DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) PRÀCTICA LABORAL Codi 15665106
Ensenyament
Advocacia (2013)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
8 Obligatòria Primer AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Privat,Processal i Financer
Dret Públic
Coordinador/a
MURIA LOPEZ, JORGE
Adreça electrònica ana.gimenez@urv.cat
jorge.muria@urv.cat
josepeduard.ortiz@urv.cat
elena.garayalde@urv.cat
Professors/es
GIMÉNEZ COSTA, ANA
MURIA LOPEZ, JORGE
ORTIZ CASTELLÓN, JOSEP EDUARD
GARAYALDE MARTIN, ELENA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Professionalitzador
  AP4 Desenvolupar destreses i habilitats per a l'elecció de l'estratègia correcta per a la defensa dels drets dels clients tenint en compte les exigències dels diferents àmbits de la pràctica professional.
  AP6 Identificar conflictes d'interessos i conèixer les tècniques per a la seva resolució, establir l'abast del secret professional i de la confidencialitat, i preservar la independència de criteri.
  AP7 Desenvolupar habilitats i destreses interprersonals, que facilitin l'exercici de la professió d'advocat en les relacions amb els ciutadans, amb altres professionals i amb les institucions.
  AP8 Conèixer les diferents tècniques de composició d'interessos i trobar solucions a problemes mitjançant mètodes alternatius a la via jurisdiccional.
  AP9 Identificar els requeriments de prestació i organització determinants per a l'assessorament jurídic.
  AP13 Posseir, comprendre i desenvolupar habilitats que possibilitin aplicar els coneixements acadèmics especialitzats adquirits al Grau a la realitat canviant a la qual s'enfronten els advocats per evitar situacions de lesió, risc o de conflicte en relació amb els interessos encarregats o a l'exercici professional davant dels tribunals o autoritats públiques i a les funcions d'assessorament.
  AP14 Conèixer les tècniques adreçades a la recerca i a l'establiment dels fets en els diferents tipus de procediment, especialment la producció de documents, els interrogatoris i les proves pericials.
  AP15 Integrar la defensa dels drets dels clients en l'àmbit dels sistemes de tutela jurisdiccionals nacionals i internacionals.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer les diferents institucions jurídiques. AP4
AP13
Estudiar els diferents processos judicials. AP4
AP6
AP7
AP9
AP15
Aprendre els mecanismes alternatius a la tutela judicial. AP6
AP8
AP9
Aplicar el dret mateiral als diferents àmbits jurídics. AP7
AP13
AP14
AP15

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: El contracte de treball Subjectes del contracte de treball. El treballador i l'empresari. Elements essencials del contracte de treball. Grup d'empreses. Subrogació. Elements formal, formalitats i període de prova del contracte de treball. Eficàcia i nul·litat del contracte de treball.
TEMA 2: Drets i deures Drets dels treballadors: drets de titularitat i exercici individual, drets de titularitat individual i exercici col·lectiu i drets de titularitat i exercici col·lectius.
Poders del empresari i deures dels treballadors. El poder disciplinari
empresarial. Faltes i sancions. Prescripció de les faltes. Sancions prohibides.
TEMA 3: Modalitats del contracte de treball I Contractes de treball de durada indefinida: de suport als emprenedors, fix discontinu. Contractes de treball a temps parcial: de règim comú, de jubilació parcial y de relleu.
TEMA 4: Modalitats del contracte de treball II Contractes de treball amb causa estructural de temporalitat: per obra o servei determinats, per a treballs eventuals i d’interinitat. Contracte de treball en pràctiques i contracte de treball per a la formació i el aprenentatge.
TEMA 5: El temps de la prestació de treball. La prestació salarial. La jornada de treball: caracterització, fonaments, classes i règim jurídic. Interrupcions de la jornada de treball: periòdiques y no periòdiques. Caracterització, estructura i determinació del salari. Principi d’igualtat retributiva. Protecció jurídica de les prestacions salarial i indemnitzatòries.
TEMA 6: Modificació del contracte de treball (I) Caracterització, classes i fonaments. Modificacions en interès empresarial: transmissió d’empresa, modificacions substancials de condicions de treball, mobilitat funcional i mobilitat geogràfica.
TEMA 7: Modificació del contracte de treball (II) Modificacions en interès del treballador: mobilitat funcional, mobilitat geogràfica per al reagrupament familiar i mobilitat funcional i geogràfica per violència de gènere. Modificacions pactades: contractuals i convencionals.
TEMA 8: Suspensió del contracte de treball Caracterització, fonament i efectes generals. Causes: característiques i classes. Individual i col·lectiva. Excedències: forçoses i voluntàries
TEMA 9: Extinció del contracte de treball i acomiadament disciplinari L’extinció del contracte de treball: Caracterització, fonament i causes.
L’acomiadament disciplinari: Caracterització, causes, requisits i efectes.
TEMA 10: L ‘extinció del contracte de treball: l’acomiadament objectiu L’acomiadament objectiu: Caracterització, causes, requisits i efectes.
TEMA 11: L'acomiadament objectiu (II) L'acomiadament regulat a l'art. 52.c de l'E.T.
TEMA 12: L ‘extinció del contracte de treball: l’acomiadament col·lectiu i l’acomiadament per força major L’acomiadament col·lectiu: Caracterització, àmbit personal d’afectació, procediment i efectes.
L’acomiadament per força major: Caracterització, classes, procediment i efectes.
TEMA 13: Llibertat sindical Llibertat sindical: Caracterització i contingut. Llibertat sindical individual: subjectes i contingut. Llibertat sindical col·lectiva: el sindicat (concepte, tipologia i contingut). Representativitat sindical i empresarial. Tutela de la llibertat sindical.
TEMA 14: Drets de representació col·lectiva Drets de representació dels treballadors i dels funcionaris en l’empresa i en l’Administració Pública: representació unitària i representació sindical; representació en matèria de prevenció de riscos laborals. Dret de reunió dels treballadors i dels empleats públics en l’empresa i en l’Administració Pública.
TEMA 15: Conflictes col·lectius de treball Conflictes col·lectius de treball: Caracterització, fonament i classes. El Dret a la adopció de mesures de conflicte col. lectiu. Mitjans i procediments de solució del conflictes col·lectius. El dret de vaga i el dret de tancament empresarial: règim jurídic.
TEMA 16: Negociació col·lectiva laboral Negociació col·lectiva laboral: Caracterització i fonament. El dret de negociació col. lectiva en la Constitució. El convenis col·lectius estatutaris: règim jurídic. El convenis col. lectius extraestatutaris: règim jurídic. Els pactes i el acords col·lectius: funcionaris i treballadors autònoms econòmicament dependents.
TEMA 17: Negociació col·lectiva II L'art. 82.3 de l'E.TT.
TEMA 18: La Inspecció de Treball i Seguretat Social i les infraccions administratives en el ordre social La Inspecció de Treball i Seguretat Social: naturalesa, funcions i actes. La potestat sancionadora de la Administració Laboral: infraccions, sancions i procediment sancionador.
TEMA 19: L’acció protectora de la Seguretat Social I Contingències objecte de protecció: contingència comuna i accident no laboral, accident de treball i malaltia professional. Incapacitat temporal. Maternitat i paternitat. Risc per embaràs i lactància.
TEMA 20: L’acció protectora de la Seguretat Social II Incapacitat permanent. Jubilació. Mort i supervivència. Atur.
TEMA 21: Prevenció de riscos laborals Prevenció de riscos laborals. Mesures de seguretat en el treball. Recàrrec de prestacions i sancions.
TEMA 22: El procés laboral I Jurisdicció i competència del ordre social. Les parts en el procés laboral. Capacitat, legitimació, representació i defensa.
TEMA 23: El procés laboral II Acumulació de accions, processos i recursos. Actuacions i resolucions processals. Actes de evitació del procés: conciliació o mediació extrajudicial i reclamació que posa fi a la via administrativa. Laudes arbitrals.
TEMA 24: El procés laboral ordinari La demanda. Citació, conciliació i judici. Excepcions. Reconvenció. Diligències finals. El procés monitori.
TEMA 25: Processos especials I Processos per acomiadament.
TEMA 26: Processos especials II Procés per impugnació de sancions. Procés per reclamació a l’Estat de salaris de tramitació. Procés de fixació de vacances.
TEMA 27: Processos especials III Procés en matèria de mobilitat geogràfica, modificació substancial de les condicions de treball.
TEMA 28: Processos especials IV Procés en matèria de suspensió del contracte i reducció de jornada per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major.
TEMA 29: Processos especials V Processos en matèria de Seguretat Social.
TEMA 30: Processos especials VI Processos de conflictes col·lectius. Processos de impugnació de convenis col·lectius. Procés de tutela de drets fonamentals i llibertats públiques.
TEMA 31: Recursos Remeis (reposició) i recursos: suplicació, cassació ordinària, cassació per a unificació de doctrina i recurs de queixa. Impugnació de la cosa jutjada.
TEMA 32: L’execució provisional i definitiva de títols judicials Execució definitiva de sentències i altres títols executius. Execucions dineràries. Execució provisional de sentències recorregudes. Execució parcial. La insolvència. Les prestacions del Fons de Garantia Salarial: supòsits i quanties.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
44 0 44
Resolució de problemes, exercicis
32 32 64
Pràctiques a través de TIC
0 66 66
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
1 23 24
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Pràctiques a través de TIC Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d'un àmbit de coneixement en un context determinat. Exercicis pràctics a través de les TIC de manera autònoma.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Els docents de l'assignatura podran atendre a l’aula els estudiants sobre qualsevol qüestió relacionada amb els continguts que han impartit. En el cas de dubtes relacionats amb l’assignatura, l’estudiant es pot dirigir a través del correu electrònic al seu coordinador per a la seva resolució.

Avaluació
  Descripció Pes
Resolució de problemes, exercicis Elaboració i lliurament dels documents jurídics de l'assignatura 15%
Pràctiques a través de TIC Realització dels tests sobre continguts de l'asignatura a través de Moodle 25%
Proves objectives de tipus test Prova tipus test (les respostes correctes sumen 1 punt i les incorrectes descompten 0,33) 60%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es preveu un període per tal que l'estudiant pugui recuperar les activitats que no hagi superat durant el curs. El percentatge obtingut per assistència no es pot recuperar, si bé, es podrà afegir la nota corresponent a l'assistència obtinguda durant la impartició de l'assignatura.

Durant la realització d'activitats i proves avaluatives a l'aula, l'estudiant no podrà portar cap tipus de dispositiu de comunicació, transmissió i emmagatzemament de dades que no estigui expressament autoritzat per a la prova. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa.


Fonts d'informació

Bàsica

MARTÍNEZ ABASCAL, V.A. y HERRERO MARTÍN, B.: Sistema de Derecho del Trabajo. www.publicaçions.urv.cat. 3ª edición, 2016. De consulta y descarga gratuitas.

MARTÍNEZ ABASCAL, V.A. y HERRERO MARTÍN, B.: Sistema de Derecho de la Protección Social. www.publicaçions.urv.cat. 3ª edición, 2016. De consulta y descarga gratuitas.

 

Complementària

 

GARCÍA-PERROTE ESCARTÍN, I.: Manual de Derecho del Trabajo. Tirant Lo Blanch, última edición.

MARTÍN VALVERDE, A., RODRÍGUEZ-SAÑUDO GUTIÉRREZ, F. y GARCÍA MURCIA, J.: Derecho del trabajo. Tecnos, última edición.

MONEREO PÉREZ, J. L., MOLINA NAVARRETE, C. y QUESADA SEGURA, R.: Manual de Seguridad Social. Tecnos, última edición.

PALOMEQUE LÓPEZ, M.C. y ÁLVAREZ DE LA ROSA, M.: Derecho del Trabajo. Centro de Estudios Ramón Areces, última edición

VV.AA.: Curso de Procedimiento Laboral. Tecnos, última edición.

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent