DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) APROFUNDIMENT EN L'ATENCIÓ A LA INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA A LA COMUNITAT Codi 18244202
Ensenyament
Grau en Infermeria (Campus Terres de l'Ebre) (2016)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Infermeria
Coordinador/a
MONTOYA ALCOLEA, MARÍA DESAMPARADOS
Adreça electrònica amparo.montoya@urv.cat
Professors/es
MONTOYA ALCOLEA, MARÍA DESAMPARADOS
Web
Descripció general i informació rellevant <p> A causa de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19 poden haver-hi canvis en la docència, avaluació i calendaris.&nbsp; Aquests canvis s’informaran a l’espai Moodle de cada assignatura. Per tal de garantir la seguretat de la comunitat universitària, no poden accedir a les instal·lacions de la URV les persones amb simptomatologia de COVID-19, les persones a qui s’ha diagnosticat la malaltia i no han finalitzat el període d’aïllament requerit, i les persones que conviuen o han estat en contacte durant el període que en cada moment determinin les autoritats sanitàries amb altres persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda (febre, tos, dificultat respiratòria, etc.). Les persones a qualsevol instal·lació o edifici de la URV han de respectar les mesures d’higiene i seguretat que es dictin en cada moment (mascareta, rentat de mans, distancia, etc…). L’estudiant s’ha de comprometre per escrit a complir aquestes dues mesures signant el document de compromís d’autoresponsabilitat creat per a tal fi que trobarà a l’espai moodle de l’assignatura.</p><div><br /></div><div>L'assignatura optativa "<b>Aprofundiment a l'Atenció a la Infància i Adolescencia a la Comunitat</b>”&nbsp;<b>es realitzarà en modalitat dual</b>. Això vol dir que es&nbsp;<b>presencial al seu campus corresponent</b>, Campus catalunya”&nbsp;<b>però a la vegada</b>, està elaborada de manera que tant els&nbsp;<b>alumnes matriculats d’altres campus (Campus TERRES DE L'EBRE I SEU BAIX PENEDÈS)</b>, com els que son&nbsp;<b>o passen per situacions de risc-Covid</b>, de forma que els impedeix assistir de forma presencial (rere justificació),&nbsp;<b>les podran seguir de manera virtual.</b>&nbsp;Els continguts moodle estan preparats per a poder seguir-les en ambdues modalitats.&nbsp;&nbsp;</div><div><br /></div><div>El nen i la seva família, en el sí de la comunitat es desenvolupa en un mon de característiques especifiques. En aquesta assignatura s'aprofundeix el paper de la infermeria en dos aspectes molt concrets i pràctics per poder treballar amb infants i adolescents en:</div><div>&nbsp;- Les consultes d’Infermeria Pediàtrica dels Centres d'Assistència Primària (CAPs) on es realitza les revisions dels nens des de la prevenció i per a la detecció precoç de les malalties. Amb el canvis generats per el Covid-19&nbsp;&nbsp;</div><div>- Centres escolars com Infermeria Escolar dins del programa d'Educació per a la Salut on es treballen aspectes de alimentació, sexualitat, trastorns psicosocials i drogues.<div><br /></div><div><br /><div><br /></div><div><br /></div></div></div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A19.3 Conèixer els problemes de salut més freqüents en la infància i identificar les seves manifestacions.
 A19.4 Analitzar les dades de valoració del nen, identificant els problemes d'infermeria i les complicacions que poden presentar-se.
 A19.6 Seleccionar les intervencions adreçades als nens i al malalt, així com les derivades dels mètodes de diagnòstic i tractament.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT4 Treballar de forma autónoma i en equip amb responsabilitat i iniciativa.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A19.3 Desenvolupar el rol infermer en l'atenció al nen i adolescent en situacions especials de risc personal, familiar o social en l'àmbit comunitari
Desenvolupar el rol infermer en l'atenció comunitària a l'infant i adolescent
Fer el treball previst d'acord amb els criteris de qualitat indicats
 A19.4 Reconèixer la família com una unitat d'atenció, tenint en compte les relacions que s'estableixen entre els seus membres i la seva situació de salut / malaltia
Fer el treball previst d'acord amb els criteris de qualitat indicats
 A19.6 Gestionar el treball i el temps d'acord amb la planificació de les tasques
Fer el treball previst d'acord amb els criteris de qualitat indicats
Desenvolupar el rol infermer en l'atenció comunitària a l'infant i adolescent
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT4 RA1. Identificar el propi rol dins del grup i conèixer els objectius i tasques del grup.
RA2. Comunicar i actuar dins del grup per facilitar la cohesió i el rendiment.
RA3. Comprometre’s amb les tasques i l’agenda del grup.
RA4. Col·laborar dins del grup en un bon clima de treball i en la resolució de problemes.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Mòdul I: Promoció i Prevenció de la salut de l’infant Tema 1: El paper d'infermeria pediàtrica a la comunitat; assistencial, docent, investigador i gestor.

Tema 2: La integració de les cures infermeres a través del programa de salut del Nen Sa.



Mòdul II: Programa d’educació Sanitària a l’àmbit educatiu Tema 3: El rol de la infermera pediàtrica a l'escola

Tema 4: Aplicació de programes de salut:
* Activitat física i alimentació saludable
* Trastorns psicosocials
* Sexualitat a l'adolescència
* Educació sobre drogues.
Mòdul III: Pla estratègic d'ordenació de l'atenció de pediatria a l'atenció primària Tema 5: Desenvolupament normal i cribratge precoç de la malaltia.

Tema 6: Necessitats dietètiques en la infància.

Tema 7: Vacunacions sistèmiques al llarg de la infància i l'adolescència.

Tema 8: Prevenció i primers auxilis dels accidents infantils al domicili

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A19.3
A19.4
A19.6
CT4
13 27 40
Presentacions / exposicions
A19.3
A19.4
A19.6
CT4
5 10 15
Seminaris
CT4
9 6 15
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves mixtes
A19.3
A19.4
A19.6
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i exposició teòrica dels continguts. Pressa de contacte i recollida d'expectatives dels alumnes.
Sessió Magistral Classes magistrals participatives amb els continguts teòrics i les bases fonamentals.
Presentacions / exposicions Exposició oral a l'aula d'un tema treballat i de les seves activitats.
Seminaris Exercicis en grup a l'aula de temes rellevants d'actualitat complementaris a la teoria.
Atenció personalitzada Es faran tutories personalitzades de recolzament i resolució de problemes al llarg de l'assignatura.

Atenció personalitzada
Descripció

Es faran tutories personalitzades de recolzament i resolució de problemes de l'alumne. A causa de l’emergència sanitària, l’atenció a l’estudiant es podrà realitzar mitjançant reunions on-line, en horaris concertats prèviament per correu electrònic, o mitjançant altres eines virtuals.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Presentacions / exposicions
A19.3
A19.4
A19.6
CT4
Presentació d'un treball en grup d'aprofundiment d'un tema específic a triar per l'alumne dins del Tema 9.

Exposició del treball amb suport d'un Power Point
20%



10%
Seminaris
CT4
Evaluació i presentació d'un document resum de la sessió. 20%
Proves mixtes
A19.3
A19.4
A19.6
Realització d'un exercici teòric dels continguts de l'assignatura.

30%



Altres  

Es valorarà participació de l'alumne en les activitats Moodle de seguimet i presentació del Resum de les Activitats realitzades durant el curs.


20%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

A la segona convocatòria d'avaluació es lliuraran les parts no superades a la primera convocatòria i es farà l'avaluació de les mateixes.

Es valorarà la participació de l'alumne a les diferents activitats plantejades pel seguiment de l'assignatura presencial i/o virtual.

Els exàmens es realitzaran de forma presencial. A causa de l'emergència sanitària, en cas de confinament o de restriccions en la mobilitat, les activitats avaluatives, inclosos els exàmens, es farien online en les dates previstes. En l'espai Moodle de cada assignatura hi podreu consultar la informació actualitzada.

Les activitats avaluatives estan previstes per poder realitzar-se en modalitat mixta o online en cas de confinament.

D'acord a l'article 4 de la normativa acadèmica, durant les activitats avaluatives estarà limitat l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i serà d'obligat compliment per part de l'estudiant". Els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

En cas de detectar-se situacions de plagi o suplantació de personalitat s'obrirà el corresponent expedient disciplinari.


Fonts d'informació

Bàsica Asociación Española de Pediatria, Calendario Vacunaciones, 2021, https://vacunasaep.org/familias/calendario-de-vacu
Asociación Nacional de Enfermeras Escolares, Scholl Nursing Practice: An Orientation Manual, 2021, http://www.nasn.org/
Agencia Salut Publica. Generalitat de Catalunya, Calendari Vacunació Generalitat, 2020, https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacun
Agència de Salut Pública de Catalunya Direcció General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa , 1 1 L’alimentació saludable en l’etapa escolar, 2020, Generalitat de Catalunya
Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) Edició: Barcelona, 1 Recomanacions per a l’alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys), 2019, Generalitat de Catalunya
GRUPOS DE EXPERTOS DEL PAPPS, Resumen PAPPS infancia y adolescencia 2016, 2016, http://www.elsevier.es/es-revista-atencion-primari
Mª Jesús Esparza y Santi Minteg, guía para padres SOBRE LA PREVENCIÓN DE LESIONES NO INTENCIONADAS EN LA EDAD INFANTIL, 2016, Mafre amadrid
Ministerio de Educació. Ministerio de Sanidad y Política Social, Ganar salud en la escuela, 2009, http://www.msps.es/profesionales/saludPublica/prev
Generalitat de Catalunya. Departament de Salut, Protocol d'activiat preventives i de promoció de la salut a l'edat pediàtrica, 2008, http://www20.gencat.cat/docs/canalsalut/Home%20Can
Comunidad de Madrid, Protocolo de Salud Infantil.Atención al niño sano , 2005, http://todoenfermeria.es/inicio/apuntes/infantil/P

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
APROFUNDIMENT EN L'ATENCIÓ A LA INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA A L'HOSPITAL/18234203

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
INFERMERIA EN LA GESTACIÓ, INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA/18234102
 
Altres comentaris
Si vols tenir un perfil pediàtric es recomana que curseu conjuntament l'assignatura "Aprofundiment en l'atenció a la infància i adolescència a l'Hospital" Les assignatures optatives "Aprofundiment del Nen i l’Adolescent a l’hospital i a la comunitat” es realitzaran en modalitat dual. Això vol dir que son assignatures presencials als seus campus corresponents, “Hospital-SBP” i “Comunitat-CC” però a la vegada, estan elaborades de manera que tant els alumnes matriculats d’altres campus, com els que son o passen per situacions de risc-Covid de forma que els impedeix assistir de forma presencial, rere justificació, les podran seguir de manera virtual. Els continguts moodle estan preparats per a poder seguir-les en ambdues modalitats.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent