DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) QUÍMICA Codi 19031007
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
9 6 3 Troncal Primer Anual
Llengua d'impartició
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
BUSTO BUSTO, OLGA
Adreça electrònica maribel.matheu@urv.cat
olga.busto@urv.cat
sandra.jornet@urv.cat
Professors/es
MATHEU MALPARTIDA, MARÍA ISABEL
BUSTO BUSTO, OLGA
JORNET OLIVERAS, SANDRA
Web
Descripció general i informació rellevant Estudi de les propietats i reactivitat dels compostos orgànics i inorgànics, posant èmfasi en els principals tipus de productes naturals presents als aliments. Estudi de l’estratègia de treball davant d’un problema analític d’interès agroalimentari i desenvolupament de una capacitat crítica d’aplicació dels mètodes (i del material de laboratori) emprats en l’anàlisi de mostres agroalimentàries.

Competències
Codi  
A3 Anomenar i formular compostos químics orgànics i inorgànics.
A4 Explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb aspectes bàsics de química i bioquímica.
A5 Resoldre problemes quantitatius senzills relatius a processos químics i bioquímics.
A6 Aplicar tècniques instrumentals de laboratori.
A27 Conèixer els principals components dels aliments i saber realitzar anàlisis dels mateixos.
A28 Saber realitzar controls de qualitat, i saber realitzar una planificació i certificacions de qualitat de productes. Conèixer i aplicar la Traçabilitat.
A29 Saber aplicar les Nomes de Qualitat, portar a terme avaluacions, i saber disenyar, ejecutar i realitzar seguiments de APPCC.
A39 Saber utilitzar fonts bibliogràfiques i bases de dades relacionades am l'àmbit de la indústria agroalimentària.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B9 Planificació i organització.
B11 Motivació per la qualitat.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C4 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
1.Compendre l’estructura atòmica i molecular dels compostos químics i les propietats que se’n deriven. A4
A5
B1
B3
C2
C4
2.Deduir les propietats generals dels compostos químics a partir de la seva estructura. A4
A5
B1
B3
C2
C4
3. Resoldre problemes sobre l’equilibri químic en estat gasós. A4
A5
B1
B2
B4
C2
C4
4. Comprendre la naturalesa dels compostos orgànics i les seves propietats. A4
A5
B1
B3
C2
C4
5. Utilitzar la nomenclatura dels compostos orgànics senzills. A3
C2
C4
6. Comprendre l’estructura i propietats dels principals tipus de productes naturals. A4
A5
B1
B3
C2
C4
7. Expressar-se amb rigor científic. A4
A5
B1
B3
C2
C4
8. Definir l’estratègia de treball davant d’un problema analític d’interès agroalimentari. A3
A5
A6
A27
A39
B1
B2
B3
B4
B5
B9
C2
C4
9. Introduir les propietats analítiques que garanteixen la qualitat dels resultats obtinguts al laboratori. A28
A29
B11
C2
C4
10. Descriure les principals tècniques de separació emprades en l’anàlisi agroalimentària.A6, A27, C2, C5 A6
A27
C2
C4
11. Comprendre el fonament dels mètodes emprats en els mètodes oficials i en els mètodes moderns d’anàlisi. A4
A27
A29
A39
B3
C2
C4
12. Utilitzar correctament els diferents tipus de material volumètric, gravimètric i instrumental emprats al laboratori d’anàlisi agroalimentària. A6
A27
B2
B3
B4
B5
C2
C4

Continguts
Tema Subtema
1 ESTRUCTURA ATÒMICA, PERIODICITAT I ENLLAÇ QUÍMIC. L'àtom. Orbitals atòmics: La Taula periòdica: Propietats Tipus d'enllaç: iònic, covalent, metàl•lic. Estructures de Lewis. Interaccions moleculars.
2 PRINCIPIS DE LA REACTIVITAT QUÍMICA. Introducció a l'equilibri químic. Factors que afecten a l'equilibri: Principi de Le Chatêlier. Cinètica química: velocitat de reacció, factors que afecten a la velocitat.
3 QUÍMICA ORGÀNICA. Característiques dels compostos orgànics. Representacions del compostos orgànics: Formulació i nomenclatura orgànica. L'enllaç als compostos orgànics: Geometria, electronegativitat i dipols.
4 ISOMERIA. Isòmers estructurals. Representacions tridimensionals: falques, cavallet, projeccions de Newman i de Fischer. Confòrmers. Estereoisomeria: quiralitat i enantiòmers, activitat òptica, mescles racèmiques, diastereoisòmers. Formes meso. Isòmers D i L. Isomeria geomètrica.
5 REACTIVITAT DELS COMPOSTOS ORGÀNICS. Grups funcionals. Tipus de reaccions orgàniques. Addicions electròfiles. Substitucions electròfiles. Substitucions nucleòfiles. Reaccions d’eliminació. Addicions nucleòfiles. Reaccions de condensació i d’hidròlisi. Propietats químiques i reactivitat dels compostos presents en aliments: Proteïnes, Carbohidrats i Lípids.
6 INTRODUCCIÓ A L'ANÀLISI QUÍMICA. Fonaments: Anàlisi quantitativa i qualitativa, tècniques en química analítica. Bibliografia en química analítica. Sistemàtica del procediment analític: Presa, conservació i tractament de les mostres, eliminació d'interferències. Mesures analítiques: Xifres significatives, patrons, calibració i estandardització, qualitat i avaluació dels resultats, criteris de validesa d’un assaig, errors, tractament estadístic dels resultats.
7 MÈTODES DE SEPARACIÓ. Conceptes bàsics: Classificació, recuperació i separació. Extracció: Equilibri d'extracció, mètodes d'extracció, utillatge. Cromatografia plana i cromatografia en columna: Fonaments, utillatge.
8 MÈTODES CLÀSSICS D’ANÀLISI. Mètodes gravimètrics: Anàlisi gravimètrica, tipus i propietats dels precipitats, utillatge. Mètodes volumètrics: Reacció volumètrica, tipus de volumetries, terminologia, utillatge. Teoria de l’equilibri àcid-base: Càlcul del pH, àcids polipròtids, solucions amortidores del pH. Volumetries àcid-base. Equilibris heterogenis: solubilitat, precipitació fraccionada. Equilibris de formació de complexes. Volumetries de precipitació i complexació. Equilibris d’oxidació-reducció: Cel•les galvàniques, potencials d’elèctrode, l’equació de Nernst. Volumetries redox.
9 MÈTODES D’ANÀLISI INSTRUMENTAL. Mètodes electroquímics: Fonaments, reaccions, classificació, potenciometria, conductimetria. Mètodes òptics: Fonaments, radiació electromagnètica, classificació, tècniques no espectrals, espectroscòpia molecular, espectroscòpia atòmica. Mètodes cromatogràfics: Fonaments, classificació, paràmetres. Cromatografia de gasos. Cromatografia líquida.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
54 81 135
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
5 7.5 12.5
Resolució de problemes, exercicis
0 12 12
Pràctiques a laboratoris
27 6.75 33.75
Treballs
0 4 4
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
Proves objectives de preguntes curtes
2 9 11
Proves objectives de tipus test
2 9 11
Proves pràctiques
3 5 8
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries El primer dia de classe es presentarà l’assignatura, s’explicarà breument el temari i llur organització, la metodologia que se seguirà, la bibliografia adient i la forma d’avaluació. S’explicarà a l’alumnat la forma de contactar amb el professor fora de les hores de classe. També es presentarà la plana web de l’assignatura, on es troba recollida tota la informació relativa a la mateixa.
Sessió Magistral S’explicaran a classe els continguts de l’assignatura. Es facilitarà a l’alumne, mitjançant la plataforma Moodle, resums dels continguts de cada tema, així com un dossier que recull les normes de nomenclatura dels compostos orgànics. També s’utilitzarà aquesta eina per fer arribar els guions de pràctiques i altres documents relacionats amb el desenvolupament de les activitats al laboratori.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Es resoldran a classe problemes i exercicis relacionats amb els continguts de l’assignatura, que l’alumne haurà de treballar prèviament a casa.
Resolució de problemes, exercicis Es proposaran problemes i exercicis relacionats amb els continguts de l’assignatura. Aquests han de ser resolts per l’alumne de forma autònoma, facilitant el professor les solucions dels mateixos. Mitjançant la plataforma Moodle, es lliuraran els problemes, resolts de forma raonada, corresponents a la part de Química Analítica.
Pràctiques a laboratoris Es faran sessions pràctiques al laboratori, en les transcurs de les quals es presentaran els informes de resultats. En finalitzar, es farà un examen de les activitats realitzades.
Treballs De cada tema de química analítica, es farà un treball individualitzat on s'apliqui la teoria impartida en classe a la determinació d'un analit en un aliment escollit per l'alumne, sempre que aquest hagi triat com a sistema d'avaluació l'avaluació continuada

Atenció personalitzada
 
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Resolució de problemes, exercicis
Pràctiques a laboratoris
Treballs
Atenció personalitzada
Activitats Introductòries
Descripció
L’alumne podrà consultar dubtes al professor en el seu despatx sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’assignatura. L’alumne podrà consultar dubtes al professor emprant la plana web de l’assignatura i el correu-e sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’assignatura.

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris S’avaluaran els informes de laboratori amb una puntuació que pot suposar 2 punts addicionals a la nota obtinguda a l’examen de pràctiques. obligatori
Proves objectives de preguntes curtes Es realitzarà un examen parcial sobre els 5 primers temes (química general i orgànica). Aquest examen serà eliminatori de matèria si supera la puntuació de 4, suposant en aquest cas 1/3 sobre la nota final. L’examen d’aquesta part constarà de: exercicis de formulació orgànica, preguntes curtes a respondre de manera raonada i algun problema. 33.3%
Proves objectives de tipus test Es realitzarà un examen parcial sobre la part de química analítica. Aquest examen serà eliminatori de matèria si supera la puntuació de 4, suposant en aquest cas 1/3 sobre la nota final. 33.3%
Proves pràctiques L’examen de pràctiques es realitzarà en finalitzar les pràctiques, sempre que s’obtingui un mínim de 4 en qualsevol dels casos. 33.3%
Altres

És imprescindible saber formular els compostos inorgànics

 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica D.C. Harris, Análisis Químico Cuantitativo (3ª ed.), Ed. Reverté, 2006
J. Saña, Química, Ed. Vicens-Vives, 1998
R.J. Gillespie, D.A. Humphreys, N. Colin, E.A. Robinson, Química (2 vol.), Ed. Reverté, 1990
H. Hart, D.J. Hart, L.E. Craine, Química Orgánica (9a ed), Ed. Mc Graw-Hill, 1995

Complementària Claudi Mans, Els secrets de les etiquetes. La química dels productes de casa., Mina, 2006
D. Golombek i P. Schwarzbaum, El cocinero científico, RBA, 2007

Aquests llibres són de divulgació científica. Molt útils per comprendre alguns dels conceptes que s'explicaran a la segona part de l'assignatura.

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
QUÍMICA I CONTROL ANALÍTIC DELS ALIMENTS/19031103
TREBALL DE FI DE CARRERA/19031105
PRODUCTES QUÍMICS EN LA PRODUCCIÓ I TRANSFORMACIÓ DELS ALIMENTS/19031201
ANÀLISI DELS ALIMENTS/19031203
LA QUALITAT EN ELS LABORATORIS AGROALIMENTARIS/19031247


 
Altres comentaris
Es dona per suposat que quan l’alumne inicia aquesta assignatura coneix la formulació i nomenclatura dels compostos inorgànics. En cas contrari, es recomana que l’alumne revisi i estudiï aquesta formulació. L’assistència a pràctiques és obligatòria per aprovar l’assignatura. Es presentaran els resultats dels experiments en informes normalitzats en terminar cada assaig. En finalitzar les pràctiques, es farà un examen on-line o al laboratori.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent