DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) DRET INTERNACIONAL PÚBLIC Codi 16914101
Ensenyament
Doble titulació de grau d'Administració i Direcció d'Empreses i Dret (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
8 Obligatòria Primer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
MORENO URPI, ALEXANDRE
Adreça electrònica susana.borras@urv.cat
alexandre.moreno@urv.cat
Professors/es
BORRÀS PENTINAT, SUSANA
MORENO URPI, ALEXANDRE
Web
Descripció general i informació rellevant <p>A causa de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19 poden haver-hi canvis en la docència, avaluació i calendaris del curs 2020-21. Aquests canvis s’informaran a l’espai Moodle de cada assignatura.&nbsp;</p><div><br /></div><div>L’assignatura proposa una comprensió de la societat internacional contemporània, que per donar compliments a les seves necessitats com a grup social, ha generat un ordenament jurídic propi, el Dret internacional públic. Ordenament que analitzarem des de la triple aproximació: a) el anàlisis de les fonts formal de creació de normes internacionals; b) la determinació dels ens que tenen subjectivitat jurídica en el mateix (Estats i Organitzacions internacionals principalment); c) i es mecanismes d’aplicació de les normes i de reacció davant els incompliments. </div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 DRET-CE1 Utilitzar principis jurídics i valors fonamentals com a instrument de treball en la interpretació de l’ordenament jurídic
 DRET-CE2 Identificar, interpretar i utilitzar les fonts jurídiques internes, europees, internacionals i comparades
 DRET-CE5 Seleccionar informació no jurídica rellevant per utilitzar-la en un context jurídic
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 DRET-CE1 Genèric
 DRET-CE2 Comprèn com sorgeixen les normes internacionals i entén la interacció entre l’ordenament normatiu intern i el internacional
 DRET-CE5 Entén i coneix les principals característiques de la societat globalitzada contemporània i les tensions que es manifesten en l’ aplicació de les normes
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. La Societat Internacional i el Dret Internacional.
1. La Societat internacional i les relacions internacionals. Posició de l'Estat en la Societat i en les relacions internacionals. Concepte de Dret Internacional Públic. Evolució històrica de la Societat Internacional i formació del Dret Internacional Públic: a) La pau de Westfalia i la formació del sistema d'Estats moderns; b) La revolució francesa i el Congrés de Viena; c) La Primera Guerra Mundial i la creació de la Societat de Nacions; d) La Segona Guerra Mundial i la Conferència de San Francesc.
2. Estructura i Principis de la Societat Internacional Contemporània. 2. Característiques específiques de la Societat internacional contemporània. El procés de formació de les Organitzacions internacionals: universalisme i regionalisme. L'Organització de les Nacions Unides: La Carta de les Nacions Unides; els membres; els òrgans principals; els òrgans subsidiaris; i els organismes especialitzats. Les funcions actuals del Dret Internacional contemporani. Els propòsits i principis de la Carta de les Nacions Unides. La Declaració sobre els principis de Dret Internacional referents a les relacions d'amistat i la cooperació entre els Estats de conformitat amb la Carta de les Nacions Unides.
3. Fonts i normes del Dret Internacional Públic. 3. Rellevància del consentiment de l'Estat. El procés de creació de normes jurídiques internacionals. Els procediments de creació de les normes jurídiques internacionals. L'article 38 de l'Estatut del Tribunal Internacional de Justícia. La codificació i el desenvolupament progressiu del Dret Internacional. Estructura del sistema jurídic internacional. Universalisme i relativisme en Dret Internacional. La qüestió de la jerarquia de les normes de Dret Internacional i les normes de ius cogens
4. Tractats Internacionals. 4. Concepte i classes de tractats internacionals. La Convenció de Viena sobre el Dret dels Tractats de 23 de maig de 1969. Els tractats conclosos entre Estats i Organitzacions internacionals: la Convenció de Viena de 21 de març de 1986. Fases en la conclusió dels tractats. La capacitat per concloure tractats. La manifestació del consentiment. Les reserves. Dipòsit i registre de tractats. La interpretació de tractats. L’aplicació de Tractats en el temps , l’espai, en relació als Estats part I tercers, els efectes amb altres tractats.. Esmena i modificació dels tractats. Nul•litat, terminació i suspensió.
5. Conclusió i Aplicació de Tractats en l’ordenament jurídic espanyol. 5. Òrgans competents per a la conclusió dels Tractats. El procediment de conclusió. La participació de les Comunitats Autònomes en la Conclusió de tractats. L’aplicació dels tractats en el Dret espanyol.
6. El costum internacional. 6. Concepte del costum. Elements dels costum: la pràctica i la opinio iuris. Classes de costums i efectes jurídics. Funció del costum en el sistema jurídic internacional. Interacció entre el costum i el tractat.
7. Altres fons: Principis Generals, Actes Unilaterals i Resolucions d'Organitzacions Internacionals. 7. Els principis generals del dret: diferents accepcions i funcions que compleixen. Els mitjans auxiliars: la jurisprudència internacional i la doctrina científica. Els actes unilaterals: Concepte i classificació. Funció i efectes dels actes unilaterals. Les resolucions de les Organitzacions internacionals en la formació de les normes jurídiques internacionals.
8. Atribució de la Subjectivitat Internacional.
8. Personalitat jurídica internacional: concepte. Criteris de determinació de la personalitat jurídica: reconeixement i principi d'efectivitat. Tipologia dels subjectes de Dret Internacional. Subjectivitat jurídica internacional d'altres ens no estatals: a). Subjectivitat internacional dels pobles; b) Reconeixement dels bel•ligerants i insurrectes; consideració dels moviments d'alliberament nacional; c) La qüestió de la subjectivitat internacional de l'individu, les empreses transnacionals i les organitzacions no governamentals.
9. L’Estat com a subjecte de Dret Internacional. 9. Concepte jurídic internacional de l'Estat. Els elements constitutius de l'Estat. Concepte jurídic internacional de la sobirania. La immunitat de l'Estat. El reconeixement d'Estats. El reconeixement de governs. Substitució en l'exercici de la sobirania territorial dels Estats: lla successió d'Estats. Òrgans estatals per a les relacions internacionals a) Els Òrgans estatals de caràcter central; b) Les missions diplomàtiques; c) Les oficines consulars; d) La diplomàcia ad hoc: missions especials.
10. Competències de l’Estat d'acord amb el Dret Internacional 10. Les competències estatals: concepte i delimitació. Competència territorial dels Estats i els seus límits. Els espais marítims,. L'espai aeri. Competència personal dels Estats i els seus límits: Nacionalitat i estrangeria. El Dret Internacional dels Drets Humans.
11. Organitzacions Internacionals. 11. Concepte i característiques de les Organitzacions internacionals. La personalitat jurídica internacional de les Organitzacions internacionals. L'estatut de membre d'una organització internacional. Tipologia de les Organitzacions internacionals. Òrgans per a les relacions de les Organitzacions internacionals. El dret de les Organitzacions internacionals. Aspectes general.
12. Aplicació espontània del Dret internacional. 12. La recepció del Dret Internacional pels ordenaments interns. Relacions entre el Dret Internacional i els drets interns: diverses posicions doctrinals. L'aplicació del Dret Internacional pels òrgans de l'Estat. Referència a l'ordenament jurídic espanyol.
13. Responsabilitat internacional. 13. Concepte de responsabilitat internacional. La codificació de les normes que regeixen la responsabilitat internacional. Origen de la responsabilitat internacional: l'acte il•lícit internacional i la responsabilitat derivada d'actes no prohibits pel Dret Internacional. La responsabilitat internacional de subjectes no estatals.
14. Protecció diplomàtica i mitjans d’arranjament pacífic de controvèrsies. 14. Concepte, funció i condicions per a l'exercici de la protecció diplomàtica. Principis generals sobre l'arranjament pacífic de controvèrsies. Mitjans polítics de solució de controvèrsies. Mitjans jurisdiccionals d'arranjament pacífic de controvèrsies.
15. Seguiment, control i aplicació forçosa del Dret Internacional. 15. Funció del control Internacional. El mecanismes de seguiment i control de l’aplicació del Dret Internacional. Contramesures i represàlies. Procediments institucionalitzats d’aplicació forçosa del Dret internacional.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
DRET-CE5
2 2 4
Sessió Magistral
DRET-CE2
DRET-CE5
50 50 100
Treballs
DRET-CE5
20 40 60
Atenció personalitzada
DRET-CE5
2 3 5
 
Proves orals
DRET-CE2
15 15 30
Proves objectives de tipus test
DRET-CE2
DRET-CE5
1 1 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Explicació del funcionament de l'assignatura i presentació del programa.
Sessió Magistral Unitats docents explicades en format de classe magistral. Avaluació amb una prova tipus test i un examen oral.
Es recomana haver consultat abans de cada sessió el tema corresponent d'algun dels Manuals recomanats.
Treballs Treball tutoritzat de l'alumne d'anàlisis d'un tractat internacional multilateral ratificat per l'Estat espanyol. Cal haver-lo llegit abans d'iniciar la tutorització.
Estudi i debat a classe de textos jurídics i casos concrets, amb petites aportacions escrites dels estudiants. És obligatori haver llegit abans de cada sessió els textos i casos que es debatran.
Atenció personalitzada Tutories per resoldre dubtes i ampliar continguts.

Atenció personalitzada
Descripció
<div>Els alumnes podran resoldre qualsevol qüestió sobre l'assignatura a través del correu electrònic de la URV, les eines de comunicació del campus virtual de la URV creades amb aquest objectiu (com per exemple, el fòrum de dubtes sobre l'assignatura) i de les consultes que es podran realitzar a través de trobades presencials o "en línia", segons les circumstàncies, que es desenvoluparan en l'horari d'atenció a l'estudiant i que seran acordades prèviament mitjançant el correu electrònic amb el professor. A més a més, els i les alumnes faran tres tutories obligatòries per presentar tractat internacional i organització internacional escollida, bibliografia i documentació de referència, i conclusions finals. </div>

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
DRET-CE5
Treball tutoritzat d'anàlisi d'un tractat internacional multilateral ratificat per l'Estat espanyol. Estudi i debat a classe de textos jurídics i casos concrets, amb petites aportacions escrites dels estudiants. 30% de la nota fina
Proves orals
DRET-CE2
Prova oral relativa als temes 8 a 15 del programa de l'assignatura.
En aquesta prova caldrà obtenir una qualificació mínima de 4. En cas contrari no es farà mitjana amb les altres qualificacions.
50% de la nota final
Proves objectives de tipus test
DRET-CE2
DRET-CE5
Prova test relativa als temes 1 al 7 del programa de l'assignatura. 20% de la nota final
Altres  

Possibilitat seminari Dret internacional humanitari, concentrat en un dia i mig, amb lliurament petit assaig.

1 punt addicional
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els alumnes que no hagin superat l'assignatura en primera convocatòria podran presentar-se a una segona convocatòria. El valor d'aquesta segona convocatòria, així com el contigut variarà en funció de les proves suspeses a la primera convocatòria. Així doncs, els escenaris que es plantegen són els següents:

A. Si s'han suspès les dues proves i la part pràctica: Prova oral de tots els temes. Pes: 100% de la nota final.

B. Si s'han suspès les dues proves, però s'ha aprovat la part pràctica: Prova oral de tots els temes. Si la qualificació és igual o superior a 4 es ponderarà amb la qualificació de les activitats pràctiques. En aquest cas la prova oral té un pes del 70%.

C. Si s'han aprovat les dues proves, però s'ha suspès la part pràctica: Es farà un exercici pràctic.

D. Si s'ha aprovat la prova test, però s'ha suspès la part pràctica i la prova oral: Prova oral dels temes 8 a 15. Si la qualificació és igual o superior a 4 es ponderarà amb la qualificació de la prova test, que passa a tenir un pes del 50%.

E. Si s'ha suspès la prova test i la part pràctica i s'ha aprovat la prova oral: Prova oral dels temes 1 a 7. Pes del 50%. Si la qualificació és igual o superior a 4 es ponderarà amb la qualificació de la prova oral.

F. Si s'ha suspès la prova oral però s'ha aprovat la prova test i la part pràctica: Prova oral dels temes 8 a 15. Si la qualificació és igual o superior a 4 es ponderarà amb la qualificació de les altres proves, d'acord amb els pesos de la primera convocatòria.

G. Si s'ha suspès la prova test però s'ha aprovat la prova oral i la part pràctica: Prova oral dels temes 1 a 7. Si la qualificació és igual o superior a 4 es ponderarà amb la qualificació de les altres proves, d'acord amb els pesos de la primera convocatòria.

H. Seminari Dret Internacional humanitari, amb lliurament petit assaig. 1 punt addicional a la nota final. Es manté a la segona convocatòria.


Fonts d'informació

Bàsica PASTOR RIDRUEJO, J.A., Curso de Derecho Internacional Público y Organizaciones Internacionales, 23a ed., Editorial Tecnos, Madrid, 2019
MARIÑO MENENDEZ, F., Derecho internacional público parte general, 4a ed., Editorial Trotta, Madrid, 2005
RODRIGUEZ CARRION, A., Lecciones de Derecho Internacional Público, 6a ed., Editorial Tecnos, Madrid, 2006
TRUYOL Y SERRA, A., Historia del Derecho Internacional Público, 1a ed., Editorial Tecnos, Madrid, 1998
CARRILLO SALCEDO, J. A., El Derecho Internacional en perspectiva histórica, 1a ed., Editorial Tecnos, Madrid, 1991
DÍEZ DE VELASCO, M., Instituciones de Derecho Internacional Público, 18a ed., Editorial Tecnos, Madrid, 2013
GUTIÉRREZ ESPADA, C.; CERVELL HORTAL, M. J., El Derecho internacional en la encrucijada : curso general de derecho internacional público, 4a ed., Editorial Trotta, Madrid, 2017
GONZALEZ CAMPOS, J. D.; SÁNCHEZ RODRÍGUEZ, L.; ANDRÉS SÁENZ DE SANTA MARÍA, P., Curso de Derecho Internacional Público, 4a ed., Editorial Civitas, Madrid, 2008
CASANOVAS Y LA ROSA, O.; RODRIGO HERNÁNDEZ, A. J., Compendio de Derecho Internacional Público, 8a ed., Editorial Tecnos, Madrid, 2019
ABELLAN HONRUBIA, V. (Dir.), Pràcticas de Derecho Internacional Público, 3a ed., J. M. Bosch, Barcelona, 2005
VVAA, Legislación básica de derecho internacional público, 20a ed., Editorial Tecnos, Madrid, 2020
TORRES UGENA, N., Derecho internacional público: instrumentos normativos, 2a ed., Tirant lo Blanch, València, 2017
ANDRÉS SÁENZ DE SANTA MARÍA, P., Derecho internacional público : textos y materiales, 4a ed., Editorial Thomson-Reuters, Cizur Menor, 2020

Els llibres que trobareu a continuació estan disponibles en format electrònic al lloc web de l'editorial Tirant lo Blanch. Per poder accedir-hi i consultar-los, heu d'utilitzar el recurs electrònic a la vostra disposició al web del CRAI.

Derecho Internacional de los derechos humanos y Derecho internacional humanitario, CASTILLO DAUDÍ, M.; BOU FRANCH, V, 1a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2014.

Lecciones de Derecho Internacional Público, JUSTE RUIZ, J.; CASTILLO DAUDÍ, M.; BOU FRANCH, V, 3a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2018.

Curso de Derecho Internacional Público, ORTEGA TEROL, J. M.; FERNÁNDEZ TOMÁS, A.; FORCADA BARONA, I.; SÁNCHEZ LEGIDO, A.; BALLESTEROS MOYA, V.; MARTÍNEZ CARMENA, M., 1a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2015.

Derecho Internacional Curso General, RIQUELME CORTADO, R.; REMIRO BROTÓNS, A.; PÉREZ-PRAT DURBÁN, L.; ORIHUELA CALATAYUD, E.; DÍEZ HOCHLEITNER, J., 1a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2010.

Recopilación de Textos de Derecho Internacional Público, BOU FRANCH, V., 1a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2009.

Textos Para el Estudio del Derecho Internacional Público, Derecho de la Unión Europea y Derecho Internacional de los Espacios, SOBRINO HEREDIA, J. M., 1a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2016.

Tomo XLVI Esquemas de Derecho Internacional Público, GUTIÉRREZ CASTILLO, V. L., 1a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2019.

Derecho Internacional Público y Organizaciones Internacionales Actividades Prácticas. Public International law and International, GARCÍA RICO, E. del M.; EXPÓSITO GONZÁLEZ, P.; TORRES CAZORLA, M. I.; SÁNCHEZ PATRÓN, J. M.; BAUTISTA HERNÁEZ, A.; PÉREZ SALOM, J. R., 1a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2019.

Complementària OLÁSOLO ALONSO, H., Introducción al Derecho Internacional Penal, 1a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2014
JUSTE RUIZ, J.; PEREIRA COUTINHO, F., Desarrollo sostenible y derecho internacional, 1a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2018
VVAA, Derecho Internacional Humanitario, 3a ed., Editorial Tirant lo Blanch, València, 2017

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent