DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) ANTROPOLOGIA I CIUTADANIA Codi 18244010
Ensenyament
Grau d'Infermeria (Campus Terres de l'Ebre) (2016)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Segon 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Infermeria
Coordinador/a
GIL MATEU, ELSA
Adreça electrònica elsa.gil@urv.cat
susana.martin@urv.cat
lourdes.franco@urv.cat
Professors/es
GIL MATEU, ELSA
MARTÍN HERNÁNDEZ, SUSANA
FRANCO LOPEZ, LOURDES
Web
Descripció general i informació rellevant <p> A causa de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19 poden haver-hi canvis en la docència, avaluació i calendaris del curs 2020-21. Aquests canvis s’informaran a l’espai Moodle de cada assignatura. Per tal de garantir la seguretat de la comunitat universitària, no poden accedir a les instal·lacions de la URV les persones amb simptomatologia de COVID-19, les persones a qui s’ha diagnosticat la malaltia i no han finalitzat el període d’aïllament requerit, i les persones que conviuen o han estat en contacte durant el període que en cada moment determinin les autoritats sanitàries amb altres persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda (febre, tos, dificultat respiratòria, etc.). Les persones a qualsevol instal·lació o edifici de la URV han de respectar les mesures d’higiene i seguretat que es dictin en cada moment (mascareta, rentat de mans, distancia, etc…). L’estudiant s’ha de comprometre per escrit a complir aquestes dues mesures signant el document de compromís d’autoresponsabilitat creat per a tal fi que trobarà a l’espai moodle de l’assignatura.&nbsp; </p><div><br /></div><div>L'assignatura d'antropologia i ciutadania està pensada com una introducció a les aportacions que s'han fet des de l'antropologia a la comprensió dels processos de salut, malaltia i atenció, destacant el paper que juga la cultura en la manera d'entendre i construir les seves representacions. </div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A10 Conèixer i identificar els problemes psicològics i físics derivats de la violència de gènere per capacitar l'estudiant en la prevenció, la detecció precoç, l'assistència, i la rehabilitació de les víctimes d'aquesta forma de violència
 A11 Identificar, integrar i relacionar el concepte de salut i les cures, des d'una perspectiva històrica, per comprendre l'evolució de la cura d'infermeria.
 A12 Comprendre des d'una perspectiva ontològica i epistemològica, l'evolució dels conceptes centrals que configuren la disciplina d'infermeria, així com els models teòrics més rellevants, aplicant la metodologia científica en el procés de cuidar i desenvolupant els plans de cures corresponents.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A10 Aplicar una lectura relativista sobre la construcció de les categories cos, gènere i salut mental
 A11 Reconèixer la influència dels aspectes socioculturals en el pluralisme assistencial
 A12 Reflexionar sobre la relació salut, immigració i desigualtat social
Identificar la dimensió biològica (disease), cultural (illness) i social (sickness) de la malaltia
Identificar el model explicatiu del professional i el de la persona
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Unitat temàtica 1: Antropologia de la Medicina. Marc conceptual. La cultura. Trets característics de la cultura. Etnocentrisme i relativisme cultural. Aportacions de l'antropologia a la disciplina infermera. La infermeria transcultural de Madeleine Leninger.
Introducció a l'antropologia de la salut. Els processos de salut, malaltia i atenció. Els models explicatius. El pluralisme assistencial: sistemes mèdics.
Unitat temàtica 2: Desigualtats socials Analitzarem els conceptes de marginació, desviació social, visibilitat, estigmatització.
El gènere com a construcció cultural. Implicacions del sistema sexe/gènere en la morbi-mortalitat. La medicalització de la salut en les dones.
Unitat temàtica 3: Globalització La dimensió política i econòmica dels processos de salut, malaltia i atenció.
Migracions i salut.
Unitat temàtica 4: Alimentació i corporalitat. Com afecta la cultura en la forma d'alimentar-mos.
La corporalitat: el paper que juga la cultura en els trastorns alimentaris.
Unitat temàtica 5: Medicalització i cultura. La medicalització, un canvi cultural: un anàlisis del sistema biomèdic.
La medicalització de la vida.
Unitat temàtica 6: Visió cultural de la mort. Com ha anat canviant la mort al llarg de la història. Els rituals culturals.
La espiritualitat: Com el posicionament davant la mort condiciona les cures.
Unitat temàtica 7: Etnografia Introducció a la metodologia qualitativa com a eina de recerca infermera.
L'etnografia com a metodologia de treball.
Qualitativa i la fenomenologia.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A10
A11
A12
CT7
18 20 38
Seminaris
A10
A11
A12
CT7
18 30 48
Pràctiques a laboratoris
A10
A11
A12
CT7
18 28 46
Treballs
A10
A11
A12
CT7
2 10 12
Atenció personalitzada
A10
A11
A12
CT7
2 2 4
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura, dels objectius i de l'avaluació.
Sessió Magistral Exposició dels conceptes teòrics bàsics i la seva repercussió social.
Seminaris Aprofundiment dels temes tractats a les sessions teòriques. Exemples d'antropologia aplicada a projectes infermers.
Pràctiques a laboratoris Anàlisi de documents escrits i/o visuals aprofundint en els continguts teòrics de l'assignatura i projectant la seva aplicació en les necessitats socials i culturals que es donen en la pràctica infermera.
Treballs Treball autònom de l'estudiant, participació a fòrums, reflexió, recensió d'un llibre a partir dels conceptes i teories antropològiques.
Atenció personalitzada Atenció personalitzada a l'alumnat prèvia petició de tutoria per correu electrònic, en l'horari establert en aquesta finalitat.

Atenció personalitzada
Descripció

A causa de l’emergència sanitària, l’atenció a l’estudiant es podrà realitzar mitjançant reunions on-line, en horaris concertats prèviament per correu electrònic, o mitjançant altres eines virtuals. En cas de poder realitzar-se presencialment, s'haurà de demanar cita prèvia.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A10
A11
A12
CT7
Es valorarà a través d'un assaig generat per l'alumnat de forma individual. En aquest treball l'alumne/a haurà de relacionar els continguts teòrics de l'assignatura amb un tema de salut. 40%
Seminaris
A10
A11
A12
CT7
S'avaluarà a través de la recensió del llibre: La sociedad del cansancio de Han B.
25%
Pràctiques a laboratoris
A10
A11
A12
CT7

Es demanarà un informe a partir d'uns articles, pàgines web o documentals que l'alumnat haurà de treballar. Es valorarà l'assistència i participació en les sessions.
15%
Treballs
A10
A11
A12
CT7
Assaig reflexiu dels propis estigmes i prejudicis.
Participació a un fòrum dinamitzat pels per les professores.
20%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

S'aprovarà l'assignatura si la mitja ponderada de tots els apartats és igual o superior a 50

La segona convocatòria s'avaluarà amb un examen oral o escrit de tot el temari desenvolupat a l'assignatura, també si el professor ho considera es pot avaluar mitjançant un treball. Per a presentar-se a la segona convocatòria és requisit imprescindible haver presentat els treballs de la primera convocatòria. En aquesta convocatòria, la nota màxima serà d'un 5.

Els exàmens es realitzaran de forma presencial. A causa de l'emergència sanitària, en cas de confinament o de restriccions en la mobilitat, les activitats avaluatives, inclosos els exàmens, es farien online en les dates previstes. En l'espai Moodle de cada assignatura hi podreu consultar la informació actualitzada. Les activitats avaluatives estan previstes per poder realitzar-se en modalitat mixta o online en cas de confinament.

D'acord a l'article 21 de la normativa acadèmica, durant les activitats avaluatives estarà limitat l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i serà d'obligat compliment per part de l'estudiant". Els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà indicat mitjançant resolució del rector/a.

En cas de detectar-se situacions de plagi o suplantació de personalitat s'obrirà el corresponent expedient disciplinari.


Fonts d'informació

Bàsica Harris, M, Introducción a la antroplogía general, 2004, Madrid: Alianza editorial
Martínez Hernáez, A., Antropología médica. Teorías sobre la cultura, el poder y la enfermedad, 2008, Barcelona: Anthropos
Goffman, E., Estigma. La identidad deteriorada, 2008, Buenos Aires: Amorrortu
Goffman, E., Internados: ensayos sobre la situación social de los enfermos mentales, 1972, Buenos Aires: Amorrortu
Comelles, J.M.,Allué, X., Bernal, M (comp), Migraciones y salud, 2010, Tarragona: Publicacions URV
Martínez Oró, D.P., Pallarés Goméz, J., De riesgos y placeres. Manual para entender las drogas., 2013, Lleida: Editorial Milenio
Gracia, M., Somos lo que comemos. Estudios de alimentación y cultura en España, 2002, Barcelona: Ariel
Lleixà, M., Montesó, P. (coord), Investigación en enfermería. Teoría y práctica, 2017, Tarragona: Publicacions URV
Berenguera, A., Fernandez, M.J., Pons, M. (et alt), Escuchar, observar y comprender: Recuperando la narrativa en las Ciencias de la Salud. Aportaciones de la investigación cualitativa, 2014, Barcelona: IDIAP J.Gol
Pujades J.J. (coord), Etnografia, 2004, Barcelona: Editorial UOC
Fernandez del Riego, M., Antropologia de la muerte, 2007, Madrid: Editorial Síntesis
Casado Mejía, R.; García-Carpintero Muñoz, Mª. (coord), Género y salud, 2018, Sevilla: Ediciones Díaz de Santos
Esteban, M.L; Comelles, J.M.; Díez Mintegui, C. [eds], Antropologia, género, salud y atención, 2010, Barcelona: Edicions Bellaterra
Tobío C.; Silveria Agulló, M.S.; Gómez M.V.; Martín Palomo, M.T., El cuidado de las personas Un reto para el siglo XXI, 2010, Barcelona: Fundació La Caixa
Han B., La sociedad del cansancio, 2017 (2na ed.), Herder Editorial

Complementària Scheper-Hughes, N, La muerte sin llanto. Violencia y vida cotidiana en Brasil, 1997, Barcelona: Arial
Allué, M, Perder la piel, 2015,
Lewontin, R.C., No esta en los genes. Racismo, genética e ideológia, 1996, Barcelona: Grijalbo Mondadori, cop
Rivers, W.H.R, Medicina, màgia i religió, 2010, Tarragona: Publicacions URV
Martorell, M.A, Comelles, J.M., Bernal, M (comps), Antropología y enfermería: campos de encuentro, 2009, Tarragona: Publicacions URV
Perdiguero, E., Comelles, J.M., Medicina y cultura. Estudios entre la antropología y la medicina, 2000, Barcelona: Bellaterra
Good, B.J., Medicina, racionalidad y experiencia. Una perspectiva antropológica, cap 6, 2003, Barcelona: Bellaterra
Bestard, J., Contreras, J., Bárbaros, paganos y salvajes. Una introducción a la antropología, 1987, Barcelona: Barcanova
Comelles, J.M., Martínez, A., Enfermedad, cultura y sociedad. , 1993, Madrid: Eudema
Gracia, M., Alimentación, salud y cultura: encuentros interdisciplinares, 2012, Tarragona: Publicacions URV

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent