Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5.1 |
Conèixer i valorar les necessitats nutricionals de les persones sanes i amb problemes de salut al llarg del cicle vital, per a promoure i reforçar pautes de conducta alimentària saludable. |
| A5.2 |
Identificar els nutrients i els aliments en què es troben. |
| A5.3 |
Identificar els problemes nutricionals de major prevalença i seleccionar les recomanacions dietètiques adequades. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT3 |
Resoldre problemes de forma crítica, creativa i innovadora en el seu àmbit d'estudi. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5.1 |
Explicar la història de l'alimentació humana i reconèixer els diferents factors que incideixen en l'alimentació de l'home en el decurs de la història
Identificar les necessitats alimentàries en les diferents etapes del cicle vital: embaràs i lactància materna, primera i segona infància, adolescència, etapa adulta i etapa d'envelliment
Explicar els aspectes bàsics de l'alimentació com a teràpia
| | A5.2 |
Identificar els nutrients, el contingut nutritiu dels aliments, així com els diferents factors que poden influir negativament sobre la qualitat dels aliments
| | A5.3 |
Realitzar valoracions de l'estat nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT3 |
Resoldre problemes de forma crítica, creativa i innovadora en el seu àmbit d'estudi.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Unitat temàtica 1: Introducció |
Es defineixen el següents conceptes: nutrient, aliment, nutrició, alimentació, dietètica i dietoteràpia.
Relació entre salut i alimentació.
Breu repàs de la història de l'alimentació humana. Factors que incideixen en l'alimentació humana. |
Unitat temàtica 2: Energia i nutrients |
En aquest apartat s'estudia el valor energètic dels nutrients, les necessitats energètiques de l'home i els factors que influeixen.
Es descriuen els diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, elements químics essencials, vitamines, aigua i electròlits, fibra vegetal. |
Unitat temàtica 3:Educació per la salut |
Comprén laintroducció a la higiene alimentaria, i als conceptes d'alimentació equilibrada i dietoteràpia. |
Unitat temàtica 4: Digestió i absorció dels constituents bàsics de la nutrició |
Macronutrients. Transport epitelial. Absorció d'aminoàcids, lípids i glúcids. Metabolisme dels àcids biliars.
Micronutrients. Vitamines hidrosolubles i liposolubles. Macrominerals (Ca, Mg) i oligoelements (Fe, Zn, Cu, Cr, Se, I, Mn) |
Unitat temàtica 5: Malalties d’origen alimentari |
Per causes microbiològiques, biològiques i per altres causes. |
Unitat temàtica 6: Interrelacions metabòliques |
Cicle dejú-alimentació. Interrelacions metabòliques dels teixits en diversos estats nutricionals i hormonals |
Unitat temàtica 7: Alteracions de la ingesta |
Indicadors de malnutrició. Malnutrició per defecte (desnutrició) i per excés (sobrepès i obesitat). S’estudien també els diferents aspectes que permeten valorar l’estat nutricional de la persona. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Pràctiques a laboratoris |
|
12 |
11 |
23 |
Sessió Magistral |
|
17 |
21 |
38 |
Treballs |
|
1 |
6 |
7 |
Presentacions / exposicions |
|
1 |
1 |
2 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
4 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. Pressa de contacte i recollida d'informació dels alumnes. |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d’un àmbit de coneixement en un context determinat. Tallers participatius i interactius amb posades en comú en grup reduït d'aspectes reballats, bé a través de l'observació, l'anàlisi o de la interrelació dels continguts aplicats.
S'organitzaran diferents activitats (exercicis, expressió en debats d'opinió reflexiva, lectures crítiques)i realització de tasques proposades. |
Sessió Magistral |
Exposició interactiva i participativa dels continguts de l'assignatura. |
Treballs |
Treball que realitza l'alumne en equip (grup aleatori petit) i l'exposició oral en classe. |
Presentacions / exposicions |
Exposició oral per part dels alumnes del treball realitzar en equip (prèvia presentació escrita) |
Atenció personalitzada |
Acompanyament en el procés d'aprenentatge. |
Descripció |
Es faran tutories de seguiment del aprenentatge de l'alumne, presencials amb cita prèvia o en l'espai moodle. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
S’avaluarà l’assistència, les intervencions orals, la realització i participació activa en les activitats proposades. Es valoraran el contingut dels treballs en petit grup, la qualitat de les aportacions, el treball col·laboratiu, els exercicis, les reflexions i l’estudi dels supòsits de casos pràctics proposats. |
35% |
Treballs |
|
Presentació escrita i exposició oral del treball en petit grup. Es valorarà el contingut i l’estructura del treball, la capacitat de síntesis, les fonts bibliogràfiques utilitzades, l’ús d’una terminologia adequada, la redacció comprensible, així como la qualitat de presentació i la puntualitat en l'entrega. |
15% |
Presentacions / exposicions |
|
S'avaluarà dins del conjunt de treballs a desenvolupar. |
|
Proves objectives de tipus test |
|
S’avaluarà l’assimilació de conceptes a partir d’una prova objectiva tipus test multi-ítems sobre els continguts treballats a les classes |
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'avaluació és continuada: per poder obtenir la nota final caldrà aprovar les diferents parts de l'assignatura. Es valorarà la participació interactiva a les classes teòriques mitjançant les activitats que es porten a terme durant l'horari. En la segona convocatòria se seguiran els mateixos criteris. Cas de que l'alumne no hagi assistit a les pràctiques i altres espais participatius es dissenyaran diverses proves que integren els treballs realitzats durant el curs i les activitats que es considerin necessàries per l'aprenentatge. A la nota que s'obtingui es reflectirà la falta d'assistència o participació. |
Bàsica |
Salas-Salvadó, Nutrición y dietética clínica, 3a Ed, 2014
Brown, Nutrición en las diferentes etapas de la vida, 5a Ed, 2014
Anderson, P, Enfermedades de origen alimentario, su prevención, , Díaz de Santos, 2005
Thompson, Manore y Baughan, Nutrición, Pearson Educación, 2008
Larrañaga et al., Control e higiene de los alimentos, McGraw Hill/Interamericana, 1999
Rodriguez Santos, et al, Psicologia y Nutrición, Masson,, 2008
Ortega, et al, Alimentos funcionales probióticos, Panamericana, 2008
Roach, Lo esencial en el metabolismo y nutrición, Elsevier,, 2004
TP Coultate, Química i Bioquímica de los alimentos, Acribia, , 1998
Arenas, M, Nutrición enteral y parenteral, MCGRAW-HILL/Interamericana, , 2007
Mahan LK i Escott-Stump, S., Krause, Dietoterapia, Masso, 2008
Aranceta, J, Clínicas españolas de nutrición (vol. III) Alimentación en el embarazo, la lactancia y la edad infantil, Masson, 2008
Amigo, P. et al.,, Nutrició humana i dietética, Universitat Rovira i Virgili, 2010
Mataix Verdú, J, Serra Majem, LL y Aranceta, J., Nutrición y salud pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones, Masson, 2006
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
INFERMERIA EN LA GESTACIÓ, INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA/18234102 | INFERMERIA EN LA JOVENTUT/18234103 | INFERMERIA EN LA PERSONA ADULTA/18234104 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
ESTRUCTURA I FUNCIÓ DEL COS HUMÀ II/18234002 | INFERMERIA BÀSICA EN EL CICLE VITAL/18234101 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|