DADES IDENTIFICATIVES 2006_07
Assignatura PRODUCTES QUÍMICS EN LA PRODUCCIÓ I TRANSFORMACIÓ DELS ALIMENTS Codi 19031201
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 4.5 0 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Departament Quimica Analitica i Quimica Organica
Coordinador/a
MANTECON ARRANZ, ANA MARIA
Adreça electrònica anamaria.mantecon@urv.cat
Professors/es
MANTECON ARRANZ, ANA MARIA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Codi  
A
A
B
B
B
B
B
B
C
C

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer les estructures químiques dels principal tipus de productes utilitzats en la protecció de les collites. A13
B1
B3
B4
B8
C2
C4
Relacionar l'estructura amb el mode d'acció i la seva transformació en el medi ambient. A13
B1
B4
B5
B8
C2
C4
Conèixer els diferents tipus d'additius alimentaris, el seu mode d'acció i els possibles problemes que poden presentar A27
B1
B4
B11
C2
C4

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció Presentació de l'assignatura
Genralitats sobre els productes a estudiar
2. Insecticides i acaricides Insecticides clorats
Insecticides organofosforats
Insecticides carbamats
Piretroids
Altres insecticides
Principals acaricides

3. Fungicides Caracteístiques principals dels fungicides
Principals tipus de fungicides
4. Herbicides Introducció a l'acció dels fungicides
Principals tipus de fungicides
Productes químics com additius alimentaris Introducció
Additius nutrients i no nutrients
Colorants
Texturizants i estabilitzants
Conservadors
Potenciadors del sabor i aromatitzants
Materials per envasament

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
22 33 55
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
10 10 20
Presentacions / exposicions
2 20 22
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves pràctiques
3 3 6
Proves de Desenvolupament
3 0 3
Proves objectives de preguntes curtes
3 3 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Classe magistral
Sessió Magistral Presentació per part del professor dels continguts del temari
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de exercicis a l'aula individual o en grup
Presentacions / exposicions Presentació de treballs elaborats pels alumnes individualment o en grup

Atenció personalitzada
 
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Presentacions / exposicions
Atenció personalitzada
Activitats Introductòries
Descripció
Entrevista del alumne amb el professor

Avaluació
  Descripció Pes
Presentacions / exposicions Presentació de treballs elaborats pels alumnes 30%
Proves pràctiques Proves cutes a l'aula 15%
Proves de Desenvolupament Proves a l'aula sobre els continguts de l'assignatura 15%
Proves objectives de preguntes curtes Examen final de preguntes cutes 40%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica J.L. Multon, Aditivos y auxiliares de fabricación en las Industrias Agroalimentarias, Acribia, Zaragoza 1988
H,D. Belitz, W.Grosch, Food Chemistry, Springer-Verlag, Berlín 1999
L. García Torres, C. Fernández-Quintanilla, Fundamentos sobre malas hierbas y herbicidas, Mundiprensa, Madrid 1991
C. Barberá, Pesticides agrícolas, Omega, Barcelona 1989
H.A. Wittcoff, productos Químicos Orgánicos Industriales, Limusa, México 1993
E. Primo, J.M. Carrasco, Química Agrícola II, Alhambra, Madrid 1977
j.M. Carrasco, Química Agrícola. temas Complementarios, Universitat politécnica de València, València 1988
O.R. Fennema, Química de los alimentos, Acribia, Zaragoza 1993
E. Primo Yúfera, Química Orgánica Básica y Aplicada, Reverté, Barcelona 1995

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ALIMENTS I NUTRICIÓ/19031101
CONSERVACIÓ I DISTRIBUCIÓ D'ALIMENTS/19031241