DADES IDENTIFICATIVES 2018_19
Assignatura (*) ELECTRÒNICA DE POTÈNCIA Codi 17204110
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica (2010)
Cicle 1r i 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Eng. Electrònica, Elèctrica i Automàtica
Coordinador/a
VALDERRAMA BLAVÍ, HUGO
Adreça electrònica hugo.valderrama@urv.cat
esteban.delcastillo@urv.cat
carlos.olalla@urv.cat
Professors/es
VALDERRAMA BLAVÍ, HUGO
DEL CASTILLO PÉREZ, ESTEBAN
OLALLA MARTÍNEZ, CARLOS
Web http://moodle.urv.cat
Descripció general i informació rellevant Anàlisi i disseny de convertidors: ac / dc, dc / dc, ac / ac, dc / ac. Anàlisi i disseny d'aplicacions dels convertidors commutats als sistemes d'alimentació. Anàlisi i disseny d'aplicacions dels convertidors commutats a accionaments de motors.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 EI4 Coneixement aplicat d'electrònica de potència.
 EI6 Capacitat per dissenyar sistemes electrònics analògics, digitals i de potència.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B3 Capacitat de resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat, raonament crític i de comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses en el camp de l'Enginyeria Industrial, especialitat en Electrònica Industrial.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 EI4 Coneix les principals fonts de potència elèctrica tant convencionals com d'origen renovable.
Coneix i aplica els principals elements emmagatzemadors d'energia elèctrica.
Coneix les característiques de funcionament dels principals dispositius electrònics de potència.
 EI6 Diseña convertidores AC/DC.
Diseña convertidores DC/DC.
Diseña convertidores AC/AC.
Diseña convertidores DC/AC.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B3 Coneix i aplica les principals topologies de convertidors electrònics de potència.
És capaç de resoldre problemes de forma enginyosa, amb iniciativa i creativitat, tenint en compte els conceptes de l'assignatura.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Interruptors semiconductors de potencia. Drivers. Fonts de pèrdues en dispositius de commutació. Noció d'interruptors de dos i tres segments. Caracteristiques V-I dels dispositius interruptors. Disipació de calor. Drivers per els dispositius semiconductors de potencia. Cararterístiques de les principals fonts de potencia elèctrica utilitzada en la industria.
Rectificadors amb diodes Rectificadors monofasics y trifasics amb càrrega R-L, i càrrega R-L-f.e.m.
Rectificadors controlats Rectificadors totalment controlats amb càrrega R, RL i RLV. Rectificadors semi controlats amb càrrega R, RL i RLV
Convertidors AC/AC Estudi general dels convertidors AC / AC. Estudi del convertidor AC / AC monofàsic amb control de fase amb càrrega R i RL. Estudi del convertidor AC / AC monofàsic amb control on-off amb càrrega resistiva.
Choppers i Accionaments de motors DC. Estudi de les topologies de convertidors DC / DC reductors i elevadors, amb una font de corrent com a càrrega (trossejadors). Estudi de les topologies de dos i quatre quadrants.
Dinàmica del sistema motor-càrrega. Model simplificat del motor DC, corbes parell-velocitat. Gestió de la velocitat i parell d'un accionament DC en règim estacionari. Operació multiquadrant.
Convertidors DC-DC, Fonts d'alimentació conmutades. Estudi general de l'arquitectura elèctrica de les principals topologies. Anàlisi i disseny de les topologies Buck i Boost, en règim estacionari. Anàlisi del mode discontinu. Introducció a les fonts commutades amb aïllament galvànic.
Convertidors commutats amb aïllament galvànic Topologies de convertidors amb transformador. Aplicacions, Commutació suau en convertidors commutats. Aplicacions.
Convertidors DC/AC (Inversors) Estudi de les configuracions dels ponts inversors en ona quadrada monofàsics i trifàsics. Regulació de tensió en els inversors PWM amb modulació sinusoïdal monofàsics i trifàsics. Anàlisi dels harmònics de l'ona de sortida, i el seu filtrat. Introducció a les topologies inversores multinivell.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
EI4
EI6
23.5 36 59.5
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
B3
14 21 35
Pràctiques a laboratoris
EI6
14 21 35
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
EI4
EI6
B3
6 12 18
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts teòrics de l'assignatura
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució i debat de problemes relacionats amb la temàtica de la assignatura.
Pràctiques a laboratoris Realització d'alguns circuits d'electronica de potencia estudiats en les sessions magistrals, mesurant les seves característiques elèctriques y de funcionament.
Atenció personalitzada L'atenció personalitzada es fará al aula o laboratori dins del horai previst. Fora de aquest horari es fará al despatx del professor en horari de consulta

Atenció personalitzada
Descripció
L'atenció personalitzada es fará al aula o laboratori dins del horai previst. Fora de aquest horari es fará al despatx del professor en horari de consulta

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
EI6
Realització d'alguns circuits d'electronica de potencia estudiats en les sessions magistrals, mesurant les seves característiques elèctriques y de funcionament. 25
Proves mixtes
EI4
EI6
B3
2 exàmens parcials, un per cada part, la primera: a) EdP a freqüència de Línea, la segona b) EdP convertidors alta freqüència 2x 37.5%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació es farà en base a la teoria i les pràctiques.

Hi haurna 2 parcials, alliberadors, de teoria

a) el primer sobre els circuits afreqüència de línea,

b) el segon sobre electrònica de potènciaen alta freqüència.
Cada parcial val un 37.5% de la notafinal. Els parcials són alliberadors de matèria, i fan mitja per obtenir la nota final de teoria si la nota de cadascun supera els 4 punts, sobre 10. La teoria no es considera aprovada, si la mitja dels dos parcials no excedeix 5 punts sobre 10.
Cal aprovar la teoria i alliberar/aprovarles pràctiques per separat, per obtenir la nota final del curs. Això vol dir,en el cas de la teoria superar els 5 punts sobre 10. En el cas de les pràctiques, es consideren aprovades a partir de 5 punts sobre 10, i alliberadesper a fer mitja amb la teoria a partir de 4 punts sobre 10.
En fer mitja amb lateoria, les pràctiques pesen un 25%, i l'assignatura no es considera aprovada,si la mitja de teoria i pràctiques no supera enls 5 punts. Les pràctiques només es convaliden any si, any no. No hi han excepcions. Les pràctiques es fan quna toca, durant elcurs. No es poden concentrar. El professor de pràctiques encarregar treballs i pot realitzar exàmens per avaluar-ne el seu aprofitament.
SEGONA CONCOVATÒRIA. L'alumne es podrà presentar només dels parcials suspesos. L'alumne no es podrà presentar dels parcials aprovats per pujar nota. En cas de no aprovar els dos parcials per separat després de la segona convocatòria, es considera que l'assignatura està suspesa. No hi ha segona convocatòria de pràctiques.


Fonts d'informació

Bàsica Hart, Daniel W., Electronica de Potencia, Prentice Hall, 2001
Rashid, M.H., Electronica de Potencia:Circuitos, dispositivos y aplicaciones, Pearson-Prentice Hall, 2004
Mohan, Net, Power Electronics : Converters, applications and design, John Wiley& Sons, 2003

Complementària A. Barrado, A. Lázaro, Problemas de Electronica de Potencia, Pearson Prentice Hall, 2006
Dubey, Gopal K., Power Semiconductor Controlled Drives, Prentice-Hall International, 1989

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
PROJECTE INTEGRADOR/17204126
SISTEMES ELECTRÒNICS DE POTÈNCIA/17204114
GESTIÓ DE POTÈNCIA DEL VEHÍCLE ELÈCTRIC/17204208


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
FONAMENTS DE MÀQUINES ELÈCTRIQUES/17204115
TEORIA DE CIRCUITS II/17204106
ELECTRÒNICA ANALÒGICA/17204109
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent