DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) ÈTICA DEL CUIDATGE I BASES CONCEPTUALS I METODOLÒGIQUES DE LA INFERMERIA Codi 18244009
Ensenyament
Grau d'Infermeria (Campus Terres de l'Ebre) (2016)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Primer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Infermeria
Coordinador/a
CASANOVA GARRIGOS, GEORGINA
Adreça electrònica georgina.casanova@urv.cat
susana.martin@urv.cat
Professors/es
CASANOVA GARRIGOS, GEORGINA
MARTIN HERNANDEZ, SUSANA
Web
Descripció general i informació rellevant Estudi, des d’una visió actual i compressiva, de les principals normes, principis i valors ètics i deontològics de la professió d’infermeria en els diferents camps d’actuació per tal d’identificar el cuidar a la persona com a essència de la professió. Es desenvoluparan els conceptes del metaparadigma d’infermeria des d’una perspectiva del caring i l’evolució històrica de l’atenció a la salut així com el procés evolutiu del cuidar al llarg de la vida. Estudi dels principis ètics en la professió infermera i la utilització de la bioètica com a eina de reflexió i acció imprescindible per als professionals d’infermeria

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A11 Identificar, integrar i relacionar el concepte de salut i les cures, des d'una perspectiva històrica, per comprendre l'evolució de la cura d'infermeria.
 A12 Comprendre des d'una perspectiva ontològica i epistemològica, l'evolució dels conceptes centrals que configuren la disciplina d'infermeria, així com els models teòrics més rellevants, aplicant la metodologia científica en el procés de cuidar i desenvolupant els plans de cures corresponents.
 A23.1 Conèixer la legislació aplicable i el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola, inspirat en el codi europeu d'ètica i deontologia d'infermeria.
 A23.2 Prestar cures, garantint el dret a la dignitat, privacitat, intimitat, confidencialitat i capacitat de decisió del pacient i família. Individualitzar la cura considerant l'edat, el gènere, les diferències culturals, el grup ètnic, les creences i valors.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT4 Treballar de forma autónoma i en equip amb responsabilitat i iniciativa.
 CT5 Comunicar informació de forma clara i precisa a audiències diverses.
 CT7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A11 Relacionar i analitzar els fets històrics i socials de la disciplina i l'evolució humana.
 A12 Explicar els conceptes bàsics d'Ètica, bioètica i dret més rellevants en la pràctica de la infermeria
Analitzar les dimensions ètiques del cuidat infermer i els diferents codis deontològics actuals de la infermeria.
Identificar els diferents paradigmes, escoles i els conceptes generals dels models teòrics i filosòfics d'infermeria més rellevants.
Explicar els conceptes de salut, persona, entorn, cura i professió des de la perspectiva del caring.
Explicar els diferents factors de cures des de la perspectiva filosòfica de la cura humana.
 A23.1 Analitzar la legislació aplicable, per garantir el dret a la dignitat, privadesa, intimitat, confidencialitat i capacitat de decisió del pacient i la seva família.
Demostrar els coneixements i habilitats fonamentals per identificar, analitzar, i argumentar criteris bioètics en la resolució dels problemes ètics.
 A23.2 Argumentar el fenomen de la humanització com a exigència moral professional.
Identificar el rol professional en les diferents dimensions de la cura
Explicar la influència de la cultura i la societat en la construcció de valors, creences, costums i estils de vida que repercuteixen en la percepció de la salut, la malaltia i la curació.
Aplicar el procés de Judici Clínic en les diferents situacions de cures
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT4 Treballar de forma autónoma i en equip amb responsabilitat i iniciativa.
 CT5 Comunicar informació de forma clara i precisa a audiències diverses.
 CT7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Unitat temàtica 1 Història dels cuidatges al llarg del procés evolutiu de l’ésser humà en les diferents etapes sociopolítiques. Influència del gènere en el desenvolupament professional. La professionalització de la disciplina infermera. Fonts i mètodes en l’estudi de la història de la infermeria. La disciplina infermera en el moment actual. Desenvolupament professional i futur de la Infermeria com a ciència i professió
Unitat temàtica 2 Anàlisi del cuidar des de diferents paradigmes i corrents de pensament científic. Paradigma socio-crític i conceptes fonamentals. El caring i bases conceptuals de la infermeria. Introducció a la teoria del cuidar humà. Els factors del cuidar.
Unitat temàtica 3 Elements constitutius de l’estructura ontològica de l’ésser humà. Principis ètics de la professió. Dimensions ètiques del cuidar. La humanització com a exigència moral professional. La deontologia com a ètica i els codis deontològics de la infermeria com instruments de la pràctica. La presa de decisions ètiques i els principis de la bioètica.
Unitat temàtica 4 Rol i responsabilitat professional. Els registres d’infermeria i les prescripcions mèdiques. La protecció de dades sanitàries. Implicació i obligacions dels professionals infermers. L’objecció de consciència en infermeria. Problemes legals derivats de la pràctica professional. Drets i deures dels usuaris. Dret a la intimitat i secret professional. Dreta a la informació i consentiment informat. La història clínica. Les voluntats anticipades. Reflexions ètiques i legals sobre l’inici i el final de la vida. El dret a la cura.
Unitat temàtica 5 Procés de raonament clínic: el procés de cuidar com mètode per elaborar el judici clínic i el desenvolupament de cadascuna de les seves fases. Judici diagnòstic i terapèutic i acció terapèutica. Llenguatge infermer.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A11
A12
A23.1
A23.2
CT7
1 0 1
Sessió Magistral
A11
A12
A23.1
A23.2
36 25 61
Seminaris
A11
A12
A23.1
A23.2
CT4
CT5
CT7
14 34 48
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A11
A12
A23.1
A23.2
CT4
CT5
CT7
10 10 20
Atenció personalitzada
A11
A12
A23.1
CT7
1 1 2
Presentacions / exposicions
A11
A12
CT5
4 2 6
 
Proves mixtes
A11
A12
A23.1
A23.2
CT4
CT5
CT7
2 10 12
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació de l'alumnat i presentació de l'assignatura.
Sessió Magistral Presentació a classe dels conceptes nuclears a partir de materials didàctics, guies d'aprenentatge i en plataforma moodle.
Seminaris Participació en l'anàlisi de situacions des del cuidatge envers diferents models d'infermeria.
Participació en l'anàlisi del rol professional.
Aprofundir en temes relacionats amb el pensament infermer, el procés d'atenció d'infermeria i el judici clínic.
Presentació d'un assaig curt referents als temes plantejats durant les sessions.
L'assistència és obligatòria.
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes Es realitzarà l'estudi d'un cas amb diferents escenaris segons l'objectiu del tema per comprendre el cuidatge de l'ésser humà des de totes les seves perspectives (clíniques, ètiques, socials, culturals...).
Atenció personalitzada Tutories personalitzades presencials i/o via correu electrònic o moodle.



Presentacions / exposicions Elaboració i presentació d'un treball utilitzant les TIC i seguint la normativa de presentació de treballs de la URV.

Atenció personalitzada
Descripció
Es realitzaran atencions personalitzades a l'alumnat sempre que ho requereixin, prèvia demanda per correu electrònic moodle, en les hores establertes per a realitzar aquesta activitat.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A11
A12
A23.1
A23.2
CT4
CT5
CT7

Presentació d'un assaig curt referent als temes plantejats durant les sessions.
Seran objecte d'avaluació: la descripció, identificació i anàlisi dels conceptes treballats en aquesta activitat, així com també, l'assitència, participació i aportacions.


20%
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A11
A12
A23.1
A23.2
CT4
CT5
CT7
Anàlisi d'un cas/situació en relació als continguts de l'assignatura.
Es contemplarà la recerca i discussió de les evidències científiques, la capacitat de síntesis i assimilació dels conceptes.

També és valorarà la interacció amb la resta del grup de treball i l'autoavaluació individual i grupal.
20%
Presentacions / exposicions
A11
A12
CT5
Realització d'un treball sobre la història de la infermeria, on es valorarà la capacitat de síntesi i anàlisi escrites, així com també, la creativitat en l'elaboració i la presentació. A més, es tindrà en compte el treball en equip. 20%
Proves mixtes
A11
A12
A23.1
A23.2
CT4
CT5
CT7
Exercici teòric on l'alumne haurà de demostrar l'assimilació dels coneixements del contingut de l'assignatura. 40%
Altres  

En la segona convocatòria es seguiran criteris individualitzats per l'alumnat. Es basaran, principalment, en la presentació dels treballs que consideri el professorat que no han assolit el nivell corresponent per aprovar-los. Es podrà realitzar, si el professorat ho considera necessari, un examen escrit o oral, de tots els continguts donats en l'assignatura.

 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació s'organitza amb diferents activitats que tenen assignat un valor específic en la qualificació final de l'assignatura. S'aprovarà l'assignatura si la mitjana de tots els apartats és igual o superior a 5.


La segona convocatòria s'avaluarà amb la presentació dels treballs determinada pel professorat, també es pot efectuar, si així es considera pertinent, un examen oral o escrit de tot el temari desenvolupat a l'assignatura. Per a presentar-se a la segona convocatòria és requisit imprescindible haver presentat els treballs de la primera convocatòria.

Fonts d'informació

Bàsica Busquets E, Mir J, Infermeria i bioètica, Esplugues de Llobregat: Institut Borja de Bioètica, 2005
Bolanderas M (coord), Bioética del cuidar. ¿Qué significa humanizar la asistencia?, Madrid: Tecnos, 2015
Berman A, et al., Fundamentos de enfermería. Conceptos, proceso y prácticas., Madrid[etc.]: Pearson Prentice Hall, 2008
Raile M (ed), Modelos y teorías en enfermería, Barcelona: Elveiser, Última edició disponible
Potter PA, Fundamentos de enfermería, Barcelona: Elsevier, Última edició disponible
Siles J, Historia de la enfermería, Madrid: Difusión avances de enfermería (Grupo Paradigma), 2011
Hernández Garré JM [et al], Fundamentos teóricos de enfermería. Teorías y modelos, Murcia: DM, Última edició disponible
Alfaro-LeFevre R, Aplicación del proceso enfermero. Fomentar el cuidado en colaboración, Barcelona: Masson, Última edició disponible
Domínguez Alcón C, Kholen H, Tronto J, El futuro del cuidado. Comprensión de la ética del cuidado y de la práctica enfermera, Barcelona: Ediciones San Juan de Dios-Campus Docent/Colección Profesionalidad, Última edició disponible
Alfaro-LeFevre R, Pensamiento crítico y juicio clínico en enfermería : un enfoque práctico para un pensamiento centrado en los resultados, Barcelona: Elsevier, Última edició disponible
Beca JP, Razmilic M, Bioètica clínica narrativa, Santiago de Chile: Mediterráneo Ltda, 2014
Davis AJ, Tschudin V, de Raeve L (editores), Ética en enfermería. Conceptos fundamentales de su enseñanza, Madrid: Tricastela, Última edició disponible
Juve ME, La terminología ATIC: eje diagnóstico, Barcelona: Naaxpot, Última edició disponible
North American Nursing Diagnosis AssociationAsocia, NANDA. Diagnósticos enfermeros: definición y clasificación, Madrid: Harcourt, Última edició disponible
Nursing Interventions Classification, Clasificación de intervenciones de enfermería (NIC), Barcelona: Elsevier, Última edició disponible
Nursing Outcomes Classification, Clasificación de resultados de enfermería (NOC), Barcelona: Elsevier, Última edició disponible
Johnson M [et al] (ed), Diagnósticos enfermeros, resultados e intervenciones: Interrelaciones NANDA, NIC y NOC, Madrid: Harcourt, Última edició disponible
Medina CD, Ética y legislación, Madrid: Difusión Avances de enfermería, Última edició disponible

Dades i llibres electrònics

 

Complementària Cortina A. , El Quehacer ético: una guía para la educación moral, Madrid:Santillana, 1996
Gracia D., Como arqueros al blanco. Estudios de bioética, Madrid: Triacastela, 2004
Montero F, Morlans M. , Para deliberar en los comités de ética, Barcelona: Fundació Doctor Robert, 2009
Ehrenreich B. , Brujas, comadronas y enfermeras: historia de las sanadoras 2ª ed. , Barcelona: La Sal, 1981
Generalitat de Catalunya, LLIBRE BLANC de les professions sanitàries de Catalunya, Departament de Sanitat i Seguretat Social, 2003
López M, Santos S, Sánchez-Rueda G, Bardallo MD, Fernaández L, Zabalegui A, Abril D, Varez S, Tomás-, Los modelos en la práctica asistencial: visión de los profesionales y estudiantes de enfermería, Metas de enfermería 2009, 12 (4): 16-26., 2009
Colliere, M.F., Promover la vida, Madrid: Interamericana-McGrawHill, 1993
Lalanda, M., Con-ciencia médica, Madrid: LID,cop, 2016
Consell de col·legis d'Infermeres i infermers de Catalunya., Codi d'ètica de les infermeres i infermers de Catalunya, Barcelona, 2013
Valls R, Història de la professió d'infermeria, Barcelona: Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, Última edició disponible
Hernández F. (coord), Historia de la Enfermería en España (desde la antigüedad hasta nuestros días), Madrid: Síntesis, 1996
Gordon M, Manual de diagnósticos de enfermería, Madrid: McGraw-Hill Interamericana, Última edició disponible
Kérouac S, El pensamiento enfermero, Barcelona: Masson, 1996
Camps V, La voluntad de vivir, Barcelona: Ariel, 2005

Recomanacions


 
Altres comentaris
La Durant les proves d'avaluació els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic, comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent