Codi |
|
A3 |
Anomenar i formular compostos químics orgànics i inorgànics. |
A4 |
Explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb aspectes bàsics de química i bioquímica. |
A5 |
Resoldre problemes quantitatius senzills relatius a processos químics i bioquímics. |
A6 |
Aplicar tècniques instrumentals de laboratori. |
A15 |
Valorar la importància de la producció de residus i el seu tractament i/o revalorització. |
A17 |
Avaluar la incidència dels factors de producció en laqualitat dels productes alimentàris. |
A25 |
Conèixer les modificacions que sofreixen els aliments durant els processos de preparació, acondicionament, transformació i conservació. |
A27 |
Conèixer els principals components dels aliments i saber realitzar anàlisis dels mateixos. |
A39 |
Saber utilitzar fonts bibliogràfiques i bases de dades relacionades am l'àmbit de la indústria agroalimentària. |
A41 |
Tenir capacitat per desenvolupar i transferir tecnologia, entendre, interpretar i adaptar els avenços cientifics dins de l'àmbit agroalimentari. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
B6 |
Comprometre-se amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional. |
B8 |
Sensibilització en temes medioambientals. |
B9 |
Planificació i organització. |
B10 |
Capacitat de lideratge. |
B11 |
Motivació per la qualitat. |
B12 |
Presa de desicions. |
B13 |
Capacitat innovacora, emprenedora i d'adaptació a les noves situacions. |
C1 |
Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C3 |
Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món. |
C4 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia. |
C5 |
Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món. |
Objectius |
Competències |
Recordar i aprofundir els conceptes i principis de la Química i de la Química Analítica
|
A3 A4 A5
|
B1 B3 B12
|
|
Aprofundir en el coneixement químic dels aliments |
A4 A5 A17 A25 A27 A39
|
B1 B2 B3 B11
|
|
Conèixer els mètodes actuals d'anàlisi d'aliments i els seus fonaments |
A4 A6 A25 A27 A39 A41
|
B2 B3
|
C1
|
Conèixer els mètodes oficials d'anàlisi i els seus fonaments |
A3 A4 A6 A25 A27 A39
|
B1 B2 B3
|
|
Interpretar un protocol d'anàlisi |
A4
|
B1 B2 B3
|
|
Tenir rigor analític en el laboratori |
A4 A5
|
B2 B3
|
|
Desenvolupar habilitats i destreses necessàries al laboratori |
A6 A27
|
B1 B4 B5 B8 B11 B12
|
|
Aprendre a definir i acotar el problema analític |
A4 A25 A27 A39
|
B1 B3
|
|
Desenvolupar un mètode analític |
A6 A27 A39
|
B1 B3 B4 B5 B6 B9 B12
|
C1
|
Interpretar els resultats analítics |
A4 A27 A39
|
B1 B3
|
|
Redactar un informe analitic |
A27 A39
|
B1 B3 B4 B5 B9
|
C2 C4
|
Estar motivat envers la recerca agroalimentària |
A41
|
B11 B13
|
C3 C5
|
Gestionar i controlar el residus produits en el laboratori enològic. |
A15 A39
|
B6 B8
|
C5
|
Participar de manera activa a classe |
|
B1 B5 B10
|
C2 C4 C5
|
Treballar al laboratori individualment |
A4
|
B1 B2 B3 B4 B8 B9 B11 B12
|
C5
|
Treballar al laboratori en grup |
A4
|
B1 B2 B3 B5 B9 B10 B12
|
C2 C4 C5
|
Tema |
Subtema |
Introducció |
Sistemàtica de l’anàlisi físico-química.
Procés Analític. Mètodes oficials (C.E.E. i A.O.A.C.)
|
Aigua |
Estructura i Propietats. Activitat de l’aigua i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi |
Glúcids |
Tipus i Estructura. Propietats funcionals i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi
|
Lípids |
Tipus i Estructura. Propietats funcionals i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi
|
Proteïnes |
Tipus i Estructura. Propietats funcionals i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi |
Matèria Mineral |
Distribució i Propietats Funcionals. Mètodes d’Anàlisi d’elements minerals
|
Additius |
Fncions i Classificació. Mètodes d’anàlisi d’additius
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
12 |
24 |
36 |
Pràctiques a laboratoris |
|
25 |
0 |
25 |
Fòrums de discussió |
|
0 |
5 |
5 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
5 |
10 |
15 |
Supòsits pràctics/ estudi de casos |
|
2.5 |
15 |
17.5 |
|
Atenció personalitzada |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Proves mixtes |
|
5 |
0 |
5 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
0 |
2 |
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura:temari, avaluació, horaris,... |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts. |
Pràctiques a laboratoris |
Desenvolupament al laboratori de diferents analítiques químiques de diferents aliments |
Fòrums de discussió |
Plantejament de problemes i discussió dels protocols dels procediments analítics a desenvolupar en el laboratori |
Resolució de problemes, exercicis |
Resolució de problemes simulant casos pràctics |
Supòsits pràctics/ estudi de casos |
Plantejament de problemes concrets en bas eels protocols dels procediments analítics a desenvolupar en el laboratori
Fer cerques relacionades amb el temari |
|
Pràctiques a laboratoris |
Resolució de problemes, exercicis |
Supòsits pràctics/ estudi de casos |
Proves mixtes |
Proves objectives de preguntes curtes |
Proves objectives de tipus test |
|
Descripció |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors. |
|
|
Descripció |
Pes |
Pràctiques a laboratoris |
Bona praxis al laboratori
Redacció d'un Informe Final i Llibreta
Controls
Examen-Problemes-Qüestions |
5%
5%
15%
25% |
Fòrums de discussió |
S'avaluarà la participació, l'interés i la qualitat dels comentaris |
5% |
Resolució de problemes, exercicis |
Resolució de problemes relacionats amb la solució pràctica d’anàlisi química d'aliments |
10% |
Supòsits pràctics/ estudi de casos |
Tasques amb data límit d'entrega |
15% |
Proves mixtes |
Examen fnal si no es duu a terme l'avaluació continuada |
100% |
Proves objectives de preguntes curtes |
Preguntes conceptuals sobre els mètodes d'anàlisi enològica |
10% |
Proves objectives de tipus test |
Preguntes conceptuals sobre els mètodes d'anàlisi enològica |
10% |
Altres |
En alguns casos concrets, existeix la possibilitat de realitzar un examen pràctic |
a considerar en cada cas |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Les pràctiques de laboratori són obligatòries |
Bàsica |
Nielsen, S. Suzanne, Food analysis ; edited by S. Suzanne Nielsen, 3rd ed., New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher
Nielsen, S. Suzanne, Food analysis laboratory manual, , New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher
Pomeranz, Food analysis theory and practice, 3rd ed., New York [etc.] Chapman & Hall cop.
H. D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Food Chemistry, 3rd. revised ed, Berlin [etc.] : Springer, 2004
Badui Dergal, Salvador, Química de los alimentos, 3a ed., México, D.F. [etc.] : Prentice Hall : Addison Wesl
Fennema, Owen R., Química de los alimentos, 2ª ed., Zaragoza : Acribia, 2000
Coultate, Food the chemistry of its components, 3rd ed., London Royal Society of Chemistry
Leo M.L. Nolle, Handbook of food analy sis Volume 1. Physical characterization and nutrient analysis; Volume 2. Residues and other food component analysis; Volume 3. Methods and instruments in applied food analysis, , New York [etc.] : Marcel Dekker, cop. 2004
Conté: Vol. 1 Agricultural chemical, contaminants, drugs ; Vol. 2 Food composition, additives, natur, Official methods of analysis of AOAC International, , Editors diferents a cada volum
, Análisis de alimentos : métodos oficiales y recomendados por el Centro de Investigación y Control de la Calidad, , Madrid : Ministerio de Sanidad y Consumo. Servicio
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
ANÀLISI DELS ALIMENTS/19031203 | LA QUALITAT EN ELS LABORATORIS AGROALIMENTARIS/19031247 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|