DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) QUÍMICA Codi 19031007
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
9 6 3 Troncal Primer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
BUSTO BUSTO, OLGA
Adreça electrònica olga.busto@urv.cat
Professors/es
BUSTO BUSTO, OLGA
Web
Descripció general i informació rellevant Estudi de les propietats i reactivitat dels compostos orgànics i inorgànics, posant èmfasi en els principals tipus de productes naturals presents als aliments. Estudi de l’estratègia de treball davant d’un problema analític d’interès agroalimentari i desenvolupament de una capacitat crítica d’aplicació dels mètodes (i del material de laboratori) emprats en l’anàlisi de mostres agroalimentàries.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
1 ESTRUCTURA ATÒMICA, PERIODICITAT I ENLLAÇ QUÍMIC. L'àtom. Orbitals atòmics: La Taula periòdica: Propietats Tipus d'enllaç: iònic, covalent, metàl•lic. Estructures de Lewis. Interaccions moleculars.
2 PRINCIPIS DE LA REACTIVITAT QUÍMICA. Introducció a l'equilibri químic. Factors que afecten a l'equilibri: Principi de Le Chatêlier. Cinètica química: velocitat de reacció, factors que afecten a la velocitat.
3 QUÍMICA ORGÀNICA. Característiques dels compostos orgànics. Representacions del compostos orgànics: Formulació i nomenclatura orgànica. L'enllaç als compostos orgànics: Geometria, electronegativitat i dipols.
4 ISOMERIA. Isòmers estructurals. Representacions tridimensionals: falques, cavallet, projeccions de Newman i de Fischer. Confòrmers. Estereoisomeria: quiralitat i enantiòmers, activitat òptica, mescles racèmiques, diastereoisòmers. Formes meso. Isòmers D i L. Isomeria geomètrica.
5 REACTIVITAT DELS COMPOSTOS ORGÀNICS. Grups funcionals. Tipus de reaccions orgàniques. Addicions electròfiles. Substitucions electròfiles. Substitucions nucleòfiles. Reaccions d’eliminació. Addicions nucleòfiles. Reaccions de condensació i d’hidròlisi. Propietats químiques i reactivitat dels compostos presents en aliments: Proteïnes, Carbohidrats i Lípids.
6 INTRODUCCIÓ A L'ANÀLISI QUÍMICA. Fonaments: Anàlisi quantitativa i qualitativa, tècniques en química analítica. Bibliografia en química analítica. Sistemàtica del procediment analític: Presa, conservació i tractament de les mostres, eliminació d'interferències. Mesures analítiques: Xifres significatives, patrons, calibració i estandardització, qualitat i avaluació dels resultats, criteris de validesa d’un assaig, errors, tractament estadístic dels resultats.
7 MÈTODES DE SEPARACIÓ. Conceptes bàsics: Classificació, recuperació i separació. Extracció: Equilibri d'extracció, mètodes d'extracció, utillatge. Cromatografia plana i cromatografia en columna: Fonaments, utillatge.
8 MÈTODES CLÀSSICS D’ANÀLISI. Mètodes gravimètrics: Anàlisi gravimètrica, tipus i propietats dels precipitats, utillatge. Mètodes volumètrics: Reacció volumètrica, tipus de volumetries, terminologia, utillatge. Teoria de l’equilibri àcid-base: Càlcul del pH, àcids polipròtids, solucions amortidores del pH. Volumetries àcid-base. Equilibris heterogenis: solubilitat, precipitació fraccionada. Equilibris de formació de complexes. Volumetries de precipitació i complexació. Equilibris d’oxidació-reducció: Cel•les galvàniques, potencials d’elèctrode, l’equació de Nernst. Volumetries redox.
9 MÈTODES D’ANÀLISI INSTRUMENTAL. Mètodes electroquímics: Fonaments, reaccions, classificació, potenciometria, conductimetria. Mètodes òptics: Fonaments, radiació electromagnètica, classificació, tècniques no espectrals, espectroscòpia molecular, espectroscòpia atòmica. Mètodes cromatogràfics: Fonaments, classificació, paràmetres. Cromatografia de gasos. Cromatografia líquida.

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne podrà consultar dubtes al professor en el seu despatx sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’assignatura. L’alumne podrà consultar dubtes al professor emprant la plana web de l’assignatura i el correu-e sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’assignatura. Hi haurà un seguiment tutoritzat i presencial de l'assignatura en l'horari establert des del Centre.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es realitzarà una única avaluació de l'assignatura per convocatòria en els dies establerts a la guia docent


Fonts d'informació
Bàsica D.C. Harris, Análisis Químico Cuantitativo (3ª ed.), Ed. Reverté, 2006
J. Saña, Química, Ed. Vicens-Vives, 1998
R.J. Gillespie, D.A. Humphreys, N. Colin, E.A. Robinson, Química (2 vol.), Ed. Reverté, 1990
H. Hart, D.J. Hart, L.E. Craine, Química Orgánica (9a ed), Ed. Mc Graw-Hill, 1995

Complementària Claudi Mans, Els secrets de les etiquetes. La química dels productes de casa., Mina, 2006
D. Golombek i P. Schwarzbaum, El cocinero científico, RBA, 2007

Aquests llibres són de divulgació científica. Molt útils per comprendre alguns dels conceptes que s'explicaran a la segona part de l'assignatura.

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent