DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) PRÀCTICA CONSTITUCIONAL, INTERNACIONAL I EUROPEA Codi 15665110
Ensenyament
Advocacia (2013)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4 Obligatòria Primer AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Privat,Processal i Financer
Dret Públic
Coordinador/a
CASTELLÀ SURRIBAS, SANTIAGO JOSÉ
FRANQUET SUGRAÑES, MARIA TERESA
Adreça electrònica laura.roman@urv.cat
maria.font@urv.cat
mariateresa.franquet@urv.cat
diana.marin@urv.cat
santiagojose.castella@urv.cat
Professors/es
ROMAN MARTIN, LAURA
FONT MAS, MARIA
FRANQUET SUGRAÑES, MARIA TERESA
MARIN CONSARNAU, DIANA BORIS
CASTELLÀ SURRIBAS, SANTIAGO JOSÉ
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Professionalitzador
  AP4 Desenvolupar destreses i habilitats per a l'elecció de l'estratègia correcta per a la defensa dels drets dels clients tenint en compte les exigències dels diferents àmbits de la pràctica professional.
  AP6 Identificar conflictes d'interessos i conèixer les tècniques per a la seva resolució, establir l'abast del secret professional i de la confidencialitat, i preservar la independència de criteri.
  AP7 Desenvolupar habilitats i destreses interprersonals, que facilitin l'exercici de la professió d'advocat en les relacions amb els ciutadans, amb altres professionals i amb les institucions.
  AP8 Conèixer les diferents tècniques de composició d'interessos i trobar solucions a problemes mitjançant mètodes alternatius a la via jurisdiccional.
  AP9 Identificar els requeriments de prestació i organització determinants per a l'assessorament jurídic.
  AP13 Posseir, comprendre i desenvolupar habilitats que possibilitin aplicar els coneixements acadèmics especialitzats adquirits al Grau a la realitat canviant a la qual s'enfronten els advocats per evitar situacions de lesió, risc o de conflicte en relació amb els interessos encarregats o a l'exercici professional davant dels tribunals o autoritats públiques i a les funcions d'assessorament.
  AP14 Conèixer les tècniques adreçades a la recerca i a l'establiment dels fets en els diferents tipus de procediment, especialment la producció de documents, els interrogatoris i les proves pericials.
  AP15 Integrar la defensa dels drets dels clients en l'àmbit dels sistemes de tutela jurisdiccionals nacionals i internacionals.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer les diferents institucions jurídiques. AP4
AP13
Estudiar els diferents processos judicials. AP4
AP6
AP7
AP9
AP15
Aprendre els mecanismes alternatius a la tutela judicial. AP6
AP8
AP9
Aplicar el dret material als diferents àmbits jurídics. AP7
AP13
AP14
AP15

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Dret constitucional 1. L'Estat social i democràtic de dret: L'organització institucional de l'Estat i la separació de poders. Les finalitats de l'Estat i el principi democràtic.
2. L'Estat autonòmic: El principi dispositiu i els estatuts d'autonomia. La distribució territorial de competències. L'estructura institucional de les comunitats autònomes.
3. Els drets fonamentals i la seva protecció: Concepte de dret fonamental. Els drets fonamentals en la Constitució. L'emparament ordinari i el recurs d'emparament davant del Tribunal Constitucional.
4. La tutela judicial efectiva: El dret d'accés a la jurisdicció. El dret a obtenir resolució i a que s'executi. La prohibició de la indefensió.
5. Participació política i dret electoral. El dret a la participació política. La representació política. El règim electoral. Els processos electorals.
6. Els processos constitucionals: El recurs d'inconstitucionalitat i la qüestió d'inconstitucionalitat. El conflicte de competències. El conflicte en defensa de l'autonomia local.
Tema 2. L’accés al Tribunal Europeu de Drets Humans 1.- El Sistema Europeu de protecció de Drets Humans: Principals característiques. La presentació de demandes davant del TEDH. El procediment davant del TEDH. L’aplicació de les sentències del TEDH.
Tema 3. L’accés al Tribunal de Justícia de la Unió Europea
Tema 3. L’accés al Tribunal de Justícia de la Unió Europea 1.- Característiques essencials del control jurisdiccional del compliment del dret de la Unió Europea: L’organització del TJUE. El sistema de recursos davant del TJUE. El procediment davant del TJUE. Vies no jurisdiccionals de tutela dels drets dels particulars.

2.- El recurs d’anul•lació: Actes susceptibles d'ésser anul•lats. Supòsits. Legitimació activa. Efectes de la sentència. L'excepció d’il•legalitat.

3.- El recurs per omissió: Supòsits. Legitimació activa i passiva. Efectes de la sentència.

4.- El recurs per responsabilitat extracontractual: Supòsits. Legitimació activa i passiva. Efectes de les sentències.

5.- La qüestió prejudicial: Naturalesa. Normes susceptibles de reenviament prejudicial. Objecte del reenviament. Condicions que han de complir els òrgans jurisdiccionals per plantejar una qüestió prejudicial. Efectes.
Tema 4. Litigació internacional i interregional en Dret privat i estrangeria
1.- Els Drets civils forals i especials. Comunitats Autònomes i territoris de Dret foral o especial. El seu fonament constitucional. Principals normes de Dret foral o especial. El dret interregional a Espanya.

2.- Conflictes de lleis interns a Espanya a la pràctica. La prova del veïnatge civil.

3.- Estrangeria i ciutadania de la Unió. Règims jurídics d’estrangeria. La problemàtica de les situacions internes. Drets dels estrangers a Espanya. Especial referència a l’assistència jurídica gratuïta de l’estranger.

4.- Procediments de dret privat transnacional davant de la jurisdicció espanyola. Legitimació. Cooperació jurídica internacional. Prova del Dret estranger.

5.- Resolució de litigis internacionals en dret de família i dret patrimonial. Fonaments d’una demanda i documentació.

6.- Exequàtur: tipologia i formularis. El títol executiu europeu. Procediment monitori europeu, escassa quantia.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
22 0 22
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
16 16 32
Pràctiques a través de TIC
0 33 33
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
1 10 11
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Pràctiques a través de TIC Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d'un àmbit de coneixement en un context determinat. Exercicis pràctics a través de les TIC de manera autònoma.
Atenció personalitzada Temps per atendre i resoldre dubtes dels estudiants.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Els docents de l'assignatura podran atendre a l’aula els estudiants sobre qualsevol qüestió relacionada amb els continguts que han impartit. En el cas de dubtes relacionats amb l’assignatura, l’estudiant es pot dirigir a través del correu electrònic al seu coordinador per a la seva resolució.

Avaluació
  Descripció Pes
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de casos pràctics i redacció de documents jurídics 20%
Pràctiques a través de TIC Realització dels tests sobre continguts de l'assignatura a través de Moodle 15%
Proves objectives de tipus test Prova tipus test (les respostes correctes sumen 1 punt i les incorrectes descompten 0,33) 60%
Altres

Assistència a classe

5%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es preveu un període per tal que l'estudiant pugui recuperar les activitats que no hagi superat durant el curs.

Durant la realització d'activitats i proves avaluatives a l'aula, l'estudiant no podrà portar cap tipus de dispositiu de comunicació, transmissió i emmagatzemament de dades que no estigui expressament autoritzat per a la prova. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa.


Fonts d'informació

Bàsica

- ABELLÁN, Victoria i VILÀ, Blanca (Dirs.), OLESTI, Andreu(coord.): Lecciones de Derecho Comunitario Europeo, 6a. ed., Ariel, Barcelona,2011.

- ALCÁCER GUIRAO, Rafael; BELADIEZ ROJO, Margarita; SÁNCHEZTOMÁS, José Miguel (coordinadores): Conflictoy diálogo con Europa: las condenas a España del Tribunal Europeo de DerechosHumanos , Cizur Menor, Civitas Thomson Reuters, 2013

- BALAGUER CALLEJÓN, M.L.: Interpretación de la Constitución y ordenamiento jurídico , Tecnos,Madrid, 1997.

- BASTIDAFREIJEDO, J.M; VILLAVERDE MENÉNDEZ, I.; REQUEJO RODRÍGUEZ, P.; PRESNO LINERA, M.A.;ALÁEZ CORRAL, B.; FERNÁNDEZ SARASOLA, I.: Teoría general de los derechos fundamentales en la Constituciónespañola de 1978 , Tecnos, Madrid, 2004.

- BOZA MARTÍNEZ, Diego; DONAIRE VILLA, Francisco Javier;MOYA MALAPEIRA, David (coords.): La Nuevaregulación de la inmigración y la extranjería en España: régimen jurídico tras laLO 2/2009, el Real Decreto 557/2011 y la Ley 12/2009 , Valencia, Tirant loBlanch, 2012.

- CAAMAÑO DOMÍNGUEZ, F. i altres: Jurisdicción y procesos constitucionales , MacGraw Hill, Madrid,1997.

- CALVO CARAVACA, A.L.; CARRASCOSA GONZÁLEZ, J: Derecho Internacional Privado , vol. I iII, Granada, Comares, darrera edició.

- CARRILLO SALCEDO, Juan Antonio: El Convenio europeo de derechos humanos , Madrid, Tecnos, cop. 2003

- CASADEVALL, Josep: ElConveni europeu de drets humans, el Tribunal d'Estrasburg i la sevajurisprudència , Barcelona, Bosch, 2007.

- DÍEZ-PICAZO GIMÉNEZ, Luis Maria: Sistema de derechos fundamentales , Thomson-Civitas, Madrid, 2003.

- Legislación básicade Derecho internacional privado , editorial Tecnos, última edició.

- MANGAS MARTÍN, Araceli i LIÑÁN NOGUERAS, Diego J.:Instituciones y derecho de la Unión Europea, 7na. ed. Tecnos, Madrid, 2012.

- MANGAS MARTÍN, Araceli: Tratado de la Unión Europea,Tratado de funcionamiento y otros actos básicos de la Unión Europea, 17na. ed.,Bibilioteca de textos legales, Técnos, Madrid, 2013.

- MARIÑO, Fernando; MORENO CATENA, Víctor; MOREIRO, Carlos(dir.): Derecho Procesal Europeo ,Tirant lo Blanch Libros, Valencia, 2001.

- MORTE GÓMEZ, Carmen: Cómopresentar una demanda ante el Tribunal Europeo de Derechos Humanos:modificaciones en el procedimiento y requisitos de admisibilidad tras laentrada en vigor del Protocolo nº 14 , Valencia, Tirant lo Blanch, 2011.

- MURILLO DE LA CUEVA, P. i CARMONA CUENCA, E. (Coord.): La tutela jurisdiccional de los derechosfundamentales por los tribunales ordinarios , Tirant lo Blanch, Valencia,2008.

- PÉREZ SOLA, Nicolás: ElTribunal Constitucional como juez de los derechos y la integración de lajurisprudencia del Tribunal Europeo de Derechos Humanos: el estado de lacuestión, Reforma del Tribunal Constitucional: actas del V Congreso de laAsociación de Constitucionalistas de España, Valencia, Tirant lo Blanch,2007.

- SÁNCHEZ Victor M. (dir.): Derecho de la Unión Europea,Huygens editorial, Barcelona, 2010.

- VIRGÓS SORIANO, M., GARCIMARTÍN, F.J.: Derecho procesal civil internacional:litigación internacional , Madrid, Civitas, darrera edició.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent