Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5.1 |
Conèixer i valorar les necessitats nutricionals de les persones sanes i amb problemes de salut al llarg del cicle vital, per a promoure i reforçar pautes de conducta alimentària saludable. |
| A5.2 |
Identificar els nutrients i els aliments en què es troben. |
| A5.3 |
Identificar els problemes nutricionals de major prevalença i seleccionar les recomanacions dietètiques adequades. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT3 |
Resoldre problemes de forma crítica, creativa i innovadora en el seu àmbit d'estudi. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5.1 |
Explicar la història de l'alimentació humana i reconèixer els diferents factors que incideixen en l'alimentació de l'home en el decurs de la història
Identificar les necessitats alimentàries en les diferents etapes del cicle vital: embaràs i lactància materna, primera i segona infància, adolescència, etapa adulta i etapa d'envelliment
Explicar els aspectes bàsics de l'alimentació com a teràpia
| | A5.2 |
Identificar els nutrients, el contingut nutritiu dels aliments, així com els diferents factors que poden influir negativament sobre la qualitat dels aliments
| | A5.3 |
Realitzar valoracions de l'estat nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT3 |
Resoldre problemes de forma crítica, creativa i innovadora en el seu àmbit d'estudi.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Introducció i conceptes bàsics |
Compren els conceptes bàsics relacionats amb la nutrició i alimentació humana |
Energia i nutrients |
En aquest apartat s'estudia el valor energètic dels nutrients, les necessitats energètiques de la persona i els factors que influeixen.
Es descriuen els diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, elements químics essencials, vitamines, aigua i electròlits, fibra vegetal. |
Els aliments |
Avaluar la composició nutricional dels aliments.
La classificació dels aliments i la seva funció. |
Equilibri Alimentari |
Interpretar les necessitats alimentaries relacionades amb l'energia.
Càlcul de racions |
Valoració Nutricional |
Avaluar nutricionalment a la persona, enquestes de salut, mides antropomètriques; a partir de la individualitat de la persona.
Dieta equilibrada. |
Hàbits nutricionals i Teràpia nutricional |
Concepte de teràpia nutricional
Hàbits alimentaris des de la perspective individual, cultural.
Dietes modificades.
Alimentació i esport.
Alimentació en les diferents etapes de la vida.
Dieta hospitalària.
Al·lèrgies i intoleràncies alimentaries. |
Alimentació a les etapes de la vida i a l'esport |
Alimentació i esport
Alimentació en les diferents etapes de la vida |
Seguretat alimentària i Malalties d'origen alimentari |
Tecnologia i preparació d'aliments.
Conservació dels aliments
Additives i conservants
Malalties d'origen alimentari |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Pràctiques a laboratoris |
|
12 |
11 |
23 |
Sessió Magistral |
|
17 |
21 |
38 |
Presentacions / exposicions |
|
1 |
1 |
2 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
4 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. Pressa de contacte i recollida d'informació dels alumnes. |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d’un àmbit de coneixement en un context determinat. Tallers participatius i interactius amb posades en comú en grup reduït d'aspectes reballats, bé a través de l'observació, l'anàlisi o de la interrelació dels continguts aplicats.
S'organitzaran diferents activitats (exercicis, expressió en debats d'opinió reflexiva, lectures crítiques)i realització de tasques proposades. |
Sessió Magistral |
Exposició interactiva i participativa dels continguts de l'assignatura. |
Presentacions / exposicions |
Exposició oral per part dels alumnes del treball realitzar en equip (prèvia presentació escrita) |
Atenció personalitzada |
Acompanyament en el procés d'aprenentatge. |
Descripció |
Es faran tutories de seguiment del aprenentatge de l'alumne, presencials amb cita prèvia o en l'espai moodle. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Avaluarà l'assistència, les intervencions orals, la realització i participació activa en les activitats proposades.
Es valoraran el contingut dels treballs en petit grup, la qualitat de les aportacions, el treball col·laboratiu, els exercicis, les reflexions i l’estudi dels supòsits de casos pràctics proposats. |
25% |
Presentacions / exposicions |
|
Es realitzarà un treball escrit i s'exposarà oralment dins de la classe
La temàtica es determinarà dins del tema: Alimentació a les etapes de la vida/esports. |
10% |
Proves objectives de tipus test |
|
S’avaluarà l’assimilació de conceptes a partir d’una prova objectiva tipus test multi-ítems sobre els continguts treballats a les classes |
65% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'avaluació és continuada: per poder obtenir la nota final caldrà aprovar les diferents parts de l'assignatura. Per avaluar la part teòrica es realitzarà una prova tipus test, es necessari un 5 per aprovar. Es valorarà la participació interactiva a les classes teòriques mitjançant les activitats que es porten a terme durant l'horari. A la segona convocatòria els criteris són els mateixos. L'assistència a les pràctiques de laboratori i la presentació escrita i oral del treball designat no són recuperables. En cas de detectar-se situacions de plagi o suplantació de personalitat s'obrirà el corresponent expedient disciplinari |
Bàsica |
Salas-Salvadó, Nutrición y dietética clínica, 3a Ed, 2014
Brown, Nutrición en las diferentes etapas de la vida, 5a Ed, 2014
Anderson, P, Enfermedades de origen alimentario, su prevención, , Díaz de Santos, 2005
Thompson, Manore y Baughan, Nutrición, Pearson Educación, 2008
Mahan LK i Escott-Stump, S., Krause, Dietoterapia, Masso, 2008
|
A la biblioteca podreu encontrar diferents llibres de nutrició de temes específics com: nutrició i esport, nutrició a les etapes de la vida, aliments complementaries i nutrició comunitària. Són text interessants per complementar els temes de l'assignatura. |
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
SALUT PÚBLICA I EDUCACIÓ PER A LA SALUT/18234007 | INFERMERIA EN LA GESTACIÓ, INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA/18234102 | INFERMERIA EN LA JOVENTUT/18234103 | INFERMERIA EN LA PERSONA ADULTA/18234104 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
ESTRUCTURA I FUNCIÓ DEL COS HUMÀ I/18234001 | ESTRUCTURA I FUNCIÓ DEL COS HUMÀ II/18234002 | BIOLOGIA I MICROBIOLOGIA/18234004 | INFERMERIA BÀSICA EN EL CICLE VITAL/18234101 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|