DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) BIOLOGIA I MICROBIOLOGIA Codi 18244004
Ensenyament
Grau en Infermeria (Campus Terres de l'Ebre) (2016)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Primer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Infermeria
Coordinador/a
LLEIXA DAGA, JESSICA
Adreça electrònica jessica.lleixa@urv.cat
anamaria.escobar@urv.cat
Professors/es
LLEIXA DAGA, JESSICA
ESCOBAR JUAN, ANA MARIA
Web
Descripció general i informació rellevant <div>L'objectiu de l'assignatura és proporcionar a l'alumnat coneixements sobre el funcionament de les cèl·lules, genètica, el sistema immunològic, conceptes bàsics sobre Microbiologia i els microorganismes que originen malalties infeccioses i, finalment, donar pautes sobre les cures d'infermeria als pacients amb patologies infeccioses.</div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Conèixer i identificar l'estructura i funció del cos humà. Comprendre les bases moleculars i fisiològiques de les cèl·lules i els teixits.
 A2 Conèixer l'ús i la indicació de productes sanitaris vinculats a les cures d'infermeria.
 A7 Conèixer els processos fisiopatològics i les seves manifestacions i els factors de risc que determinen els estats de salut i malaltia en les diferents etapes del cicle vital.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà o ciutadana i com a professional
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Saber distingir els diferents tipus cel·lulars, composició, funció i interrelacions. Explicar les bases genètiques de l'herència i de les malalties hereditàries. Comprendre els mecanismes que regulen el desenvolupament embrionari i la diferenciació cel·lular
 A2 Distingir els microorganismes més comunament associats a les infeccions, mecanismes de transmissió. i les estratègies de control i tractament. Definir els conceptes d'immunització activa i passiva i saber explicar els tipus de vacunes i la seva utilitat. Explicar les bases de la resposta immunitària a la infecció i conèixer els factors que ho alteren.
Definir els conceptes d'esterilització i desinfecció i saber explicar els processos d'esterilització, desinfecció i d'ús dels antisèptics
 A7 Distingir els microorganismes més comunament associats a les infeccions, mecanismes de transmissió. i les estratègies de control i tractament. Definir els conceptes d'immunització activa i passiva i saber explicar els tipus de vacunes i la seva utilitat. Explicar les bases de la resposta immunitària a la infecció i conèixer els factors que ho alteren.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT7 RA2. Identificar els principals problemes ambientals.
RA3. Reconèixer i reflexionar sobre les necessitats i problemàtiques socials, i implicar-se en la millora de la comunitat.
RA4. Reconèixer els conceptes ètics i deontològics de l’àrea de coneixement, mostrar capacitat crítica i de diàleg, i fer un ús responsable de les normes que l’afecten com a membre de la comunitat universitària.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
BLOC 1
Unitat temàtica I. Introducció a la biologia cel·lular.
Morfologia i composició de la cèl·lula. Cèl·lules procariotes, eucariotes.

Unitat temàtica II. Estudi de l'organització cel·lular I:
Matriu extracel·lular i membrana plasmàtica. Matriu citoplasmàtica i citoesquelet. Reticle endoplasmàtic, complex de Golgi, lisosomes, endosomes, peroxisomes i mitocondris. Nucli: matriu nuclear, nuclèol i ribosomes.

Unitat temàtica III. Estudi de l'organització cel·lular II:
Cicle cel·lular, divisió cel·lular i desenvolupament embrionari. Cicle cel·lular i mitosi. Meiosi i reproducció sexual. Gametogènesi i fecundació. Diferenciació cel·lular.

Unitat temàtica IV. Cromosomes i herència.
Genètica mendeliana: conceptes bàsics. Lleis de Mendel.

Unitat temàtica V: Mutacions cromosòmiques i genòmiques.

Unitat temàtica VI: Trastorns monogènics o mendelians en els éssers humans:
Herència autosòmica i herència lligada al sexe.

BLOC 2
Unitat temàtica VII. Microbiologia.
Evolució històrica. Conceptes bàsics i contingut. Estructura bacteriana. Components de la cèl·lula bacteriana. Fisiologia, nutrició i creixement. Mitjans de cultiu. Identificació dels bacteris. Genètica bacteriana.

Unitat temàtica VIII. Interrelacions hoste-paràsit.
Microbiota normal o indígena. Conceptes d'infecció. Postulats de Koch. Factors determinants d'acció patògena. Defenses naturals contra la infecció. Inflamació. Fagocitosis. Complement. Immunologia. Resposta immune específica. Immunoteràpia i immunoprevenció. Vacunes.

Unitat temàtica IX. Quimioteràpia.
Antibiòtics i quimioteràpies. Mecanismes d'acció. Classificació dels antibiòtics. Antibiograma.

Unitat temàtica X. Diagnòstic de les malalties infeccioses.
Recollida de mostres, conservació i transport. Diagnòstic directe i indirecte. Conreu. Reaccions serològiques. Tècniques de biologia molecular pel diagnòstic.

Unitat temàtica XI. Coques grampositius i gramnegatius.
Staphylococcus. Streptococcus. Neisseria. Coques anaerobis.

Unitat temàtica XII. Bacils grampositius i gramnegatius.
Corynebacterium. Listeria. Bacillus. Clostridium. Enterobacteriaceae. * Vibrio. Campylobacter. Pseudomones. Acinetobacter. Bacils * gramnegatius anaerobis. Haemophilus. Brucella. Legionel·la. Bordetella.

Unitat temàtica XIII. Micobacteris.
Mycobacterium tuberculosis. Altres micobacteris d'interès mèdic. Espiroquetes. Treponema, Borrelia, Leptospira. Micoplasmes rickèttsies i clamídies. Característiques generals.

BLOC 3
Unitat temàtica XIV. Micologia.
Característiques generals del fongs. Els fongs com organismes patògens. Tipus i característiques de les micosis. Diagnòstic i tractament.

Unitat temàtica XV. Virologia.
La partícula vírica. Estructura i mecanismes de multiplicació. Diagnòstic i tractament de les infeccions víriques. Virus ADN. Herpesvirus. Citomegalovirus. Virus d'Epstein-Barr. Papillomavirus. Hepatitis víriques. Hepatitis A, B, C, D.

Unitat temàtica XVI.Virus ARN.
Virus de la grip. Virus de la parotiditis. Virus del xarampió. Virus sincític respiratori. Virus de la poliomielitis. Enterovirus. Virus de la ràbia. Virus de la rubèola. Rotavirus. Virus de la immunodeficiència humana. Prions: Estructura i malalties que provoquen.

Unitat temàtica XVII. Parasitologia.
Característiques generals dels paràsits d'interès mèdic. Tipus de paràsits i malalties en l’ésser humà. Definicions. Tècniques de diagnòstic. Protozous. Amebes. Giardia. Trichomonas. Leishmania, Plasmodium, Toxoplasma, Cryptosporidium, Leishmania, Trypanosoma. Helmints. Enterobius. Ascaris. Trichinella. Echinococcus. Anisakis. Artròpodes paràsits i transmissors de malalties.

Unitat temàtica XVIII. Bacterièmies.
Sèpsia. Hemocultiu. Endocarditis. Meningitis infeccioses.

BLOC 4
Unitat temàtica XIX. Infecció respiratòria.
Infeccions del tracte respiratori superior. Infeccions del tracte respiratori inferior.

Unitat temàtica XX. Infeccions urinàries:
característiques generals, tipus, diagnòstic i tractament.

Unitat temàtica XXI. Malalties de transmissió sexual:
característiques generals, tipus, diagnòstic i tractament.

Unitat temàtica XXII. Infeccions gastrointestinals:
característiques generals, tipus, diagnòstic i tractament.

Unitat temàtica XXIII. Infeccions de la pell, teixits tous, osteomielitis:
característiques generals, diagnòstic i tractament. Infeccions de la boca: característiques generals, tipus mecanismes de defensa i tractament.

BLOC V
Unitat temàtica XXIV. Control de les poblacions microbianes.
Concepte d'esterilització i desinfecció. Efectes dels agents físics i químics sobre els microorganismes. Radiacions. Filtració. Agents químics esterilitzants. Desinfectants. Antisèptics. Conservants. Graus d'acció dels germicides. Tècniques per a l'avaluació de la seva activitat.

Unitat temàtica XXV. Infecció hospitalària i infecció adquirida en la comunitat.
Prevenció de la infecció hospitalària. Paper de la infermeria en el control de la infecció hospitalària.


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
A2
A7
CT7
51 59 110
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i activitats per a prendre contacte i recollir informació dels alumnes.
Sessió Magistral Exposició dels continguts teòrics de l'assignatura de forma interactiva i participativa introduint elements d'anàlisi i reflexió.
Atenció personalitzada Es realitzaran tutories personalitzades, bé de forma presencial o mitjançant l'espai Moodle de l'assignatura. S'atendrà a l'estudiant sempre que ho demani de forma presencial o virtual (correu electrònic).

Atenció personalitzada
Descripció

Temps que cada professor té reservat per a atendre i resoldre dubtes als alumnes. 


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A1
A2
A7
CT7
S'avaluarà l'aprenentatge aconseguit en les sessions magistrals mitjançant una prova escrita mixta. 100%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els continguts del temari explicats a les classes magistrals s’avaluaran en dos exàmens eliminatoris de continguts (examen parcial i examen final):

- La nota final de l’assignatura serà la mitjana de les notes obtingudes entre els dos exàmens parcials. Per superar l’assignatura cal que la nota final sigui igual o superior a 5 sobre 10. Els alumnes que no superin la nota mínima hauran d’anar a l’examen de segona convocatòria per recuperar l’assignatura.

- L’examen de segona convocatòria inclourà tots els blocs i temes de l’assignatura. Serà necessari obtenir una nota igual o superior a 5 punts perquè l’assignatura quedi aprovada.

- Els exàmens tindran l'estructura següent: preguntes de resposta curta, preguntes amb resposta múltiple, taules/esquemes i problemes de genètica.

- L'alumne que vulgui millorar la nota final de l'assignatura, ho podrà fer a la segona convocatòria sempre i quan renunciï a les notes prèvies. La renúncia s'ha de presentar per escrit als responsables de l'assignatura com a màxim tres dies abans de la prova de segona convocatòria.


La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Frank H. Netter, Atlas de anatomía humana, ÚLTIMA EDICIÓ DISPONIBLE , BARCELONA(ETC)ELSEVIER-MASSON
SOBOTTA, J , Atlas de anatomía humana , ÚLTIMA EDICIÓ DISPONIBLE , MADRID: ELSEVIER
SMELTZER,S.C.;BARE,B.G., ENFERMERÍA MEDICOQUIRÚRGICA:BRUNNER Y SUDDARTH , ÚLTIMA EDICIÓ DISPONIBLE , MÉXICO:McGRAW-HILL/INTERAMERICANA
SADLER, T.W.;LANGMAN , EMBRIOLOGÍA MÉDICA:CON ORIENTACIÓN CLÍNICA , ÚLTIMA EDICIÓ DISPONIBLE , BUENOS AIRES(ETC): MÉDICA PANAMERICANA
LOZANO TERUEL, J.A...(et al.) , BIOQUÍMICA Y BIOLOGÍA MOLECULAR: PARA CIENCIAS DE LA SALUD , ÚLTIMA EDICIÓ DISPONIBLE , MADRID: McGRAW-HILL/INTERAMERICANA
BARRACHINA BELLES, LIDÓN , ENFERMERIA MÉDICO-QUIRÚRGICA GENERALIDADES , ÚLTIMA EDICIÓ DISPONIBLE , BARCELONA, MASSON

S'informarà de l'actualització de les fonts bibliogràfiques d'aquesta assignatura el primer dia de classe i/o hi haurà la informació a l'espai moodle de l'assignatura

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent