts
Tema Subtema
Lliçó 1: LES CARACTERÍSTIQUES BÀSIQUES DE LA UNIÓ EUROPEA 1. Aproximació al procés de construcció europea: des de la creació de les Comunitats Europees fins a la configuració de la Unió Europea.
2. Els objectius, l’estructura organitzativa i els membres de l'UE.
3. La naturalesa jurídica de la Unió Europea.
Lliçó 2: EL SISTEMA INSTITUCIONAL DE LA UNIÓ EUROPEA 1. Les institucions i òrgans de la Unió Europea.
2. Les relacions interinstitucionals a la Unió Europea en l'exercici de les funcions legislatives, executives i judicials: el principi d'equilibri institucional i el principi de cooperació lleial interinstitucional.
3. La funció pública europea.
Lliçó 3: LES POLÍTIQUES I ACCIONS DE LA UNIÓ EUROPEA 1. El principi d'atribució de competències.
2. Tipologia de competències de l'UE.
3. Els principis de l'exercici de les competències de l'UE.
4. Els instruments de l'acció de l'UE.
Lliçó 4: EL MULTILEVEL GOVERNANCE A LA UNIÓ EUROPEA 1. La participació dels actors públics i privats dels Estats membres en la configuració de les polítiques i accions de la Unió Europea.
2. L'aplicació del Dret de l'UE pels òrgans dels Estats membres.
3. La cooperació horitzontal entre els ens subestatals a nivell europeu.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
16 0 16
Seminaris
8 10 18
Fòrums de discussió
0 9 9
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
2 28 30
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries A la primera sessió del curs es presenta l'assignatura i s'organitza una activitat per visualitzar el grau de coneixement que els alumnes tenen del procés de construcció europea, posant-ho en relació amb els resultats d'aprenentatge del curs.
Sessió Magistral Durant el període lectiu del curs dedicat als crèdits reservats a les sessions magistrals s'explicaran els continguts de les lliçons del programa de l'assignatura.
Seminaris Estan previstes dues sessions de seminaris. La primera sessió estarà dedicada a la preparació i l'orientació de l'informe que els alumnes hauràn de preparar sobre algunes de les qüestions plantejades prèviament pel docent. La segona sessió s'hi dedicarà a l'avaluació conjunta dels informes realitzats.
Fòrums de discussió Els alumnes hauran de participar als fòrums de discussió que s'obriran relacionades amb qüestions d’actualitat relacionades amb els continguts de l'assignatura, que plantegi el docent.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Els alumnes podran resoldre qualsevol qüestió sobre l'assignatura a través del correu electrònic de la URV, les eines de comunicació del campus virtual de la URV creades amb aquest objectiu (com per exemple, el fòrum de dubtes sobre l'assignatura) i de les consultes al despatx del professor en el marc de l'horari d'atenció a l'alumne publicat al taulell d'informació del Departament de Dret Públic.

Avaluació
  Descripció Pes
Seminaris L'alumne farà un breu informe sobre qüestions plantejades pel docent, que presentarà per escrit o través d'una exposició oral.
Amb aquesta activitat s'avaluarà la seva claredat expositiva, la qualitat dels continguts i, si escau, l'ús de les TIC com a suport.
Es valorarà:
- L'expressió escrita;
- La capacitat de síntesi;
- La resolució de la qüestió plantejada;
- La reflexió personal fonamentada;
- La participació activa a la sessió de resolució del cas.
La qualificació obtinguda en aquesta activitat avaluada suposarà el 30% de la qualificació final.
Fòrums de discussió L'alumne ha de participar activament als debats plantejats pel docent. Les contribucions s’hauran de fer mentre els respectius fòrums estiguin oberts. Per tal de superar aquesta activitat, l'alumne haurà de fer un mínim de tres (3) intervencions, dues (2) de les quals han d'estar relacionades amb contribucions dels altres participants al fòrum.
Es valorarà:
- L'expressió escrita;
- La capacitat de síntesi;
- La comprensió dels punts clau del tema tractat;
- La reflexió personal fonamentada.
La qualificació obtinguda en aquesta activitat avaluada suposarà el 20% de la qualificació final.
Proves mixtes Es realitzarà una prova objectiva de coneixements on s'avaluaran els coneixements sobre els continguts de l'assignatura. Aquesta prova, que serà escrita, consta de dues parts: una primera part, a la qual s’hauran de desenvolupar dues qüestions teòriques (50% de la qualificació de la prova), i una segona part, a la qual s'haurà de resoldre un supòsit pràctic (50% de la qualificació de la prova). La qualificació obtinguda en aquesta prova suposarà el 50% de la qualificació final de l'assignatura.
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

- ABELLÁN, Victoria i VILÀ, Blanca (Dirs.), OLESTI, Andreu (coord.): Lecciones de Derecho Comunitario Europeo, 6a. ed., Ariel, Barcelona, 2011.

- MANGAS MARTÍN, Araceli i LIÑÁN NOGUERAS, Diego J.: Instituciones y derecho de la Unión Europea, 6na. ed. Tecnos, Madrid, 2010.

- SÁNCHEZ Victor M. (dir.): Derecho de la Unión Europea, Huygens editorial, Barcelona, 2010.

- MANGAS MARTÍN, Araceli: Tratado de la Unión Europea, Tratados constitutivos de las Comunidades Europeas y otros actos básicos de Derecho Comunitario, 15na. ed., Bibilioteca de textos legales, Técnos, Madrid, 2010.

Complementària

OBRES ACTUALITZADES AMB EL TRACTAT DE LISBOA

- DÍEZ MORENO, Fernando: Manual de derecho de la Unión Europea, 5 ed., Cívitas Thomson Reuters, Cizur Menor, 2009.

- ALDECOA LUZÁRRAGA, Francisco: La Europa que viene: el Tratado de Lisboa:[versiones consolidadas del Tratado de la Unión Europea y del Tratado de funcionamiento de la Unión Europea], 2ª ed, Marcial Pons, Madrid, 2010.

- MARTÍN Y PÉREZ DE NANCLARES, José; URREA, Mariola:Tratado de Lisboa. Textos consolidados del Tratado de la Unión Europea y delTratado de Funcionamiento de la Unión Europea, Marcial Pons i Real InstitutoElcano, 2na. ed., 2010

OBRES NO ACTUALITZADES AMB EL TRACTAT DE LISBOA

- ABELLÁN, Victoria; PIÑOL, Joan Lluis i VILÀ, Blanca (Dirs.): Prácticas de Derecho Comunitario Europeo, 2na. ed., Técnos, Madrid, 2003.

- ANDRÉS SÁENZ DE SANTAMARÍA, M. P.; GONZÁLEZ VEGA, J. i FERNANDEZ PÉREZ, B.: Introducción al derecho de la Unión Europea, 2na. ed., Eurolex, Madrid, 1999.

- BERNAD, Maximiliano; SALINAS, Sergio i TIRADO, Carmen: Instituciones y Derecho de la Unión Europea, Realizaciones, Informes y Ediciones Europa, Zaragoza, 2003.

- BOULOUIS, Jean: Droit institutionnel de l'Union Européenne, Montchrestien, 6na. ed., París, 1997.

- CARTOU, Louis: L'Union Européenne, 5na. ed., Precis Dalloz, París, 2004.

- CONSTANTINESCO, V.; JACQUE, J.P.; KOVAR, R. i SIMON, D. (Dirs.): Traité instituant la CEE. Commentaire article par article, Economica, París, 1992.

- CONSTANTINESCO, V.; KOVAR, R. i SIMON, D. (Dirs.): Traité sur l'Union Européenne. Commentaire article par article, Economica, París, 1995.

- CONSTANTINESCO, V.; KOVAR, R. i SIMON, D. (Dirs.): Traités d'Amsterdam et de Nice : commentaire article par article, Economica, París, 2007.

- GARCÍA DE ENTERRÍA, E.; GONZÁLEZ CAMPOS, J. i MUÑOZ MACHADO, S. (Dirs.): Tratado de Derecho Comunitario (Estudio sistemático desde el Derecho español), Toms I, II i III, Civitas, Madrid, 1986.

- HUESA VINAIXA, Rosario (coord.): Instituciones de Derecho Comunitario, Tirant lo Blanch, Valencia, 2000.

- LÓPEZ ESCUDERO, Manuel i MARTÍN Y PÉREZ DE NANCLARES, José: Derecho Comunitario Material, McGraw-Hill, Madrid, 2000.

- ISAAC, Guy (versió espanyola per G.-L. Ramos Ruano): Manual de Derecho Comunitario General, 5na. ed. espanyola, Ariel, Barcelona, 2000.

- LINDE PANIAGUA, Enrique (coord.): Políticas comunitarias, Colex, Madrid, 2001.

- LOUIS, Jean-Victor: El ordenamiento jurídico comunitario, 5na. ed., Comisión de las Comunidades Europeas, Colección Perspectivas Europeas, Oficina de Publicaciones de las Comunidades Europeas, Luxemburg, 1995.

- MANGAS MARTÍN, Araceli: Derecho comunitario europeo y derecho español, 2na. ed., Técnos, Madrid, 1987.

- MENGOZZI, Paolo (traducció per Javier Fernández Pons): Derecho Comunitario y de la Unión Europea, Técnos, Madrid, 2000.

- RODRÍGUEZ IGLESIAS, Gil Carlos.; LIÑÁN NOGUERAS, Diego J. (Dirs.): El derecho comunitario europeo y su aplicación judicial, Cívitas, Madrid, 1993.

- TRUYOL Y SERRA, Antonio: La integración europea. Análisis históricoinstitucional con textos y documentos. I Génesis y desarrollo de la Comunidad Europea (1951-1979), Tecnos, Madrid, 1999.

- VV.AA. Commentaire Megret. Le Droit de la Communauté Européenne, 16 volums, Editions de l'Université Libre de Bruxelles, Bruxelles.

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent