DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) ACCIONAMENTS ELÈCTRICS Codi 17022012
Ensenyament
Enginyeria en Automàtica i Electrònica Industrial (1998)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 3 3 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Eng. Electrònica, Elèctrica i Automàtica
Coordinador/a
MASSAGUÉS VIDAL, LLUÍS
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant OBJECTIUS:Conèixer els principals tipus d'accionaments elèctrics. Conèixer la normativa d'aplicació dels diferents AAEE. Dimensionar un AE per una aplicació concreta. Saber instal·lar un AAEE a l'Indùstria. Aplicar la posta en marxa de diversos AAEE. Responsabilitzar a l'alumne de l'importància d'un AE ben dimensionat.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
Introducció Presentació assignatura, bibliografia, guia docent
Motors Asíncrons o d'inducció. Constitució d'una màquina asíncrona. Principi de funcionament. Circuit equivalent del motor d'inducció trifàsic. Balanç de potències. Parell del motor. Representació de les zones de funcionament. Engegada del motor asíncron o d'inducció.Variació de velocitat en motors d'inducció.Frenada de motors d'inducció. Exercicis.
Motors síncrons. Aspectes constructius. Màquina de pols sortints.Teoria de les dues reaccions. Circuit equivalent de la màquina síncrona de rotor cilíndric. Parell del motor síncron. Anàlisis en règim permanent del motor síncron. Corbes característiques de la màquina síncrona. característica de buit. Mètodes d'engegada del motor síncron. El motor síncron com a compensador de fase. Aplicacions del motor síncron. Motor síncron de reluctància o autosíncron. Motors d'histèrisi. Motor síncron amb imants permanents. Accionaments resolts amb motor de reluctància commutada (SR o SRM). Motors de corrent continu amb imants permanents sense escombretes. Exercicis.
Motors de corrent continu. Constitució i principi de funcionament. FEM induïda i parell mecànic intern. Sistemes d'excitació. Motor d'excitació independent i derivació. Motor d'excitació sèrie. Motor d'excitació composta. Engegada dels motors de corrent continu. Frenada dels motors de corrent continu.Regulació electrònica de la velocitat del motor de corrent continu. Exercicis.
Motors pas a pas. Tipus de motors pas a pas. Paràmetres dels motors pas a pas.Motor pas a pas de reluctància variable. Motor pas a pas d'imant permanent. Motor pas apas híbrid. Control de motors pas a pas. Exercicis.
Accionaments elèctrics lineals. Introducció. Transformació d'un motor rotatiu d'inducció en un motor lineal d'inducció. Principi de funcionament del motor d'inducció lineal pla. Diferències principals entre els motors lineals i els rotatius. Efectes especials. Transformació d'un motor rotatiu síncron en un motor lineal síncron. Funcionament del motor lineal síncron. Tipus de motors lineals síncrons. Avantatges i desavantatges dels motors lineals síncrons. Aplicacions dels motors síncrons lineals. Forces desenvolupades d'un motor lineal. Actuadors electromecànics o electroimants. Exercicis.
Selecció d'accionaments elèctrics Origen dels escalfaments en els motors elèctrics. Escalfament i refredament en màquines elèctriques.Règim de servei. Condicions ambientals. Atmosfera ambient. Vibracions. Càrregues arrossegades.Compensació de l'energia reactiva. Connexió de terra. Maniobra i protecció de motors.Exercicis.

Atenció personalitzada
Descripció
Davant de qualssevol dubte, es recomana que es consulti amb el professor.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació
Bàsica LLuís Massagués Vidal, Accionaments Elèctrics, Cossetània, 2005

Complementària Corrales Martín, j, Cálculo Industrial de Máquinas Eléctricas, Marcombo, 1982
Werner Leonhard,-, Control of Electrical Drives, Springer, 1996
, DD. AA.: Catàlegs comercials., ,
R.E.Steven, Electrical Machines and Power Electronics, Van Nostrand Reinhold, 1983
B.K.Bose, Power Electronics and AC Drives, Prentice Hall, 1986
, Power Electronics and Variable Frequency Drives. Technology and Applications, B.K.Bose. IEEE Press, 1997
Mohan, Undeland, and Robbins, Power Electronics: Converters, Applications and Design, John Wiley&Sons., 1996

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent