Codi |
|
A2 |
Integrar-se en qualsevol àrea funcional d'una empresa o organització mitjana o gran i ocupar qualsevol tasca de gestió en ella encomanada. |
A3 |
Emetre informes d'assessorament sobre situacions concretes d'empreses i mercats. |
B1 |
Aprendre a aprendre |
B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu |
Objectius |
Competències |
Presentar els principals conceptes de Direcció i Gestió de les Operacions. |
A2
|
B1 B2 B3
|
|
Aprendre les tècniques i mètodes més importants per desenvolupar el Procés de Planificació, Programació, Execució i Control de les Operacions. |
A2 A3
|
B1 B2 B3
|
|
Presentar i utilitzar les eines clàssiques del Control Estadístic de Qualitat |
A3
|
B2
|
|
Tema |
Subtema |
Tema 1: El Sistema Empresa i el Subsistema d’Operacions |
1.1 Introducció
1.2 El procés productiu
1.3 Estratègia Empresarial: Estratègia d’Operacions
1.4 Pla Estratègic i Pla d’Operacions a llarg termini
|
Tema 2: Disseny del Subsistema d’Operacions |
2.1 Selecció i disseny del producte
2.2 Selecció i disseny del procés productiu
2.3 Planificació de la capacitat a llarg termini
2.4 La localització de l’activitat productiva
2.5 La distribució en planta
2.6 Disseny i mesura del treball
2.7 Tècniques per la presa de decisions a nivell estratègic
|
Tema 3: Planificació de les Operacions |
3.1 La planificació de les operacions
3.2 La Planificació Agregada de la Producció
3.3 El Programa Mestre de Producció
3.4 La Planificació de la Capacitat
3.5 La gestió de projectes
|
Tema 4: Els sistemes de gestió de la producció i dels inventaris |
4.1 El sistemes MRP:
4.1.1 Els sistemes MRP evolucionats: MRP II
4.1.2 Avantatges i inconvenients dels sistemes MRP
4.1.3 Problemes d’implantació
4.1.4 Planificació de les necessitats de capacitat: CRP
4.1.5 Els sistemes ERP
4.2 Sistemes de Gestió de la Relació amb el client (CRM)
4.3 Sistemes de Gestió de la Cadena de Subministrament (SCM)
4.4 La gestió clàssica d’inventaris
4.5 El Just In Time
4.5.1 Control de producció amb Kanbans
4.5.2 JIT i MRP
|
Tema 5: Programació i control de les operacions |
5.1 Les activitats d’execució i control de les operacions
5.2 L’assignació de la càrrega als centres de treball
5.3 La Seqüenciació
5.4 La Tecnologia de la Producció Optimitzada:Teoria de les limitacions (TOC)
|
Tema 6. El control de la qualitat |
6.1 Introducció
6.2 Eines clàssiques de control de la qualitat
6.3 Gràfics de control per variables
6.4 Gràfics de control per atributs
6.5 Gràfics de pre-control |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentar els objectius proposats per l'assignatura i els continguts de la matèria i de la seva avaluació. |
Sessió Magistral |
Presentació a l'aula dels conceptes, tècniques i mètodes propis de l'area de coneixement. |
Resolució de problemes, exercicis |
Realització d'exercicis proposats, estudi i anàlisi de casos pràctics, anàlisi de l'empresa real, utilització del simulador TOC i realització d'exercicis, búsqueda d'informació relacionada, etc. |
|
Resolució de problemes, exercicis |
|
Descripció |
Per la realització de les activitats proposades durant el curs, i per la preparació dels exàmens, l'alumne podrà dirigir-se al professor per tal de rebre les oportunes tutoritzacions. |
|
|
Descripció |
Pes |
Resolució de problemes, exercicis |
Activitats proposades durant el curs: realització d'exercicis, estudi i anàlisi de casos pràctics, anàlisi de l'empresa real, utilització del simulador TOC i realització d'exercicis, búsqueda d'informació relacionada, etc. |
30% |
Proves objectives de tipus test |
Realització d'un examen tipus test que tracti els conceptes més importants de la matèria. |
10% |
Proves pràctiques |
Realització d'un examen de tipus pràctic, on l'alumnat haurà de realitzar exercicis d'aplicació de les tècniques i mètodes pròpies de la matèria. |
60% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Per la segona convocatòria es mantindrà la mateixa estructura d'avaluació i percentatge de qualificació que la primera. La qualificació de les activitats proposades durant el curs (30%) es mantindrà per les dues convocatòries. En qualsevol cas, per a poder superar l'assignatura, s'haurà d'obtenir qualificació en els tres apartats de l'avaluació. |
Bàsica |
|
DOMINGUEZ MACHUCA,J.A. et alt.: Dirección de operaciones. Aspectos estratégicos en la producción y los
servicios. McGraw-Hill. Madrid. 1997 DOMINGUEZ MACHUCA,J.A. et alt.: Dirección de operaciones. Aspectos tácticos y operativos en la producción y los servicios. McGraw-Hill.
Madrid. 1997 HEIZER,J. y RENDER,B.: Dirección de la producción -Decisiones
estratégicas. Prentice Hall. Madrid. 2001 HEIZER,J. y RENDER,B.: Dirección de la producción -Decisiones
tácticas. Prentice Hall. Madrid. 2001 JURAN,J.M.
y GRYNA,F.M.: Manual de Control de
Calidad. Vol. I y II. McGraw-Hill. Madrid. 1994 |
Complementària |
|
GOLDRATT, Eliyahu M.; COX, Jeff: La Meta: Un proceso de mejora continua.
Ed. Díaz de Santos , 1993 / Ed. Taular, 1986 BESTERFIELD,D.H.:
Control de Calidad. 4ª edición.
Prentice Hall. México. 1995 DAVIS,Mark M.; AQUILANO, Nicholas
J.; CHASE,Richard B.: Fundamentos de
Dirección de Operaciones. 3ª de. Madrid: McGraw-Hill, 2001 JURAN,J.M.
y GRYNA,F.M.: Planificación y análisis de
la calidad. Ed. Reverté. México. 1981 Bibliografia exercicis FONTS,A.
(2003): Apunts Direcció d’Operacions FONTS,A.
(2003): Exercicis Direcció d’Operacions Presentacions
fetes a classe per part de les empreses |
|