DATOS IDENTIFICATIVOS 2022_23
Asignatura (*) DIRECCIÓN ESTRATÉGICA Código 16234110
Titulación
Grado en Administración y Dirección de Empresas (CTE) (2009)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
6 Obligatoria Tercer 1Q
Lengua de impartición
Català
Departamento Gestión de Empresas
Coordinador/a
VIDAL SUÑÉ, ANTONI
SEGURA CAPERA, NURIA
Correo-e nuria.segurac@urv.cat
Profesores/as
SEGURA CAPERA, NURIA
Web http://moodle.urv.net
Descripción general e información relevante <div><b>DESCRIPCIÓN GENERAL DE LA ASIGNATURA </b></div><div><br /></div><div>Los contenidos de la asignatura se encuadran en el estudio de la estrategia empresarial. Disciplina que, dentro de la Administración de Empresas, representa uno de los campos de máximo interés para su aplicación en el análisis y solución de los problemas empresariales actuales. La Dirección Estratégica es el contrapunto necesario para entender la realidad económica de los sectores industriales, de los agentes económicos y de las organizaciones en un entorno competitivo.</div>

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 A4 Conocer la naturaleza y el funcionamiento de una empresa u otra institución pública o privada y de sus áreas funcionales, entendiendo su ubicación competitiva e institucional y su dimensión estratégica.
 A7 Analizar con rigor científico estudios de caso de empresas y problemas empresariales y emitir informes de asesoramiento y consultoría que den respuesta a estos problemas.
Tipo B Código Competencias Transversales
 B2 Resolver problemas complejos de forma efectiva
 B5 Trabajar en equipo de forma cooperativa y responsabilidad compartida
Tipo C Código Competencias Nucleares
 C4 Expresarse correctamente de manera oral y escrita en una de las dos lenguas oficiales de la URV.

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A4 Comprende y sabe aplicar los conceptos e instrumentos de formulación e implementación de estrategias de negocio y corporativas.
Comprende y sabe aplicar los conceptos e instrumentos para el establecimiento de objetivos y realizar el análisis estratégico, tanto interna como externa.
 A7 Analiza adecuadamente casos de empresas y los problemas de decisión estratégica de las empresas actuales desde una perspectiva global de la alta dirección, y diseña actuaciones que proporcionan soluciones adecuadas a su realidad competitiva.
Es capaz de buscar, analizar e interpretar información para la toma de decisiones estratégicas.
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 B2 Presenta diferentes opciones alternativas de solución ante un mismo problema y evalúa sus posibles riesgos y ventajas.
Entiende el problema y es capaz de desglosarlo en partes manipulables.
Presenta opciones de solución que son efectivas en la mayoría de los casos para resolver los problemas.
 B5 Participa de forma activa y comparte información, conocimiento y experiencias.
Acepta y cumple las normas del grupo.
Tipo C Código Resultados de aprendizaje
 C4 Produce un texto escrito gramaticalmente correcto.
Produce un texto escrito bien estructurado, claro y rico.
Produce un texto escrito adecuado a la situación comunicativa.

Contenidos
tema Subtema
TEMA 1 FONAMENTS DE L’ESTRATÈGIA

1.1. Concepte d’estratègia
1.2. Concepte de negoci: Esquema d’Abell
1.3. Objectius estratègics: visió, missió i creació de valor



TEMA 2 ANÀLISI ESTRATÈGICA INTERNA 2.1. La cadena de valor
2.2. Anàlisi i gestió de recursos i capacitats
2.3. Avaluació estratègica dels recursos i capacitats: Criteris de Barney

TEMA 3 ANÀLISI ESTRATÈGICA EXTERNA 3.1. Anàlisi del grau de concentració / fragmentació de la indústria
3.2. Anàlisi de l’estructura de la indústria: les forces competitives de Porter
3.3. L’excedent de productivitat global (EPG)


TEMA 4 FORMULACIÓ DE L’ESTRATÈGIA COMPETITIVA 4.1. Estratègies competitives: Costos (efecte experiència), diferenciació
4.2. El rellotge estratègic
4.3. Models de negoci, innovació de valor i oceans blaus




Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
2 0 2
Sesión magistral
A4
A7
B2
C4
25 31 56
Resolución de problemas/ejercicios en el aula ordinaria
A4
A7
B2
C4
27 28 55
Proyectos
A4
A7
B2
B5
C4
2 15 17
Presentaciones/exposiciones
A4
A7
B2
B5
C4
1 15 16
Atención personalizada
2 0 2
 
Pruebas objetivas de tipo test
A4
A7
1 0 1
Pruebas prácticas
A4
A7
B2
C4
1 0 1
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Presentació de l’assignatura i del professorat. Transmetre els objectius que es persegueixen. Detallar els continguts de l’assignatura. Explicar la metodologia de treball que se seguirà. Comunicar i deixar clars els criteris i sistema d’avaluació.
Sesión magistral Exposició a l’aula per part del professorat dels continguts teòrics de l'assignatura, però amb la participació activa dels estudiants. Part dels continguts teòrics de l’assignatura hauran de preparar-los els estudiants pel seu compte.
Resolución de problemas/ejercicios en el aula ordinaria Anàlisi i resolució a l’aula de problemes, exercicis i casos pràctics relacionats amb la temàtica de l'assignatura. Activitats pràctiques per a relacionar i consolidar coneixements teòrics en la seva aplicació, amb una perspectiva fonamentalment d’actuació professional.
Proyectos Treball monogràfic realitzat en equip, per donar resposta a un repte estratègic plantejat per l'empresa MAPFRE.
Presentaciones/exposiciones Exposició oral dels continguts del treball monogràfic realitzat en equip (projecte) en format vídeo (.mp4) enregistrat prèviament (pot incorporar també diapositives de power point i/o altres elements).
Atención personalizada Temps que el professorat dedica a l’atenció i resolució de dubtes i consultes sobre l’assignatura, tant teòriques com pràctiques. Aquesta atenció es realitza en el despatx del professor en les hores d'atenció establertes.

Atención personalizada
descripción

Temps que el professorat dedica a l’atenció i resolució de dubtes i consultes sobre l’assignatura, tant teòriques com pràctiques, dels estudiants. A més, el professor orienta i guia el procés d’aprenentatge dels alumnes, així com ofereix les indicacions oportunes per a la correcta elaboració de les activitats docents a desenvolupar pels estudiants. Aquesta atenció es realitza en el despatx del professor en les hores d'atenció establertes.


Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Proyectos
A4
A7
B2
B5
C4
El projecte consisteix en elaborar en equip (4-5 integrants, tots del mateix grup de classe) un treball monogràfic, per tal de resoldre i aportar idees originals i innovadores, argumentades, raonades i justificades sobre un repte estratègic plantejat per l’empresa MAPFRE. Al llarg del curs, es faran 4 sessions de classe per part dels mentors de MAPFRE per aportar informació sobre el repte i la metodologia a utilitzar. Els millors treballs presentats passaran a una final organitzada per MAPFRE, on el millor equip rebrà un premi per part de MAPFRE. 30%
Presentaciones/exposiciones
A4
A7
B2
B5
C4
Exposició oral dels continguts del treball monogràfic realitzat en equip (projecte) en format vídeo (.mp4) enregistrat prèviament. El vídeo enregistrat s’haurà de lliurar mitjançant una tasca del Moodle
També puntua en aquest apartat, només en el cas dels equips finalistes del premi Repte MAPFRE que participin en la Gala Final, l'exposició oral presencial.
10%
Pruebas objetivas de tipo test
A4
A7
Part de la Prova integral (examen final) del continguts teòrics de l’assignatura, mitjançant un tipus test, on les preguntes respostes erròniament resten punts. 30%
Pruebas prácticas
A4
A7
B2
C4
Part de la Prova integral (examen final) dels continguts pràctics de l’assignatura, consistent en la resolució d'exercicis i casos pràctics. 30%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Per superar l'assignatura en 1a convocatòria s'ha d'obtenir com a mínim 5 punts, sobre un màxim de 10, en la suma de les qualificacions ponderades pels percentatges establerts i obtingudes en les diferents parts de que consta el sistema d'avaluació (totes elles obligatòries). No hi ha nota mínima en cap part del sistema d'avaluació.

La qualificació en la 2a convocatòria s'obtindrà com aquella que resulti ser més alta entre les dues següents:

a) La nota obtinguda en la prova integral teoricopràctica que es realitzi en 2a convocatòria (el 100% de la qualificació final s'obté d'aquesta prova: 50% la part teòrica i el 50% la part pràctica). La prova integral o examen final de 2a convocatòria seguirà el mateix esquema i estructura que el de 1a convocatòria.

b) La mitjana ponderada entre la nota de la prova integral realitzada en 2a convocatòria (que pondera un 35% la part teòrica i un 35% la part pràctica) i les notes obtingudes en 1a convocatòria en les 3 activitats d'avaluació continuada de l'APL (que ponderen en conjunt un 30%).

Durant la realització de les proves integrals (exàmens), tant de la 1a convocatòria com de la 2a convocatòria i, si és el cas, de la convocatòria addicional, els estudiants no podran tindre al seu abast cap tipus de dispositiu telemàtic de comunicació i transmissió de dades (en el seu cas, hauran d'estar apagats i guardats).


Fuentes de información

Básica NAVAS, J. E. I GUERRAS, L. A. , La dirección estratégica de la empresa. Teoría y aplicaciones., 2007 (o última edició), Madrid: Thomson-Civitas.

Complementaria FERNÁNDEZ SÁNCHEZ, E., Dirección estratégica de la empresa: Fundamentos y puesta en práctica., 2005, Madrid: Delta.
BUENO CAMPOS, E. et al., Dirección estratégica:Desarrollo de la estrategia y análisis de casos., 2006, Madrid: Pirámide.
GRANT, R. M., Dirección estratégica: Conceptos, técnicas y aplicaciones., 2006 (o última edició), Madrid: Thomson-Civitas.
JOHNSON, G.; SCHOLES, K. i WHITTINGTON, R. , Dirección estratégica. Análisis de la estrategia de las organizaciones., 2006 (o última edició), Madrid: Pearson Prentice Hall.
MENGUZZATO, M. i RENAU PIQUERAS, J. J. , La dirección estratégica de la empresa: Un enfoque innovador del management , 1991, Barcelona: Ariel Economía.
PORTER, M. E., Estrategia competitiva. Técnicas para el análisis de los sectores industriales y de la competencia., 2009 (o última edició), Madrid: Pirámide.
PORTER, M. E., Ventaja competitiva. Creación y sostenimiento de un desempeño superior., 1987 (o última edició), México: CECSA
PORTER, M. E., Ser competitivo: Nuevas aportaciones y conclusiones. , 2003 (o última edició), Bilbao: Deusto.
STRATEGOR, Estrategia, estructura, decisión, identidad: Política general de la empresa., 1995, Barcelona: Masson.
THOMPSON, A. A. Jr.;STRICKLAND III, A. J. i GAMBLE, J. E. , Administración estratégica:Teoría y casos., 2012 (o última edició), México: McGraw-Hill.
Strickland III , A.J.; Janes,A.; Thompson,A.A.; Sutton, C.; , Gamble,J.; Peteraf,M.A., Administración estratégica: Teoría y casos, 2018 (o última edició), McGraw-Hill
Chiavenato, I., Planeación estratégica: Fundamentos y aplicaciones, 2017 (o última edició), McGraw-Hill
David,F.R.i David,F.R., Conceptos de administración estratégica, 2017 (o última edició), Pearson
Hill,C.W.L. i Jones,G.R., Administración estratégica, 2014 (o última edició), McGraw-Hill
Johnson, G.; Scholes,K. i Whittington,R., Dirección estratégica, 2006 (o última edició), Pearson
Ribeiro, D. i Peris-Ortiz, M., Casos de dirección estratégica, 2012 (o última edició), Pearson

Recomendaciones


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.