DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) ESTRUCTURA I FUNCIÓ DEL COS HUMÀ I Codi 18254001
Ensenyament
Grau en Infermeria (Seu Baix Penedès) (2016)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Primer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Infermeria
Coordinador/a
RAMIREZ MONTESINOS, RAFAEL JUAN
Adreça electrònica rafaeljuan.ramirez@urv.cat
alexandre.folch@urv.cat
Professors/es
RAMIREZ MONTESINOS, RAFAEL JUAN
FOLCH LÓPEZ, ALEXANDRE
Web
Descripció general i informació rellevant <p class="xxmsonormal">Les persones, a qualsevol instal·lació o edifici de la URV i de les Institucions Sanitàries on assisteixin, hauran de respectar les mesures d’higiene i seguretat que es dictin en cada moment. L’estudiant s’ha de comprometre a complir aquestes mesures.</p><div><br /></div><div>Assignatura que comprèn continguts d'anatomia i bioquímica. </div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Conèixer i identificar l'estructura i funció del cos humà. Comprendre les bases moleculars i fisiològiques de les cèl·lules i els teixits.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Identificar els mecanismes bioquímics i la regulació dels diferents òrgans i sistemes que conformen el cos humà.
Diferenciar els òrgans i estructures com a components de sistemes i aparells del cos humà.
Relacionar les estructures i les funcions orgàniques independents de forma integrada.
Distingir l'estructura de les biomolècules, les diferents vies metabòliques i les biomolècules implicades en els processos de transmissió i expressió de la informació biològica, amb la intenció d'integrar-les en el funcionament de l'organisme.
Utilitzar les bases morfològiques i funcionals per realitzar una exploració infermera eficaç.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Bioquímica. Programa Teòric

Unitat temàtica I. Bioelements i biomolècules.
Bioquímica i biomedicina. Elements químics de la matèria viva. Polímers biològics i els seus monòmers.

Unitat temàtica II. Aigua i dissolucions aquoses.
L'aigua, propietats, forces intermoleculars. Dissolucions aquoses. Propietats col•ligatives. Pressió osmòtica. Àcids i bases. Concepte de pH. Solucions amortidores, importància biològica, amortidors fisiològics.

Unitat temàtica III. Glúcids.
Concepte. Classificació: mico glúcids simples i derivats, oligo glúcids, poli glúcids simples i derivats. Propietats i funcions biològiques. Interès a la clínica.

Unitat temàtica IV. Lípids.
Concepte. Classificació: àcids grassos, lípids simples, lípids complexos i lípids isoprenoides. Propietats i funcions biològiques. Interès a la clínica.

Unitat temàtica V. Proteïnes.
Concepte. aminoàcids; classificació i propietats. Pèptids. proteïnes; nivells d'estructuració, desnaturalització. Propietats i funcions biològiques. Interès a la clínica.

Unitat temàtica VI. Àcids nucleics.
Concepte. Bases púriques i pirimidíniques. Nucleòtids i nucleòsids. DNA i RNA: estructura. Propietats i funcions biològiques dels àcids nucleics. Interès a la clínica.

Unitat temàtica VII. Membranes biològiques.
Composició i estructura de les membranes. Model de mosaic fluid.

Unitat temàtica VIII. Mecanismes de pas a través de membranes.
Mecanismes de pas, classes i nomenclatura. Difusió simple. Transport passiu. Transport actiu: impulsat per ATP i per gradient iònic. Canals iònics. Mecanismes de transducció de senyals.

Unitat temàtica IX. Catàlisi enzimàtica.
Catàlisi enzimàtica: característiques generals. Classificació i nomenclatura dels enzims. Cinètica enzimàtica; relacions entre concentració de substrat i velocitat. Coenzims i vitamines. Interès a la clínica.

Unitat temàtica X. Introducció al metabolisme.
Cicle de la matèria i flux d'energia a la biosfera. Concepte, fases i etapes del metabolisme. Metabolisme energètic; processos de producció, emmagatzematge i consum d'energia, ATP.

Unitat temàtica XI. Metabolisme oxidatiu.
Acetil CoA i piruvat; fonts i destins. Cicle dels àcids tricarboxílics (COT): reaccions, rendiment i regulació. Cadena respiratòria mitocondrial (CRM); transport d'equivalents de reducció, estructura de la cadena. Fosforilació oxidativa (FO), concepte d = acoblament CRM-FO. ATPasa mitocondrial.

Unitat temàtica XII. Metabolisme dels glúcids.
Paper central de la glucosa-6-P; destinacions possibles. Glicòlisi, gliconeogénesis, Glicogenòlisi, glicogenogénesis i ruta de les pentoses fosfat: fases, reaccions, rendiment i regulació.

Unitat temàtica XIII. Metabolisme dels lípids.
Fonts d'àcids grassos, alimentació i síntesi endògena. Transport de lípids, lipoproteïnes. Els triglicèrids com substància de reserva: biosíntesi i mobilització. Oxidació dels àcids grassos: fases, reaccions, rendiment i regulació. Síntesi i utilització de cossos cetònics, reaccions i regulació. Biosíntesi de lípids de membrana.

Unitat temàtica XIV. Metabolisme dels aminoàcids.
Origen dels aminoàcids. Reaccions de desanimación s'oxida, transaminació i transdesaminación. Degradació dels esquelets carbonatats: aminoàcids glucogènics i cetogènics. Cicle de la urea: reaccions, rendiment i regulació.

Unitat temàtica XV. Metabolisme dels nucleòtids.
Biosíntesi de ribonucleòtids i desoxiribonucleótidos, factors reguladors. Biosíntesi de nucleòtids coenzimáticos. Degradació de nucleòtids, catabolisme de bases púriques i pirimidíniques, vies de recuperació.

Unitat temàtica XVI. Regulació del metabolisme.
Regulació i integració metabòlica. Regulació metabòlica en l'home. Ajustaments metabòlics en: cicle dejuni alimentació, obesitat, embaràs, lactància, exercici, diabetis i estrès.

Unitat temàtica XVII. Metabolisme del DNA.
Genoma eucariota. Organització cromosòmica. Replicació del DNA. DNA polimerasa i altres enzims. Lesions del DNA, reparació. DNA mitocondrial.

Unitat temàtica XVIII. Metabolisme del RNA.
El DNA motlle de la síntesi de RNA. Mecanisme de la transcripció: iniciació, elongació i terminació. RNA polimerasa. Processament posttranscripcional del els RNAm, RNAr i RNAt.

Unitat temàtica XIX. Metabolisme de les proteïnes.
Codi genètic, característiques. Estructures i molècules protagonistes de la traducció. Activació d'aminoàcids. Mecanisme de la síntesi proteica: iniciació, elongació i terminació. Modificació posttraduccional. Control de la transcripció en procariotes i en eucariotes. Degradació de les proteïnes.
Anatomia. Programa teòric:

Unitat temàtica I: Introducció
Definició. Constitució del cos humà. Posició anatòmica. Aspecte del cos humà. Plans i eixos. Els ossos: morfologia. Tipus d'ossos: classificació. Accidents morfològics dels ossos. Desenvolupament ossi. Etapes. Vascularització. Innervació. Arquitectura i funció dels ossos.

Unitat temàtica II: Sistema locomotor.
Introducció del sistema musculoesquelètic. Els ossos i el sistema esquelètic. Vasos sanguinis i limfàtics dels ossos. Les articulacions: classificació, irrigació i innervació. Introducció al sistema muscular. Columna i tòrax. Columna vertebral. Costelles i estèrnum. Articulacions del tòrax. Membre superior. Ossos i articulacions del membre superior. Clavícula, articulacions esternoclavicular i acromioclavicular. Escàpula. Humer i articulació de l'espatlla. Radi, cúbit i les seves articulacions. Ossos de la mà, metacarpians i dits. Articulacions. Músculs del colze. Músculs de l'avantbraç. Innervació del membre superior. Vascularització del membre superior. Pelvis i membre inferior. Ossos i articulacions del membre inferior. Pelvis: os coxal. Articulacions i lligaments. Fèmur: articulacions i lligaments del maluc. Innervació del membre inferior. Vascularització del membre inferior.

Unitat temàtica III: Ossos del crani.
Morfologia. Articulacions. Ossos de la cara. Morfologia. Articulacions. Les foses cranials.

Unitat temàtica IV: El coll. Estructures viscerals. Límits.

Unitat temàtica V: Sistema cardiovascular.
Anatomia del cor. Morfologia interna. Parets. Vàlvules cardíaques. Innervació. Vascularització. Artèries. Venes. Capil•lars. Grans vasos. L'aorta. Ramificacions de l'aorta. Vascularització del cor. El mediastí.

Unitat temàtica VI: Sistema respiratori.
Tracte respiratori superior. Estructura anatòmica del nas. La faringe. La laringe. Tracte respiratori inferior. Tràquea. Bronquis. Pulmons. Innervació. Vascularització.

Unitat temàtica VII: Sistema digestiu.
Cavitat bucal. Faringe. Esòfag. Estómac. Intestí prim. Colon. Recte. Fetge i vies biliars. Pàncrees. Melsa.

Unitat temàtica VIII: Òrgans dels sentits.

Unitat temàtica IX: Sistema nerviós.
Organització bàsica del sistema nerviós. Medul•la espinal. Fascicles ascendents. Fascicles descendents. Meninges. Encèfal: cervell. Escorça cerebral. Nuclis del cervell. Encèfal: tronc. Nuclis dels nervis cranials. Vies centrals. Encèfal: cerebel. Vascularització.

Unitat temàtica X: Sistema urinari.
Els ronyons. Via excretora: calzes, pelvis renal i urèters. Bufeta. Uretra. Neuroanatomia.

Unitat temàtica XI: Sistema reproductor masculí.
Òrgans interns: pròstata, cordó espermàtic, testicles, epidídim, conducte deferent, vesícules seminals, uretra. Òrgans externs: escrot, penis. Sistema reproductor femení. Òrgans interns: ovaris, trompes de Fal•lopi, úter, vagina, lligament ample. Òrgans externs: llavis majors, llavis menors, vestíbul vaginal, clítoris. Pits.

Unitat temàtica XII: Sistema endocrí. Relacions. Hipòfisi. Epífisis. Tiroide. Paratiroides. Glàndules suprarenals. Pàncrees.

Unitat temàtica XIII: Sistema sanguini i limfàtic.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A1
1 0 1
Sessió Magistral
A1
45 60 105
Seminaris
A1
10 18 28
Pràctiques a laboratoris
A1
5 10 15
Atenció personalitzada
A1
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries El primer dia de clase es realitza una introducció del programa de l'assignatura.
Sessió Magistral Exposició i explicació dels continguts teòrics.
Seminaris Treball individual o en equip d'un tema assignat pel professor/a.
Pràctiques a laboratoris Pràctiques als laboratoris
Atenció personalitzada L'estudiant contactarà previament la cita amb el professor/a

Atenció personalitzada
Descripció
L'estudiant contactarà previament la cita amb el professor/a.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A1
Part Anatomia: Es farà una prova objectiva en la qual s'avaluaran els continguts impartits a les sessions magistrals. Per aprovar l'assignatura cal treure una nota mínima de 5 d'aquesta part.

Part Bioquímica: Es farà una prova objectiva en la qual s'avaluaran els continguts impartits a les sessions magistrals
ANATOMIA: 90 % de la part d'anatomia

BIOQUÍMICA: 80 % de la part de bioquímica
Seminaris
A1
ANATOMIA:

Es realitzarà una síntesi dels continguts treballats en el seminari que s'entregarà, al final del mateix, al professor/a als efectes de ser avaluada la seva idoneïtat.

BIOQUÍMICA:
Es faran grups de treball per desenvolupar un tema en concret.





ANATOMIA: 10 % de la part d'anatomia.

BIOQUÍMICA: 20 % de la part de bioquímica
Pràctiques a laboratoris
A1
Les classes que es facin en format laboratori no s'avaluaran de forma específica. Si escau, l'avaluació dels continguts treballats amb aquesta modalitat s'inclourà en les altres modalitats avaluatives.
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els exàmens es realitzaran de forma presencial. A causa de l'emergència sanitària, en cas de confinament o de restriccions en la mobilitat, les activitats avaluatives, inclosos els exàmens, es farien online en les dates previstes. En l'espai Moodle de cada assignatura hi podreu consultar la informació actualitzada.Les activitats avaluatives estan previstes per poder realitzar-se en modalitat mixta o online en cas de confinament.

L'assignatura Estructura i funció I està formades per dues parts: la part d'anatomia i la de bioquímica. Cadascuna d'aquestes parts contribueix a la construcció de la nota final amb un 50 % (Anatomia 50 % + Bioquímica 50 %). Per aprovar l'assignatura cal aprovar cadascuna de les parts segons les condicions especificades en aquesta guia docent.

ANATOMIA:

Per aprovar l'assignatura en 1a convocatòria cal: 1- treure una nota mitjana de l'assignatura > o = a 5 i 2-Treure una nota de la categoria "Classes magistrals", major o = a 5.

Per aprovar l'assignatura en 2A convocatòria cal complir els mateixos criteris i especificacions que en 1a convocatòria. Les proves de la categoria seminaris no es poden recuperar. L'única activitat que es pot recuperar en 2a convocatòria és la de la categoria "Classes magistrals" mitjançant un examen com el de la 1A convocatòria d'aquesta categoria.

BIOQUÍMICA:

Per aprovar l'assignatura en 1a convocatòria, cal: 1- Treure un nota mitjana de l'assignatura > o = a 5. Per poder fer mitjana entre els diferents elements d'avaluació cal que, com a mínim, totes les proves de la categoria "Classes magistrals" tinguin una nota > o = a 4. Altrament, no es podrà fer mitjana i l'assignatura es considerarà suspesa.

En 2a convocatòria, l'estudiant haurà d'examinar-se en la categoria "Classes magistrals", de cada una de les parts d'aquesta categoria que no hagi aprovat en 1a convocatòria. Les activitats avaluatives de la categoria "Seminaris" no es poden recuperar en 2a convocatòria. En 2a. convocatòria, els criteris per a aprovar l'assignatura i les instruccions de construcció de la nota, son els mateixos que per a la 1a.

D'acord a l'article 4 de la normativa acadèmica, durant les activitats avaluatives estarà limitat l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i serà d'obligat compliment per part de l'estudiant". Els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

En cas de detectar-se situacions de plagi o suplantació de personalitat s'obrirà el corresponent expedient disciplinari.


Fonts d'informació

Bàsica

ANATOMIA: Selecció de les principals referències bibliogràfiques i adreces d’internet. Els llibres marcats amb un asterisc (*) estan especialment recomanats. Textos bàsics per estudiants d’infermeria, molt indicats per iniciar-se en l’estudi de l’anatomia i la fisiologia:

Ameerally P. Lo esencial en anatomía. Madrid: Harcourt; 1999. (*). 


Escudero B, Sánchez JM, Borràs FX, Serrat J. Estructura y función del cuerpo humano. 2a ed. Madrid: McGraw-Hill/Interamericana; 2002 (*)
Martini FH. Atlas de Anatomía Humana. Madrid: Pearson Addison Wesley; 2004. (*)


Reith E, Breinbach B, Lorenc M. Texto básico de anatomía y fisiología para enfermería. Barcelona: Mosby-Doyma Libros; 1995 (*). 


Silbernagl, Despopoulos. Atlas de bolsillo de Fisiología. 5ª ed. Madrid: Harcourt; 2001 · Martín PG, Soto JM. Anatomo-Fisiología. Barcelona: Master de Enfermería. Masson; 2000 (2 tomos) (*)


Biswas S, Iqbal R. Lo esencial en sistema musculoesquelético. Madrid: Harcourt; 1998. 

Lasserson D, Gabriel C, Sharrack B. Lo esencial en sistema nervioso y sentidos especiales. Madrid: Harcourt; 2001. 

BIOQUÍMICA: Bibliografia obligatòria

Bioquímica Curso básico. 2a edición. Tymoczko, Berg, Stryer. Ed. Reverté (2014)

Bioquímica. 5a edición. McKee, McKee. Ed. Mc Graw Hill (2013)

Bioquímica Médica. Baynes, Dominiczak. Ed. Elsevier Mosby (2011)

Bioquímica. Conceptos básicos. 2a edición. Feduchi, Blasco, romero Yañez. Ed. Panamericana (2015)

Leheninger. Principios de Bioquímica. 6a edición. D.L. Nelson, N.M. Cox. Ed. Omega (2014)

Bioquímica. Fundamentos para Medicina y Ciencias de la Vida. Müller-Esterl, W. Ed. Reverté (2008)

ANATOMÍA: Bibliografia recomanada

Thibodeau G, Patton KT. Anantomía y fisiología. Ed. Harcourt. 4a edición. (2000)

Latarjet M, Ruiz Liard A. anatomía Humana. Ed. Panamericana. 3a edición (1995)

Sobotta J, Becher H. Atlas de Anatomía Humana. Ed. Panamericana (1990)

Netter Frank H. Atlas de Anatomía Humana. Ed. Masson S.A. (2007)

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ESTRUCTURA I FUNCIÓ DEL COS HUMÀ II/18254002


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent