DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) TREBALL DE FI DE MÀSTER Codi 16675301
Ensenyament
Mercats Internacionals (2016)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
9 Treball fi de màster Primer AN
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Economia
Gestió d'Empreses
Coordinador/a
IRANZO SANCHO, SUSANA
Adreça electrònica maria.llop@urv.cat
mercedes.teruel@urv.cat
miguel.manjon@urv.cat
mariavictoria.soldevila@urv.cat
bernd.theilen@urv.cat
susana.iranzo@urv.cat
nektarios.aslanidis@urv.cat
ricardo.flores@urv.cat
josemanuel.gimenez@urv.cat
yuliya.lovcha@urv.cat
sabine.flamand@urv.cat
jonathanedward.darnell@urv.cat
Professors/es
LLOP LLOP, MARIA
TERUEL CARRIZOSA, MERCEDES
MANJÓN ANTOLÍN, MIGUEL CARLOS
SOLDEVILA LAFON, MARIA VICTÒRIA
THEILEN , BERND GEORG
IRANZO SANCHO, SUSANA
ASLANIDIS , NEKTARIOS
FLORES FILLOL, RICARDO
GIMÉNEZ GÓMEZ, JOSÉ MANUEL
LOVCHA LOVCHA, YULIYA
FLAMAND , SABINE CHARLOTTE M
DARNELL , JONATHAN EDWARD
Web
Descripció general i informació rellevant El TFM consisteix en un treball autònom, original i inèdit, que permet a l’estudiant mostrar de manera integrada els continguts formatius i les competències adquirides associades al títol de màster. El TFM podrà elaborar-se en català, castellà o anglès.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Analitzar els mercats internacionals mitjançant tècniques i enfocaments multidisciplinaris avançats que permetin facilitar informació rellevant a les empreses internacionals i / o amb voluntat d'internacionalització.
 A2 Desenvolupar habilitats professionals (lideratge, negociació, comunicació, etc.) que capacitin l'estudiant per a l'exercici de tasques de coordinació d'equips en empreses, institucions i organitzacions de caràcter públic o sense ànim de lucre que operen en l'àmbit internacional.
 A3 Capacitar l'estudiant per elaborar plans estratègics d'expansió internacional per a empreses.
 A4 Elaborar informes sectorials i dissenyar estratègies d'innovació que facilitin la inserció i / o la millora del posicionament (upgrading) de l'empresa en les cadenes de valor globals.
 A5 Desenvolupar habilitats directives i coneixements tècnics per gestionar la complexitat de la realitat de l'empresa internacional d'una manera social i mediambientalment responsable.
 A6 Avaluar les repercussions del marc institucional internacional, especialment el de la Unió Europea, i de les polítiques que es deriven i que incideixen en l'àmbit en el qual l'empresa o institució pública desenvolupa la seva activitat.
 A7 Avaluar les potencials amenaces i oportunitats per a les institucions públiques d'àmbit local i regional dels processos vinculats a la globalització econòmica.
 A8 Utilitzar les tècniques quantitatives avançades per desenvolupar un projecte de recerca en l'àmbit dels mercats internacionals (especialitat investigació)
 A9 Analitzar aspectes innovadors i rellevants de les noves aportacions teòriques en el camp de l'economia internacional que permetin desenvolupar un treball de recerca d'acord amb els reptes que afronta aquesta disciplina acadèmica (especialitat investigació).
 A10 Planificar i organitzar la transferència i publicació dels resultats de projectes d'investigació (especialitat investigació).
 A11 Capacitar l'estudiant per a la seva participació en grups multidisciplinaris, internacionals i interculturals de recerca avançada (especialitat investigació).
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT1 Desenvolupar l’autonomia suficient per a treballar en projectes d’investigació i col·laboracions científiques o tecnològiques dins el seu àmbit temàtic
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentatge
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Dominar els fonaments teòrics del funcionament dels mercats internacionals.
 A2 Adquirir les capacitats necessàries per assumir tasques de direcció, anàlisi i gestió d'empreses i institucions incorporant les dinàmiques de la internacionalització.
 A3 Proposar estratègies d'internacionalització adequades a les característiques de les empreses i en funció dels mercats als quals es dirigeixen.
 A4 Ser capaç de desenvolupar estratègies d'innovació per millorar el posicionament de l'empresa en les cadenes i mercats globals.
 A5 Integrar els coneixements teòrics en les realitats en que es poden projectar.
 A6 Adquirir els coneixements necessaris per permetre el posicionament de l'empresa en el mercat Europeu
 A7 Ser capaç d'identificar les oportunitats i les amenaces sorgides de les noves realitats globals i dissenyar estratègies que afrontin aquests reptes.
 A8 Proposar i aplicar la metodologia més adequada per al tema d'investigació.
Saber utilitzar instruments matemàtics i economètrics adequats a la tipologia de dades a analitzar.
 A9 Identificar , entendre i avaluar l'estat de l'art sobre el tema de recerca específic proposat.
Proposar i aplicar la metodologia més adequada per al tema d'investigació.
 A10 Plantejar hipòtesis i proposar i justificar preguntes ( i sub - preguntes ) d'investigació.
Proposar i aplicar la metodologia més adequada per al tema d'investigació.
 A11 Adquirir la capacitat de treball en equips de recerca internacionals.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT1 Planificar i desenvolupar el projecte de forma autònoma, organitzada i científica.
Generar un document científic quant a estructura i continguts.
Presentar i defensar el treball (davant un tribunal, en el cas del TFM).
 CT2 Dominar les eines per gestionar la pròpia identitat i les activitats en un entorn digital i un context científic i acadèmic.
Cercar i obtenir informació de manera autònoma amb criteris de rellevància, fiabilitat i pertinença, que sigui útil per crear coneixement.
Organitzar la informació amb les eines adients (en línia i presencials), per garantir-ne l’actualització, la recuperació i el tractament, a fi de reutilitzar-les en futurs projectes.
Crear informació amb les eines i formats adients a la situació comunicativa, i fer-ho de manera honesta.
Utilitzar les TIC per compartir i intercanviar resultats de projectes acadèmics i científics en contextos interdisciplinaris que permetin la transferència del coneixement.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Procediments de selecció i assignació
Procediments

L’elecció i assignació del tema i tutor/a del Treball de Fi de Màster seguirà el procediment següent:

a) L’estudiant haurà de fer la seva sol·licitud de proposta de tema i tutor/a al coordinador/a del TFM utilitzant el model disponible a l’espai Moodle. Si l’estudiant no presenta la sol·licitud en el termini establert, s’entendrà que renuncia a la elaboració del seu TFM.

b) El coordinador/a del TFM informarà els/les estudiants, a mesura que arribin les propostes d’organismes i institucions, de la possibilitat de realitzar el TFM dins del Programa d’Aprenentatge Servei de la URV. Les propostes que sorgeixin dels/de les estudiants es debatran entre les persones i entitats implicades i, si escau, es presentaran per a la seva inclusió dins del Programa d’Aprenentatge Servei de la URV.

c)La proposta de tutor/a es farà preferentment entre els docents del màster. No obstant això, l’estudiant pot proposar un professor/a sense docència al màster i també sol·licitar una cotutorització. 

d) La proposta haurà de ser acceptada pel coordinador/a del TFM. En cas que no s’accepti la sol·licitud de tema i tutor/a, la coordinació convocarà l’estudiant per a reorientar la proposta.

e) Si l’estudiant no inclou, en la seva sol·licitud, una proposta de tutor/a, el coordinador/a en farà l’assignació.

f) Els TFM desenvolupats dins el Programa d’Aprenentatge i Servei de la URV, comptaran amb el tutor/a de la FEE i amb un tutor/a de l’entitat en què realitzi el projecte.


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Mecanismes de coordinació i seguiment del treball de fi de grau/màster
12 0 12
Elaboració del treball de fi de grau/màster
A1
A2
A3
A4
A5
A6
A7
A8
A9
A10
A11
CT1
CT2
0 196 196
Selecció/assignació del treball de fi de màster
0 1 1
Presentació i defensa del treball de fi de grau/máster
CT1
1 13 14
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Pla específic d'actuació
  Descripció
Activitats Introductòries Sessió informativa sobre el contingut i estructura del treball de fi de màster. Informació dels terminis i la documentació a entregar
Mecanismes de coordinació i seguiment del treball de fi de grau/màster Orientació i seguiment del/de la tutor/a a l'estudiant.
Elaboració del treball de fi de grau/màster El TFM ha de ser realitzat i presentat per un únic estudiant. Si la temàtica i/o metodologia ho justifica, excepcionalment es podrà realitzar i presentar per un grup de dos/dues estudiants. S’entendrà que es realitza conjuntament per dos/dues estudiants quan facin la sol·licitud de tema i tutor/a conjuntament, i sempre que obtinguin el vist-i-plau de la coordinació del TFM.
Selecció/assignació del treball de fi de màster La selecció i assignació del Treball de fi de màster es farà seguint el procés establert a la normativa del TFM de la FEE.
Presentació i defensa del treball de fi de grau/máster Exposició i defensa per part de l'estudiant del treball de fi de màster davant d'un tribunal d’avaluació.

Els períodes de defensa del TFM es fixen en el calendari acadèmic de màster de la FEE, el qual està disponible a la Guia Docent. La data, hora i lloc concret de la defensa de cada TFM es publicarà a l’espai Moodle.

Mecanismes coordinació/seguiment
Descripció

El sistema i la periodicitat de les tutories seran establerts conjuntament entre tutor/a i estudiant.

En cas que l’estudiant realitzi el TFM coincidint amb una estada de mobilitat, les tutories s’establiran a través del correu electrònic o qualsevol altre mitjà que faci possible la tutorització.

En el cas que l’estudiant desenvolupi tot o part del TFM en una entitat col·laboradora, a més del tutor/a de la URV l’estudiant tindrà un tutor/a d’aquesta entitat.


Criteris i procediments d’avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Elaboració del treball de fi de grau/màster
A1
A2
A3
A4
A5
A6
A7
A8
A9
A10
A11
CT1
CT2
El TFM es podrà realitzar:
a) a la pròpia URV o en una altra institució o empresa (l’entitat col·laboradora). En aquest darrer cas, és necessari signar un conveni entre la FEE i l’entitat col·laboradora).

b)dins d’un programa de mobilitat. En aquest cas se seguirà la normativa prevista per al TFM en la universitat de destí.

c) en el marc del Programa d’Aprenentatge Servei de la URV.

L'estudiant dissenyarà i desenvoluparà un projecte de recerca (en el cas d'optar per l'especialitat d’investigació) o d'aplicació professional (en el cas d'optar per l'orientació professionalitzadora) en l'àmbit dels mercats internacionals, amb el qual demostri l'adquisició de coneixements i habilitats programats per a les matèries cursades en el màster de manera integrada.

En el cas que l'estudiant de l'orientació professionalitzadora hagi optat per realitzar pràctiques, el seu treball de fi de màster podrà estar relacionat amb aquestes pràctiques.
70%
Presentació i defensa del treball de fi de grau/máster
CT1
LLIURAMENT DEL TREBALL DE FI DE MÀSTER:
En cada convocatòria del TFM, a l’espai Moodle del TFM, estarà disponible el calendari i instruccions per al seu lliurament.

L’estudiant haurà comptar amb el vistiplau per escrit del seu tutor/a per al
lliurament del TFM.

En el moment del lliurament del TFM, l’estudiant haurà d’adjuntar la documentació requerida per a la incorporació del TFM al repositori institucional de la URV. La inclusió dels TFM al repositori seguirà els criteris que la URV estableixi.

L’estudiant no pot fer constar, en el document del TFM, el nom del seu tutor/a de TFM.



DEFENSA DEL TREBALL DE FI DE MÀSTER:
La defensa del TFM serà pública (a excepció del TFM per al qual s’hagi signat un acord de confidencialitat) i presencial. Els períodes de defensa del TFM en cada convocatòria es fixen al calendari acadèmic del màster disponible a la guia docent. La data, hora i lloc de la defensa es publicarà a l’espai Moodle del TFM.

El TFM s'haurà de defensar en la mateixa llengua en que s'ha redactat.

L'avaluació del TFM correspon a un tribunal que estarà format per un president/a, un/a vocal i un secretari/ària, preferentment docents del màster, vinculats als departaments de la FEE que no hagin estat tutors/es de TFM dels estudiants que avaluïn.

La qualificació atorgada pel tribunal és única, previ acord dels tres membres que el formen.

El plagi total o parcial en l’elaboració del TFM comporta, entre d’altres possibles conseqüències, la qualificació de suspens (zero) en el TFM.

L’estudiant que no estigui d’acord amb la qualificació atorgada pel tribunal podrà seguir el procediment establert en la Normativa Acadèmica de Grau i Màster de la URV per a la seva reclamació.
30%
Altres
 
Altres comentaris i segona convocatòria

El Treball de Fi de Màster (TFM) té dues convocatòries. La primera convocatòria és al juny i la segona convocatòria és al setembre.

L'estudiant pot sol·licitar l'avançament de la primera convocatòria de juny al gener seguint el procediment establert a la Normativa Acadèmica de Grau i Màster de la URV. En qualsevol cas, la segona convocatòria es realitzarà al setembre i no és possible avançar-la.

No és possible sol·licitar una convocatòria addicional del TFM.


Fonts d'informació

Bàsica

La bibliografia variarà segons el tema específic i s'acordarà amb el/la tutor/a.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent