DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) MICROBIOLOGIA Codi 19031003
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
7.5 4.5 3 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
Adreça electrònica josep.cano@urv.cat
Professors/es
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura és una introducció a l’estudi dels microorganismes, les principals tècniques pel seu estudi i la seva relació amb els aliments i les indústries agroalimentaries.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Introducció a la microbiologia
1.1. Concepte de microbiologia
1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius
1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes
1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes
1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia
Tema 2. Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular
2.1. Principis bàsics de la microscopia
2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials
2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig)
Tema 3. Envoltes cel•lulars
3.1. La membrana plasmàtica: composició química i organització molecular
3.2. Paret cel•lular i tinció de Gram
3.3. Protoplasts i esferoplasts
3.4. Estructures externes: càpsules, glicocàlix, flagels, fimbries
3..5. Morfologia de les bactèries
3.6. Espores bacterianes: estructura, composició química, tipus, mecanismes determinants de la seva formació
Tema 4. Conceptes bàsics de genètica clàssica.
4.1.Herència de un sol caràcter: monohibridisme.
4.2. Herència de dos caràcters: dihibridisme.
4.3. Herència del sexe.
4.4. Herència mendeliana: las lleis de Mendel.
4.5. Herència mendeliana en la espècie humana.
4.6. Herència lligada al sexe en humans.
Tema 5. Genètica bacteriana
5.1. Transformació
5.2. Conjugació
5.3. Transducció
5.4. Plàsmits i transposons
5.5. Mutacions: mecanismes
5.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica
5.7. Tècniques basades en la PCR
Tema 6. Metabolisme i nutrició microbiana
6.1. Principals vies de producció d’energia
6.2. Requeriments essencials dels microorganismes: requeriments de C, N, P, S y de factors de creixement
6.3. Classificació dels microorganismes segons la seva dependència de l’oxigen, el seu metabolisme energètic i requeriment d’una font de carboni
Tema 7. Divisió bacteriana
7.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases
7.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement
7.3. Mètodes de valoració del creixement microbià
7.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement
7.5. Cultius continus
Tema 8. Medis de cultiu
8.1. Preparació
8.2. Tipus de medis de cultiu: d’enriquiment, selectius i diferencials
8.3. Obtenció de cultius purs
8.4. Concepte de soca
Tema 9. Conservació de soques microbianes
9.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra
9.2. Col•leccions de cultius
Tema 10. Concepte d'espècie
10.1. Taxonomia numèrica
10.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana
10.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey
Tema 12. Taxonomia bacteriana
12.1. Arqueobacteris
12.2. Eubacteris fotosintètics
12.3. Eubacteries quimioautotrófics
12.4. Eubacteris gramnegatius aerobis.
12.5. Eubacteris gramnegatius anaerobis facultatius: grup entèric i eubacteries relacionats
12.6. Eubacteris gramnegatius anaerobis
12.7. Eubacteris grampositius: formadors de endospores i eubacteris fermentadors.
12.8. Actinomicets
Tema 13. Els virus
13.1 Introducció històrica
13.2. Propietats generals dels virus
13.3. Estructura
13.4. Composició química
13.5. Genètica
13.6. Classificació
13.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic.
13.8. Virus vegetals
13.9. Mecanismes de reproducció
13.10. Detecció i tècniques de cultiu
Tema 14. Els fongs
14.1. Característiques generals
14.2. Cicle de reproducció
14.3. Principals grups taxonòmics
Tema 15. Microbiologia industrial
15.1. Utilització de microorganismes en processos industrials.
15.2. Selecció i millora de microorganismes industrials

Atenció personalitzada
Descripció
Josep Cano, Alberto Stchigel, Dimarts, Dimecres, 16-18 h.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Estudis previs: Es preguntarà aleatòriament, avanç de començar una pràctica, sobre els conceptes bàsics per desenvolupar la mateixa.


Fonts d'informació
Bàsica Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J. Brock, Biología de los microorganismos, Ed. Prentice Hall, Madrid, 2003
Ingraham, J. L.; Ingraham, C. A., Introducció a la microbiologia, Reverté, Barcelona, 1999
Stanier, R. Y. [et al.], Microbiología, 2a ed. Ed. Reverté, Barcelona, 1992

Complementària Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W., Introducción a la micología, Ed. Omega, Barcelona, 1985
Gállego Berenguer, J., Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari, Edicions Universitat de Barcelona, Barcelona, 2001
Joklik, W. K. [et al.], Microbiología de Zinsser, 20ª ed. Editorial Médica Panamericana, Madrid, 1994

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent