DADES IDENTIFICATIVES 2022_23
Assignatura (*) PRÀCTICA CIVIL Codi 15665104
Ensenyament
Advocacia (2013)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Primer 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Dret Privat,Processal i Financer
Coordinador/a
GIMÉNEZ COSTA, ANA
Adreça electrònica ana.gimenez@urv.cat
sergio.nasarre@urv.cat
hector.simon@urv.cat
cristina.villo@urv.cat
angelelias.perez@urv.cat
susana.viader@urv.cat
maria.saenzdesantamaria@urv.cat
franciscodeasis.garcia@urv.cat
mireia.lopez@urv.cat
pilar.latorre@urv.cat
Professors/es
GIMÉNEZ COSTA, ANA
NASARRE AZNAR, SERGIO
SIMON MORENO, HECTOR
VILLÓ TRAVÉ, CRISTINA
PÉREZ NÚÑEZ, ÁNGEL ELIAS
VIADER MATAMALA, SUSANA
SÁENZ DE SANTAMARÍA GARCÍA, MARÍA
GARCIA COLET, FRANCISCO DE ASIS
LÓPEZ PASERO, MIREIA
LATORRE GUILLORME, PILAR
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Professionalitzador
  AP4 Desenvolupar destreses i habilitats per a l'elecció de l'estratègia correcta per a la defensa dels drets dels clients tenint en compte les exigències dels diferents àmbits de la pràctica professional.
  AP6 Identificar conflictes d'interessos i conèixer les tècniques per a la seva resolució, establir l'abast del secret professional i de la confidencialitat, i preservar la independència de criteri.
  AP7 Desenvolupar habilitats i destreses interprersonals, que facilitin l'exercici de la professió d'advocat en les relacions amb els ciutadans, amb altres professionals i amb les institucions.
  AP8 Conèixer les diferents tècniques de composició d'interessos i trobar solucions a problemes mitjançant mètodes alternatius a la via jurisdiccional.
  AP9 Identificar els requeriments de prestació i organització determinants per a l'assessorament jurídic.
  AP13 Posseir, comprendre i desenvolupar habilitats que possibilitin aplicar els coneixements acadèmics especialitzats adquirits al Grau a la realitat canviant a la qual s'enfronten els advocats per evitar situacions de lesió, risc o de conflicte en relació amb els interessos encarregats o a l'exercici professional davant dels tribunals o autoritats públiques i a les funcions d'assessorament.
  AP14 Conèixer les tècniques adreçades a la recerca i a l'establiment dels fets en els diferents tipus de procediment, especialment la producció de documents, els interrogatoris i les proves pericials.
  AP15 Integrar la defensa dels drets dels clients en l'àmbit dels sistemes de tutela jurisdiccionals nacionals i internacionals.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer les diferents institucions jurídiques. AP4
AP13
Estudiar els diferents processos judicials. AP4
AP6
AP7
AP9
AP15
Aprendre els mecanismes alternatius a la tutela judicial. AP6
AP8
AP9
Aplicar el dret material als diferents àmbits jurídics. AP7
AP13
AP14
AP15

Continguts
Tema Subtema
I. Part General
TEMA 1.
Prescripció i caducitat.
TEMA 2. Els aspectes civils de la bona fe, l’abús de dret i el frau de llei.
TEMA 3. Representació en el negoci jurídic. Representació directa i indirecta. Representació voluntària i legal. El poder.
II. Obligacions i contractes
TEMA 4.
Consentiment. Responsabilitat precontractual i vicis del consentiment.
TEMA 5. El consumidor. Condicions generals de la contractació.
TEMA 6. Males pràctiques bancàries.
TEMA 7. El contracte. Interpretació, integració i qualificació.
TEMA 8. Nul·litat i anul·labilitat. Revocació. Acció pauliana. Rescissió.
TEMA 9. Incompliment i compliment defectuós.
III. Responsabilitat civil
TEMA 10.
Aspectes conflictius i pràctics responsabilitat civil: Responsabilitat contractual versus extracontractual, danys punitius i limitació de la responsabilitat en equitat. Levísima culpa. Força major, càrrega de la prova i exoneració contractual de la responsabilitat.
TEMA 11. Règim de responsabilitats dels agents que intervenen en el procés constructiu. Article 1591 C. Civil i Llei 38/1999. Individualització de la culpa i solidaritat.
IV. Circulació
TEMA 12.
Circulació qüestions generals. Llei sobre responsabilitat civil i assegurança en la circulació de vehicles a motor (R.D.L. 8/2004). Assegurances de responsabilitat civil. El consorci de compensació d’assegurances.
V. Dret immobiliari, notarial i registral. Drets reals
TEMA 13.
Habitatge. Arrendaments: Concepte i classes. Aspectes essencials de l'arrendament d'habitatge i per a ús diferent: renda, durada, subrogació, traspàs i cessió i drets d'adquisició preferent.
TEMA 14. La Hipoteca i altres garanties del crèdit: negoci fiduciari, cartes de patrocini, garanties a primer requeriment, opció en garantía i penyora de crèdits.
TEMA 15. La protecció de la propietat.
TEMA 16. Cessió de finca o edificabilitat a canvi de construcció futura. Drets de superfície, sub i sobre edificació.
TEMA 17. Principals drets reals: l’usdefruit, les servituds i els drets d'adquisició preferent.
TEMA 18. Títol constitutiu, obra nova i divisió horitzontal. Règim ús edifici: Elements privatius i comuns.
TEMA 19. Comunitat de propietaris: funcionament. Realització Junta de propietaris amb acta. Procediments: Impugnació acords i impagament de quotes. Acció cessació obres inconsentides.
TEMA 20. Registre de la Propietat i principis registrals. Eficàcia dels assentaments. Publicitat i rectificació dels assentaments. Prova de l'estat civil. Documents públics i privats. Classes de documents notarials. Escriptures públiques. Actes notarials.
VI. Persona, família i matrimoni
TEMA 21.
Contingut patrimonial i personal de les sentències de separació i divorci: custòdia, habitatge conjugal, pensió compensatòria / indemnitzatòria, divisió cosa comuna.
TEMA 22. Contingut patrimonial i personal de les sentències de separació i divorci: custòdia, habitatge conjugal, pensió compensatòria / indemnitzatòria, divisió cosa comuna. Reformes dret família català.
TEMA 23. Matrimonial. Actuació no contenciosa: Conveni regulador. Procediment.
TEMA 24. Persona. Capacitat i filiació.
VIII. Dret successori
TEMA 25.
Successió testada i legítima.
TEMA 26. Successió intestada.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
37 37 74
Resolució de problemes, exercicis
8 8 16
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
12 24 36
Proves objectives de tipus test
1 21 22
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Sessió en la que es fa una exposició dels continguts. En algunes d'aquestes sessions es realitzaran també una prova de tipus test sobre els continguts tractats en aquella classe.
Resolució de problemes, exercicis Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Atenció personalitzada Temps per atendre i resoldre dubtes dels estudiants.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Els docents de l'assignatura podran atendre a l’aula els estudiants sobre qualsevol qüestió relacionada amb els continguts que han impartit. En el cas de dubtes relacionats amb l’assignatura, l’estudiant es pot dirigir a través del correu electrònic al seu coordinador per a la seva resolució.

Avaluació
  Descripció Pes
Resolució de problemes, exercicis Elaboració i lliurament dels documents jurídics de l'assignatura.

L’assistència a les sessions en què es realitzi document jurídic, sigui o no avaluatiu, és obligatòria.
15%
Proves objectives de tipus test Durant el curs es realitzaran diverses sessions magistrals, que inclouran la realització d'un test sobre els continguts abordats en aquella sessió.

L'assistència a aquestes sessions magistrals en què hi ha activitats avaluatives serà obligatòria. És a dir, l’alumne haurà de resoldre les activitats avaluatives presencialment a classe.

El nombre de proves test es determinaran sobre l base al creditatge de l’assignatura (1 ETC/1 test avaluatiu).

Les respostes correctes sumen 1 punt i les incorrectes descompten 0,33 punts.
25%
Proves objectives de tipus test Es realitzarà una prova tipus test al final del període d'impartició de l'assignatura en el que s'avaluarà tots els continguts de l'assignatura (les respostes correctes sumen 1 punt i les incorrectes descompten 0,33). 60%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Si no s'ha superat l'assignatura en primera convocatòria, a la segona convocatòria, la recuperació de les proves objectives de tipus test tindrà un pes del 85 % i del document jurídic tindrà un pes del 15%

En el cas d'haver-se aprovat el document jurídic avaluatiu en primera convocatòria la nota d'aquest es mantindrà per la segona convocatòria.

Durant la realització d'activitats i proves avaluatives a l'aula, l'estudiant no podrà portar cap tipus de dispositiu de comunicació, transmissió i emmagatzemament de dades que no estigui expressament autoritzat per a la prova. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspès d'aquesta activitat avaluativa.


Fonts d'informació

Bàsica

-DE LA TORRE OLID, F.: Contenidos fundamentales de derecho civil. Referentes normativos y razonamientos jurídicos. Test para el máster en abogacía. Editorial Tirant lo Blanch, 2013.

- Pedro del Pozo Carrascosa - Antoni Vaquer Aloy - Esteve Bosch Capdevila: Derecho civil de Cataluña. Derechos reales, Editorial Marcial Pons.

- Lluís Puig Ferriol - Encarna Roca Trias: Institucions del dret civil de Catalunya, vol.IV. Drets reals, Editorial Tirant lo Blanch.

- Decanato Autonómico de los Registradores de Cataluña: Derechos reales. Comentarios al libro V del Código civil de Cataluña, 3 volums, Barcelona, Bosch, 2008.

- ALBALADEJO, Manuel: Derecho civl, t. 2, José Mª Bosch, editor

- BADOSA COLL, Ferran: Dret d'obligacions, Barcanova, Publicavions Universitat de Barcelona

- DÍEZ-PICAZO, Luis - GULLÓN, Antonio: Sistema de Derecho Civil, v. e, Tecnos

- LACRUZ BERDEJO, José Luis (i altres): Elementos de derecho civil, t.e, Dykinson

- LETE DEL RIO, José Mª: Derecho de obligaciones, Tecnos

- PUIG FERRIOL, Lluís (i altres): Manual de Derecho civil, v. 2, Marcial Pons

-Pedro DEL POZO - Esteve BOSCH - Antoni VAQUER: Derecho civil de Cataluña. Derecho de familia. Editorial Marcial Pons (publicación en septiembre de 2013)

- Martín GARRIDO MELERO: Derecho de familia. Editorial Marcial Pons (publicación en septiembre de 2013)

- Mª Carmen GETE-ALONSO et alii: Derecho de familia vigente en Cataluña, Editorial Tirant lo Blanch.

-Encarnación ROCA TRÍAS - Pascual ORTUÑO MUÑOZ (coordinadores): Persona y familia. Libro segundo del Código Civil de Cataluña, Editorial Sepín, 2011.

- Pedro DEL POZO, Antoni VAQUER, Esteve BOSCH, Derecho civil de Cataluña. Derecho de Sucesiones, 2ª edició, 2013, Barcelona, Marcial Pons

- Sergio Cámara Lapuente: "EL CONCEPTO LEGAL DE «CONSUMIDOR» EN EL DERECHO PRIVADO EUROPEO Y EN EL DERECHO ESPAÑOL: ASPECTOS CONTROVERTIDOS O NO RESUELTOS"Cuadernos de Derecho Transnacional (Marzo 2011), Vol. 3, Nº 1, pp. 84-117 ISSN 1989-4570 - www.uc3m.es/cdt

-A. Carrasco, "Derecho de contratos", Ed. Aranzadi

-R. Bercovitz (Coord.), " Comentario del Texto Refundido de la Ley General para la Defensa de los Consumidores y Usuarios y otras leyes complementarias (Real DecretoLegislativo 1/1997)", 1ªedic., Madrid, 2009, Ed. Aranzadi

-A. De León Arce y L. M. García García (Coords.), "Derechos de los Consumidores y Usuarios (Doctrina, jurisprudencia y formularios)", Tomo I, 2ª edic., Valencia, 2007.

-K. J. Albiez, “Las cláusulas individuales nonegociadas y la teoría de las condiciones generales de contratación”, en J. M.Porras y F. P. Méndez (Coords), LibroHomenaje al Prof. Manuel Albaladejo García , Tomo I, Murcia, 2004

-A. Menéndez y L. Díez-Picazo (Dirs.), Comentarios a la Ley de condiciones generalesde la contratación , Madrid, 2002, Ed. Aranzadi

- Gimenez Costa, A: “La regulación de las condiciones generales de la contratación en las Propuestas de Reglamento de una Normativa Común de Compraventa Europea y de Modernización del Código Civil Español enmateria de obligaciones y contratos”, Comunicación presentada en VI Congrés de Dret CivilCatalà “Desenvolupament i revisió del Dret civil de Catalunya”, Tarragona, 30 de noviembre y 1 de diciembre de 2011

- Gimenez Costa, A.: "Comentarios a los artículos I-1.108, II.- 1.109, II.-1.110, del Draft Common Frame of Reference (Outline Edition), en Vaquer Aloy. A., Bosch Capedevila, E. y Sánchez Gónzalez, MP (Coord), en Derecho Europeo de Contratos , Ed. Atelier, Barcelona,2012.

- Carrasco Perera, Ángel (i altres): Tratado de los derechos de garantía, Aranzadi, 2002.

- Núñez Zorrilla, Mª del Carmen: La problemática actual de las denominadas garantías independientes o autónomas, Marcial Pons, 2001.

-Roca Sastre, Ramón Mª - Roca-Sastre Moncunill, Luis: Derecho Hipotecario, 8ª ed. 9 vs, Bosch.

- ALBALADEJO, Manuel, Derecho Civil II. Derecho de obligaciones, 11ª Edición, Barcelona, 2002, Librería Bosch S.L. El tema dedicat a la responsabilitat extracontractual.

- AA.VV., Legislación sobre responsabilidad por daños, Ed. Tecnos, última edición.

- REGLERO CAMPOS, Fernando L. (coord.), Tratado de responsabilidad civil, 2002, Ed. Aranzadi.

 - SCHÄFER, Hans-Berndt i OTT, Claus, Manual de análisis económico del derecho civil, Madrid, 1986, Ed. Tecnos. Els epígrafs dedicats a la responsabilitat per danys.

- The University of Chicago Law School. John M. Olin Program in Law and Economics. (http://www.law.uchicago.edu/Lawecon/index.html). Diversos articles relacionats amb el dret de danys.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent