DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) OPERACIONS BÀSIQUES I TECNOLOGIES D'ALIMENTS Codi 19031010
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
15 7.5 7.5 Troncal Segon Anual
Llengua d'impartició
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
FERRANDO COGOLLOS, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica montse.ferrando@urv.cat
carme.guell@urv.cat
sergiodaniel.rios@urv.cat
sema.sirin@urv.cat
sergey.pogodin@urv.cat
Professors/es
FERRANDO COGOLLOS, MARIA MONTSERRAT
GÜELL SAPERAS, Mª DEL CARMEN
RÍOS -, SERGIO DANIEL
SIRIN ., SEMA
POGODIN --, SERGEY
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Codi  
A5 Resoldre problemes quantitatius senzills relatius a processos químics i bioquímics.
A18 Conèixer i entendre els processos de producció de matèries primes (plantes i animals).
A19 Coneixements de materials, i aspectes de disseny funcional, racional i higiènic de la indústria agroalimentària.
A22 Conèixer els processos tecnològics de la indústria agroalimentària.
A23 Conèixer els fonaments de la enginyeria de processos agroalimentaris i ser capaç d'aplicar-los al càlcul d'equips i instal.lacions de procés.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B8 Sensibilització en temes medioambientals.
B9 Planificació i organització.
B10 Capacitat de lideratge.
B11 Motivació per la qualitat.
B12 Presa de desicions.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C4 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer i entendre els processos de producció de matèries primes (plantes i animals). A18
Conèixer els processos tecnològics de la indústria agroalimentària. A22
Conèixer els fonaments de la enginyeria de processos agroalimentaris i ser capaç d'aplicar-los al càlcul d'equips i instal.lacions de procés. A23
Resoldre problemes quantitatius senzills relatius a processos químics i bioquímics. A5
Coneixements de materials, i aspectes de disseny funcional, racional i higiènic de la indústria agroalimentària. A19
Aprendre a aprendre. B1
Resoldre problemes de forma efectiva. B2
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. B3
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. B4
Treballar de forma col·laborativa B5
Sensibilització en temes medioambientals. B8
Planificació i organització. B9
Capacitat de lideratge. Motivació per la qualitat. Presa de desicions. B10
B11
B12
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia. C2
C4

Continguts
Tema Subtema
UNITAT 1.- Fonaments 1.1.- Introducció
1.2.- Unitats i conversions. Sistemes d’unitats
1.3.- Estequiometria i relacions estequiomètriques
1.4.- Equilibri de fases
UNITAT 2.- Balanços macroscòpics de matèria
UNITAT 3.- Operacions bàsiques físiques controlades per la transferència de matèria. 3.1.- Conceptes generals.
3.2.- Destil.lació
3.3.- Extracció Líquid/líquid.
3.4.- Lixiviació.
3.5.- Difusió.
3.6.- Absorció/desorció
UNITAT 4.- Operació bàsica química: la reacció química. 4.1.- Introducció
4.2.- Reactors ideals
4.3.- Reacció bioquímica
UNITAT 5.- Balanços macroscòpics d’energia 5.1.- Primer principi
5.2.- Aplicacions del primer principi:
circulació de fluids
disseny de conduccions
estudi energètic de processos
UNITAT 6.- Operacions bàsiques físiques controlades per la transferència d’energia. 6.1.- Evaporació.
6.2.- Esterilització i pasteurització.
6.3.- Congelació.
UNITAT 7.- Operacions bàsiques físiques controlades per la transferència simultània de matèria i energia. 7.1.- Humidificació i condicionament de gasos
7.2.- Assecatge.
7.3.- Deshidratació i Liofilització.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
70 70 140
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
30 60 90
Pràctiques a laboratoris
45 45 90
Treballs
0 30 30
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació dels continguts i organització del curs
Sessió Magistral Presentació dels continguts
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes de diferents graus de dificultat
Pràctiques a laboratoris Realització de les següents pràctiques:
Pràctica 1: Destil.lació
Pràctica 2: Pasteurització
Pràctica 3: Assecat de sòlids
Pràctica 4: Torre d’humidificació
Pràctica 5: Reactors
Pràctica 6: Liofilització
Treballs Realització en grup de treballs relacionats amb cada unitat dels continguts. En tot el curs es lliuren 6 ó 7 treballs

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
atenció personalitzada en el despatx 317 de l'ETSEQ, correu electrònic carme.guell@urv.cat, montse.ferrando@urv.cat

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral Es realitzen un total de quatre proves: dues en el primer quadrimestre i dues en el segon 55%
Pràctiques a laboratoris És obligatòria l'assistència a les pràctiques per tal d'aprovar l'assignatura

Es lliura un informe de les pràctiques realitzades al laboratori i es realitza una prova escrita sobre els continguts treballats en les pràctiques (Informe: 15%, examen de pràctiques:15%)
30%
Treballs Es lliuren un total de 6 ó 7 activitats durant el curs 15%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els percentatges anterirors es refereixen al sistema d'avaluacio continuada, que és el recomanat. En segona convocatòria es realitza una prova escrita que té un pes del 55%. Pràctiques: 30 % (nota assolida durant el curs); Treballs: 15% (nota assolida durant el curs).


Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
AUTOMATITZACIÓ DE PROCESSOS/19031102
FRED I CALOR INDUSTRIALS/19031104
CONSERVACIÓ I DISTRIBUCIÓ D'ALIMENTS/19031241

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
ENGINYERIA DEL MEDI RURAL/19031011

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
FÍSICA/19031002
QUÍMICA/19031007
CÀLCUL, ESTADÍSTICA I MÈTODES NUMÈRICS/19031008
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent