DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) MECÀNICA ESTRUCTURAL Codi 17655204
Ensenyament
Enginyeria Industrial (2013)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Mecànica
Coordinador/a
DE LA FLOR LOPEZ, SILVIA
Adreça electrònica silvia.delaflor@urv.cat
Professors/es
DE LA FLOR LOPEZ, SILVIA
Web http://moodle.urv.cat
Descripció general i informació rellevant Disseny, anàlisi i comprovació d’elements elástics i resistents com a base per a l’estudi d’estructures més complexes

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 IPCC3 Coneixements i capacitats per al càlcul i disseny d'estructures.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 IPCC3 Calcula i dissenya estructures i construccions industrials.
Coneix i selecciona els materials per als elements constructius.
Utilitza programes de càlcul d'estructures i elements finits.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
T1: Principis bàsics de Elasticitat i Resistència de Materials Conèixer l’àmbit d’aplicació de l’elasticitat i resistència de materials. Equilibri estàtic i elàstic. Definició de peça prismàtica. Concepte de tensió i deformació. El problema elàstic. Hipòtesi de l’elasticitat.
T2: Conceptes Fonamentals d'Elasticitat Components intrínseques del vector tensió. El tensor de tensions. Tensions i direccions principals.Tensió plana.
Concepte de desplaçament i de deformació. Tensor de deformacions. Deformació plana.
Llei de Hooke generalitzada. Principi de Saint-Venant. Superfícies de plastificació i trencament. Criteris de falla. Tensió equivalent, coeficient de seguretat i tensió de treball.
T3: Anàlis d'elements elàstics sotmesos a esforços simples Barra prismàtica. Plantejament general del model de barres. Tensions en la secció, concepte d’esforços. Diagrames d’esforços. Estat tensional de la tracció i compressió. Deformacions. Torsió en barres rectes i de secció circular. Distribució de les tensions tangencials. Càlcul d’eixos de transmissió de potencia.
T4: Anàlis d'elements elàstics sotmesos a flexió Diagrames en flexió. Llei de Navier per al càlcul de les tensions normals en flexió pura. Tensions en flexió simple. Tensions tangencials: fórmula de Colignon. Tensions principals en flexió simple. Dimensionat de barres en flexió simple. Anàlisi de deformacions. Càlcul tensional de prismes mecànics sotmesos a flexió desviada i composta.
T5: Anàlis d'elements elàstics sotmesos a accions combinades Càlcul i disseny d’elements sotmesos a accions combinades. Aplicació de càlculs elàstics a prismes amb accions combinades.
MEF 1: Càlcul d'estructures de barres pel Mètode dels Elements Finits Introducció al MEF. Càlcul d'estructures de prismes mecànics barres amb nussos articulats o soldats.
MEF 2: Càlcul d'elements Biga pel Mètode dels Elements Finits Càlcul de bigues (tensions i deformacions) pel MEF
MEF 3: Càlcul d'elements complexos pel Mètode dels Elements Finits Càlcul d'elements complexos pel MEF. Concentració de tensions. Fatiga i fractura.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
IPCC3
5 8 13
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
IPCC3
15 21 36
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
IPCC3
5 8 13
Atenció personalitzada
0.5 0 0.5
 
Proves de desenvolupament
IPCC3
4 8 12
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Descripció general de l'organització de l'assignatura, mètodes de treball i mètodes d'avaluació.
Sessió Magistral Desenvolupament del principals conceptes teòrics mitjançant tècniques TIC i pissarra.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Resolució per part de l'alumne de problemes simples aplicant els conceptes més bàsics teòrics i pràctics. L'alumne lliurarà un document electrònic via Moodle amb la resolució del problema plantejat que serà evaluable
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes i exercicis a l'aula ordinària amb exposició pràctica dels conceptes adquirits a les classes magistrals mitjançant la resolució de problemes pràctics.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes i explicació de conceptes no entesos.

Atenció personalitzada
Descripció
Les consultes es realitzaran al despatx 114. L'horari de consultes del professor es definira a principi de curs. Es recorda a l'alumne la conveniència d'aprofitar aquestes hores. Tota l'informació de l'assignatura es publicarà via Moodle.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
IPCC3
Realització de guions a les pràctiques a lliurar el mateix dia de pràctiques. Es demanarà un informe previ a la pràctica amb valoració dintre de la nota total de la pràctica 30%
Proves de desenvolupament
IPCC3
Dos exàmens parcials amb resolució de problemes i casos pràctics amb aplicació dels conceptes adquirits a clase. Primer examen: 35%.
Segon examen: 35%
70%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per poder aprovar l'assignatura és necessari una nota mitjana igual o superior a 4 entre les dos proves de desenvolupament.

SEGONA CONVOCATÒRIA:

En la 2ºconvocatòria, els alumnes que no hagin realitzat la part de "Pràctiques a través de TIC" s'hauran de examinar del contingut global de l'assignatura en un exàmen (100 % de la nota) amb una part específica de MEF que haurà de compensar aquesta part.

En el cas de que un alumne hagi participat activament en l'avaluació continua i sempre a criteri del professor, els resultats obtinguts de les proves d'avaluació durant el curs comptaran, si li són favorables, en la nota final de la segona convocatòria.


Fonts d'informació

Bàsica L. Ortiz Berrocal, Elasticidad, Mc Graw-Hill, 1998
L. Ortiz Berrocal, Resistencia de Materiales, Mc Graw-Hill, 2002
S. De la Flor López, Apunts docents de ME-MEI, Interna URV, 2013
S. De la Flor López, Problemes Docents de ME-MEI, Interna URV, 2013

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ESTRUCTURES/17655105
MECÀNICA DE MÀQUINES/17655203


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent