DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) DRET D'AIGÜES I MEDI MARÍ Codi 15675113
Ensenyament
Dret Ambiental (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Dret Públic
Coordinador/a
CASADO CASADO, LUCÍA
Adreça electrònica lucia.casado@urv.cat
Professors/es
CASADO CASADO, LUCÍA
Web
Descripció general i informació rellevant <div>Aquesta assignatura se centra en l'anàlisi del marc jurídic vigent en matèria d'aigües i medi marí. Amb aquesta finalitat, s'estructura en quatre blocs. En el primer, s'analitza la protecció ambiental de les aigües continentals. El segon es dedica a la protecció del litoral i de les zones costaneres. El tercer se centra en la protecció del medi marí. Finalment, el quart examina el règim jurídic dels ports.</div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 CE1 Utilitzar correctament les fonts del dret ambiental per a obtenir informació jurídicament rellevant.
 CE3 Adquirir i aplicar el llenguatge especialitzat propi de l'àmbit del dret ambiental utilitzat en la redacció i la interpretació de textos jurídics.
 CE5 Argumentar jurídicament en l'àmbit del dret ambiental.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 CE1 Identifica el règim jurídic i els mecanismes generals d'intervenció administrativa per a la tutela de les aigües continentals
Identifica el règim jurídic i els mecanismes generals d'intervenció administrativa per a garantir la integritat i la conservació del litoral
Descriu els règim jurídic dels ports
Analitza el règim jurídic de protecció del medi marí
 CE3 Contrasta la normativa vigent en matèria d'aigües continentals, litoral, ports i medi marí amb la seva interpretació doctrinal i jurisprudencial
 CE5 Detecta els problemes d'aplicació de la normativa vigent en matèria d'aigües continentals, litoral, ports i medi marí
Valora les principals problemàtiques plantejades per l'actual normativa reguladora de les aigües continentals, del litoral, dels ports i del medi marí i contribueix a aportar possibles solucions
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
I. PROTECCIÓ AMBIENTAL DE LES AIGÜES CONTINENTALS Tema 1. Marc jurídic internacional.

Tema 2. Protecció de les aigües a la Unió Europea. Les Directives europees sobre aigües. Especial referència a la Directiva marc d'aigües.

Tema 3. Protecció ambiental de les aigües continentals a l'ordenament jurídic espanyol.
II. PROTECCIÓ DEL LITORAL I DE LES ZONES COSTANERES Tema 4. Gestió integrada de les zones costaneres a Europa.

Tema 5. La protecció del litoral a l'ordenament jurídic espanyol.
III. PROTECCIÓ DEL MEDI MARÍ Tema 6. La protecció del medi marí en el Dret

Tema 7. La protecció del medi marí a la Unió Europea. La Directiva marc sobre l'estratègia marina.

Tema 8. La protecció del medi marí a l'ordenament jurídic espanyol.
IV. RÈGIM JURÍDIC DELS PORTS Tema 9. Models portuaris a la Unió Europea.

Tema 10. Els ports a l'ordenament jurídic espanyol.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 4 6
Treballs
CE1
CE3
2 40 42
Presentacions / exposicions
CE1
CE3
2 12 14
Resolució de problemes, exercicis
CE1
CE3
CE5
3 30 33
Sessió Magistral
CE1
CE3
5 0 5
Atenció personalitzada
6 0 6
 
Proves objectives de tipus test
CE1
CE3
CE5
2 42 44
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a la presa de contacte, presentar l'assignatura i recollir informació de l'alumnat, mitjançant l'ús de fòrums de presentació, sessions presencials mitjançant webconferència, presentacions enregistrades en vídeo pel professorat i/o documentació publicada a l'aula virtual (Moodle) per lectura per l'alumnat.
Treballs Treballs que realitza l'alumnat a partir de material i referències de l'aula virtual i que lliura a través d'aquesta.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part de lalumnat sobre un tema concret, mitjançant enregistrament de vídeo o en directe, mitjançant webconferència o altres eines.
Resolució de problemes, exercicis Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici relacionat amb la temàtica de l'assignatura per part de l'alumnat.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura mitjançant webconferència, publicació de materials en diversos formats i/o altres eines de laula virtual.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes a l'alumnat mitjançant el fòrum de dubtes de l'assignatura, webconferència, xat o altres eines.

Atenció personalitzada
Descripció

Quan comenci la impartició de l'assignatura, el professorat informarà l'alumnat sobre com s'atendran i resoldran els seus dubtes. A aquests efectes, es podran utilitzar diferents eines, en funció de les necessitats: correu electrònic, fòrums de dubtes de l'assignatura, sessions virtuals de tutoria...


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
CE1
CE3
Realització d'un treball de caràcter individual sobre un tema relacionat amb l'assignatura, seguint les directrius formals i de contingut subministrades pel professor o la professora responsable de l'assignatura. En relació amb el tema escollit per a la realització del treball, s'ha d'informar prèviament el/la professor/a, que n'ha de donar la conformitat. Per facilitar l'elecció del tema, es proporcionarà un llistat de possibles temes a principi de curs, tenint en compte que aquest llistat no és vinculant i l'alumnat podrà proposar altres temes diferents, sempre que estiguin relacionats amb la temàtica de l'assignatura. No hi podrà haver dos estudiants que facin el treball sobre el mateix tema. 20%
Presentacions / exposicions
CE1
CE3
L'alumnat, a més de lliurar per escrit el treball individual que realitzi de l'assignatura, ha de fer una exposició oral del seu contingut. A aquests efectes, es farà servir la webconferència o altres eines. 15%
Resolució de problemes, exercicis
CE1
CE3
CE5
Anàlisi i resolució d'un cas pràctic relacionat amb l'assignatura. Encara que durant el curs es podran fer més supòsits pràctics, únicament se n'avaluarà un. Aquest supòsit pràctic es posarà a disposició de l'alumnat (al Moodle) perquè pugui treballar-lo. La resolució d'aquest cas pràctic s'ha de lliurar per escrit a través del Moodle, a la data prèviament fixada pel professor/a. No s'admetran lliuraments extemporanis. 30%
Proves objectives de tipus test
CE1
CE3
CE5
En finalitzar la impartició de l'assignatura, es realitzarà un qüestionari avaluatiu que l'alumnat haurà de resoldre. Aquest qüestionari consistirà a respondre, a través del Moodle, preguntes tipus test. 35%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Amb carácter general, se seguirá un sistema d'avaluació continuada. L'alumnat serà avaluat a partir de la realització d'una sèrie d'activitats avaluatives, especificades a l'apartat anterior.

En segona convocatòria, l'alumnat realitzarà aquelles activitats suspeses (és a dir, que hagin obtingut una nota inferior a 5). Així mateix, s'obriran de nou les activitats avaluatives, per tal que l'alumnat que no les hagi pogut lliurar en la data inicialment prevista, ho faci en el nou període establert.


Fonts d'informació

Bàsica

AGUIRRE i FONT, J. M., El régimen jurídico del litoral catalán. Especial referencia a la reforma de la Ley de Costas operada por la Ley 2/2013 y al nuevo Reglamento General de Costas aprobado por el Real Decreto 876/2014, Atelier, Barcelona, 2014.

ARANA GARCÍA, E., SANZ LARRUGA, F. J. (Dirs.), La ordenación jurídica del medio marino en España : estudios sobre la Ley 41/2010, de protección del medio marino, Civitas, Madrid, 2012.

BENITO LÓPEZ, M. A. (dir.), Agua y derecho. Retos para el siglo XXI, Aranzadi, Cizur Menor, 2015.

CALERO RODRÍGUEZ, J. R., Régimen jurídico de las costas españolas, Aranzadi, Pamplona, 1995.

GONZÁLEZ GARCÍA, J. V., AGOUÉS MENDIZÁBAL, C., Derecho de los bienes públicos, Tirant lo Blanch, Valencia, 2015.

GONZÁLEZ-VARAS IBÁÑEZ, S., Nuevo Derecho de Aguas, Thomson-Civitas, Cizur Menor, 2007.

LÓPEZ RAMÓN, F., ESCARTÍN ESCUDÉ, V. (Coords.), Bienes públicos, urbanismo y medio ambiente, Marcial Pons, Madrid, 2013.

MARTÍN-RETORTILLO BAQUER, S., Derecho de Aguas, Civitas, Madrid, 1997.

NAVARRO CABALLERO, T. M. (dir.), Desafíos del Derecho de Aguas. Variables jurídicas, económicas, ambientales y de derecho comparado, Aranzadi, Cizur Menor, 2016.

NÚÑEZ LOZANO, M. C., La reforma de la Ley de Costas de 2013, Tirant lo Blanch, Valencia, 2013.

ORTEGA ÁLVAREZ, L., ALONSO GARCÍA, Mª C., Tratado de Derecho Ambiental, Tirant lo Blanch, Valencia, 2013.

PÉREZ GÁLVEZ, J. F. (dir.), , Costas y urbanismo. El litoral tras la Ley 2/2013, de protección y uso sostenible del litoral y de modificación de la Ley de Costas, , La Ley, Madrid, 2013.

PÉREZ MARÍN, A. (Dir.), Derecho de las aguas continentales, Iustel, Madrid, 2011.

PÉREZ MARÍN, A. (Dir.), Adenda al libro Derecho de las aguas continentales dirigido por PÉREZ MARÍN, A., Iustel, Madrid, 2013.

PONS CÀNOVAS, F., Régimen jurídico de ordenación de los espacios portuarios, Cedecs, Barcelona, 2001.

PONS CÁNOVAS, F., El nuevo régimen jurídico de las costas: ¿contribuirá de forma eficaz a la protección y al uso sostenible del litoral?, Thomson Reuters Aranzadi, 2015.

SETUÁIN MENDÍA, B. (dir.), Retos actuales del saneamiento de aguas residuales. Derivadas jurídicas, económicas y territoriales, Aranzadi, Cizur Menor, 2020.

VARIOS AUTORES, Derecho de Aguas, , Fundación Instituto Euromediterráneo del Agua, Murcia.

Per a la preparació de l'assignatura és fonamental, a més de la consulta de la bibliografia bàsica, la consulta i l'estudi de la documentació i dels materials que es deixaran per a cada tema del programa a la Plataforma Moodle. 

Complementària
  • AGUDO GONZÁLEZ, J. (coord.), El derecho de aguas en clave europea, La Ley, Madrid, 2010.

  • ALBACAR LÓPEZ, J. L., Propiedades especiales: tomo II. Ámbito público: aguas, carreteras, energía, medio ambiente, minas, montes y puertos, Ed. Díaz de Santos, 1993.

    ALENZA GARCÍA, F. J., Manual de Derecho Ambiental, Universidad Pública de Navarra, Pamplona, 2001.

  • ÁLVAREZ CARREÑO, S., El régimen jurídico de la depuración de aguas residuales urbanas, Montecorvo, Madrid, 2002.

    ÁLVAREZ FERNÁNDEZ, M. El abastecimiento de agua en España, Cívitas Ediciones, Madrid 2004.

    ANGULO ERRAZQUIN, L. M. “Las competencias municipales en la Ley de Costas de 1988”, Jornadas sobre la Ley de Costas, Instituto Vasco de Administración Pública, Oñati, 1990, pp. 83-112.

    BALZA AGUILERA, J. “Reflexión constitucional en la Ley de Costas: en especial su incidencia competencial”, Jornadas sobre la Ley de Costas, Instituto Vasco de Administración Pública, Oñati, 1990, pp. 68-82.

    BARCELONA LLOP, J., La utilización del dominio público por la Administración: las reservas demaniales, Aranzadi, Pamplona.

    BARNÉS VÁZQUEZ, J. “La Ley de Costas y Garantía Indemnizatoria”, Revista Andaluza de Administración Pública, núm. 2, abril-junio 1990, pp. 63-120.

    BARRAGAN MUÑOZ, J. M, “Ordenación, planificación y gestión del espacio litoral”, Oikos-tau, Barcelona, 1994.

    BARRAGÁN MUÑOZ, J. M., “Infraestructura portuaria y ordenación del territorio. Una nueva etapa en la ordenación del territorio sectorial”, Estudios Territoriales, núm. 28, septiembre-diciembre 1988, pp. 111-119.

    BELADÍEZ ROJO, M., “Problemas competenciales sobre la zona marítimo-terrestre y las playas”, en Estudios sobre la Constitución Española. Homenaje al Profesor García de Enterría, Tomo IV, Civitas, Madrid, 1991, pp. 3671-3704.

    BERNADI GIL. X. “Los nuevos poderes de las comunidades autónomas sobre los puertos de interés general”, Revista Vasca de Administración Pública, núm. 52, 1998.

    BETANCOR RODRÍGUEZ, A., Instituciones de Derecho Ambiental, La Ley, Madrid, 2002.

    CALVO CHARRO, M., “La regulación ecológica del agua en el siglo XXI. Reflexiones al hilo de la Ley 46/1999, de reforma de la Ley 29/1985”, Revista de Administración Pública, núm. 154, 2001, pp. 409-440.

    CARCELLER FERNANDEZ. “Legislación de puertos. Interés actual de este ordenamiento”, Revista de Administración Pública, núm. 100-102, 1983, pp. 2291 y ss.

    CARO-PATÓN CARMONA, I., El derecho a regar. Entre la planificación hidrológica y el mercado del agua, Marcial Pons, Madrid, 1997.

    CASADO CASADO, L., La regulación de los vertidos en aguas continentales en el Derecho comunitario. Hacia un enfoque ambiental y global en la protección de las aguas, Cedecs, Barcelona, 2005.

    CASADO CASADO, L., Los vertidos en aguas continentales. Las técnicas de intervención administrativa, Comares, Granada, 2004.

    CASTRILLO GUTIÉRREZ, X., “Las competencias de las Comunidades Autónomas según las Sentencias del Tribunal Constitucional sobre la Ley de Costas y su Reglamento”, en Jornadas sobre la Ley de Costas y su reglamento, Instituto Vasco de Administración Pública, 1993, pp. 111-127.

    CHINCHILLA MARÍN, C., Bienes Patrimoniales del Estado (concepto y formas de adquisición por atribución de ley), Marcial Pons, Madrid, 2001.

    COSCULLUELA MONTANER, L., Administración portuaria, Tecnos, Madrid, 1973.

    DARNACULLETA GARDELLA, M., Recursos naturales y dominio público: el nuevo régimen de demanio natural, Cedecs, Barcelona, 2000.

    DEL SAZ CORDERO, S., Aguas subterráneas, aguas públicas, Marcial Pons, Madrid, 1990.

    DELGADO PIQUERAS, F., Derecho de aguas y medio ambiente. El paradigma de la protección de los humedales, Tecnos, Madrid, 1992.

  • EMBID IRUJO, A., La planificación hidrológica: régimen jurídico, Tecnos, Madrid, 1991.

    EMBID IRUJO, A. (dir.), El nuevo Derecho de Aguas: las obras hidráulicas y su financiación, Civitas, Madrid, 1998, pp. 25-96.

    EMBID IRUJO, A. (dir.), El Plan Hidrológico Nacional, Civitas, Madrid, 1993.

    EMBID IRUJO, A. (dir.), La calidad de las aguas, Civitas, Madrid, 1994.

    EMBID IRUJO, A. (dir.), La reforma de la Ley de Aguas (Ley 46/1999, de 13 de diciembre), Civitas, Madrid, 2000.

    EMBID IRUJO, A. (dir.), Legislación del agua en las Comunidades Autónomas, Tecnos, Madrid, 1993.

    EMBID IRUJO, A. (dir.), Planificación hidrológica y política hidráulica (El Libro Blanco del Agua), Civitas, Madrid, 1999.

  • EMBID IRUJO, A. (dir.), El derecho al agua, Aranzadi, Cizur Menor, 2006.

  • EMBID IRUJO, A. (dir.), Agua y territorio (Consideración especial de la reforma de los Estatutos de Autonomía), Thomson Civitas, Madrid, 2007.

  • EMBID IRUJO, A. (dir.), Ciudadanos y usuarios en la gestión del agua, Civitas, Madrid, 2008.

  • EMBID IRUJO, A. (dir.), Agua y energía, Thomson Reuters-Civitas, Cizur Menor (Navarra), 2010.

  • EMBID IRUJO, A. (dir.), Agua y agricultura, Thomson Reuters-Civitas, Cizur Menor (Navarra), 2011.

  • EMBID IRUJO, A. (dir.), Agua y ciudades, Thomson Reuters-Civitas, Cizur Menor (Navarra), 2012.

  • EMBID IRUJO, A. (dir.), Usos del agua (Concesiones, autorizaciones y mercados del agua), Thomson Reuters Aranzadi, Cizur Menor, 2013.
  • ESCRIBANO COLLADO. “Las competencias de las Comunidades Autónomas en materia de puertos”, Revista de Administración Pública, nums. 100-102, 1983, pp. 2315 y ss.

    ESTEVE PARDO, J. (coord.), Derecho del medio ambiente y Administración Local, Civitas, Madrid, 1996.

    FANLO LORAS, A., “El contenido patrimonial de la servidumbre de acceso al mar”, en La protección jurídica del ciudadano. Estudios en homenaje al Profesor Jesús González Pérez, Vol. III, Civitas, Madrid, 1993, pp. 1999-2018.

    FANLO LORAS, A., “La protección de la calidad de las aguas en el ordenamiento jurídico español: algunas consideraciones en relación con el régimen jurídico de los vertidos”, en la obra colectiva coordinada por SOSA WAGNER, F., El Derecho Administrativo en el umbral del siglo XXI. Homenaje al Profesor Dr. D. Ramón Martín Mateo, volumen III, Valencia, Tirant lo Blanch, 2000, pp. 3517-3541.

  • FANLO LORAS, A., Las Confederaciones Hidrográficas y otras Administraciones Hidráulicas, Civitas, Madrid, 1996.

  • FANLO LORAS, A., La unidad de gestión de las cuencas hidrográficas: estudios y dictámenes jurídico-administrativos, Instituto Euromediterráneo del Agua, Murcia, 2007.

    FENOY PICÓN, N., “Los enclaves de propiedad privada en zona marítimo-terrestre y la disposición transitoria primera, números 1 y 2, de la Ley de Costas de 1988”, A.D.C., Tomo XLII, Fasc. III, 1989, pp. 915-946.

  • FORTES MARTÍN, A., Vertidos y calidad ambiental de las aguas. Regulación jurídico-administrativa, Atelier, Barcelona, 2005.

    GARCÍA DE ENTERRÍA, E., “Las expropiaciones legislativas desde la perspectiva constitucional. En particular, el caso de la Ley de Costas”, Revista de Administración Pública, núm. 141, 1986, pp. 131-152.

    GARCÍA PÉREZ, M., La utilización del dominio público marítimo-terrestre (Estudio especial de la concesión demanial), Marcial Pons, Madrid, 1995.

  • GARCÍA PÉREZ, M., Artículo "La reforma de la Ley de Costas: un lobo con piel de cordero", Revista El Cronista del Estado Social y Democrático de Derecho, 2012, pp. 60-73.

    GARCIA-TREVIJANO GARNICA, E. “El régimen jurídico de las costas españolas: la concurrencia de competencias sobre el litoral. Especial referencia al informe preceptivo y vinculante del Consejo del Estado”, Revista de Administración Pública, núm. 144, 1997.

    GONZÁLEZ GARCÍA, J. V., La titularidad de los bienes del dominio público, Marcial Pons, Madrid, 1998.

    GONZÁLEZ GONZÁLEZ, O., “Limitaciones y servidumbres marítimas”, Revista de Derecho Urbanístico, núm. 177, 1990, pp. 65-83.

    GONZÁLEZ PÉREZ, J.; TOLEDO JÁUDENES, J.; ARRIETA ÁLVAREZ, C., Comentarios a la Ley de Aguas, Civitas, Madrid, 1987.

    GONZALEZ SALINAS, J., Régimen jurídico actual de la propiedad en las costas, Civitas, Madrid, 2000.

