DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) SISTEMES INFORMÀTICS DE TEMPS REAL Codi 17022013
Ensenyament
Enginyeria en Automàtica i Electrònica Industrial (1998)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Eng. Electrònica, Elèctrica i Automàtica
Coordinador/a
GIL DOLCET, ERNEST
Adreça electrònica ernest.gil@urv.cat
Professors/es
GIL DOLCET, ERNEST
Web
Descripció general i informació rellevant
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
Introducció als SITR Definició d'un SITR.
Exemples de SITR.
Estructura interna d'un SITR.
Principals paràmetres temporals d'un SITR.
Modelat d'un SITR.
Problemes.
Programació sobre SO monotasca Programació directa sobre màquina, orientada al control de màquines i/o processos. El llenguatge de programació emprat es C++ sobre PC/DOS. Gestió del hardware (I/O, base de temps i interrupcions). Creació de planificadors estátics i orientació per a la creació de planificadors dinàmics de tasques independents.
Problemes. Pràctiques de laboratori.
Programació concurrent sobre SO multitasca Descripció del model bast en processos. Nocions de sincronització i comunicació entre processos. Descripció de la exclussió mutua, els objectes compartits i el fenòmen de bloqueig. Elements de sincronització: la secció crítica, el mutex, el semàfor i l'event. Elements de comunicació: mitjançant memoria compartida i mitjançant missatges. Exemples d'us. Problemes d'aplicació al control. Pràctica de laboratori guiada.
Planificació temporal de sistemes multitasca de temps real Objectius. Algorismes de planificació: Rate-monotonic, Deadline monotonic, EDF, LST i de sostre de prioritat (Ceiling). Sistemes amb i sense desallotjament de tasques (els aplicables en cada cas). Anàlisi de planificabilitat. Problemes.
Introducció als sistemes distribuïts de temps real Estructura d'un SDTR. Exemples. Sistemes síncrons i sistemes assíncrons. El temps global i la sincronització de rellotges locals. Entitats de temps real. Protocols de comunicació per a SDTR: principals requisits i descripció d'alguns protocols actuals.
Introducció a la Tolerancia a falles Anàlisi de les falles del funcionament. Exemples. Tècniques de prevenció i de tolerencia a falles. Redundancia estàtica i dinàmica. Tolerancia a falles en el software i basades en certes estructures hardware.

Atenció personalitzada
Descripció
Consultes al despatx del professor

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Hi haurà un exàmen teòric de les materies impartides l'any anterior (2010-2011).

Hi haurà un exàmen de pràctiques consisten en la presentació de les pràctiques 1 i 2 i preguntes individuals.

Es requereix un mínim de 4,0 en cada part (teòrica i pràctica). La part teòrica te un pes del 70% i la pràctica te un pes del 30% de la nota final.


Fonts d'informació
Bàsica Burns, A. & Wellings, A., Real-Time Systems and Programming Languages (2ª edició), Addison-Wesley, 1997
Kopetz, H., Real-Time Systems. Design Principles for Distributed Embedded Applications, Kluwer Academic publishers, 1997

Complementària Beverlidge, J. & Wiener, R., Multithreading Applications in Win32, Ed. Addison-Wesley, 1997
Pérez Martínez, J. E., Programación concurrente (2ª edició), Editorial Rueda, 1990
Hazzah, K., Writing Windows VxDs and Device Drivers (2ª edició), R&D Books, 1997

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent