Codi |
|
A |
|
A |
|
A |
|
A |
|
A |
|
A |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
B |
|
C |
|
Objectius |
Competències |
Conèixer el món dels microorganismes, la seva classificació i el paper del mateixos en la humanitat.
|
A11 A12
|
|
|
Conèixer les tècniques d’estudi dels microorganismes. |
A12
|
|
|
Classificar els microorganismes en base a les tècniques descrites. |
A12
|
|
|
Aprendre a planificar i programar experiments en tot el seu conjunt, des de la previsió del material necessari fins la lectura dels resultats. |
A6 A22
|
B2 B3 B4 B5 B9
|
|
Conèixer i fer servir adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès industrial. |
|
|
C4
|
Relacionar l’estudi de la biologia dels microorganismes d’interès industrial amb altres disciplines biològiques afins. |
|
B2 B3 B9
|
|
Conèixer i saber fer servir les fons documentals que tracten els diferents aspectes de l’estudi dels microorganismes d’interès industrial. |
|
B2 B3 B4 B5 B9
|
|
Adquirir competències pràctiques mínimes per poder desenvolupar amb eficiència diferent tècniques microbiológiques. |
A6 A12
|
|
|
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc. |
A11
|
|
C4
|
Conèixer i responsabilitzar-se sobre el paper del microorganismes en les indústries agroalimentàries. |
A22 A24 A30
|
|
|
Donar resposta a problemes en la indústria agroalimentària en els quals s'impliquin els microorganismes. |
A22 A24 A30
|
|
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. |
Introducció a la microbiologia
1.1. Concepte de microbiologia
1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius
1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes
1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes
1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia
|
Tema 2. |
Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular
2.1. Principis bàsics de la microscopia
2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials
2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig)
|
Tema 3. |
Envoltes cel•lulars
3.1. La membrana plasmàtica: composició química i organització molecular
3.2. Paret cel•lular i tinció de Gram
3.3. Protoplasts i esferoplasts
3.4. Estructures externes: càpsules, glicocàlix, flagels, fimbries
3..5. Morfologia de les bactèries
3.6. Espores bacterianes: estructura, composició química, tipus, mecanismes determinants de la seva formació
|
Tema 4. |
Conceptes bàsics de genètica clàssica.
4.1.Herència de un sol caràcter: monohibridisme.
4.2. Herència de dos caràcters: dihibridisme.
4.3. Herència del sexe.
4.4. Herència mendeliana: las lleis de Mendel.
4.5. Herència mendeliana en la espècie humana.
4.6. Herència lligada al sexe en humans.
|
Tema 5. |
Genètica bacteriana
5.1. Transformació
5.2. Conjugació
5.3. Transducció
5.4. Plàsmits i transposons
5.5. Mutacions: mecanismes
5.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica
5.7. Tècniques basades en la PCR
|
Tema 6. |
Divisió bacteriana
6.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases
6.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement
6.3. Mètodes de valoració del creixement microbià
6.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement
6.5. Cultius continus
|
Tema 7. |
Metabolisme i nutrició microbiana
7.1. Principals vies de producció d’energia
7.2. Requeriments essencials dels microorganismes: requeriments de C, N, P, S y de factors de creixement
7.3. Classificació dels microorganismes segons la seva dependència de l’oxigen, el seu metabolisme energètic i requeriment d’una font de carboni
|
Tema 8. |
Medis de cultiu
8.1. Preparació
8.2. Tipus de medis de cultiu: d’enriquiment, selectius i diferencials
8.3. Obtenció de cultius purs
8.4. Concepte de soca
|
Tema 9. |
Conservació de soques microbianes
9.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra
9.2. Col•leccions de cultius
|
Tema 10. |
Concepte d'espècie
10.1. Taxonomia numèrica
10.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana
10.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey
|
Tema 12. |
Taxonomia bacteriana
12.1. Arqueobacteris
12.2. Eubacteris fotosintètics
12.3. Eubacteries quimioautotrófics
12.4. Eubacteris gramnegatius aerobis.
12.5. Eubacteris gramnegatius anaerobis facultatius: grup entèric i eubacteries relacionats
12.6. Eubacteris gramnegatius anaerobis
12.7. Eubacteris grampositius: formadors de endospores i eubacteris fermentadors.
12.8. Actinomicets
|
Tema 13. |
Els virus
13.1 Introducció històrica
13.2. Propietats generals dels virus
13.3. Estructura
13.4. Composició química
13.5. Genètica
13.6. Classificació
13.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic.
13.8. Virus vegetals
13.9. Mecanismes de reproducció
13.10. Detecció i tècniques de cultiu
|
Tema 14. |
Els fongs
14.1. Característiques generals
14.2. Cicle de reproducció
14.3. Principals grups taxonòmics
|
Tema 15. |
Microbiologia industrial
15.1. Utilització de microorganismes en processos industrials.
15.2. Selecció i millora de microorganismes industrials
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
44 |
44 |
88 |
Estudis previs |
|
0 |
9 |
9 |
Treballs |
|
0 |
20 |
20 |
Pràctiques a laboratoris |
|
30 |
30 |
60 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
3 |
5.5 |
8.5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació genèrica de l' assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels blocs temàtics a l’aula. |
Estudis previs |
Es preguntarà aleatòriament, avanç de començar una pràctica, sobre els conceptes bàsics per desenvolupar la mateixa.
Es demana als alumnes uns estudis previs de cadascuna de les pràctiques. |
Treballs |
Informe final de pràctiques. |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de pràctiques al laboratori, en grups de 2-3 persones, on es requerirà un informe de grup de cadascuna de les pràctiques. |
|
Sessió Magistral |
Atenció personalitzada |
Activitats Introductòries |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Descripció |
Josep Cano, Alberto Stchigel, Dimarts, Dimecres, 16-18 h. |
|
|
Descripció |
Pes |
Treballs |
Informe final de pràctiques. |
Obligatori. |
Pràctiques a laboratoris |
Treball en el laboratori, i presentació. |
Obligatori.
10 % |
Proves objectives de preguntes curtes |
Problemes, esquemes i preguntes sobre els temes teòrics. |
90% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Estudis previs: Es preguntarà aleatòriament, avanç de començar una pràctica, sobre els conceptes bàsics per desenvolupar la mateixa. |
Bàsica |
Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J. Brock, Biología de los microorganismos, Ed. Prentice Hall, Madrid, 2003
Ingraham, J. L.; Ingraham, C. A., Introducció a la microbiologia, Reverté, Barcelona, 1999
Stanier, R. Y. [et al.], Microbiología, 2a ed. Ed. Reverté, Barcelona, 1992
|
|
Complementària |
Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W., Introducción a la micología, Ed. Omega, Barcelona, 1985
Gállego Berenguer, J., Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari, Edicions Universitat de Barcelona, Barcelona, 2001
Joklik, W. K. [et al.], Microbiología de Zinsser, 20ª ed. Editorial Médica Panamericana, Madrid, 1994
|
|
|