    GONZÁLEZ SALINAS, J., Régimen jurídico actual de la propiedad en las costas, Civitas, Madrid, 2000.

    GONZÁLEZ-ANTÓN ÁLVAREZ, C., El uso del agua por las Administraciones Locales, Barcelona, Cedecs, 2000.

    GONZALEZ?BERENGUER URRUTIA. “La sentencia del Tribunal Constitucional 149/91 relativa a la Ley de Costas”, Revista de Derecho Urbanístico, núm. 125, 1991.

    GONZÁLEZ-VARAS IBAÑEZ, S., El deslinde de las costas, Marcial Pons, Ediciones Jurídicas, Madrid, 1995.

    GRAU ÀVILA, S., “Ordenació estatal i planejament urbanístic a la zona litoral”, Autonomies, núm. 14, 1992, pp. 87-96.

    GUAITA MARTORELL, A., Derecho Administrativo. Aguas, Montes y Minas, Civitas, Madrid, 1986.

    HUERTA HUERTA, R. y HUERTA IZAR DE LA FUENTE, C., Tratado de Derecho Ambiental, tomos I y II, Bosch, Barcelona, 2000.

    INSTITUTO VASCO DE ADMINISTRACION PUBLICA, Jornadas sobre la Ley de Costas, Oñati, 1990.

    LA LEY DE COSTAS Y SU REGLAMENTO. Sentencias del Tribunal Constitucional, Ministerio de Medio Ambiente, Dirección General de Costas, Madrid, 1999.

    LAVILLA RUBIRA, J. J. y MENÉNDEZ ARIAS, M. J., Todo sobre el medio ambiente, Praxis, Barcelona, 1996.

    LEGUINA VILLA, J., “La defensa del uso público de la zona marítimo terrestre”, Revista Española de Derecho Administrativo, núm. 2, 1974, pp. 185 y ss.

    LEGUINA VILLA, J., “Propiedad privada y servidumbre de uso público en las riberas del mar”, Revista de Administración Pública, núm. 65, 1971, pp. 59 y ss.

    LEÓN GROOS, J. (coord.), Jornadas sobre Derecho de Aguas, Aranzadi, Pamplona, 2000.

    LEY DE COSTAS: Legislación y jurisprudencia constitucional, editat per la Escola Galega de Administración Pública y per el MOPT el 1992.

  • LÓPEZ RAMÓN, F., ESCARTÍN ESCUDÉ, V. (coords.), Bienes públicos, urbanismo y medio ambiente, Marcial Pons, 2013.

    LOZANO CUTANDA, B., “La actividad sancionadora de la Administración en defensa del medio ambiente litoral”, Revista de Derecho Ambiental, núm. 4, 1989, pp. 11-26.

    MARTÍN MATEO, R., Manual de Derecho Ambiental, 2ª edición, Trivium, Madrid, 1998 [1995].

    MARTÍN MATEO, R., Tratado de Derecho Ambiental, Trivium, Madrid, 1991 (vol. I), 1992 (vol. II) y 1997 (vol. III).

    MARTINEZ DE PISÓN APARICIO, I. “¿Conexiones de uso común general del demanio costero?”, Revista Española de Derecho Administrativo, núm. 99, 1998.

    MARTINEZ ESCUDERO. Playas y costas. Su régimen Jurídico?administrativo, 2ª edición, Madrid, 1985.

    MECO TEBAR, F. Deslinde de costas: efectos jurídico-civiles, Tirant lo blanch, Valencia, 1998.

    MEILÁN GIL, J. L. “El dominio natural y la legislación de costas”, Revista de Administración Pública, núm. 139, 1996.

    MEILÁN GIL, J.L., “El concepto de dominio público marítimo-terrestre en el Proyecto de Ley de Costas”, Revista Española de Derecho Administrativo, núm. 59, 1988, pp. 361-391.

    MEMÒRIES ANUALS DEL PORT DE TARRAGONA (www.porttarragona.es)

    MENÉNDEZ REXACH, A. “La configuración del dominio público marítimo-terrestre en la Ley de Costas”, Estudios Territoriales, núm. 34, 1990, pp. 3-36.

  • MENÉNDEZ REXACH, A. (dir.), Planificación y gestión del agua ante el cambio climático: experiencias comparadas y el caso de Madrid, La Ley, Las Rozas (Madrid), 2012.

    MIRALLES GONZÁLEZ, I., Dominio público y propiedad privada en la nueva Ley de Costas, Civitas/Universitat de Barcelona, Madrid, 1992.

    MOLINA DEL POZO. “El dominio público marítimo artificial”, Revista de Derecho Público, núm. 75, 1979, pp. 303 y ss.

    MONTORO CHINER, M. J., “La Ley de Costas ¿un proyecto viable?”, Revista Española de Derecho Administrativo, núm. 58, 1988, pp. 181 y ss.

    MORELL OCAÑA. “La concesión de marismas y el artículo 126 de la Ley de Patrimonio del Estado”, Revista de Administración Pública, núm. 68, 1972, pp. 137 y ss.

    MORENO CÁNOVES, A., Régimen jurídico del Litoral, Tecnos. Madrid, 1990.

    MORILLO-VELARDE PÉREZ, J. I., Dominio Público, Trivium, Madrid, 1992.

    NAVAJAS REBOLLAR, M., Régimen jurídico-administrativo de los puertos, Marcial Pons, Madrid, 2000.

  • NAVARRO CABALLERO, T. M. (coord.), Reutilización de aguas regeneradas: aspectos tecnológicos y jurídicos, Instituto Euromediterráneo del Agua, 2010.

  • NAVARRO CABALLERO, T. M., Los Instrumentos de gestión del dominio público hidráulico : estudio especial del contrato de cesión de derechos al uso privativo de las aguas y de los bancos públicos del agua, Tirant lo Blanch, Valencia, 2007.

    NOGUERA DE LA MUELA, B., “La Legislación de Costas y las limitaciones sobre los terrenos contiguos a la ribera del mar”, en Revista Jurídica de Catalunya, núm. 4, 1990.

    NOGUERA DE LA MUELA, B., Las servidumbres de la Ley de Costas de 1988, Marcial Pons, Madrid, 1995.

  • OLLERT RUBERT, M., Saneamiento de aguas residuales y reforma del Derecho administrativo, Atelier, Barcelona, 2008.

    ORTEGA ÁLVAREZ, L. (dir.), Lecciones de Derecho del Medio Ambiente, 3ª edición, Valladolid, Lex Nova, 2002 [1998].

    ORTEGA GARCÍA, A., “Concurrencia de limitaciones, autorizaciones y planificaciones sobre el mismo suelo”, Estudios Territoriales, núm. 34, 1990, pp. 97-106.

    ORTEGA GARCÍA, A., “Implicaciones urbanísticas de la Ley de Costas”, Revista de Derecho Urbanístico, núm. 115, 1989, pp. 81- 90.

    ORTIZ DE TENA, M. C., Planificación hidrológica, Marcial Pons, Madrid, 1994.

    PAGÈS i GALTÉS, J., Fiscalidad de las aguas, Madrid, Marcial Pons, 1995.

    PAREJO ALFONSO, L. “Dominio público y ordenación territorial: competencias del Estado y de las Comunidades Autónomas” Revista de Derecho Urbanístico, núm. 135, 1993.

    PAREJO GAMIR, R., “Aspectos registrales de la nueva Ley de Costas”, Libro homenaje al profesor José Luis Villar Palasí, Cívitas, 1989, pp. 977 y ss.

    PERALES MADUEÑO, F., “La ordenación del territorio y del urbanismo desde la nueva Ley de Costas”, en Jornadas sobre la Ley de Costas, Instituto Vasco de Administración Pública, Oñati, 1990, pp. 49-60.

    PORTO REY. “Las normas de protección y utilización del dominio público marítimo?terrestre establecidas en la ley de costas e incidencia sobre ella de las sentencias del Tribunal Constitucional”, Revista de Derecho Urbanístico, núm. 125, 1991.

    POVEDA DÍAZ, M. T., “La Ley de Costas de 28 de julio de 1988 y la Planificación Territorial y Urbanística”, Revista de Derecho Urbanístico, núm. 115, 1989, pp 92-98.

    POVEDA DIAZ. “Estudio sobre las sentencias del Tribunal Constitucional en los recursos de inconstitucionalidad planteados contra la Ley 22/1988, de Costas y el Reglamento general para su desarrollo y ejecución”, Revista de Derecho Urbanístico, núm. 125, 1991.

    QUINTANA PETRUS, J. M., Derecho de Aguas, Bosch, Barcelona, 1992.

    RODRÍGUEZ GONZÁLEZ, M. P., El dominio público marítimo terrestre: titularidad y sistemas de protección, Marcial Pons, Madrid, 1999.

    RODRÍGUEZ LÓPEZ, P., Comentarios a la Ley de Costas: doctrina y jurisprudencia, Dijusa, 2003.

  • RUIZ DE APODACA ESPINOSA, A. M., Derecho ambiental integrado: la regulación de los lodos de depuradora y sus destinos, Civitas, Madrid, 2001.

    SAINZ MORENO. “Dominio público estatal de las playas y zona marítimo-terrestre”, Revista de Administración Pública, núm. 99, 1982, pp. 201 y ss.

    SALVADOR, A., Ley de Aguas: análisis de la Jurisprudencia Constitucional, MAP - INAP, Madrid 1990.

    SANZ RUBIALES, I., Los vertidos en aguas subterráneas. Su régimen jurídico, Marcial Pons, Madrid, 1997.

    SETUÁIN MENDÍA, B., El régimen jurídico de las aguas residuales. Perspectivas de la Comunidad Autónoma de Aragón, Egido, Zaragoza, 1998.

    SETUÁIN MENDÍA, B., El saneamiento de las aguas residuales en el ordenamiento español. Régimen jurídico, Valladolid, Lex Nova, 2002. 

    TORRES ESTRADA, R., “El dominio público marítimo terrestre”, Revista Jurídica de Catalunya, núm. IV, 1995, pp. 106-110.

    TORRES ESTRADA, R., “El régimen sancionador de la Ley de Costas”, Revista Jurídica de Catalunya, núm. III, 1994.

    VERA FERNANDEZ?SANZ. “La ordenación de playas y otros espacios costeros”, REDA núm. 27, 1980, pp. 577 y ss.

    ZAMBONINO PULITO, M. (coord.), Puertos: aspectos ambientales y gestión desde una perspectiva interdisciplinar, Servicio de Publicaciones de la Universidad de Cádiz, 1998.

    ZAMBONINO PULITO, M., La protección jurídico-administrativa del medio marino: tutela ambiental y transporte marítimo, Tirant lo blanch, Valencia, 2001.

    ZAMBONINO PULITO, M., Puertos y costas: régimen de los puertos deportivos, Tirant lo blanch, Valencia, 1997.
  • Altres recursos:

Observatorio de Políticas Ambientales (https://www.actualidadjuridicaambiental.com/observatorio-de-politicas-ambientales/)

Revistes:

  • Actualidad Jurídica Ambiental (https://www.actualidadjuridicaambiental.com/)
  • Ciudad y Territorio
  • Ecoiuris. La Ley
  • Revista Catalana de Dret Ambiental (www.rcda.cat)
  • Medio ambiente y Derecho. Environment&Law. Revista Electrónica de Derecho Ambiental (http://www.cica.es/aliens/gimados/juri1.html). Universitat de Sevilla
  • Revista Aranzadi de Derecho Ambiental
  • Revista de Administración Pública
  • Revista de Derecho Urbanístico y Medio Ambiente
  • Revista de Derecho Ambiental
  • Revista de la Asociación de Derecho Ambiental Español
  • Revista Española de Derecho Administrativo
  • Journal of Environmental Law
  • European Energy and Environmental Law Review
  • Harvard Law Review. Environmental Law.
  • Review of European, Comparative & International Environmental Law
  • Rivista Giuridica dell´Ambiente
  • Revue Juridique de l´Environnement
Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
INTERVENCIÓ ADMINISTRATIVA AMBIENTAL/15675107
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent