DADES IDENTIFICATIVES 2007_08
Assignatura ESTADÍSTICA I Codi 16081019
Ensenyament
Ciències Empresarials (2002) (Campus Terres de l'Ebre)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 3 3 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Departament Economia
Coordinador/a
CABALLÉ TUDÓ, MARIA PILAR
Adreça electrònica mariapilar.caballe@urv.cat
Professors/es
CABALLÉ TUDÓ, MARIA PILAR
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Estadística descriptiva, Regressió, Números índex i taxes de variació, Introducció a la probabilitat

Competències
Codi  
A2 Integrar-se en qualsevol àrea funcional d'una empresa o organització mitjana o gran i ocupar qualsevol tasca de gestió en ella encomanada.
A5 Entendre les institucions econòmiques com a resultat i aplicació de representacions teòriques o formals de l'economia.
A6 Derivar de les dades informació rellevant impossible de reconèixer per no professionals.
A7 Identificar les fonts d'informació econòmica rellevant i el seu contingut
B1 Aprendre a aprendre
B2 Resoldre problemes de forma efectiva
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
1. Ordenar la informació econòmica per aprofitar-la millor A5
A6
B1
2. Aplicar les mesures estadístiques més representatives a la informació disponible A6
A7
B1
3. Conèixer els conceptes d'estadística per entendre un informe econòmic especialitzat A2
A6
A7
B1
4. Usar correctament les eines electròniques (calculadora, MS-Excel...) per a l'organització i la síntesi d'informació quantitativa A6
A7
B1
B2
C2

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1. Introducció S’introdueix el concepte i contingut de l’estadística des d’un punt de vista global, donant una visió genèrica dels continguts de les assignatures d’estadística. S’introdueixen conceptes bàsics com variable, població, mostra, individu, ...
TEMA 2. Anàlisi descriptiva de les dades Es treballa en l’obtenció, ordenació, representació, síntesi de dades corresponents a una única variable quantitativa sobre un conjunt d’individus. S'estudia les característiques més destacades de la distribució.
TEMA 3. Tractament descriptiu bidimensional S’amplia l’anàlisi del tema 2 a l’anàlisi de dues variables quantitatives obtingudes per al mateix grup d’individus. L’anàlisi bidimensional permet mostrar possibles relacions entre les variables considerades (correlació, regressió).
TEMA 4. Números índexs i taxes de variació En aquest tema es consideren conceptes tant propers a la nostra vida quotidiana com les variacions en l’evolució de diferents magnituds econòmiques, els índexs de preus, o la diferència entre valors nominals (o corrents) i valors reals (o constants).
TEMA 5. Fonaments de probabilitat S’introdueixen conceptes claus de probabilitat per tal de poder assimilar amb garanties el contingut de l’assignatura Estadística II

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries A través de textos d’altres matèries, premsa escrita i consulta d’informació via internet fer que l’alumne percebi la utilitat de l’estadística.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l’assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i interpretació d’un problema o exercici.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Formulació, anàlisi, resolució i interpretació d’un problema o exercici mitjançant les TIC. Es tractarà de treure tot el potencial estadístic a les dades mitjançant el programa EXCEL de Microsoft.
Resolució de problemes, exercicis Proposar a l'alumne la resolució de problemes similars als resolts a classe en cada tema.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
Resolució de problemes, exercicis
Descripció
Consultes: Resoldre de forma personalitzada dubtes als alumnes.

Avaluació
  Descripció Pes
Proves objectives de preguntes curtes A l'examen de final del curs es realitzarà una prova consistent en preguntes curtes on l'alumne haurà de plasmar els coneixements teòrics i pràctics de l’assignatura 35%
Proves objectives de tipus test Al llarg del curs es proposaran dates concretes a fi i efecte de passar proves objectives amb preguntes tipus test relatives als continguts teòrics i pràctics involucrant aspectes de més d'un bloc del programa. A través d'aquestes proves s'avaluarà el progrés de l'alumne 15%
Proves pràctiques A l'examen de final del curs es realitzarà una prova consistent en exercicis del tipus practicat en les sessions de resolució de problemes 50%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'examen en segona convocatòria constarà de dues parts en què l'alumne haurà de plasmar els coneixements teòrics i pràctics de l'assignatura: - Proves objectives de tipus preguntes curtes i/o de tipus test (40%) - Proves pràctiques (60%)


Fonts d'informació

Bàsica
  • DOMINGO, M. (coord.) (2006): Exercicis d’estadística empresarial. Cossetània Edicions, Universitat Rovira i Virgili, Col·lecció Eina 36.
  • MARTÍN PLIEGO, F.J. (2002): Introducción a la estadística económica empresarial. Teoría y Práctica. Editorial AC (Thomson) (Madrid).
  • MONTIEL, A.M.; RIUS, F; BARÓN, F.S. (1997): Elementos básicos de estadística económica y empresarial, Prentice Hall, Madrid.
  • PÉREZ, C. (2002): Estadística aplicada a través de Excel, Prentice Hall. Madrid.

Complementària
  • ARANDA GALLEGO, J.; GOMEZ GARCIA, J; FAURA MARTINEZ, U. (1994): Introducción a la estadística económica y empresarial. Ejercicios, DM (Murcia) y PPU, Barcelona.
  • ARNALDOS, F.; DÍAZ, M.T.; FAURA, U.; MOLERA, L. i FRUTOS, I. (2003): Estadística descriptiva para economía y administración de empresas. Thomson (Madrid).

  • Pàgina web de l'Instituto Nacional de Estadística (www.ine.es) i de l’Institut Català d’Estadística (www.idescat.net)

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ESTADÍSTICA II/16081020


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
MATEMÀTIQUES EMPRESARIALS I/16081017