DATOS IDENTIFICATIVOS 2020_21
Asignatura (*) CONTROL DE MÁQUINAS ELÉCTRICAS Código 17214124
Titulación
Grado en Ingeniería Eléctrica (2010)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
6 Obligatoria Cuarto 1Q
Lengua de impartición
Català
Departamento Ingeniería Electrónica, Eléctrica y Automática
Coordinador/a
BARRADO RODRIGO, JOSÉ ANTONIO
Correo-e joseantonio.barrado@urv.cat
Profesores/as
BARRADO RODRIGO, JOSÉ ANTONIO
Web http://moodle.urv.cat
Descripción general e información relevante <p> La informació publicada en aquesta guia és la que correspon a classes presencials i pot servir de guia orientativa. A causa de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19 poden haver-hi canvis en la docència, avaluació i calendaris del curs 2020-21. Aquests canvis s’informaran a l’espai Moodle de cada assignatura.</p><p>DESCRIPCIÓ GENERAL DE L'ASSIGNATURA: Control de motors i generadors elèctrics. En aquesta assignatura la docència es farà, si es donen les circunstàncies, mitjançant classes inverses. És a dir, les classes teòriques es faran a distància i s’aprofitarà la presencialitat, en primer lloc, per reforçar els conceptes teòrics més complexos i, en segon lloc, per dur a terme les classes més practiques i de resolució de problemes. </p>

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 EL2 Conocimientos sobre control de máquinas y accionamientos eléctricos y sus aplicaciones.
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 EL2 Conoce las partes funcionales, los régimenes de funcionamiento y la característica mecánica de un accionamiento eléctrico
Conoce los modelos matemáticos y las técnicas de regulación y control de motores eléctricos
Conoce los modelos matemáticos y las técnicas de regulación y control de generadores eléctricos
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Contenidos
tema Subtema
Tema 1. Introducció als accionaments elèctrics.
Sistemes electromecànics. Característica parell-velocitat de les càrregues mecàniques i dels motors.
Tema 2. Control de motors de corrent continu. Principi de funcionament i tipus de motors de corrent continu. Model matemàtic. Anàlisi temporal en diferents condicions d’operació: engegada, variació de càrrega, aturada i inversió de sentit de gir. Mètodes de regulació de velocitat i tècniques de control.
Tema 3. Control de motors síncrons i de reluctància. Principi de funcionament i tipus de motors síncrons i de reluctància. Model matemàtic. Anàlisi temporal en diferents condicions d’operació: engegada, variació de càrrega, aturada i inversió de sentit de gir. Mètodes de regulació de velocitat i tècniques de control.
Tema 4. Control de motors d’inducció. Principi de funcionament i tipus de motors d’inducció. Model matemàtic. Anàlisi temporal en diferents condicions d’operació: engegada, variació de càrrega, aturada i inversió de sentit de gir. Mètodes de regulació de velocitat i tècniques de control.
Tema 5. Control de generadors. Principi de funcionament i tipus. Model matemàtic. Anàlisi temporal en diferents condicions d’operació: aïllat i connectat a la xarxa; accionat a velocitat constant o variable. Mètodes de regulació i tècniques de control de tensió, freqüència i potència.

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
1 0 1
Sesión magistral
EL2
27 50 77
Prácticas en laboratorios
EL2
14.5 16 30.5
Resolución de problemas/ejercicios en el aula ordinaria
EL2
13 24 37
Atención personalizada
0.5 0 0.5
 
Pruebas mixtas
EL2
4 0 4
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Introducció a l’assignatura, explicant els objectius , el temari, la planificació, el funcionament de les pràctiques i dels grups, així com l’avaluació i la bibliografia.
Sesión magistral El professor exposa el temari de l’assignatura. L’alumne intervé plantejant qüestions al professor.
Prácticas en laboratorios Les sessions són guiades pel professor de laboratori i els alumnes les realitzen en grup.
Resolución de problemas/ejercicios en el aula ordinaria El professor realitza exercicis sobre els conceptes teòrics de les sessions magistrals.
Atención personalizada Els professors de l’assignatura tenen fixat un horari d’atenció als alumnes. Es recomana demanar cita prèvia mitjançant correu electrònic.

Atención personalizada
descripción
Els professors de l’assignatura tenen fixat un horari d’atenció als alumnes per atendre i resoldre dubtes. Es recomana demanar cita prèvia mitjançant correu electrònic.A causa de l’emergència sanitària, l’atenció a l’estudiant es podrà realitzar mitjançant reunions online, en horaris concertats prèviament per correu electrònic, o mitjançant altres eines virtuals.

Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Pruebas mixtas
EL2
Les proves constaran d'una part tipus test amb alguna pregunta de resposta curta (T1 i T2) -que avalua l'adquisició dels conceptes teòrics de classe i pràctics de laboratori- i una segona part de resolució de problemes (P1 i P2). QF (qualificació final) = 0,5 *(0,7 T1 + 0,3 P1) + 0,5 *(0,7 T2 + 0,3 P2)
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

La primera prova correspondrà als temes 1, 2 i 3; mentre que la segona avaluarà els temes 4 i 5. Cadascuna de les proves constarà d'una part tipus test amb alguna pregunta de resposta curta (T1 i T2) -que avalua l'adquisició dels conceptes teòrics de classe i pràctics de laboratori- i una segona part de resolució de problemes (P1 i P2). La qualificació final de l'alumne es determina segons l'expressió:

QF = 0,5 (0,7 T1 + 0,3 P1) + 0,5 (0,7 T2 + 0,3 P2)

Per aprovar l'assignatura cal obtenir un mínim de 5 en la qualificació final (QF); sempre i quan la nota d'una de les dues proves no sigui inferior a 4.

Hi ha limitacions pel que fa a l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part dels estudiants. Els professors de l'assignatura acceptaran, si és adient, calculadores en les proves de resolució numèrica dels problemes. Els exàmens es realitzaran de forma presencial. A causa de l'emergència sanitària, en cas de confinament o de restriccions en la mobilitat, les activitats avaluatives, inclosos els exàmens, es farien online en les dates previstes. En l'espai Moodle de cada assignatura hi podreu consultar la informació actualitzada.


Fuentes de información

Básica Kim, S-H., Electric Motor Control. DC, AC, and BLDC Motors, Elsevier, 2017
Fraile, J, Accionamientos Eléctricos, Garceta, 2016
Seung-Ki Sul, Control of Electric Machine Drive Systems, IEEE Press - John Wiley &amp;amp;amp; Sons, 2011
Ponce, P.; Sampé, J., Máquinas eléctricas y técnicas modernas de control, Alfaomega, 2008
Boldea, I., Variable Speed Generators, CRC – Taylor &amp;amp;amp; Francis, 2006
Barrado, J.A., El generador de inducción autoexcitado, Marcombo, 2010

- Presentacions i material complementari de l'assignatura disponible al Moodle.

Complementaria

Recomendaciones


Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
FUNDAMENTOS DE MÁQUINAS ELÉCTRICAS/17214115
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.