DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) ALIMENTS I NUTRICIÓ Codi 19031101
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Obligatòria Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
POBLET ICART, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.poblet@urv.cat
Professors/es
POBLET ICART, MARIA MONTSERRAT
Web http://www.moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
Introducció Història de l'alimentació humana. Aliments i nutrició: Conceptes.
Digestió dels aliments. Anatomia de l'aparell digestiu. Fisiologia de la digestió. Fibra: concepte, tipus i funcions.
Els aliments comn a font d'energia Valor energètic dels diferents nutrients. Taxa metabòlica.
Classificació dels aliments: Els aliments d’origen vegetal Classificació general dels aliments. Cereals. Fruites. Llegums. Verdures i hortalises
Els aliments d’origen animal Carn. Peix. Llet i productes lactis. Ous i derivats.
Altres aliments Begudes. Sucres. Espècies i additius.
Nutrició i metabolisme dels glúcids Característiques generals. Digestió i metabolisme dels glúcids. Principals malalties nutricionals dels glúcids: Diabetes, intoleràncies.
Nutrició i metabolisme dels lípids Característiques generals. Digestió i metabolisme dels lípids. Àcids grassos essencials. Principals malalties nutricionals dels lípids: Hipercolesterolèmies i malalties acrdiovasculars, obesitat i la seva relació amb dietes hiperlipídiques.
Nutrició i metabolisme de les proteïnes Característiques generals. Digestió i metabolisme de les proteïnes. Aminoàcids essencials i qualitat biològica de les proteïnes. Principals malalties nutricionals de les proteïnes: Malnutrició calòrico-proteica, marasme i kwasiorkor.
Nutrients oligodinàmics Vitamines: Paper bioquímic. Malalties carencials. Minerals majoritaris. Necessitat i fonts nutricionals. Deficiències. Toxicitat. Oxidació cel·lular i paper antioxidant de vitamines i minerals.

Atenció personalitzada
Descripció
Dubtes prioritàriament consultats per e-mail: albert.mas@urv.cat Consultes presencials al despatx 113, dimarts de 14 a 18 (si us plau confirmar per e-mail com a molt tard dilluns al matí)

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Prova única al final del quadrimestre, amb avaluació de clasees magistrals (80%) i pràctiques (20%).


Fonts d'informació
Bàsica

ALEMANY, M.: Enciclopedia de las Dietas y la Nutrición. Ed. Planeta. Barcelona,  1995

BRODY, T.: Nutritional Biochemistry. Academic Press, 1998

CAO TORIJA, MJ, Nutrición y dietética. Masson, Barcelona, 1997.

GARCIA OLMEDO, F.: Entre el placer y la necesidad. Ed Crítica, Barcelona, 2000.

Grande Covián, F. Alimentación y salud. Ed. Temas de hoy, Madrid, 2001.

Grande Covián, F. La alimentación y la vida. Ed. Arete, Barcelona, 2000.

LINDER, M.C.: Nutrición: aspectos bioquímicos, metabólicos y clínicos. Eunsa, Pamplona, 1988

RAMSDEN, E.N.: Biochemistry and Food Science. S. Thornes, 1995

TABLAS DE COMPOSICION DE ALIMENTOS ESPAÑOLES. Ministerio de Sanidad y Consumo,  2000.

WARLAW GM: Contemporary Nutrition. Mac Graw Hill, Boston, 2000

Ziegler EE, Filer LJ, Jr . Present Knowledge in Nutrition, 7th edition. ILSI Press, Washington, DC 1999 .

 

Pagines web:

http://navigator.tufts.edu/

http://www.fed.cuhk.edu.hk/~johnson/teaching/food_and_nutrition/food_and_nutrition.htm

http://www.tamu-commerce.edu/coas/agscience/clasnote/fdsc210/fds210le.html

http://www.colostate.edu/Depts/FSHN/lecture.html

http://teaching.ucdavis.edu/

http://www.healthyeating.org/texts/

http://nutrition.uvm.edu/htm/int_tut_toc.htm

http://www.nutrition.org/nutinfo/content/diet.shtml

http://www.pueblo.gsa.gov/cic_text/food/food-pyramid/main.htm

http://www.nat.uiuc.edu/

 

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent