DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) TECNOLOGIES DE LA PRODUCCIÓ VEGETAL Codi 19031012
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
10.5 6 4.5 Troncal Segon Anual
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Adreça electrònica salvador.garcia@urv.cat
miriam.lampreave@urv.cat
joan.angles@urv.cat
Professors/es
GARCÍA LÓPEZ, SALVADOR
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
ANGLÈS SEDÓ, JOAN
Web
Descripció general i informació rellevant Estudiar els factors i les tècniques que incideixen i que s'utilitzen en el cultiu de les plantes: factors biològics, climàtics i edàfics.

Competències
Codi  
A1 Conèixer i utilitzar els conceptes fonamentals de càlcul, mètodes numèrics i geometria.
A3 Anomenar i formular compostos químics orgànics i inorgànics.
A4 Explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb aspectes bàsics de química i bioquímica.
A5 Resoldre problemes quantitatius senzills relatius a processos químics i bioquímics.
A6 Aplicar tècniques instrumentals de laboratori.
A7 Conèixer els conceptes bàsics de mecànica, electricitat, termodinàmica i mecànica de fluids, i plantejar i resoldre problemes bàsics aplicats a les indústries agroalimentàries.
A15 Valorar la importància de la producció de residus i el seu tractament i/o revalorització.
A17 Avaluar la incidència dels factors de producció en laqualitat dels productes alimentàris.
A18 Conèixer i entendre els processos de producció de matèries primes (plantes i animals).
A37 Elaborar projectes, avantprojectes, informes i memòries de reconeixement i programes tècnics.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre-se amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Sensibilització en temes medioambientals.
B9 Planificació i organització.
B12 Presa de desicions.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món.
C4 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia.
C5 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Identificar els principals grups de plantes d'interès humà A18
B1
Conèixer el desenvolupament i creixement de les plantes d'interès agrícola i ramader A18
B1
Distingir els diferents sistemes agrícoles A18
B1
Organitzar els sistemes agrícoles o de cultiu tenint en compte els cultius i factors incidents A18
B3
C3
Conèixer els factors climàtics que incideixen en la producció vegetal A18
B1
Paricipar en l'establiment el clima d'una parcel··la després d'analitzar els factors climàtics de la mateixa A1
A18
B3
C2
Conèixer els factors edàfics que incideixen en la producció vegetal A6
A18
B1
Participar en l'establiment de l'ecosistema sòl d'una parcel··la després d'analitzar els factors edàfics de la mateixa A18
B3
B6
B7
C2
Identificar les eines que té l'home per tal de modificar els factors climàtics, edàfics i biològics de les plantes A15
A17
A18
B1
Comparar les diferents tècniques que te l'home per modificar l'ecosistema planta i deduir quin es la millor A15
A17
A18
B3
B7
B9
B12
Reconèixer els diferents sistemes de propagació de les plantes A18
B1
Pendre part en l'estudi d'una plantació agrícola en equip A1
A3
A4
A5
A7
A37
B5
B6
B7
B8
B9
C3
C4
C5
Contribuir en l'optimització dels recursos naturals en la producció agrícola A1
A3
A4
A5
A7
A37
B2
B5
B12
C3
C5
defensar coneixements teòrics i pràctics a través d'informes individuals A1
A4
A5
A7
A37
B4
B9
B12
C4
C5

Continguts
Tema Subtema
1.INTRODUCCIÓ A LA PRODUCCIÓ VEGETAL Agricultura, agronomia i fitotecnia. La fitotecnia com a base de la producció vegetal. Factors de la producció vegetal: clima, sòl, planta.
Espècies vegetals més importants utilitzades en agricultura: cultius herbacis (cereals, lleguminoses, farratges, hortalisses, industrials), cultius llenyosos (fruiters fruita dolça, fruits secs, olivera, vinya...) ornamentals i plantes aromàtiques
2. PRINCIPIS GENERALS Creixement i desenvolupament vegetal
3.ESTUDI DELS FACTORS CLIMÀTICS Radiació solar: radiació lluminosa (efecte sobre la fotosíntesi, fototropisme i fotoperiodisme) i radiació tèrmica (efecte sobre l’evaporació, transpiració, respiració i fotosíntesi).
Acció dels components atmosfèrics (presència de diferents elements a l’atmosfera i a l’aigua de pluja, atmosferes artificials i cultius forçats). Defensa contra el vent. L’aigua (evapotranspiració i necessitats hídriques de les plantes).
4.ESTUDI DELS FACTORS EDAFICS El sòl: propietats físiques (textura, estructura i porositat, atmosfera del sòl, aigua del sòl i capacitat de retenció hídrica (CRAD)) i químiques i biològiques (elements químics del sòl, complex col·loidal o argilohúmic, reacció del sòl: pH, bases de canvi i saturació del complex col·loidal, salinitat i alcalinitat: conductivitat elèctrica, matèria orgànica la seva evolució en el sòl, elements nutritius.
Classificació dels sòls: Soil Taxonomy i classificació de la FAO.
Característiques dels principals sòls de Catalunya
5.FACTORS BIOLÒGICS Sistemes agrícoles: Rotacions i alternatives de cultius. Mètodes de cultius extensius de secà. Cultius forçats i mètodes de cultius intensius.
Propagació vegetal: Material vegetal. La propagació de plantes de viver: principis i tècniques per la propagació per llavors. Maneig i conservació de llavors. Propagació asexual: per estaques, l’empelt i el capficat. Micropropagació: cultiu “in vitro
6.ACTUACIONS REALITZADES SOBRE EL SÒL PER L’HOME PER TAL DE MILLORAR LES SEVES PROPIETATS FÍSIQUES El reg: sistemes de reg: de superfície, per aspersió i per degoteig
Disseny agronòmic del reg: programació i càlcul d’un reg per aspersió i per degoteig (Problemes)
Conreu i maneig de la terra.
Influència de la matèria orgànica
7. PROTECCIÓ DELS CULTIUS Bases conceptuals i metodològiques. Control de malalties, plagues i males herbes: control químic i biològic
8. MODIFICACIONS DE LES PROPIETATS QUÍMIQUES DEL SÒL: FERTILITZACIÓ Esmenes calcaries i orgàniques
Càlcul de les esmenes calcàries, àcides i orgàniques (problemes)
Producció integrada
Nutrició mineral de les plantes conreades: el nitrogen, el fòsfor, el potassi i la fertilització. Els elements secundaris i els micronutrients. Aplicació d’adobs al sòl
Càlcul de la fertilització mineral (problemes)
9.DISSENY DE PLANTACIONS ARBÒRIES Establiment d'una plantació arbòria

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
 
Sessió Magistral
45 58.5 103.5
Pràctiques a laboratoris
17 22.1 39.1
Pràctiques de camp/sortides
15 15 30
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
15 30 45
Treballs
0 25 25
Seminaris
7 7 14
 
Atenció personalitzada
7.5 0 7.5
 
Proves objectives de tipus test
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicarà la teoria que figura al programa de l'assignatura
Pràctiques a laboratoris Anàlisi de sòls: determinacions físiques i químiques
Pràctiques de camp/sortides Sortides de camp: sortida geologia i edafologia, visites a viver i a plantacions agrícoles
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució a classe de problemes de càlcul de reg, fertilització calcària, fertilització orgànica i fertilització mineral
Treballs Realització d'un treball d'una finca agrícola en producció o per explotar, utilitzant tots els coneixements adquirits al llarg del curs
Seminaris Seminari disseny hidràulic reg en parcel·la

Atenció personalitzada
 
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Descripció
A classe no es resolndràn tots els problemes plantejats. Es recomana que l'alumne, amb l'ajut del professor si s'escau, resolgui de manera personalitzada o en grup, aquells problemes que no s'han solventat.

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris S'haurà de realitzar un informe sobre les pràctiques realitzades al laboratori. Així mateix l'alumne haurà de contestar una pregunta sobre les pràctiques, a l'examen. Cada una de les dues parts valdrà el 50% del valor total que comptenque tenen les pràctiques de laboratori 6%
Pràctiques de camp/sortides De cada sortida s'haurà de contestar una pregunta a l'examen 6%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària L'alumne haurà de realitzar un examen pràctic en el qual haurà de resoldre problemes plantejats com els realitzats a classe 30%
Treballs Al final de curs, l'alumne haurà de presentar un treball sobre una explotació agrícola 15%
Seminaris Del seminari de reg hidràulic, l'alumne haurà de contestar una pregunta en l'examen de pràctiques 3%
Proves objectives de tipus test proves objectives de tipus test 40%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per fer mitjana de les notes del treball i de l'informe de pràctiques s'ha de treure com a mínim un 5. Per fer mitjana dels examens de teoria s'ha de treure un 4.5 mínim. Per fer mitjana de l'examen de problemes s'ha de treure un 4. Les notes de teoria ,problemes, pràctiques i treball aprovades es guardaran un any.


Fonts d'informació

Bàsica , , ,




·          Tratado De Fitotecnia General. Urbano Terrón, P.,. Mundi Prensa. Madrid, 2002

·          Fitotecnia. Ingeniería de la producción vegetal. Urbano Terrón P. 2002. Ed. Mundi Prensa

·          Las bases de la producción vegetal.Associació D’enginyers Agrònoms De Catalunya

·          Fitotecnia General. 2ª Edición. Diehl, R. Y Mateo Box, J.M.,. Mundi Prensa. Madrid, 1988.

·          Productividad Vegetal. Factores ambientales y manipulación humana. Ed. de la Universidad Complutense de Madrid.

·          Nueva agricultura biológica. Bellapart Vila, C.,. Mundi Prensa

·          Agricultura Sostenible. Jiménez Díaz, R; Lamo De Espinosa, J. ED. Mundi-Prensa, 1998

·          Caracterización agroclimática de la provincia de Tarragona. MAPA

·          Los climas de Tarragona u sus repercusiones agrícolas. Diego López Bonillo

·          Agroclimatología de España. MAPA

·          Atlas agroclimático nacional de España. MAPA

·          Manual de climatología aplicada. Felipe Fernández García.

·          Meteorologia agrícola i forestal a Catalunya. DARP

·          Iniciación a la meteorología agrícola. Fuentes Yagüe, J. L.,. M.A.P.A. y Ediciones Mundi Prensa. Madrid, 1989.

·          Edafología para la agricultura y el medio ambiente. Porta, Casanellas, J., López Acevedo, M. y Roquero, C. Mundi Prensa, Madrid, 1994. 1999

·          Manual de edafología. Ph. Duchaufour. 1987

·          Introducció al coneixement del sòl. Sòls dels països catalans. Porta Casanellas, J.,. Associació D'enginyers Agrònoms De Catalunya. Barcelona, 1985.

·          Edafología aplicada. Cobertera, E.,. Cátedra. Madrid, 1993.

·          Análisis químico de suelos.Jackson M.L.,.  Ed. Omega. 1982.

·          Código de buenas prácticas agrarias. Comunidad de Madrid, Consejería de economía y empleo, dirección general de agricultura y alimentación.

·          Abonos. Guía práctica de la fertilización. Gros,A., Domínguez A. Ed. Mundi Prensa

·          Tratado de fertilización. Domínguez Vivancos, A.,. Mundi Prensa. Madrid, 1984, 1989.

·          Fertilizantes. Madrid A., Madrid R., Vicente J.M.,. Ed. Mundi Prensa

·          Las necesidades de agua de los cultivos.F.A.O.,. 1988

·          Técnicas de riego. Fuentes Yagüe, J. L.,. M.A.P.A. (I.R.I.D.A.). Madrid, 1992.

·          Agronomía del riego. Martín De Santaolalla Mañas, F. y De Juan Valero, J.A.,. MP. 1993.

·          Riegos localizados de alta frecuencia (RLAF) goteo, microaspersión, exudación. Pizarro Cabello, F.1990. Ed. Mundi Prensa

·          Riego por goteo. Teoría y práctica. Median J.A. 1988. Ed. Mundi Prensa

·          Riego Localizado. Rodrigo Lopez J., Etc., Ed. Mundi Prensa

·          Cultivos herbáceos extensivos. Guerrero, A. 1987. Ed. Mundi Prensa

·          Cultivos herbáceos. Vol I. Cereales. López Bellido, L. 1990. Ed. Mundi Prensa

·          Horticultura herbácea especial.Maroto J.V. 1991. Ed. Mundi Prensa

·          Cultivos hortícolas. Junta de Andalucia. Viceconsejeria

 

 

"Caracterización agroclimática de la província de Tarragona" MAPA

"Los climas de Tarragona y sus repercusiones agrícolas" Diego López Bonillo

"Agroclimatologia de España MAPA

"Atlas Agroclimático Nacional de España" MAPA

Meteorologia Agrícola i Forestal a Catalunya” DARP

 

 

 

 

 

·          http://www.gencat.net, http://www.tusplantas.com, http://www.mapya.es

·          http://www.xtec.es (vinya i vi), http://www.faxsa.com, http://www.sigpa.mapa.es,

·          http://www.ruralcap.net, http://www.agroterra.com, http://www.infolivo.com,

·          http://www.compo.es, http://www.infoagro.com, http://www.agroterra.com,

·          http://www.agricolas.upm.es, http://www.agora.es,

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
INTRODUCCIÓ A LA VITICULTURA/19031205
ARBORICULTURA MEDITERRÀNIA/19031206


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA/19031005
QUÍMICA/19031007
CÀLCUL, ESTADÍSTICA I MÈTODES NUMÈRICS/19031008
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent