DADES IDENTIFICATIVES 2006_07
Assignatura MICROBIOLOGIA Codi 19031003
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
7.5 4.5 3 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Departament Ciencies Mediques Basiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSE FRANCISCO
Adreça electrònica josep.cano@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
Professors/es
CANO LIRA, JOSE FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura és una introducció a l’estudi dels microorganismes, les principals tècniques pel seu estudi i la seva relació amb els aliments i les indústries agroalimentaries.

Competències
Codi  
A
A
A
A
A
A
B
B
B
B
B
C

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer el món dels microorganismes, la seva classificació i el paper del mateixos en la humanitat. A11
A12
Conèixer les tècniques d’estudi dels microorganismes. A12
Classificar els microorganismes en base a les tècniques descrites. A12
Aprendre a planificar i programar experiments en tot el seu conjunt, des de la previsió del material necessari fins la lectura dels resultats. A6
A22
B2
B3
B4
B5
B9
Conèixer i fer servir adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès industrial. C4
Relacionar l’estudi de la biologia dels microorganismes d’interès industrial amb altres disciplines biològiques afins. B2
B3
B9
Conèixer i saber fer servir les fons documentals que tracten els diferents aspectes de l’estudi dels microorganismes d’interès industrial. B2
B3
B4
B5
B9
Adquirir competències pràctiques mínimes per poder desenvolupar amb eficiència diferent tècniques microbiológiques. A6
A12
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc. A11
C4
Conèixer i responsabilitzar-se sobre el paper del microorganismes en les indústries agroalimentàries. A22
A24
A30
Donar resposta a problemes en la indústria agroalimentària en els quals s'impliquin els microorganismes. A22
A24
A30

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Introducció a la microbiologia
1.1. Concepte de microbiologia
1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius
1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes
1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes
1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia
Tema 2. Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular
2.1. Principis bàsics de la microscopia
2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials
2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig)
Tema 3. Envoltes cel•lulars
3.1. La membrana plasmàtica: composició química i organització molecular
3.2. Paret cel•lular i tinció de Gram
3.3. Protoplasts i esferoplasts
3.4. Estructures externes: càpsules, glicocàlix, flagels, fimbries
3..5. Morfologia de les bactèries
3.6. Espores bacterianes: estructura, composició química, tipus, mecanismes determinants de la seva formació
Tema 4. Conceptes bàsics de genètica clàssica.
4.1.Herència de un sol caràcter: monohibridisme.
4.2. Herència de dos caràcters: dihibridisme.
4.3. Herència del sexe.
4.4. Herència mendeliana: las lleis de Mendel.
4.5. Herència mendeliana en la espècie humana.
4.6. Herència lligada al sexe en humans.
Tema 5. Genètica bacteriana
5.1. Transformació
5.2. Conjugació
5.3. Transducció
5.4. Plàsmits i transposons
5.5. Mutacions: mecanismes
5.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica
5.7. Tècniques basades en la PCR
Tema 6. Divisió bacteriana
6.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases
6.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement
6.3. Mètodes de valoració del creixement microbià
6.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement
6.5. Cultius continus
Tema 7. Metabolisme i nutrició microbiana
7.1. Principals vies de producció d’energia
7.2. Requeriments essencials dels microorganismes: requeriments de C, N, P, S y de factors de creixement
7.3. Classificació dels microorganismes segons la seva dependència de l’oxigen, el seu metabolisme energètic i requeriment d’una font de carboni
Tema 8. Medis de cultiu
8.1. Preparació
8.2. Tipus de medis de cultiu: d’enriquiment, selectius i diferencials
8.3. Obtenció de cultius purs
8.4. Concepte de soca
Tema 9. Conservació de soques microbianes
9.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra
9.2. Col•leccions de cultius
Tema 10. Concepte d'espècie
10.1. Taxonomia numèrica
10.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana
10.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey
Tema 12. Taxonomia bacteriana
12.1. Arqueobacteris
12.2. Eubacteris fotosintètics
12.3. Eubacteries quimioautotrófics
12.4. Eubacteris gramnegatius aerobis.
12.5. Eubacteris gramnegatius anaerobis facultatius: grup entèric i eubacteries relacionats
12.6. Eubacteris gramnegatius anaerobis
12.7. Eubacteris grampositius: formadors de endospores i eubacteris fermentadors.
12.8. Actinomicets
Tema 13. Els virus
13.1 Introducció històrica
13.2. Propietats generals dels virus
13.3. Estructura
13.4. Composició química
13.5. Genètica
13.6. Classificació
13.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic.
13.8. Virus vegetals
13.9. Mecanismes de reproducció
13.10. Detecció i tècniques de cultiu
Tema 14. Els fongs
14.1. Característiques generals
14.2. Cicle de reproducció
14.3. Principals grups taxonòmics
Tema 15. Microbiologia industrial
15.1. Utilització de microorganismes en processos industrials.
15.2. Selecció i millora de microorganismes industrials

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
44 44 88
Estudis previs
0 9 9
Treballs
0 20 20
Pràctiques a laboratoris
30 30 60
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
3 5.5 8.5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació genèrica de l' assignatura.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels blocs temàtics a l’aula.
Estudis previs Es preguntarà aleatòriament, avanç de començar una pràctica, sobre els conceptes bàsics per desenvolupar la mateixa.
Es demana als alumnes uns estudis previs de cadascuna de les pràctiques.
Treballs Informe final de pràctiques.
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques al laboratori, en grups de 2-3 persones, on es requerirà un informe de grup de cadascuna de les pràctiques.

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Atenció personalitzada
Activitats Introductòries
Proves objectives de preguntes curtes
Descripció
Josep Cano, Alberto Stchigel, Dimarts, Dimecres, 16-18 h.

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs Informe final de pràctiques. Obligatori.
Pràctiques a laboratoris Treball en el laboratori, i presentació. Obligatori.
10 %
Proves objectives de preguntes curtes Problemes, esquemes i preguntes sobre els temes teòrics. 90%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Estudis previs: Es preguntarà aleatòriament, avanç de començar una pràctica, sobre els conceptes bàsics per desenvolupar la mateixa.


Fonts d'informació

Bàsica Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J. Brock, Biología de los microorganismos, Ed. Prentice Hall, Madrid, 2003
Ingraham, J. L.; Ingraham, C. A., Introducció a la microbiologia, Reverté, Barcelona, 1999
Stanier, R. Y. [et al.], Microbiología, 2a ed. Ed. Reverté, Barcelona, 1992

Complementària Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W., Introducción a la micología, Ed. Omega, Barcelona, 1985
Gállego Berenguer, J., Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari, Edicions Universitat de Barcelona, Barcelona, 2001
Joklik, W. K. [et al.], Microbiología de Zinsser, 20ª ed. Editorial Médica Panamericana, Madrid, 1994

Recomanacions