Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5.1 |
Conèixer i valorar les necessitats nutricionals de les persones sanes i amb problemes de salut al llarg del cicle vital, per a promoure i reforçar pautes de conducta alimentària saludable. |
| A5.2 |
Identificar els nutrients i els aliments en què es troben. |
| A5.3 |
Identificar els problemes nutricionals de major prevalença i seleccionar les recomanacions dietètiques adequades. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT3 |
Resoldre problemes de forma crítica, creativa i innovadora en el seu àmbit d'estudi. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5.1 |
Explicar la història de l'alimentació humana i reconèixer els diferents factors que incideixen en l'alimentació de l'home en el decurs de la història
Identificar les necessitats alimentàries en les diferents etapes del cicle vital: embaràs i lactància materna, primera i segona infància, adolescència, etapa adulta i etapa d'envelliment
Explicar els aspectes bàsics de l'alimentació com a teràpia
| | A5.2 |
Identificar els nutrients, el contingut nutritiu dels aliments, així com els diferents factors que poden influir negativament sobre la qualitat dels aliments
| | A5.3 |
Realitzar valoracions de l'estat nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT3 |
RA1. Identificar la situació plantejada com un problema en l’àmbit de la disciplina i tenir la motivació per afrontar-lo.
RA2. Seguir un mètode sistemàtic per dividir el problema en parts, identificar les causes i aplicar els coneixements propis de la disciplina.
RA3. Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris per afrontar el problema.
RA4. Incloure els aspectes concrets de la solució proposada en un model realista
RA5. Reflexionar sobre el model proposat i ser capaç de trobar-hi limitacions i proposar millores.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Unitat temàtica 1: Introducció
|
Es defineixen el següents conceptes: nutrient, aliment, nutrició, alimentació, dietètica i dietoteràpia.
Relació entre salut i alimentació.
Breu repàs de la història de l'alimentació humana. Factors que incideixen en l'alimentació humana.
|
Unitat temàtica 2: Energia i nutrients |
En aquest apartat s'estudia el valor energètic dels nutrients, les necessitats energètiques de la persona i els factors que influeixen.
Es descriuen els diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, elements químics essencials, vitamines, aigua i electròlits, fibra vegetal.
Es descriuen les característiques de l'equilibri nutricional, el concepte de ració i racions recomanades.
Es contemplen les variacions de l'alimentació en les diferents etapes de la vida. |
Unitat temàtica 3: Educació per a la salut |
Comprén la classificació dels diferents aliments segons el seu contingut nutritiu en grups d'aliments. S'estudien els aliments funcionals. Es fa referència també als antioxidants i els seus efectes sobre la salut.
Es descriuen les generalitats de la dietoteràpia: objectius de les dietes terapèutiques, dietes quantitatives i qualitatives, paràmetres nutricionals a modificar en les dietes terapèutiques, dietes progressives.
S'estudia la repercusió que la manipulació dels aliments pot tenir sobre la seva qualitat. S'analitzen les diferents formes de conservació dels aliments. |
Unitat temàtica 4: Digestió i absorció dels constituents bàsics de la nutrició |
Macronutrients. Absorció d'aminoàcids, lípids i glúcids.
Micronutrients. Vitamines hidrosolubles i liposolubles. Macrominerals (Ca, Mg) i oligoelements (Fe, Zn, Cu, Cr, Se, I, Mn). |
Unitat temàtica 5: Malalties d'origen alimentari |
Per causes microbiològiques, biològiques i per altres causes. |
Unitat temàtica 6: Interrelacions metabòliques |
Cicle dejú-alimentació. Interrelacions metabòliques dels teixits en diversos estats nutricionals i hormonals. |
Unitat temàtica 7: Alteracions de la ingesta |
Malnutrició per defecte i per excés.
S'estudien també els diferents aspectes que permeten valorar l'estat nutricional de la persona. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
15 |
22 |
37 |
Pràctiques a laboratoris |
|
12 |
22 |
34 |
Atenció personalitzada |
|
3 |
0 |
3 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura a l'aula. |
Sessió Magistral |
Exposició de continguts teòrics de l'assignatura.
|
Pràctiques a laboratoris |
Ampliació dels continguts donats a les sessions magistrals. Es faran sessions en grups reduïts i els alumnes realitzaran un treball en grup d'un tema específic, que després exposaran oralment a l'aula.
|
Atenció personalitzada |
Atenció personalitzada per a qualsevol dubte de l'alumne en horari de tutories. |
Descripció |
Es realitzarà atenció personalitzada de forma presencial o mitjançant el correu electrònic, sempre que l'alumne ho sol·liciti. Per la modalitat presencial l'estudiant haurà de demanar cita prèviament. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
S'impartiran sessions on s'explicaran els continguts de l'assginatura.
L'avaluació serà amb un exàmen tipus test. |
68% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Exposició oral a l'aula d'un tema concret preparat en grup. Es valorarà l'estructura del treball, el contingut, la capacitat de síntesi, les fonts bibliogràfiques, la utilització d’una terminologia adequada, així com la qualitat de la presentació.
Es valorarà l'assistència a les sessions de grup (pràctiques a laboratori). L’alumne que no assisteixi a alguna d'aquestes sessions haurà de presentar-se a un examen final sobre el tema tractat a la sessió.
|
32% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En cas de detectar-se situacions de plagi o suplantació de personalitat s'obrirà el corresponent expedient disciplinari |
Bàsica |
Mahan, L.K., Escott-Stump,S., Dietoterapia de, Krause, última edició disponible, México: McGraw-Hill.Interamericana
Martin, C., Nutrición y dietética. Enfermeria S 21, última edició disponible, Madrid: D.A.E.
Cervera, P., Clapés, J., Rigolfas, R., Alimentación y dietoterapia, última edición disponible, Madrid:McGraw-Hill.Interamericana
Mataix Verdú, F.J., Nutrición y alimentación humana, última edició disponible, Majadahonda: Ergon
Cao Torija, M.J., Nutrición i Dietètica, última edición disponible, Barcelona: Masson
Muñoz, M., Aranceta, J., García Jalón, I., Nutrición aplicada y dietoterapia, última edició disponible, Pamplona: Eunsa
Salas Salvadó, J., Nutrición y dietética clínica, última edició disponible, Barcelona: Masson
|
|
Complementària |
Astiasarán, I., Martínez, J.A., Alimentos, composición y propiedades , última edición disponible, Madrid: McGraw-Hill. Interamericana
Farran, A., Zamora, R., Cervera, P., Tablas de composición de alimentos del CESNID, última edició disponible, Barcelona: McGraw-Hill.Interamericana. Edicions Un
Generalitat de Catalunya. Departament de Sanitat i Seguretat Social., Protocols dietètics per a l'atenció primària. Manual per al sanitari., última edició disponible, Barcelona
Lloveras, G., Serra, J., Menjar: salut i plaer, última edició disponible, Barcelona: ACV edicions
Martínez, J.A., Fundamentos teórico-prácticos de Nutrición y Dietética, última edició disponible, Madrid: McGraw-Hill. Interamericana
Martínez, J.A., Astiasarán, I., Madrigal, H., Alimentación y salud pública, última edició disponible, Madrid: McGraw-Hill. Interamericana
Mataix Verdú, J. , Nutrición para educadores, última edició disponible, España: Díaz de Santos
Nelson, J.K., y cols., Dietética y Nutrición. Manual de la Clínica Mayo., última edició disponible, Madrid: Mosby/Doyma
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|