DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) PRÀCTICA LABORAL Codi 15665106
Ensenyament
Advocacia (2013)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
8 Obligatòria Primer Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Privat,Processal i Financer
Dret Públic
Coordinador/a
MURIA LOPEZ, JORGE
GARAYALDE MARTIN, ELENA
ORTIZ CASTELLÓN, JOSEP EDUARD
Adreça electrònica ana.gimenez@urv.cat
jorge.muria@urv.cat
josepeduard.ortiz@urv.cat
elena.garayalde@urv.cat
Professors/es
GIMÉNEZ COSTA, ANA
MURIA LOPEZ, JORGE
ORTIZ CASTELLÓN, JOSEP EDUARD
GARAYALDE MARTIN, ELENA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Professionalitzador
  AP4 Desenvolupar destreses i habilitats per a l'elecció de l'estratègia correcta per a la defensa dels drets dels clients tenint en compte les exigències dels diferents àmbits de la pràctica professional.
  AP6 Identificar conflictes d'interessos i conèixer les tècniques per a la seva resolució, establir l'abast del secret professional i de la confidencialitat, i preservar la independència de criteri.
  AP7 Desenvolupar habilitats i destreses interprersonals, que facilitin l'exercici de la professió d'advocat en les relacions amb els ciutadans, amb altres professionals i amb les institucions.
  AP8 Conèixer les diferents tècniques de composició d'interessos i trobar solucions a problemes mitjançant mètodes alternatius a la via jurisdiccional.
  AP9 Identificar els requeriments de prestació i organització determinants per a l'assessorament jurídic.
  AP13 Posseir, comprendre i desenvolupar habilitats que possibilitin aplicar els coneixements acadèmics especialitzats adquirits al Grau a la realitat canviant a la qual s'enfronten els advocats per evitar situacions de lesió, risc o de conflicte en relació amb els interessos encarregats o a l'exercici professional davant dels tribunals o autoritats públiques i a les funcions d'assessorament.
  AP14 Conèixer les tècniques adreçades a la recerca i a l'establiment dels fets en els diferents tipus de procediment, especialment la producció de documents, els interrogatoris i les proves pericials.
  AP15 Integrar la defensa dels drets dels clients en l'àmbit dels sistemes de tutela jurisdiccionals nacionals i internacionals.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer les diferents institucions jurídiques. AP4
AP13
Estudiar els diferents processos judicials. AP4
AP6
AP7
AP9
AP15
Aprendre els mecanismes alternatius a la tutela judicial. AP6
AP8
AP9
Aplicar el dret mateiral als diferents àmbits jurídics. AP7
AP13
AP14
AP15

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: El contracte de treball Subjectes del contracte de treball. El treballador i l'empresari. Elements essencials del contracte de treball. Grup d'empreses. Subrogació. Elements formals, formalitats i període de prova del contracte de treball. Eficàcia i nul·litat del contracte de treball.
TEMA 2: Drets i deures Drets dels treballadors: drets de titularitat i exercici individual, drets de titularitat individual i exercici col·lectiu i drets de titularitat i exercici col·lectius.
Poders del empresari i deures dels treballadors. El poder disciplinari empresarial. Faltes i sancions. Prescripció de les faltes. Sancions prohibides.
TEMA 3: Modalitats del contracte de treball I Contractes de treball de durada indefinida: de suport als emprenedors, fix discontinu. Contractes de treball a temps parcial: de règim comú, de jubilació parcial y de relleu
TEMA 4: El procés laboral I Jurisdicció i competència del ordre social. Les parts en el procés laboral. Capacitat, legitimació, representació i defensa.
TEMA 5: Modalitats del contracte de treball II Contractes de treball amb causa estructural de temporalitat: per obra o servei determinats, per a treballs eventuals i d’interinitat. Contracte de treball en pràctiques i contracte de treball per a la formació i el aprenentatge.
TEMA 6: El temps de la prestació de treball. La prestació salarial La jornada de treball: caracterització, fonaments, classes i règim jurídic. Interrupcions de la jornada de treball: periòdiques I no periòdiques. Caracterització, estructura i determinació del salari. Principi d’igualtat retributiva. Protecció jurídica de les prestacions salarial i indemnitzatòries
TEMA 7: Modificació del contracte de treball (I) Caracterització, classes i fonaments. Modificacions en interès empresarial: transmissió d’empresa, modificacions substancials de condicions de treball, mobilitat funcional i mobilitat geogràfica.
TEMA 8: Modificació del contracte de treball (II) Modificacions en interès del treballador: mobilitat funcional, mobilitat geogràfica per al reagrupament familiar i mobilitat funcional i geogràfica per violència de gènere. Modificacions pactades: contractuals i convencionals.
TEMA 9: El procés laboral II Acumulació de accions, processos i recursos. Actuacions i resolucions processals. Actes de evitació del procés: conciliació o mediació extrajudicial i reclamació que posa fi a la via administrativa. Laudes arbitrals.
TEMA 10: Suspensió del contracte de treball Caracterització, fonament i efectes generals. Causes: característiques i classes. Individual i col·lectiva. Excedències: forçoses i voluntàries.
TEMA 11: Extinció del contracte de treball i acomiadament disciplinari L’extinció del contracte de treball: Caracterització, fonament i causes. L’acomiadament disciplinari: Caracterització, causes, requisits i efectes.
TEMA 12: El procés laboral ordinari La demanda. Citació, conciliació i judici. Excepcions. Reconvenció. Diligències finals. El procés monitori.
TEMA 13: L ‘extinció del contracte de treball: l’acomiadament objectiu L’acomiadament objectiu: Caracterització, causes, requisits i efectes.
TEMA 14: L'acomiadament objectiu L'acomiadament regulat a l'art. 52.c de l'E.T.
TEMA 15: L’extinció del contracte de treball: l’acomiadament col·lectiu i l’acomiadament per força major L’acomiadament col·lectiu: Caracterització, àmbit personal d’afectació, procediment i efectes. L’acomiadament per força major: Caracterització, classes, procediment i efectes.
TEMA 16: Processos especials I Processos per acomiadament.
TEMA 17: Llibertat sindical Llibertat sindical: Caracterització i contingut. Llibertat sindical individual: subjectes i contingut. Llibertat sindical col·lectiva: el sindicat (concepte, tipologia i contingut). Representativitat sindical i empresarial. Tutela de la llibertat sindical.
TEMA 18: Processos especials II Procés per impugnació de sancions. Procés per reclamació a l’Estat de salaris de tramitació. Procés de fixació de vacances.
TEMA 19: Drets de representació col·lectiva Drets de representació dels treballadors i dels funcionaris en l’empresa i en l’Administració Pública: representació unitària i representació sindical; representació en matèria de prevenció de riscos laborals. Dret de reunió dels treballadors i dels empleats públics en l’empresa i en l’Administració Pública.
TEMA 20: Conflictes col·lectius de treball Conflictes col·lectius de treball: Caracterització, fonament i classes. El Dret a la adopció de mesures de conflicte col. lectiu. Mitjans i procediments de solució del conflictes col·lectius. El dret de vaga i el dret de tancament empresarial: règim jurídic.
TEMA 21: Negociació col·lectiva laboral Negociació col·lectiva laboral: Caracterització i fonament. El dret de negociació col. lectiva en la Constitució. El convenis col·lectius estatutaris: règim jurídic. El convenis col. lectius extraestatutaris: règim jurídic. Els pactes i el acords col·lectius: funcionaris i treballadors autònoms econòmicament dependents.
TEMA 22: Processos especials III Procés en matèria de mobilitat geogràfica, modificació substancial de les condicions de treball.
TEMA 23: Negociació col·lectiva II L'art. 82.3 de l'E.T.T.
TEMA 24: La Inspecció de Treball i Seguretat Social i les infraccions administratives en el ordre social La Inspecció de Treball i Seguretat Social: naturalesa, funcions i actes. La potestat sancionadora de la Administració Laboral: infraccions, sancions i procediment sancionador.
TEMA 25: Processos especials IV Procés en matèria de suspensió del contracte i reducció de jornada per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major.
TEMA 26: Processos especials V Processos en matèria de Seguretat Social.
TEMA 27: L’acció protectora de la Seguretat Social I Contingències objecte de protecció: contingència comuna i accident no laboral, accident de treball i malaltia professional. Incapacitat temporal. Maternitat i paternitat. Risc per embaràs i lactància.
TEMA 28: Processos especials VI Processos de conflictes col·lectius. Processos de impugnació de convenis col·lectius. Procés de tutela de drets fonamentals i llibertats públiques.
TEMA 29: L’acció protectora de la Seguretat Social II Incapacitat permanent. Jubilació. Mort i supervivència. Atur.
TEMA 30: Recursos Remeis (reposició) i recursos: suplicació, cassació ordinària, cassació per a unificació de doctrina i recurs de queixa. Impugnació de la cosa jutjada.
TEMA 31: Prevenció de riscos laborals Prevenció de riscos laborals. Mesures de seguretat en el treball. Recàrrec de prestacions i sancions.
TEMA 32: L’execució provisional i definitiva de títols judicials Execució definitiva de sentències i altres títols executius. Execucions dineràries. Execució provisional de sentències recorregudes. Execució parcial. La insolvència. Les prestacions del Fons de Garantia Salarial: supòsits i quanties.
TEMA 33: Preparació tàctica del judici

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
44 0 44
Resolució de problemes, exercicis
32 32 64
Pràctiques a través de TIC
0 66 66
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
1 23 24
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Pràctiques a través de TIC Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d'un àmbit de coneixement en un context determinat. Exercicis pràctics a través de les TIC de manera autònoma.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Els docents de l'assignatura podran atendre a l’aula els estudiants sobre qualsevol qüestió relacionada amb els continguts que han impartit. En el cas de dubtes relacionats amb l’assignatura, l’estudiant es pot dirigir a través del correu electrònic al seu coordinador per a la seva resolució.

Avaluació
  Descripció Pes
Resolució de problemes, exercicis Elaboració i lliurament dels documents jurídics de l'assignatura.

L’assistència a les sessions en què es realitzi document jurídic, sigui o no avaluatiu, és obligatòria.
15%
Pràctiques a través de TIC Realització dels tests sobre continguts de l'asignatura a través de moodle.

L’alumne haurà de resoldre les activitats avaluatives presencialment a classe, motiu pel qual haurà de portar un dispositiu amb accés a internet.

Les proves test aniran en relació al nombre de crèdits de l’assignatura (1 ETC/1 test avaluatiu).
25%
Proves objectives de tipus test Prova tipus test (les respostes correctes sumen 1 punt i les incorrectes descompten 0,33) 60%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es preveu un període per tal que l'estudiant pugui recuperar les activitats que no hagi superat durant el curs.

A la segona convocatòria, el test tindrà un pes del 85 %, el document jurídic tindrà un pes del 15%.

En el cas d'haver-se aprovat el document jurídic avaluatiu en primera convocatòria la nota d'aquest es mantindrà per la segona convocatòria.

Durant la realització d'activitats i proves avaluatives a l'aula, l'estudiant no podrà portar cap tipus de dispositiu de comunicació, transmissió i emmagatzemament de dades que no estigui expressament autoritzat per a la prova. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa.


Fonts d'informació

Bàsica

MARTÍNEZ ABASCAL, V.A. y HERRERO MARTÍN, B.: Sistema de Derecho del Trabajo. www.publicaçions.urv.cat. 3ª edición, 2016. De consulta y descarga gratuitas.

MARTÍNEZ ABASCAL, V.A. y HERRERO MARTÍN, B.: Sistema de Derecho de la Protección Social. www.publicaçions.urv.cat. 3ª edición, 2016. De consulta y descarga gratuitas.

 

Complementària

 

GARCÍA-PERROTE ESCARTÍN, I.: Manual de Derecho del Trabajo. Tirant Lo Blanch, última edición.

MARTÍN VALVERDE, A., RODRÍGUEZ-SAÑUDO GUTIÉRREZ, F. y GARCÍA MURCIA, J.: Derecho del trabajo. Tecnos, última edición.

MONEREO PÉREZ, J. L., MOLINA NAVARRETE, C. y QUESADA SEGURA, R.: Manual de Seguridad Social. Tecnos, última edición.

PALOMEQUE LÓPEZ, M.C. y ÁLVAREZ DE LA ROSA, M.: Derecho del Trabajo. Centro de Estudios Ramón Areces, última edición

VV.AA.: Curso de Procedimiento Laboral. Tecnos, última edición.

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent