DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) NUTRICIÓ I DIETÈTICA EN INFERMERIA Codi 18061019
Ensenyament
Infermeria (2002) (Campus Terres de l'Ebre )
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Troncal Primer Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Infermeria
Coordinador/a
MALDONADO SIMÓ, MARÍA LUISA
Adreça electrònica lluisa.maldonado@urv.cat
Professors/es
MALDONADO SIMÓ, MARÍA LUISA
Web
Descripció general i informació rellevant L’alimentació té una gran importància en el manteniment de la nostra salut i en l’aparició i control d’algunes malalties. Infermeria té un paper fonamental dins de la nostra societat com a promotora d’una alimentació adequada i, per tant, és imprescindible que sigui capaç de conèixer quina és la dieta correcta per a cada individu, tenint en compte la seva edat, sexe i estat fisiològic o patològic.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
Tema 1 Introducció.
Tema 2 Necessitats energètiques.
Tema 3 Els nutrients.
Tema 4 Els aliments.
Tema 5 Manipulació i preparació dels aliments.
Conservació dels aliments.
Tema 6 Alimentació equilibrada de l’adult.
Tema 7 Variacions de l’alimentació segons l’edat, el sexe i l’estat isiològic.
Tema 8 Valoració de l’estat nutricional.
Tema 9 Dietes terapèutiques.

Atenció personalitzada
Descripció
L'assignatura es realitzarà mitjançant tutories durant el primer quadrimestre. Les tutories seran els dimecres al matí, des del dia 9 de setembre fins al 2 de desembre, ambdós inclosos. La primera tutoria serà informativa. Es repartiran els continguts de l'assignatura entre les diferents tutories, de manera que en cada tutoria es tractaran uns temes concrets. També s'oferiran tutories personalitzades, que previament caldrà pactar amb la professora.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Resolució de problemes, exercicis:

Presentació d'un cas pràctic per part de cada alumne. Qualificació: 10% de la nota

Presentacions / exposicions:

Presentació escrita i exposició oral a l'aula d'un tema concret preparat en grup. Qualificació: 20% de la nota

Proves objectives de tipus test:

Prova de resposta múltiple relacionada amb els continguts teòrics de l'assignatura. Qualificació: 70% de la nota


Fonts d'informació
Bàsica CERVERA, P., CLAPËS, J. RIGOLFAS, R., Alimentación y dietoterapia., McGraw-Hill. Interamericana. 4ª edició., 2004 Madrid.
MARTIN, C., Nutrición y dietética. Enfermeria S 21., D.A.E., 2000 Madrid.
CAO TORIJA, M.J., Nutrición y dietética. Master en Enfermeria., Masson. 2ª edició., 2003 Barcelona.
MAHAN, L.K., ESCOTT-STUMP, S., Nutrición y dietoterapia de, Krause., McGraw-Hill.Interamericana. 10ª edició., 2001 México.
SALAS SALVADÓ, J., Nutrición y dietética clínica, Masson, 2000 Barcelona
MUÑOZ, M., ARANCETA, J., GARCÍA JALÓN, I., Nutrición aplicada i dietoterapia, Eunsa. 2ª edició, 2004 Pamplona
MATAIX VERDÚ, F.J., Nutrición y alimentación humana, Ergon, 2002 Majadahonda

Complementària - MARTÍNEZ, J.A., ASTIASARÁN, I., MADRIGAL, H., Alimentación y salud pública., McGraw-Hill. Interamericana. 2ª edició., 2001 Madrid.
ASTIASARÁN, I., MARTÍNEZ, J.A., Alimentos, composición y propiedades., McGraw-Hill. Interamericana., 2002 Madrid.
NELSON, J.K. i cols., Dietética y Nutrición. Manual de la Clínica Mayo., Mosby/Doyma., 1996 Madrid.
MARTÍNEZ, J.A., Fundamentos teórico- prácticos de Nutrición y Dietética., McGraw-Hill. Interamericana., 2001 Madrid.
, http://www.cesnid.es, ,
- LLOVERAS, G., SERRA, J., Menjar: salut i plaer., ACV edicions., 2000 Barcelona.
Departament de Sanitat i Seguretat Social., Protocols dietètics per a l’atenció primària. Manual per al sanitari., - Generalitat de Catalunya., 1992 Barcelona.
FARRAN, A., ZAMORA, R. CERVERA, P., Tablas de composición de alimentos del CESNID., McGraw-Hill. Interamericana. 2ª edició. Edicions Universitat de Barcelona., 2003 Barcelona.
MALDONADO, M.L., “Dieta en la hipertensión arterial”., Revista ROL de Enfermería, núm. 234, febrer 1998. pp. 13-16., 1998 Barcelona.
, , ,

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent