DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura BIOQUÍMICA Codi 19031006
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Troncal Primer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
FERNÁNDEZ LARREA, JUAN BAUTISTA
Adreça electrònica gemma.pujol@urv.cat
montserrat.pinent@urv.cat
Professors/es
PUJOL PERPIÑA, GEMMA
PINENT ARMENGOL, MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Codi  
A3 Anomenar i formular compostos químics orgànics i inorgànics.
A4 Explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb aspectes bàsics de química i bioquímica.
A5 Resoldre problemes quantitatius senzills relatius a processos químics i bioquímics.
A6 Aplicar tècniques instrumentals de laboratori.
A11 Conèixer els principals components de les cèl.lules, i els principis bàsics dels processos metabòlics i fisiològics.
A16 Caracteritzar qualitativament les matèries primes, i conèixer, avaluar i saber prevenir la sintomatologia lligada a les reaccions químiques i/o bioquímiques.
A27 Conèixer els principals components dels aliments i saber realitzar anàlisis dels mateixos.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C4 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Establir els conceptes basics de Bioquímica que permetin comprendre el funcionament dels éssers vius a nivell molecular. Capacitar a l’alumne d’Enginyeria Agrícola per a l’utilització dels principis de la Bioquímica en la seva tasca professional. Preparar a l’alumne per a una especialització posterior en qualsevol branca de la Bioquímica, especialment les més relacionades amb les diferents disciplines d’Enginyeria Agrícola i Indústries Agroalimentaries. A3
A4
A5
A6
A11
A16
A27
B1
B2
B3
B4
B5
C2
C4

Continguts
Tema Subtema
1. El camp d’estudi de la bioquímica. Generalitzacions sobre la matèria viva. Composició química dels éssers vius. Cèl•lules i organismes. Aigua. Biomolècules maó. Biomacromolècules i associacions supramoleculars.
2. Sucres. Monosacàrids, aldoses i cetoses. Enllaços glicosídics i polisacàrids.
3. Lípids. Àcids grassos i derivats. Isoprenoides.
4. Aminoàcids, pèptids i proteïnes. Enllaç peptídic i estructura primària. Estructura tridimensional. Dinàmica de proteïnes. Unió de lligands a proteïnes. Cooperativitat i al•losterisme. Unió de l’oxigen a la mioglobina i a l’hemoglobina.
5. Estructura i funció dels enzims. Naturalesa química dels enzims. Mecanismes de catàlisi. Cinètica de Michaelis-Menten. Inhibició enzimàtica.
6. Mecanismes moleculars de la regulació enzimàtica. Control de la síntesi i degradació d’enzims. Regulació al•lostèrica d’enzims. Regulació per modificació covalent. Amplificació de senyals
7. Nucleòsids, nucleòtids, i àcids nucleics. Estructura primària i secundaria del àcids nucleics. Estructures superiors: DNA superenrotllat, cromatina.
8. Replicació del DNA. Reparació del DNA. Transcripció de DNA a RNA. Mecanismes de regulació de la transcripció. Processament postranscripcional dels RNA.
9. Traducció d’RNA a proteïnes. Codi genètic. Activació d’aminoàcids. Etapes de la biosíntesi proteica. Localització funcional de les proteïnes .
10. Membranes biològiques. El mosaic fluid. Sistemes de transport transmembrana.
11. Bioenergètica. El flux biològic de l’energia. Bioquímica del trifosfat d’adenosina (ATP). Estratègies per a la generació d’ATP. Transducció quimiosmòtica de l’energia. Cadenes de transport electrònic i síntesi d’ATP. Fosforilació oxidativa i cadena respiratòria a la mitocondria. Cadena de transport electrònic fotosintètica del cloroplast.
12. Metabolisme intermediari. Organització. Vies i cicles metabòlics. Control metabòlic. L’acetil CoA i el cicle de l’àcid cítric. Procedències i destins de l’acetil CoA. Etapes enzimàtiques i regulació del cicle de l’àcid cítric. Caràcter amfibòlic del cicle i reaccions anapleròtiques.
13. Metabolisme de glícids. Glicòlisi. Ruta oxidativa dels fosfats de pentosa. Gluconeogènesi. Fixació autotròfica de diòxid de carboni. Metabolisme del glicogen i del midó. Regulació integrada del metabolisme de glícids.
14. Metabolisme de lípids. Metabolisme de triacilglicerols. Metabolisme d’àcids grassos. Formació i utilització de cossos cetònics. Metabolisme del colesterol.
15. Metabolisme de composts nitrogenats. Catabolisme d’aminoàcids. Excreció de nitrogen i cicle de la urea. Fixació de nitrogen. Biosíntesi d’aminoàcids. Metabolisme de nucleòtids.
16. Comunicació inter- i intracel•lular. Senyals químics extracel•lulars. Transducció de senyals.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
 
Sessió Magistral
42 84 126
Pràctiques a laboratoris
15 15 30
Treballs
0 15 15
 
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de tipus test
2 4 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Es farà una petita prova per avaluar el nivell dels alumnes. S’explicarà l’abast de l’assignatura, els objectius a assolir, la metodologia emprada, el material docent, i el tipus d’avaluació. S’assignaran treballs teòrics a equips d’alumnes.
Sessió Magistral Es desenvolupara la materia del temari amb l’ajut de presentacions de diapositives (power point). Tota la matèria explicada a classe estarà disponible prèviament al espai Moodle de l’asignatura.
Pràctiques a laboratoris Els alumnes disposaran de la teoria, descripció y metodologia de les pràctiques prèviament al desenvolupament de les pràctiques. Es duran a terme als laboratoris de la facultat de químiques en equips de 3 alumnes.
Treballs Els treballs seran realitzats pels alumnes en grup de tres. Cada treball desenvoluparà un o dos temes del temari en format de capítol de llibre amb finalitat didàctica, donant èmfasi a l’explicació de conceptes clau, fent servir figures, imatges i esquemes, de tal manera que puguin servir de font d’informació i referència a tots els alumnes del curs, ja que estaran disponibles al espai Moodle de l’assignatura.

Atenció personalitzada
 
Pràctiques a laboratoris
Sessió Magistral
Atenció personalitzada
Descripció
Els professors atendran qualsevol consulta dels alumnes fora dels horaris lectius, tant presencialment al despatx durant 4 hores setmanals, com a través del espai Moodle de la assignatura tots el dies no festius.

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral Es valoraran els coneixements, la capacitat de relacionar-los i la capacitat de resoldre problemes teòrics. Això es valorarà mitjançant preguntes tipus test. Les preguntes faran referència a totes les parts del temari amb diferents nivells de dificultat.
El 60% de les preguntes seran de continguts bàsics per assolir l’aprovat.
Un 20% de preguntes seran sobre continguts més específics per tal d’assolir el notable.
Un 20 % de preguntes requeriran coneixements més profunds, raonament i interrelacionar continguts per tal d’assolir l’excel•lent.
70%
Pràctiques a laboratoris Es valorarà la actitud i la aptitud del alumne al laboratori. Cada grup de tres alumnes presentarà un informe sobre el plantejament, metodologia i resultats de cada pràctica. Es farà a més una prova tipus test per valorar l’adquisició de coneixements a cada pràctica. 15%
Treballs Els alumnes hauran de realitzar un treball escrit teòric desenvolupant un dels temes de l’assignatura. Es valoraran els continguts i la presentació, en el sentit de que el treball pugui ser útil com a material docent pels companys de classe. Els treballs dels alumnes estaran disponibles a l’espai Moodle de l’assignatura. 15%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Campbell M.K., Farrell S.O., Bioquímica, 4a edició, México, Thomson División Iberoamericana, 2005
Koolman J., Röhm K-H., Bioquímica, Texto y Atlas, 3a edició, Madrid, Médica Panamericana, 2004

Complementària Nelson D.L., Cox, M.M., Lehninger Principles of Biochemistry, 4th edition, New York, Freeman and Company, 2005

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ALIMENTS I NUTRICIÓ/19031101
ANÀLISI DELS ALIMENTS/19031203
MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS/19031204
TECNOLOGIA DE FERMENTACIONS/19031245

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
MICROBIOLOGIA/19031003
BIOLOGIA/19031005
QUÍMICA/19031007