DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) QUÍMICA I CONTROL ANALÍTIC DELS ALIMENTS Codi 19031103
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 1.5 3 Obligatòria Segon Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura es pretén introduir a l'alumne en el coneixement de la naturalesa, funcions i propietats dels comostos químics dels aliments. Per altra banda també es presenten els fonaments dels mètodes generals d'anàlisi tot posant una especial atenció en l'aspecte pràctic d'aquests.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
Introducció Sistemàtica de l’anàlisi físico-química.
Procés Analític. Mètodes oficials (C.E.E. i A.O.A.C.)
Aigua Estructura i Propietats. Activitat de l’aigua i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi
Glúcids Tipus i Estructura. Propietats funcionals i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi
Lípids Tipus i Estructura. Propietats funcionals i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi
Proteïnes Tipus i Estructura. Propietats funcionals i estabilitat dels aliments. Mètodes d’anàlisi
Matèria Mineral Distribució i Propietats Funcionals. Mètodes d’Anàlisi d’elements minerals
Additius Fncions i Classificació. Mètodes d’anàlisi d’additius
Introducció Sistemàtica de l’anàlisi físico-química.
Procés Analític. Mètodes oficials (C.E.E. i A.O.A.C.)

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Hi haurà un examen final amb una part de teoria i una altra de problemes.

No obstant, cal recordar que per aprvar l'assignatura, és necessari haver aprovat prèviament les pràctiques de laboratori. Els alumnes que no les hagin dut a terme, hauran de fer un examen pràctic a més del teòric.


Fonts d'informació
Bàsica Nielsen, S. Suzanne, Food analysis ; edited by S. Suzanne Nielsen, 3rd ed., New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher
Nielsen, S. Suzanne, Food analysis laboratory manual, , New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher
Pomeranz, Food analysis theory and practice, 3rd ed., New York [etc.] Chapman & Hall cop.
H. D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Food Chemistry, 3rd. revised ed, Berlin [etc.] : Springer, 2004
Badui Dergal, Salvador, Química de los alimentos, 3a ed., México, D.F. [etc.] : Prentice Hall : Addison Wesl
Fennema, Owen R., Química de los alimentos, 2ª ed., Zaragoza : Acribia, 2000
Coultate, Food the chemistry of its components, 3rd ed., London Royal Society of Chemistry
Leo M.L. Nolle, Handbook of food analy sis Volume 1. Physical characterization and nutrient analysis; Volume 2. Residues and other food component analysis; Volume 3. Methods and instruments in applied food analysis, , New York [etc.] : Marcel Dekker, cop. 2004
Conté: Vol. 1 Agricultural chemical, contaminants, drugs ; Vol. 2 Food composition, additives, natur, Official methods of analysis of AOAC International, , Editors diferents a cada volum
, Análisis de alimentos : métodos oficiales y recomendados por el Centro de Investigación y Control de la Calidad, , Madrid : Ministerio de Sanidad y Consumo. Servicio
S. Suzanne Nielsen , Food analysis , edited by Nielsen, S. Suzanne , New York [etc.] : Kluwer Academic/Plenum Publisher

 

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent