Tema |
Subtema |
Unitat temàtica 1: Introducció |
Es defineixen el següents conceptes: nutrient, aliment, nutrició, alimentació, dietètica i dietoteràpia.
Relació entre salut i alimentació.
Breu repàs de la història de l'alimentació humana. Factors que incideixen en l'alimentació humana.
|
Unitat temàtica 2: Energia i nutrients. |
En aquest apartat s'estudia el valor energètic dels nutrients, les necessitats energètiques de l'home i els factors que influeixen.
Es descriuen els diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, elements químics essencials, vitamines, aigua i electròlits, fibra vegetal.
|
Unitat temàtica 3: Els aliments |
Comprén la classificació dels diferents aliments segons el seu contingut nutritiu en grups d'aliments. S'estudien els aliments funcionals. Es fa referència també als antioxidants i els seus efectes sobre la salut |
Unitat temàtica 4: Digestió i absorció dels constituents bàsics de la nutrició |
Macronutrients. Transport epitelial. Absorció d'aminoàcids, lípids i glúcids. Metabolisme dels àcids biliars.
Micronutrients. Vitamines hidrosolubles i liposolubles. Macrominerals (Ca, Mg) i oligoelements (Fe, Zn, Cu, Cr, Se, I, Mn)
|
Unitat temàtica 5: Malalties d’origen alimentari |
Per causes microbiològiques, biològiques i per altres causes. |
Unitat temàtica 6: Interrelacions metabòliques |
Cicle dejú-alimentació. Interrelacions metabòliques dels teixits en diversos estats nutricionals i hormonals |
Unitat temàtica 7: Alteracions de la ingesta. Valoració de l'estat nutritiu. |
Indicadors de malnutrició. Malnutrició per defecte (desnutrició) i per excés (sobrepès i obesitat). S’estudien també els diferents aspectes que permeten valorar l’estat nutricional de la persona. |
Unitat temàtica 8: Equilibri alimentari |
Es descriuen les característiques de l'equilibri nutricional, el concepte de ració i racions recomanades.
Es contemplen les variacions de l'alimentació en les diferents etapes de la vida. L’activitat física i l’alimentació equilibrada. Valoració de l’estat nutricional de la persona.
|
Unitat temàtica 9: Higiene alimentaria |
Manipulació i conservació d’aliments. |
Unitat temàtica 10: Conceptes bàsics sobre dietoteràpia. |
Es descriuen les generalitats de la dietoteràpia: objectius de les dietes terapèutiques, dietes quantitatives i qualitatives, paràmetres nutricionals a modificar en les dietes terapèutiques, dietes progressives.
|
Descripció |
Aquesta assignatura es troba en situació de només examen, ja que pertany a un Pla d’Estudis en extinció, el professor atendrà, però aquelles consultes que estiguin relacionades amb les proves d'avaluació de l'assignatura. |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En tractar-se d'un Pla d'estudis en procés d'extinció, l'avaluació es farà mitjançant la prova final: examen i /o les activitats d'avaluació que el professor consideri oportunes. |
Bàsica |
R M Blasco, Nutrición y dietética., Masson, 2003
C. Martí Salinas, et al., Nutrición y dietética, Ediciones Difusión y Avances en Enfermería. Siglo XXI, 2002
Pascual Anderson, Enfermedades de origen alimentario, su prevención, Diaz de Santos, 2005
Thompson, Manore y Baughan, Nutrición, Pearson Educación , 2008
Larrañaga, et al., Control e higiene de los alimentos, McGraw Hill/Interamericana, 1999
Rodriguez Santos, et al., Psicologia y Nutrición, Masson, 2008
Ortega, et al., Alimentos funcionales probióticos, Panamericana, 2002
Roach, Lo esencial en el metabolismo y nutrición, Elsevier, 2004
TP Coultate, Química i Bioquímica de los alimentos, Acribia, 1998
Arenas, M, Nutrición enteral y parenteral, MCGRAW-HILL/Interamericana, 2007
Mahan LK i Escott-Stump, S., Krause Dietoterapia, Masson, 2008
Aranceta, J, Clínicas españolas de nutrición (vol. III) Alimentación en el embarazo, la lactancia y la edad infantil), Masson, 2008
Amigo, P. et al., Nutrició humana i dietética, Universitat Rovira i Virgili , 2010
Mataix Verdú, J, Serra Majem, LL y Aranceta, J., Nutrición y salud pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones, Masson, 2006
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|