DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) ÀLGEBRA LINEAL Codi 17071014
Ensenyament
Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió (1998)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
12 6 6 Troncal Primer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Informàtica i Matemàtiques
Coordinador/a
JORNET DOMENECH, JOSEP MARIA
Adreça electrònica miguelangel.acebo@urv.cat
jose.mencia@urv.cat
josepmaria.jornet@urv.cat
franciscojoaquin.lara@urv.cat
maria.bras@urv.cat
Professors/es
ACEBO VISANZAY, MIGUEL ANGEL
MENCÍA BRAVO, JOSÉ SATURNINO
JORNET DOMENECH, JOSEP MARIA
LARA RAMOS, FRANCISCO JOAQUIN
BRAS AMOROS, MARIA
Web http://deim.urv.cat/~josepmaria.jornet/ETIS/welcome
Descripció general i informació rellevant Adquirir capacitat de raonament deductiu i coneixement de les estructures algebraiques bàsiques, incloent-hi les de geometria afí i euclidiana.

Competències
Codi  
A2 Analitzar, dissenyar i desenvolupar arquitectures de computadors.
A3 Analitzar, dissenyar i desenvolupar arquitectures de xarxes.
A6 Aplicar el xifrat i proteccio de dades.
A11 Aplicar metodologies per a l'Enginyeria del Software.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B9 Planificació i organització.
B11 Motivació per la qualitat.
B14 Capacitat d'anàlisi i síntesi.
B15 Gestió del coneixement.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Comprendre l'estructura d'Àlgebra de Boole A2
A3
B1
B9
B11
B15
C5
Aplicar les propietats de l'Àlgebra de Boole A2
A3
A11
B2
B3
B4
B5
B9
B11
B14
B15
C5
Comprendre el concepte de relació binària d'equivalencia A6
B1
B15
C5
Analitzar i classificar una correspondencia B2
B3
B4
B14
B15
Identificar les diverses estructures algebraiques A6
B1
B14
Diferenciar una estructura algebraica d'una altra A6
B2
B3
B4
B15
Aplicar els conceptes de dependencia i independencia lineal per tal de determinar bases de subespais vectorials B2
B3
B4
B14
Entendre el concepte d'aplicació lineal i la seva relació amb les matrius B1
B14
B15
Determinar el rang d'una matriu utilitzant les propietats de la dependencia lineal i el concepte de dimensió d'un subespai vectorial B2
B3
B4
C2
Conèixer el concepte de determinant d'una matriu quadrada i la seva aplicació a l'estudi i resolucio d'un sistema d'equacions lineals B1
C5
Classificar i resoldre sistemes d'equacions lineals utilitzant matrius i determinants A2
B2
B3
B4
C2
Entendre el concepte de matriu diagonalitzable i la seva relació amb les aplicacions lineals A2
B1
B15
Determinar la diagonalització de matrius quadrades concretes B2
B3
B4
B14
Treballar en equip per tal de modelitzar problemes d'enginyeria informàtica B2
B3
B5
B15
C5

Continguts
Tema Subtema
Conjunts Conjunts i elements. Determinació d’un conjunt. Representació gràfica de conjunts. Igualtat de conjunts. Relació d’inclusió. Unió i intersecció de conjunts. Complementari d’un conjunt. Diferència de conjunts. Diferència simètrica. Conjunt de les parts d’un conjunt. Partició d’un conjunt. Parell ordenat d’elements. Producte cartesià de conjunts.
Relacions binàries Correspondència entre dos conjunts. Representació gràfica de correspondències.Correspondència recíproca d'una correspondència. Relacions binàries. Propietats que pot tenir una relació binària. Relacions binàries d'equivalència ( R. B. E. ). Classes d'equivalència. Conjunt quocient.Propietats de les classes d'equivalència. Exemples
Aplicacions Correspondència unívoca. Correspondència biunívoca. Definició d'aplicació. Igualtat d'aplicacions. Imatge d'un conjunt per una aplicació. Imatge recíproca d'un conjunt. Restricció d'una aplicació a un subconjunt. Relació d'equivalència associada a una aplicació. Tipus d'aplicacions. Aplicacions particulars. Aplicació inversa. Composició d'aplicacions. Propietats de la composició d'aplicacions. Descomposició canònica d'una aplicació.
Operacions Definició d'operació interna en un conjunt. Definició d'operació externa en un conjunt. Operacions en general. Propietats que pot verificar una operació interna.Elements notables que pot tenir una operació interna. Subconjunts estables per una operació interna. Operacions induïdes. Permanència de propietats i elements notables al passar a la part estable. Operacions internes compatibles amb relacions d'equivalència. Permanència de propietats i elements notables al conjunt quocient.Parts estables per una operació externa. Operacions externes compatibles amb relacions d'equivalència. Morfismes. Descomposició canònica d'un morfisme.
Grups Definició de grup. Propietats generals dels grups. Potenciació en un grup multiplicatiu. Multiplicació en un grupadditiu. Subgrups. Propietats generals dels subgrups. Caracterització dels subgrups. Intersecció de subgrups. Subgrup engendrat per un element. Subgrup engendrat per un subconjunt. Classes laterals segons un subgrup. Grup quocient en un grup commutatiu. Grup quocient d'un grup no commutatiu per un subgrup normal. Grups monògens. Grups cíclics. Ordre o període d'un element d'un grup. Morfisme de grups. Descomposició canònica d'un morfisme de grups.
Anells i cossos Definició d'anell. Propietats generals dels anells. Divisors de zero. Anells d'Integritat. Subanells. Ideals. Anell quocient. Morfisme d'anells. Descomposició canònica d'un morfisme d'anells. Definició de cos. Propietats dels cossos. Subcossos.
Espais vectorials Definició. Primeres propietats dels espais vectorials. Subespais vectorials. Suma de subespais vectorials. Suma directa. Dependència lineal de vectors. Combinacions lineals. Subespai engendrat per un conjunt de vectors. Teorema de Steinitz. Base d'un espai vectorial. Teorema d'existència de bases. Fórmula de Grassman. Rang d'un conjunt de vectors.
Aplicacions lineals i matrius Definició. Teorema d'existència i unicitat d'aplicacions lineals. Propietats de les aplicacions lineals. Espai dual. Definició de matriu. Igualtat de matrius. Tipus de matrius. Suma de matrius. Producte d'un escalar per una matriu. Producte de matrius. Matriu transposta. Matriu inversa d'una matriu quadrada. Matriu associada a una aplicació lineal en unes bases determinades. Suma d'aplicacions lineals. Producte d'un escalar per una aplicació lineal. Composició d'aplicacions lineals. Anell dels endomorfismes d'un espai vectorial. Anell de les matrius quadrades. Matriu de canvi de base. Rang d'una matriu. Mètode de Gauss per buscar el rang d'una matriz.
Determinants Preliminars. Introducció. Regla de Sarrus per calcular un determinant d'ordre 3. Propietats dels determinants. Menor complementari d'un element. Adjunt complementari d'un element. Càlcul d'un determinant a partir dels adjunts d'una fila o d'una columna. Mètode per calcular la matriu inversa utilitzant determinants. Determinant d'un conjunt de n vectors respecte d'una base. Determinant d'un endomorfisme. Característica d'una matriu.
Sistemes d’equacions lineals Introducció. Teorema de Rouché. Mètode de Cràmer per la resolució de sistemes. Mètode de Gauss per la resolució de sistemes. Aplicació pràctica per buscar la matriu inversa.
Diagonalització Introducció. Vectors propis i valors propis d'un endomorfisme. Polinomi característic. Caracterització dels endomorfismes diagonalitzables
Geometria Afí i Euclidiana Espai Afí .Sistemes de referència.Canvi del sistema de referència .Rectes i plans.Producte vectorial.Producte escalar.Problemes mètrics entre rectes i plans

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
56 84 140
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
56 84 140
 
Atenció personalitzada
3 0 3
 
Proves objectives de preguntes curtes
8 8 16
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Breu exposició dels coneixements necesaris
Sessió Magistral Exposició dels continguts teòrics
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes a la pissarra

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Descripció
Atenció al despatx en hores de consulta

Avaluació
  Descripció Pes
Proves objectives de preguntes curtes 2 proves escrites en el 1r quadrimestre i 2 en el 2n Es farà una prova parcial al novembre que contarà un 30% de la nota del primer quadrimestre. Al gener es farà una prova global del 1r quadrimestre que contarà un 70%.Es farà una prova parcial a l’abril que contarà un 30% de la nota del segon quadrimestre. Al maig es farà una prova global del 2n quadrimestre que contarà un 70%.La nota final serà la mitjana de les notes quadrimestrals.
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica ACEBO , M.A ;GARCIA , M; JORNET , J.M, APUNTS DALGEBRA, GRUP ARTYPLAN, 2000
ACEBO , M.A ;GARCIA , M; JORNET , J.M, PROBLEMES RESOLTS DÀLGEBRA, GRUP ARTYPLAN, 2000

Complementària Jesús Rojo i Isabel Martín, Ejercicios y problemas de Álgebra Lineal, , 0
Miguel A. Acebo i Josep M. Jornet, Exàmens resolts a la plana web de l'assignatura, , 0
. Jorge Arvesu i altres, Problemas resueltos de Álgebra Lineal, , 0

Recomanacions


 
Altres comentaris
Requereix una dedicació constant, per part de l’alumne, tenint molta cura d’entendre els conceptes i de dedicar un temps a la resolució de problemes.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent