DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) MANTENIMENT A INDÚSTRIES AGRÀRIES I ALIMENTÀRIES Codi 19031202
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 1.5 3 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Mecànica
Coordinador/a
HERMOSO LEON, JUAN FRANCISCO
Adreça electrònica juanfrancisco.hermoso@urv.cat
Professors/es
HERMOSO LEON, JUAN FRANCISCO
Web
Descripció general i informació rellevant L'idea d'aquesta assignatura es transmetre el concepte i la esencia del que significa el Manteniment, aplicat en aquest cas a l'Industria Alimentària. La seva importancia es bassa en el deterioro dels equips industrials i les consecuencies que aquest radica, ja que suposa un alt cost per les empreses, que es veuen obligades a augmentar la fiabilitat de les màquines, la seguretat dels equips i de les persones.

Competències
Codi  
A7 Conèixer els conceptes bàsics de mecànica, electricitat, termodinàmica i mecànica de fluids, i plantejar i resoldre problemes bàsics aplicats a les indústries agroalimentàries.
A9 Conèixer els elments de normalització i simbologia de representació gràfica.
A13 Conèixer els principlas impactes ambientals relacionats amb la indústria agroalimentària, conèixer eines preventives i correctives i poder mesurar i valorar impactes ambientals.
A19 Coneixements de materials, i aspectes de disseny funcional, racional i higiènic de la indústria agroalimentària.
A21 Planificar, dirigir i executar un projecte de construcció d'una indústria agroalimentària, sabent adequar sistemes elèctrics, necessitats frigorífiques i de calefacció i instal.lacions d'aigües i desaigües.
A23 Conèixer els fonaments de la enginyeria de processos agroalimentaris i ser capaç d'aplicar-los al càlcul d'equips i instal.lacions de procés.
A24 Saber controlar les operacions que intervenen en els processos industrial de fabricació, transformació i/o fraccionament i envasat de productes alimentaris.
A28 Saber realitzar controls de qualitat, i saber realitzar una planificació i certificacions de qualitat de productes. Conèixer i aplicar la Traçabilitat.
A29 Saber aplicar les Nomes de Qualitat, portar a terme avaluacions, i saber disenyar, ejecutar i realitzar seguiments de APPCC.
A30 Conèixer el desenvolupament i la innovació en la indústria alimentària, i el fonaments relacionats amb la higiene i seguretat de productes alimentàris.
A32 Conèixer i utilitzar eines i sistemes que facilitin la gestió empresarial.
A40 Tenir capacitat per a dirigir, implementar i interpretar un projecte i plans d'actuació integrals.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B8 Sensibilització en temes medioambientals.
B9 Planificació i organització.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
L'idea d'aquesta assignatura es transmetre el concepte i l'essencia del que significa el Mant., aplicat en aquest cas a l'I.A. La seva importancia es basa en el deterior dels equips industrials i les consequencies qui aquesto radica, ya que suposa un alt cost per les empreses, que es veuen obligades a augmentar la seva fiabilitat de les màquines, la seguritat dels equips i de les persones A7
A9
A13
A19
A21
A23
A24
A28
A29
A30
A32
A40
B2
B8
B9

Continguts
Tema Subtema
Introducció al Manteniment a'I. A.
Medicions i aparats de mesura i control
Materials i las seves característiques
Lubricació
Manteniment de transmisions rígides: engranajes
Manto. de transmisions flexibles: correas i cadenes
Mant. de sistemes de apoyo: cojinets i rodaments
Acoplament i alineació d'eixes
Equilibrat de màquines
Equips e instalacions a l'I. A.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
20 20 40
 
Sessió Magistral
10 20 30
Presentacions / exposicions
25 25 50
 
Atenció personalitzada
0 5 5
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries 1.-Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.

38.-Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes.
Sessió Magistral 2.-Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Presentacions / exposicions 6.-Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels alumnes d'un tema concret o d'un treball (prèvia presentació escrita).

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Activitats Introductòries
Presentacions / exposicions
Sessió Magistral
Descripció
Resuloció de dudes a les alumnes previa cita. Orientació per l'elecció de tema i desenvolupaments dels treballs

Avaluació
  Descripció Pes
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura 5%
Sessió Magistral
Exposició dels continguts de la assignatura
10%
Presentacions / exposicions Exposició d'un treball sobre el Manteniment Mecáncic d'una màquina o element mecànic present en l'Industria Agroalimentaria 50%
Atenció personalitzada Orientació als alumnes, previa cita previa del continguts explicats en classe 5%
Altres

Explicació dels continguts. Entrega de documentació, apunts i material de consulta

30%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Sánchez Marín, F. et al, Mantenimiento Mecánico de Máquinas, , Universitat Jaume I

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent