DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) TREBALL DE FI DE MÀSTER Codi 17665301
Ensenyament
Enginyeria Informàtica: Seguretat Informàtica i Sistemes Intel·ligents 2013
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
12 Treball fi de màster Segon AN
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Enginyeria Informàtica i Matemàtiques
Coordinador/a
ALVAREZ FERNANDEZ, SUSANA MARIA
Adreça electrònica susana.alvarez@urv.cat
alexandre.viejo@urv.cat
agusti.solanas@urv.cat
Professors/es
ALVAREZ FERNANDEZ, SUSANA MARIA
VIEJO GALICIA, LUIS ALEXANDRE
SOLANAS GÓMEZ, AGUSTÍN
Web http://moodle.urv.cat
Descripció general i informació rellevant Els TFMs del Màster podran tenir un caràcter investigador o un caràcter professionalitzador. Un treball en l'àmbit investigador implicarà el desenvolupament d'un projecte d'investigació innovador dins d'algun dels grups de recerca especialitzats en temes de Seguretat Informàtica i/o Sistemes Intel·ligents del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques. Els TFMs de perfil més professionalitzador podran versar sobre qualsevol matèria avançada dins de l'Enginyeria Informàtica (incloent-hi sempre algun component associat a la Seguretat Informàtica i / o els Sistemes Intel · ligents, que són els temes centrals del Màster), i seran dirigits per un professor doctor del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques. Podrà haver co-directors que tinguin com a mínim la titulació de Màster. En el cas dels treballs d'àmbit professionalitzador podran ser realitzats en col · laboració amb alguna empresa o institució externa a la Universitat, comptant aleshores també amb un tutor professional, que co-dirigirà i supervisarà el treball a realitzar juntament amb el director acadèmic del TFM.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 D1 Capacitat per integrar tecnologies, aplicacions, serveis i sistemes propis de l'enginyeria informàtica, amb caràcter generalista, i en contextos més amplis i multidisciplinaris.
 D2 Capacitat per fer planificació estratègica, elaborar, dirigir, coordinar i fer gestió tècnica i econòmica en els àmbits de l'enginyeria informàtica relacionats, entre altres, amb sistemes, aplicacions, serveis, xarxes, infraestructures o instal·lacions informàtiques i centres o factories de desenvolupament de programari, respectant el compliment adequat dels criteris de qualitat i mediambientals i en entorns de treball multidisciplinaris.
 D3 Capacitat per dirigir projectes de recerca, desenvolupament i innovació en empreses i centres tecnològics, garantint la seguretat per a les persones i béns, la qualitat final dels productes i la seva homologació.
 TFM Elaboració, presentació i defensa, un cop obtinguts tots els crèdits del pla d'estudis, d'un exercici original realitzat individualment davant d'un tribunal universitari. Consisteix en un projecte integral d'enginyeria informàtica de naturalesa professional en què se sintetitzen les competències adquirides en els ensenyaments.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B3 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B4 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1 Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès.
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentatge
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 D1 Integra els coneixements teòrics de diverses matèries en la resolució d'un problema concret.
 D2 Planifica i elabora un projecte complex d’Enginyeria Informàtica.
 D3 Desenvolupa les habilitats necessàries per dirigir projectes complexos en l’àmbit de l’Enginyeria Informàtica.
 TFM Desenvolupa adequadament una sèrie de competències específiques, transversals i nuclears en un projecte integrador.
Aplica les tècniques pròpies del camp científic en un projecte concret.
Desenvolupa l'esperit analític, creatiu i crític en el moment de definir i dur a terme un projecte.
Analitza i utilitza críticament les fonts d'informació i la bibliografia.
Comunica correctament els resultats del treball, amb un discurs coherent i un registre adaptat a l'audiència.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Fa aportacions significatives o certes innovacions
 B2 Proposa noves idees, oportunitats o solucions a problemes i/o processos coneguts
 B3 Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps que necessita per dur a terme una tasca a partir d'una planificació orientativa
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
 B4 Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1 Explica i justifica breument les seves opinions i projectes
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C3 Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric

Procediments de selecció i assignació
Procediments

Els professors doctors de les assignatures del Màster elaboraran les propostes dels Treballs Fi de Màster, que seran validades en un màxim de 15 dies per una comissió formada pel responsable dels estudis de Grau en Enginyeria Informàtica, el coordinador del Doctorat en Enginyeria Informàtica i el coordinador del Màster. Aquesta validació assegurarà que la informació sobre el treball a realitzar sigui completa i correcta, que no hi hagi propostes repetides o amb excessiu solapament, que s'ajustin a la temàtica general del màster, etc. Les propostes hauran d'incloure la següent informació:

• Títol, professor responsable, codirectors, grup de recerca, paraules clau.

• Introducció, presentant l'àrea de treball, quin és el problema a resoldre, perquè és rellevant, quins han estat les propostes de solució i per què no són satisfactòries, incloent la bibliografia rellevant.

• Objectius a complir en el treball a desenvolupar.

• Tasques a desenvolupar per complir l'objectiu, amb una planificació temporal associada.

Les propostes aprovades quedaran exposades a l'espai Moodle del Màster i a la web deim.urv.cat/~tfm (en fase beta), al qual els alumnes matriculats en el Màster poden accedir. Si un alumne troba un tema del seu interès es dirigirà directament al professor que l'ha proposat, que podrà admetre l'alumne i sol · licitar al coordinador del màster que se li assigni aquest treball. Aquesta assignació quedarà convenientment indicada en l'espai Moodle del Màster. La durada de l'assignació és d'un curs acadèmic. Si en acabar el curs no s'ha presentat el treball, el professor responsable podrà decidir si mantenir la proposta amb el mateix alumne assignat, mantenir la proposta però retirar l'assignació a l'alumne, o retirar la proposta.


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
3 0 3
Selecció/assignació del treball de fi de grau
0 7 7
Mecanismes de coordinació i seguiment del treball de fi de grau/màster
D1
D3
TFM
12 0 12
Atenció personalitzada
B1
B2
B4
15 0 15
Elaboració del treball de fi de grau/màster
D1
D2
D3
TFM
B1
B2
B3
B4
C1
C2
C3
C4
0 230 230
Estudis previs
D2
B1
B2
B3
C2
C3
0 23 23
Presentació i defensa del treball de fi de grau/máster
TFM
B3
B4
C1
C4
0 10 10
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Pla específic d'actuació
  Descripció
Activitats Introductòries Parlar amb el tutor acadèmic per conèixer els grups de recerca del DEIM i els seus interessos. Contactar amb el grup de recerca escollit per veure amb més detall els seus temes de treball, i definir un treball de recerca específic.
Selecció/assignació del treball de fi de grau L'alumne pot triar lliurement qualsevol de les propostes de Treball Fi de Màster plantejades pels professors doctors del DEIM, disponibles a l'espai Moodle del Màster.
Mecanismes de coordinació i seguiment del treball de fi de grau/màster El director del Treball Fi de Màster farà un seguiment personalitzat continu del desenvolupament del treball durant tot el semestre, guiant a l'alumne en les diverses etapes de la seva realització.
Atenció personalitzada El director farà una resolució continua dels dubtes que tingui l'alumne respecte al treball a realitzar, assessorant-li sobre els passos a seguir per completar el treball de manera efectiva.
Elaboració del treball de fi de grau/màster L'alumne ha de treballar de forma continuada durant un semestre en les tasques de recerca necessàries per dur a terme el treball assignat, sota la supervisió del seu director.
Estudis previs L'alumne ha de documentar-se sobre l'estat de l'art en el tema escollit abans de poder iniciar la recerca en el mateix.
Presentació i defensa del treball de fi de grau/máster L'alumne ha de realitzar una presentació oral del treball realitzat davant del tribunal avaluador, resolent els dubtes que se li plantegin.

Mecanismes coordinació/seguiment
Descripció

El director del Treball Fi de Màster supervisa la recerca de manera personalitzada, en funció de les necessitats de la temàtica, del treball de recerca i l’aprenentatge de l’alumne.


Criteris i procediments d’avaluació
Es durà a terme una avaluació interna (per part de la universitat) i una avaluació externa (per part del centre de pràctiques).
Metodologies Competències Descripció Pes        
Elaboració del treball de fi de grau/màster
D1
D2
D3
TFM
B1
B2
B3
B4
C1
C2
C3
C4
Els aspectes bàsics que l'estudiant ha d'incloure en la memòria escrita són els següents:
• Introducció: presentació del problema abordat, objectius a complir.
• Estat de l'art de l'àrea del treball, explicant les propostes de solució del problema plantejades fins al moment i les seves limitacions.
• Solució innovadora al problema plantejat: mètodes utilitzats, sistemes informàtics construïts, aspectes de disseny i implementació, etc.
• Proves realitzades, avaluació detallada de la proposta plantejada en diferents casos d'estudi.
• Conclusions del treball plantejat, línies de treball futur.
• Bibliografia rellevant.
50
Presentació i defensa del treball de fi de grau/máster
TFM
B3
B4
C1
C4
El treball serà presentat de forma oral per l'alumne davant un tribunal de 3 professors. La presentació oral serà de 30-45 minuts, seguida per un torn de preguntes i comentaris a l'alumne pels membres del tribunal.
Finalment, el tribunal es reunirà en una sessió privada per decidir la qualificació de l'alumne que, com en qualsevol altra assignatura, estarà entre 0 i 10. En l'avaluació el tribunal tindrà en compte la qualitat cientificotècnica del treball, el grau de compliment dels objectius (indicats en la proposta inicial de treball assignada a l'alumne), la qualitat i completesa de la documentació escrita, la claredat en l'exposició oral, l'adequació de les respostes de l'alumne a les qüestions plantejades pel tribunal i la informació proporcionada pel director en el seu informe confidencial.
50
Altres
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La memòria del treball en format electrònic, juntament amb 3 còpies escrites, hauran de ser lliurades al coordinador del Màster abans de la data límit de cada convocatòria.

El treball serà presentat de forma oral per l'alumne davant un tribunal de 3 professors doctors del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques. Aquests professors tindran els rols de president, vocal i secretari del tribunal. El director del treball (i els possibles codirectors) no poden formar part d'aquest tribunal. S'establiran mecanismes perquè els tribunals es construeixin de manera aleatòria i equitativa entre tots els professors doctors membres dels grups de recerca especialitzats en Seguretat Informàtica i / o Sistemes Intel · ligents del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, per assegurar la màxima imparcialitat en l'avaluació del treball. El coordinador del Màster realitzarà la tasca de definició dels tribunals i assignació dels treballs als mateixos. Aquesta tasca es realitzarà un cop s'hagin lliurat els treballs finalitzats en alguna de les convocatòries disponibles i se sàpiga el nombre de treballs a avaluar. El coordinador del Màster, una vegada formats els tribunals, farà arribar les còpies escrites i electrònica dels treballs a avaluar als membres del tribunal. El director del treball ha de lliurar al coordinador del Màster en un sobre tancat l'informe confidencial sobre la feina, que el coordinador farà arribar al president del tribunal abans de la presentació. El president del tribunal serà el responsable de fixar el dia, hora i lloc de la presentació pública del treball, dins dels terminis temporals establerts en la convocatòria, assegurant-se que hi hagi temps suficient perquè els membres del tribunal puguin analitzar de forma adequada la memòria escrita.

En cas d'elaborar la memòria i fer la presentació en anglès s'avaluarà també la competència C1, en cas contrari, s'avaluarà la competència C4.


Fonts d'informació

Bàsica , Campus virtual (Moodle)., ,

Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Es recomana haver superat totes les altres matèries del màster abans de realitzar el Treball Fi de Màster. Per tenir suficient temps per desenvolupar el TFM, es recomana als alumnes que escullin el tema, d'entre els proposats pels professors, durant les primeres setmanes del semestre en què desenrotllen el treball.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent