DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) QUÍMICA I CONTROL ANALÍTIC DELS ALIMENTS Codi 19031103
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 1.5 3 Obligatòria Segon Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura es pretén introduir a l'alumne en el coneixement de la naturalesa, funcions i propietats dels comostos químics dels aliments. Per altra banda també es presenten els fonaments dels mètodes generals d'anàlisi tot posant una especial atenció en l'aspecte pràctic d'aquests.

Competències
Codi  
A3 Anomenar i formular compostos químics orgànics i inorgànics.
A4 Explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb aspectes bàsics de química i bioquímica.
A5 Resoldre problemes quantitatius senzills relatius a processos químics i bioquímics.
A6 Aplicar tècniques instrumentals de laboratori.
A15 Valorar la importància de la producció de residus i el seu tractament i/o revalorització.
A17 Avaluar la incidència dels factors de producció en laqualitat dels productes alimentàris.
A25 Conèixer les modificacions que sofreixen els aliments durant els processos de preparació, acondicionament, transformació i conservació.
A27 Conèixer els principals components dels aliments i saber realitzar anàlisis dels mateixos.
A39 Saber utilitzar fonts bibliogràfiques i bases de dades relacionades am l'àmbit de la indústria agroalimentària.
A41 Tenir capacitat per desenvolupar i transferir tecnologia, entendre, interpretar i adaptar els avenços cientifics dins de l'àmbit agroalimentari.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre-se amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B8 Sensibilització en temes medioambientals.
B9 Planificació i organització.
B10 Capacitat de lideratge.
B11 Motivació per la qualitat.
B12 Presa de desicions.
B13 Capacitat innovacora, emprenedora i d'adaptació a les noves situacions.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món.
C4 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia.
C5 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Recordar i aprofundir els conceptes i principis de la Química i de la Química Analítica A3
A4
A5
B1
B3
B12
Aprofundir en el coneixement químic dels aliments A4
A5
A17
A25
A27
A39
B1
B2
B3
B11
Conèixer els mètodes actuals d'anàlisi d'aliments i els seus fonaments A4
A6
A25
A27
A39
A41
B2
B3
C1
Conèixer els mètodes oficials d'anàlisi i els seus fonaments A3
A4
A6
A25
A27
A39
B1
B2
B3
Interpretar un protocol d'anàlisi A4
B1
B2
B3
Tenir rigor analític en el laboratori A4
A5
B2
B3
Desenvolupar habilitats i destreses necessàries al laboratori A6
A27
B1
B4
B5
B8
B11
B12
Aprendre a definir i acotar el problema analític A4
A25
A27
A39
B1
B3
Desenvolupar un mètode analític A6
A27
A39
B1
B3
B4
B5
B6
B9
B12
C1
Interpretar els resultats analítics A4
A27
A39
B1
B3
Redactar un informe analitic A27
A39
B1
B3
B4
B5
B9
C2
C4
Estar motivat envers la recerca agroalimentària A41
B11
B13
C3
C5
Gestionar i controlar el residus produits en el laboratori enològic. A15
A39
B6
B8
C5
Participar de manera activa a classe B1
B5
B10
C2
C4
C5
Treballar al laboratori individualment A4
B1
B2
B3
B4
B8
B9
B11
B12
C5
Treballar al laboratori en grup A4
B1
B2
B3
B5
B9
B10
B12
C2
C4
C5

Continguts
Tema Subtema
Introducció Sistemàtica de l’anàlisi físico-química.
Procés Analític. Mètodes oficials (C.E.E. i A.O.A.C.)
Aigua Estructura i Propietats. Activitat de l’aigua i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi
Glúcids Tipus i Estructura. Propietats funcionals i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi
Lípids Tipus i Estructura. Propietats funcionals i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi
Proteïnes Tipus i Estructura. Propietats funcionals i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi
Matèria Mineral Distribució i Propietats Funcionals. Mètodes d’Anàlisi d’elements minerals
Additius Fncions i Classificació. Mètodes d’anàlisi d’additius

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
12 24 36
Pràctiques a laboratoris
25 0 25
Fòrums de discussió
0 5 5
Resolució de problemes, exercicis
5 10 15
Supòsits pràctics/ estudi de casos
2.5 15 17.5
 
Atenció personalitzada
0.5 0 0.5
 
Proves mixtes
5 0 5
Proves objectives de preguntes curtes
2 0 2
Proves objectives de tipus test
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura:temari, avaluació, horaris,...
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts.
Pràctiques a laboratoris Desenvolupament al laboratori de diferents analítiques químiques de diferents aliments
Fòrums de discussió Plantejament de problemes i discussió dels protocols dels procediments analítics a desenvolupar en el laboratori
Resolució de problemes, exercicis Resolució de problemes simulant casos pràctics
Supòsits pràctics/ estudi de casos Plantejament de problemes concrets en bas eels protocols dels procediments analítics a desenvolupar en el laboratori
Fer cerques relacionades amb el temari

Atenció personalitzada
 
Pràctiques a laboratoris
Resolució de problemes, exercicis
Supòsits pràctics/ estudi de casos
Proves mixtes
Proves objectives de preguntes curtes
Proves objectives de tipus test
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris Bona praxis al laboratori
Redacció d'un Informe Final i Llibreta
Controls
Examen-Problemes-Qüestions
5%
5%

15%
25%
Fòrums de discussió S'avaluarà la participació, l'interés i la qualitat dels comentaris 5%
Resolució de problemes, exercicis Resolució de problemes relacionats amb la solució pràctica d’anàlisi química d'aliments 10%
Supòsits pràctics/ estudi de casos Tasques amb data límit d'entrega 15%
Proves mixtes Examen fnal si no es duu a terme l'avaluació continuada 100%
Proves objectives de preguntes curtes Preguntes conceptuals sobre els mètodes d'anàlisi enològica 10%
Proves objectives de tipus test Preguntes conceptuals sobre els mètodes d'anàlisi enològica 10%
Altres

En alguns casos concrets, existeix la possibilitat de realitzar un examen pràctic

a considerar en cada cas
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Les pràctiques de laboratori són obligatòries


Fonts d'informació

Bàsica Nielsen, S. Suzanne, Food analysis ; edited by S. Suzanne Nielsen, 3rd ed., New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher
Nielsen, S. Suzanne, Food analysis laboratory manual, , New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher
Pomeranz, Food analysis theory and practice, 3rd ed., New York [etc.] Chapman & Hall cop.
H. D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Food Chemistry, 3rd. revised ed, Berlin [etc.] : Springer, 2004
Badui Dergal, Salvador, Química de los alimentos, 3a ed., México, D.F. [etc.] : Prentice Hall : Addison Wesl
Fennema, Owen R., Química de los alimentos, 2ª ed., Zaragoza : Acribia, 2000
Coultate, Food the chemistry of its components, 3rd ed., London Royal Society of Chemistry
Leo M.L. Nolle, Handbook of food analy sis Volume 1. Physical characterization and nutrient analysis; Volume 2. Residues and other food component analysis; Volume 3. Methods and instruments in applied food analysis, , New York [etc.] : Marcel Dekker, cop. 2004
Conté: Vol. 1 Agricultural chemical, contaminants, drugs ; Vol. 2 Food composition, additives, natur, Official methods of analysis of AOAC International, , Editors diferents a cada volum
, Análisis de alimentos : métodos oficiales y recomendados por el Centro de Investigación y Control de la Calidad, , Madrid : Ministerio de Sanidad y Consumo. Servicio

 

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ANÀLISI DELS ALIMENTS/19031203
LA QUALITAT EN ELS LABORATORIS AGROALIMENTARIS/19031247


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA/19031007
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent