Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A2 |
Conèixer, dirigir i aplicar els principis que sustenten les cures integrades d'infermeria per a treballar d'una manera holística, reconeixent la singularitat i la diversitat multicultural. |
| A8 |
Conèixer els processos fisiopatològics, els problemes de salut mental i les necessitats nutricionals d'aquests processos; reconèixer i interpretar factors de risc i signes normals o canviants de salut-mala salut, sofriment i incapacitat de la persona en les diferents etapes del cicle vital. |
| A14 |
Conèixer els diferents grups de fàrmacs, els principis de la seva autorització, ús, indicació i els mecanismes d'acció, avaluant els beneficis, els riscos i efectes derivats de la seva administració o consum. Demostrant habilitat per a administrar amb seguretat fàrmacs i altres teràpies. Així com identificar els nutrients que es troben en els aliments; seleccionant les recomanacions dietètiques adequades i identificant els problemes nutricionals i seleccionant/aplicant les cures d'infermeria. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A2 |
Conèixer la història de l'alimentació humana i reconèixer els diferents factors que incideixen a l'alimentació de l'home en el decurs de la història.
| | A8 |
Conèixer les necessitats alimentàries en les diferents etapes del cicle vital: embaràs i lactància materna, primera i segona infància, adolescència, etapa adulta i etapa d'envelliment.
Realitzar valoracions de l'estat nutricional.
| | A14 |
Identificar els nutrients, el contingut nutritiu dels aliments, així com els diferents factors que poden influir negativament sobre la qualitat dels aliments.
Conèixer l'equilibri alimentari.
Explicar els aspectes bàsics de l'alimentació com a teràpia.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Posar en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C4 |
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
Unitat temàtica 1: Introducció |
Es defineixen el següents conceptes: nutrient, aliment, nutrició, alimentació, dietètica i dietoteràpia.
Relació entre salut i alimentació.
Breu repàs de la història de l'alimentació humana. Factors que incideixen en l'alimentació humana.
|
Unitat temàtica 2: Energia i nutrients |
En aquest apartat s'estudia el valor energètic dels nutrients, les necessitats energètiques de l'home i els factors que influeixen.
Es descriuen els diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, elements químics essencials, vitamines, aigua i electròlits, fibra vegetal.
|
Unitat temàtica 3: Els aliments |
Comprén la classificació dels diferents aliments segons el seu contingut nutritiu en grups d'aliments. S'estudien els aliments funcionals. Es fa referència també als antioxidants i els seus efectes sobre la salut |
Unitat temàtica 4: Digestió i absorció dels constituents bàsics de la nutrició |
Macronutrients. Transport epitelial. Absorció d'aminoàcids, lípids i glúcids. Metabolisme dels àcids biliars.
Micronutrients. Vitamines hidrosolubles i liposolubles. Macrominerals (Ca, Mg) i oligoelements (Fe, Zn, Cu, Cr, Se, I, Mn)
|
Unitat temàtica 5: Metabolisme dels xenobiòtics |
Biotransformació de xenobiòtics, citocrom P450: funcions biològiques |
Unitat temàtica 6: Interrelacions metabòliques |
Cicle dejú-alimentació. Interrelacions metabòliques dels teixits en diversos estats nutricionals i hormonals |
Unitat temàtica 7: Alteracions de la ingesta |
Malnutrició protèica i energètica. Excés d'ingesta protèica i energètica. Conseqüències metabòliques de l'obesitat i les seves implicacions en la salut |
Unitat temàtica 8: Equilibri alimentari |
Es descriuen les característiques de l'equilibri nutricional, el concepte de ració i racions recomanades.
Es contemplen les variacions de l'alimentació en les diferents etapes de la vida
|
Unitat temàtica 9: Manipulació d'aliments.
Conservació d'aliments. |
S'estudia la repercusió que la manipulació dels aliments pot tenir sobre la seva qualitat. S'analitzen les diferents formes de conservació dels aliments |
Unitat temàtica 10: Conceptes bàsics sobre dietoteràpia. Valoració de l'estat nutritiu. |
Es descriuen les generalitats de la dietoteràpia: objectius de les dietes terapèutiques, dietes quantitatives i qualitatives, paràmetres nutricionals a modificar en les dietes terapèutiques, dietes progressives.
S'estudien també els diferents aspectes que permeten valorar l'estat nutritiu de la persona
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0 |
0 |
0 |
Atenció personalitzada |
|
0 |
0 |
0 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|