DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT Codi 15675105
Ensenyament
Dret Ambiental (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4 Obligatòria Primer 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Dret Públic
Coordinador/a
PIGRAU SOLÉ, ANTONIO
Adreça electrònica antoni.pigrau@urv.cat
Professors/es
PIGRAU SOLÉ, ANTONIO
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 CE1 Utilitzar correctament les fonts del dret ambiental per a obtenir informació jurídicament rellevant.
 CE2 Analitzar problemes ambientals des de la perspectiva jurídica considerant el seu caràter interdisciplinar.
 CE5 Argumentar jurídicament en l'àmbit del dret ambiental.
 CE6 Analitzar, vaorar i argumentar els problemes que es palntegen en dret ambiental a partir dels informes d'experts en disciplines mediambientals.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 CE1 Utilitza correctament les fonts del dret internacional del medi ambient
 CE2 Identifica les principals tècniques utilitzades en la regulació convencional en matèria ambiental
Identifica els mecanismes d'aplicació del dret internacional del medi ambient
Analitza el funcionament dels règims ambientals internacionals
 CE5 Analitza el funcionament dels règims ambientals internacionals
 CE6 Analitza el funcionament dels règims ambientals internacionals
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1: Introducció general 1. El dret internacional de medi ambient: nocions introductòries. Factors de crisi de l'ambient en el Planeta. Factors que condicionen el dret internacional de medi ambient. Diferents aproximacions a el medi ambient.
2. La formació i l'evolució històrica de el dret internacional de medi ambient: etapes, factors d'impuls i principals resultats. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
3. Medi ambient i drets humans. La problemàtica de les persones defensores el medi ambient. Empreses i drets humans.
Tema 2: La formació de les normes de Dret internacional de medi ambient 4. La formació de les normes internacionals relatives a la protecció de l'entorn. El dret internacional general relatiu a la protecció de l'entorn. Els principis fonamentals de el dret internacional de medi ambient.
5. El dret internacional convencional relatiu a la protecció de l'entorn. La cooperació dels Estats a través de tractats internacionals en matèria de protecció de l'entorn. Trets característics dels tractats multilaterals de protecció de l'entorn.
Tema 3: La cooperació institucionalitzada mitjançant organitzacions internacionals 6. El sistema de les Nacions Unides i la protecció internacional de medi ambient. El tractament de l'entorn en el marc de l'ONU. El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). La Comissió de Desenvolupament Sostenible. Activitats dels òrgans principals i dels organismes especialitzats de l'ONU.
Tema 4: L'aplicació de el Dret internacional de medi ambient 7. L'aplicació de les normes internacionals relatives a la protecció de l'entorn. Aplicació de les normes internacionals pels òrgans de l'Estat. El seguiment i el control de l'aplicació de el dret internacional relatiu a la protecció de l'entorn. Arranjament pacífic de diferències internacionals relatives a la protecció de l'entorn.
8. La responsabilitat internacional de l'Estat en matèria de protecció de l'entorn. La responsabilitat internacional de l'Estat per la comissió d'un fet il·lícit. Les dificultats en l'aplicació de les normes generals a l'àmbit ambiental. El tractament de la responsabilitat per danys transfronterers en els acords multilaterals sobre medi ambient. El desenvolupament de normes generals sobre la responsabilitat per danys ambientals transfronterers: els treballs de la Comissió de Dret Internacional.
Tema 5: El contingut material de el dret internacional de medi ambient. Aspectes sectorials i transversals 9. La protecció de l'atmosfera. Nocions generals. La contaminació transfronterera: el Conveni de Ginebra de 1979 contra la contaminació atmosfèrica a gran distància. L'esgotament de la capa d'ozó: el Conveni de Viena de 1985 per a la protecció de la capa d'ozó i el Protocol de Mont-real de 1987. El canvi climàtic: la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 1992 i el Protocol de Kyoto de 1997. L'Acord de París de 2015.
10. La conservació de la diversitat biològica. Nocions generals. La Convenció de Ramsar de 1971 sobre la protecció de zones humides. El comerç internacional d'espècies amenaçades: La Convenció de Washington de 1973 sobre el comerç internacional d'espècies amenaçades. La gestió ecològicament racional de la biotecnologia: la Convenció de Rio de Janeiro de 1992 sobre la biodiversitat, el Protocol de Cartagena de 2000 i el Protocols de Nagoya i Nagoya-Kuala Lumpur del 2010.
11. La protecció dels recursos de terra. Nocions generals. La Declaració de principis sobre l'ordenació, la conservació i el desenvolupament sostenible dels boscos de 1992. La desforestació. La desertització: La Convenció de les Nacions Unides contra la desertització de 1994. El problema de l'acaparament de terres.
12. La protecció de les aigües marines i continentals. Nocions generals. Protecció de mars i oceans: la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar de 1982. El sistema de la Convenció de Barcelona de 1976 per a la protecció de la mar Mediterrània contra la contaminació. La protecció de les aigües continentals: la Convenció de Hèlsinki de 1992 sobre la protecció i la utilització de cursos d'aigua transfronterers i llacs internacionals i el Protocol de Londres de 1999, i la Convenció de Nova York de 1997 sobre els usos dels CAI per fins diferents de la navegació.
13. La gestió dels productes tòxics. Nocions generals. El Conveni de Rotterdam de 1998 sobre el procediment fonamentat previ aplicable a certs plaguicides i productes químics perillosos objecte de comerç internacional. El Conveni d'Estocolm de 2001 sobre productes orgànics persistents.
14. La gestió dels residus perillosos. Nocions generals. La producció, el tractament i l'eliminació dels residus perillosos. Els moviments transfronterers de residus perillosos: la Convenció de Basilea de 1989 sobre control dels moviments transfronterers de residus perillosos i el Protocol de Basilea de 1999.
15. La seguretat nuclear i la gestió dels residus radioactius. Nocions generals. La contaminació radioactiva derivada dels usos pacífics de l'energia nuclear: els convenis sobre seguretat nuclear en el marc de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica. La protecció de l'entorn i els usos no pacífics de l'energia nuclear: la prohibició dels assaigs d'armes nuclears.
16. La protecció dels espais polars. Règim jurídic de l'Antàrtida. El Tractat sobre l'Antàrtida, Washington, d'1 de desembre 1959 i el Protocol a l'Tractat Antàrtic sobre Protecció de el Medi Ambient, Madrid, 1991. Acords que complementen el Tractat Antàrtic: la Convenció per a la conservació de les foques antàrtiques, Londres, 1972 i la Convenció per a la conservació dels recursos vius marins antàrtics, Canberra, 1980. Règim jurídic de l'Àrtic. La confluència de sobiranies estatals. El Consell Àrtic. La Declaració de Ilulissat de 28 de maig de 2008. L'Acord per impedir la pesca no reglamentada en alta mar a l'Oceà Àrtic central, Ilulissat 3 d'octubre de 2018.
17. La protecció de l'entorn en l'àmbit europeu. El Conveni sobre l'avaluació de l'impacte ambiental en un context transfronterer, Espoo 25 de febrer de 1991 i el Protocol sobre Avaluació Estratègica de el Medi Ambient de la Convenció sobre l'Avaluació d'l'Impacte Ambiental en un Context Transfronterer, Kíev, 2003. El Conveni de Aarhus sobre l'accés a la informació, la participació de públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient, Aarhus, de 25 de juny de 1998. el Protocol de l'Conveni d'Aarhus, de registre d'emissió i transferència de contaminants, Kíev, 2003.
18. La protecció de l'entorn en l'àmbit llatinoamericà. L'Acord Regional sobre l'Accés a la Informació, la participació pública i l'Accés a la Justícia en Assumptes Ambientals a Amèrica Llatina i el Carib, Escazú, de 4 de març de 2018.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 1 1
Sessió Magistral
CE1
8 16 24
Treballs
CE1
CE2
CE6
0 30 30
Pràctiques a través de TIC
CE2
CE6
0 28 28
Atenció personalitzada
2 0 2
Fòrums de debat
CE2
CE5
0 15 15
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Actividades encaminadas a la toma de contacto, presentar la asignatura y recoger información de los estudiantes, mediante el uso de fórums de presentación, sesiones presenciales mediante webconferencia (Adobe Connect), presentaciones grabadas en vídeo por el profesor y/o documentación publicada en el aula virtual (Moodle) para su lectura por los estudiantes.
Sessió Magistral Exposición de los contenidos de la asignatura mediante webconferencia (Adobe Connect), publicación de materiales en diversos formatos y otras herramientas del aula virtual.
Treballs Trabajos que realizan por grupos los estudiantes a partir de material y referencias del aula virtual y que entrega a través de la misma.
El grupo de estudiantes colabora para el logro de un objetivo común y cada miembro contribuye con sus conocimientos y aprendizajes al conocimiento y aprendizaje del grupo

Pràctiques a través de TIC Aplicar, a nivel práctico, la teoría de un ámbito de conocimiento en un contexto determinado. Ejercicios prácticos a través de las TIC de manera autónoma.
Atenció personalitzada Resolución de dudas a los estudiantes a través del fórum de dudas de la asignatura, webconferencia (Adobe Connect), chat u otras herramientas.
Fòrums de debat Actividad, a través de las TIC, dónde se debaten temas diversos relacionados con el ámbito académico y/o profesional.

Atenció personalitzada
Descripció
Resolución de dudas a los estudiantes a través del fórum de dudas de la asignatura, webconferencia (Adobe Connect), chat u otras herramientas.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
CE1
CE2
CE6
Trabajo que realizan los estudiantes a partir de material y referencias del aula virtual y que entrega a través de la misma.
El trabajo queda disponible para todos los estudiantes y cada miembro contribuye con sus conocimientos y aprendizajes al conocimiento y aprendizaje del grupo.
40
Pràctiques a través de TIC
CE2
CE6
Resolución de un caso práctico / Prueba tipo test 25 / 25
Fòrums de debat
CE2
CE5
Participación en los foros 10
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En la segunda convocatoria se pueden realizar el trabajo y el test. La participación en los foros no es recuperable.


Fonts d'informació

Bàsica

 DERECHO INTERNACIONAL DEL MEDIO AMBIENTE

 

 BIBLIOGRAFIA BÁSICA

 

- ALAM, S. et al. (Eds.), Routledge Handbook of International Environmental Law, Routledge, 2013.

- ARBOUR, J.-Maurice; LAVALLÉE, Sophie; TRUDEAU, Hélène, Droit international de l'environnement, Yvon Blais, Québec, 2e édition, 2012.

- BETTATI, Mario, Le droit international de l’environnement, Odile Jacob, Paris, 2012.

- BEYERLIN, U., International Environmental Law, Hart, Oxford, 2010.

- BIRNIE, P.W., REDGWELL, C., BOYLE, A.E., International Law and the Environment, Oxford University Press, Oxford-New York, 2010.

- BORRÀS PENTINAT, S., Los regímenes internacionales de protección del medio ambiente, Tirant lo Blanch, Valencia, 2011.

- DUPUY, P.-M.;  VIÑUALES, J.E,; International environmental law;  Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press, 2018.

- FITZMAURICE, M.A., “International Protection of the Environment”, Collected Courses of the Hague Academy of Intrenational Law, Vol.293, 2001.

- HEY, E., Advanced Introduction to International Environmental Law, Edward Elgar Publishing, Cheltenham (UK)/Northampton, MA (USA), 2016.

-  JUSTE RUIZ, J.; CASTILLO DAUDÍ, M., La protección del medio ambiente en el ámbito internacional y en la Unión Europea, Tirant lo Blanch, Valencia, 2014

- SANDS, Ph.,- PEEL, J. Principles of International Environmental Law, Cambridge University Press,  4rd ed., 2018.

- SINDICO, F; FERNÁNDEZ EGEA, R; BORRÀS-PENTINAT, S (Eds.), Derecho internacional del Medio Ambente: Una visión desde Iberoamérica, Ed. Cameron May, London, 2011.

Complementària

BIBLIOGRAFIACOMPLEMENTARIA

- ATAPATTU,S.; SCHAPPER, A.; Human rights and the environment: key issues; Abingdon,Oxon ; New York, NY; Routledge, 2018.

- BODANSKY,D, The art and craft of international environmental law Cambridge, Mass.- London : Harvard University Press, 2010.

- CARDESASALZMANN, A., El control internacional de la aplicación de los acuerdosambientales universales, Editorial Marcial Pons, Madrid, 2011.

- COMISIÓNMUNDIAL SOBRE EL MEDIO AMBIENTE Y EL DESARROLLO, Nuestro futuro común, doc.N.U. A/42/427, de 4.8.1987, Alianza Editorial, 1ªed., 1ª reimp., 1989, Madrid.

- DESAI, B.,Institutionalizing international environmental law, Ardsley, NY : TransnationalPublishers, cop. 2004.

- DOMÍNGUEZMATÉS, R., La Protección del medio ambiente en el derecho internacionalhumanitario, Valencia, Tirant lo Blanch, 2005.

- FAJARDODEL CASTILLO, T., “El acuerdo de París sobre el cambio climático: sus aportacionesal desarrollo progresivo del Derecho internacional y las consecuencias de laretirada de los Estados Unidos”, Revista española de derecho internacional,Vol. 70, Nº 1, 2018, págs. 23-51.

-FITZMAURICE, M., Contemporary issues in international environmental law, EdwardElgar, cop., Cheltenham, UK, 2009.

-FITZMAURICE, M.; ONG, D.M.; MERKOURIS, P. (Eds.), Research Handbook onInternational Environmental Law, Cheltenham : Edward Elgar, cop., UK, 2010.

- GILLESPIE,A., International environmental law, policy, and ethics, Oxford, United Kingdom: Oxford University Press, 2014.

- GUTIÉRREZESPADA, C., “La contribución del Derecho internacional del medio ambiente aldesarrollo del Derecho internacional contemporáneo”, Anuario de DerechoInternacional, Vol. XIV, 1998, pp. 113-200.

- JUSTERUIZ, José; PEREIRA COUTINHO, Francisco; BOU FRANCH, Valentín(Dirs.), Desarrollo Sostenible y Derecho Internacional, Tirant lo Blanch,Valencia, 2018.

- KERBRAT, T- MALJEAN-DUBOIS, S. (Eds.) The transformation of international environmentallaw, Oxford: Hart Publishing; Paris: Editions A. Pedone, 2011.

- KISS, A.,BEURIER, J.P., Droit international de l'environnement, 3 ed., Pedone, Paris,2004.

- KISS, A.,SHELTON, D., International Environmental Law, 3ª ed., Ardsley, NYTransnational, 2004.

- LAVIEILLE,J.M., Droit international de l'environnement, Ellipses, Paris, 2º ed., 2004.

- LAZAROCALVO, T., Derecho Internacional del Medio Ambiente, Atelier, Barcelona, 2005.

- LOUKA, E.,International environmental law : fairness, effectiveness, and world orderCambridge University Press, Cambridge-New York, 2006.

- MACRORY,Richard, Regulation, enforcement and governance in environmental law, Hart,Oxford, 2010.

- MAZAUDOUX,Olivier, Droit international public et droit international de l'environnement,Limoges, Presses universitaires de Limoges, 2008.

- NEURAY,J.F., Droit de l'environnement, Bruylant, Bruxelles, 2001.

- PEVATO; P.M., International Environmental Law, Aldershot Ashgate cop. 2003.

- RAJAMANI,L., Differential treatment in international environmental law, Oxford : OxfordUniversity Press, 2006.

- RAO, P.K.,International Environmental Law and Economics, Blackwell, Malden (Mass.), 2002.

- RODRIGOHERNÁNDEZ, A.J,, “Nuevas técnicas jurídicas para la aplicación de los tratadosinternacionales de medio ambiente”, Cursos de Derecho Internacional yRelaciones Internacionales de Vitoria Gasteiz 2001, Universidad del País Vasco,Bilbao, 2002, pp. 155-243.

- RODRIGOHERNÁNDEZ, A.J,, El desafío del desarrollo sostenible: los principios dederecho internacional relativos al desarrollo sostenible, Fundación PrivadaCentro de Estudios Internacionales, Barcelona, 2015.

- SANDS,Ph., GALIZZI, P., Documents in International Environmental Law, 2nd ed.Cambridge, UK Cambridge University Press 2004.

- SHELTON,D.L. (Ed.), Human Rights And The Environment, Edward Elgar Publishing,UK, 2011(2 vol.)

- THORNTON,J. – BECKWITH, S., Environmental Law, Thomson – Sweet & Maxwell, 2nd ed.,London, 2004.

- UNEP.ROBINSON, N.A. & KURUKULASURIYA, L., Training Manual on InternationalEnvironmental Law, 2006,

- WOLFRUM,R., “Means of Ensuring Compliance with and Enforcement of InternationalEnvironmental Law”, RCADI, 1998, Tome 272, pp. 9-154.

DOCUMENTACIÓNADICIONAL

· Declaración de la Conferencia de las Naciones Unidas sobre el Medio Humano,Estocolmo, 1972.

· Declaración de la Conferencia de las Naciones Unidas sobre el Medio Ambiente yel Desarrollo, Río de Janeiro, 1992.

· La Carta de la Tierra, Earth Charter Commission, 2000;http://www.earthcharterinaction.org/invent/images/uploads/echarter_spanish.pdf

· Declaración de la Cumbre Mundial sobre Desarrollo Sostenible, Johannesburgo,2002.

· Declaración Universal de los Derechos de la Madre Tierra, Cochabamba, 2010.

· El Futuro que queremos. Conferencia de las Naciones Unidas sobre el DesarrolloSostenible, Río de Janeiro, 2012.

· Resolución 70/1 Asamblea General Naciones Unidas, de 25 de septiembre de 2015:“Transformar nuestro mundo: la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible”

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent