DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) INFERMERIA EN LA PERSONA ADULTA Codi 18204104
Ensenyament
Grau d'Infermeria (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
12 Obligatòria Segon Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Català
Departament Infermeria
Coordinador/a
ACEBEDO URDIALES, MARIA SAGRARIO
Adreça electrònica msagrario.acebedo@urv.cat
Professors/es
ACEBEDO URDIALES, MARIA SAGRARIO
Web http://moodle.urv.net/moodle
Descripció general i informació rellevant L'assignatura de l’ Adult és de caràcter teòric-práctic i té com a propòsit preparar els estudiants en l’atenció d’infermeria a l’adult amb problemes de salut en un primer nivell de complexitat. Es té en compte que la vida adulta cobreix una amplia gamma d’edats -des de la joventut fins a la vellesa- i que els problemes de salut prevalents, les causes, efectes, maneres d’afrontar-los i necessitats d’atenció, són diferents en relació a l’edat i a la gravetat i complexitat de les situacions. En la línea d’allò que els estudiants han treballat en primer curs, el marc filosòfic i conceptual d’aquest programa és L’Escola Filosòfica del Cuidatge Humà amb un enfocament fenomenològic i constructivista de l’aprenentatge. Els temes s’organitzen en relació als problemes de salut més prevalents en la vida adulta, i integren coneixements relacionats amb l’ètica, infermeria psicosocial i salut mental, infermeria comunitària, infermeria medicoquirúrgica, així com els aspectes bàsics lligats a la gestió de cuidatges. S’espera que els objectius, temes i escenaris que es plantegen cobreixen aquesta varietat de perspectives. També s’espera afavorir en l’estudiant el desenvolupament de conceptes, habilitats i actituds en l’atenció a l’adult en un diàleg real entre edat, problemes de salut, situacions i escenaris, tot projectant l’atenció a la família i a la comunitat. Programada a 2on. curs i en el 2on. quadrimestre, l’activitat curricular teòrica i pràctica s’organitza al llarg de 15 setmanes, amb un total de 12 crèdits ECTS (120 hores presencials i 300 no presencials), que en nombre d’hores estan distribuïts en: teoria 54h., seminaris 30 h., taller/laboratori 18h., i ABP 18h.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
Unitat temàtica I: Introducció. L' adult amb problemes de salut i infermeria La fenomenologia de conèixer a l'adult malalt. Hàbits, estils de vida i problemes de salut en l’adult a l’edat mitja. Coneixement epidemiològic en quant a la prevalença de problemes de salut en l’adult a l’edat mitja i els factors relacionats aliments, sedentarisme, estrès i tòxics com el tabac, alcohol i altres substàncies addictives.
Aproximació als programes de prevenció i intervenció en aquests problemes de salut, identificant la seva relació amb la assistència primària i hospitalària i les guies de pràctica clínica infermera amb la que es treballa al nostre entorn.
Drets de l'adult malalt, principi d'autonomia.
Es treballaran continguts teòrics i pràctics relacionats amb problemes de salut i el seu afrontament. Es considera la situació i intervenció davant de l'ansietat, l'estrès i el consum de substàncies psicoactives, especialment l'alcohol. S’analitzaran els propis sentiments i actituds en front l'adult malalt.
Unitat temàtica II: L’experiència persona/situació/malaltia i problemes d’oxigenació Significat de la malaltia cardíaca i/o respiratòria en la vida de l'adult. Coneixements teòrics i pràctics bàsics sobre les lesions més freqüents que alteren la ventilació, transport i perfusió (Processos infecciosos; Càncer; Asma; Anèmies; Infermetat coronària; HTA; Arítmies...).
Factors associats, tractaments enfocats a la lesió i el nivell d’intervenció infermer segons el tipus de lesió i escenaris en que es troben les persones.
Valoracions sistemàtiques de l’estat d’oxigenació a nivell respiratori i cardiovascular.
Maneig dels símptomes i intervencions terapèutiques: fisioteràpia, teràpia inhalatòria, aspiració de secrecions...
Informació i educació per la salut i reflexió des de l’ètica de la cura sobre el respecte, la autonomia i estils de vida.
Unitat temàtica III: L’experiència persona/situació/malaltia i problemes de salut digestius metabòlics i endocrins Significat de la malaltia digestiva, metabòlica i endocrina en la vida de l'adult. Coneixements teòrics i pràctics sobre les malalties i lesions que afecten a la resposta digestiva metabòlica i endocrina (els trastorn inflamatoris i obstructius, la insuficiència hepàtica, la diabetis i les seves complicacions, trastorns tiroïdals...).
Factors associats, tractaments enfocats a la lesió i el nivell d’intervenció infermer segons els tipus de lesió i escenaris en que es troben les persones.
Exploració de necessitats afectades i el impacte en la imatge corporal o en l’estil de vida que suposen alguns tractaments com les ostomies.
Maneig dels símptomes i intervencions terapèutiques: Control vòmits, SNG, ostomies, nutrició enteral, diabetis...
Informació i educació per la salut i reflexió des de l’ètica de la cura sobre el respecte, la autonomia i estils de vida.
Unitat temàtica IV: L’experiència persona/situació/malaltia i problemes de salut en la eliminació urinària Coneixements teòrics i pràctics sobre les malalties i lesions que afecten al ronyó i vies urinàries: Insuficiència renal, trastorns obstructius, infeccions. Factors associats, tractaments enfocats a la lesió i el nivell d’intervenció infermer segons el tipus de lesió i escenaris en que es troben les persones. Control dietètic, diàlisis, urostomies, informació i educació per la salut i reflexió des de l’ètica de la cura sobre el respecte, la autonomia i estils de vida.
Unitat temàtica V: L’experiència persona/situació/malaltia i problemes de salut reproductiva Es treballaran conceptes teòrics i pràctics de les alteracions de salut més prevalent en la salut reproductiva en l’home i la dona i el càncer de mama. Coneixement dels mètodes i tècniques de diagnòstic tant ambulatòries com hospitalàries. Estudi de necessitats considerant factors culturals i valors individuals de la reproducció.
Informació i educació per la salut i reflexió des de l’ètica de la cura sobre el respecte, la autonomia i estils de vida.
Unitat temàtica VI: L’experiència persona/situació/malaltia i problemes de salut crònics que afecten a l’activitat -moviment Aquest tema ha de servir a l'alumne per a reflexionar sobre la cronicitad i les malalties associades en l'adult mig. Dades epidemiològics dels problemes de salut que prevalen amb aquest caràcter, malalties degeneratives del SNC, fibromiàlgia o fatiga crònica. Impacte en la vida de l'adult associada als rols propis d'aquesta etapa de la vida i l'activitat.
Informació i educació per la salut i reflexió des de l’ètica de la cura sobre el respecte, la autonomia i estils de vida.
Unitat temàtica VII: L'experiència / situació / malaltia i problemes de salut que afecten l'adult amb càncer En aquesta unitat es treballa la història natural del càncer. Prevenció i detecció precoç. Com afecta a la vida de les persones i al seu món el diagnòstic de càncer, el càncer per ell mateix, els tractaments i els efects que s'en deriven.
El control de signes i símptomes, especialment el maneig del dolor, les nàusees, vòmits... i els relacionats amb la malaltia específica.

Atenció personalitzada
Descripció
Aquesta assignatura es troba en situació de només examen, ja que pertany a un Pla d’Estudis en extinció, el professor atendrà, però aquelles consultes que estiguin relacionades amb les proves d'avaluació de l'assignatura.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En tractar-se d'un Pla d'estudis en procés d'extinció, l'avaluació es farà mitjançant la prova final: examen i /o les activitats d'avaluació que el professor consideri oportunes.


Fonts d'informació
Bàsica AA VV , Cuidados enfermeros en atención primaria.programa de salud del adulto y el anciano , última edició disponible , Sevilla: Ed. MAD
Lewis S M. , Enfermería medicoquirúrgica ( 2 vol.). Valoración y cuidados de problemas clínicos , última edició disponible , Elsevier
Williams L V , Enfermería Medico-Quirúrgica, última edició disponible , Madrid: Mc Graw-Hill/Interamericana
Esteve J, Mitjans J , Enfermería técnicas clínicas , última edició disponible , Madrid: Mc Graw-Hill/Interamericana
Esteve J, Mitjans J , Enfermería técnicas clínicas II , última edició disponible , Madrid: Mc Graw-Hill/Interamericana
Smith S F, Duell D J, Martin B C, Técnicas de enfermería clínica. De las técnicas básica a las avanzadas , última edició disponible, Madrid: Pearson
Rubiales MD y Palmar AM, Enfermería del adulto, última edició disponible, Madrid Editorial Universitaria Ramón Areces DL
LeMone P. y Burke K., Enfermería médico quirúrgica. Pensamiento crítico en la aisitencia al paciente, última edició disponible, Madrid. Pearson education
Juvinyà Canal, Dolors; Franch Vinyes, Lluís , Infermeria i salut comunitària, última edició disponible, Documenta Universitaria
Campo Osaba, M. Antònia; Darias Curvo, Sara, Enfermería comunitaria, última edició disponible, Difusión de avances de enfermería
Porth, Unidad XI- Función Genito-urinària y reproductora en Fisiopatologia , última edició disponible, . Editorial panamericana
Seguranyes, Capítulos 5,21,22,23 y 24 en Enfermeria Maternal , última edició disponible, Ediciones . Editorial Masson
, , ,
Martinez Riera, JR; Pino Casado R., Manual práctico de enfermería comunitaria, 2014, Elsevier
Hurst, M., Enfermería médico quirúrgica, 2013, Manual moderno
Smeltzer et al., Enfermería Médico-Quirúrgica, 2013, Wolters Kluwer/Lippincott Williams & Wilkins

Bibliografia específica es pot trobar a la guia didàctica de cada tema.

Complementària Benner Patricia & Wrubel Judith, The Primacy of Caring: Stress and Coping in Health and Illness , última edició disponible, Califòrnia: Prentice Hall
Piédrola Gil, G.; Sierra López, Antonio; Rodríguez Artalejo, Fernando, Medicina preventiva y salud pública, última edició disponible, Elsevier Masson
Casado Vicente, Verónica; Calero Muñoz, Sebastián , Tratado de medicina de familia y comunitaria, última edició disponible, Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunit
Luís Rodrigo, MT., Los diagnósticos enfermeros : Revisión crítica y guía práctica, 9ª edición, elsevier Masson
VVAA, Interrelaciones NANDA, NOC y NIC : diagnósticos enfermeros, resultados e intervenciones , última edició disponible, Elsevier

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent