Codi |
|
A18 |
Conèixer i entendre els processos de producció de matèries primes (plantes i animals). |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
B9 |
Planificació i organització. |
B11 |
Motivació per la qualitat. |
B12 |
Presa de desicions. |
Objectius |
Competències |
Adquirir unes nocions preliminars d'història i legislació Viticola. |
A18
|
|
|
Conèixer la morfologia, fisiologia i ecologia de Vitis vinifera. |
A18
|
|
|
Adquirir els principis bàsics de la multiplicació , de la plantació i de les tècniques de conreu d'una vinya. |
A18
|
|
|
Ser capaços de fer un avantprojecte senzill de plantació d'una vinya. |
A18
|
|
|
Prendre consciència del treball de grup i de les interaccions amb professionals del sector. |
|
B5 B9 B11 B12
|
|
Tema |
Subtema |
BLOC 1: INTRODUCCIÓ. |
TEMA 1. HISTÒRIA DE LA VINYA I DEL VI
TEMA 2. NOCIONS D'ECONOMIA I LEGISLACIÓ VITÍCOLA
|
BLOC 2: CARACTERÍSTIQUES DE LA PLANTA. |
TEMA 3. CLASSIFICACIÓ SISTEMÀTICA I CLASSIFICACIÓ PRÀCTICA DE LA VINYA
TEMA 4. ELS ÒRGANS DE LA VINYA
TEMA 5. EL CICLE VEGETATIU I EL CICLE REPRODUCTOR
TEMA 6. EL SÒL I EL CLIMA DE LA VINYA
|
BLOC 3 : MULTIPLICACIÓ DEL CEP. |
TEMA 7. MILLORA DE LES VARIETATS
TEMA 8. MULTIPLICACIÓ I PROPAGACIÓ DE LA VINYA
|
BLOC 4: PLANTACIÓ D'UNA VINYA. |
TEMA 9. PREPARACIÓ DEL TERRENY PER A LA PLANTACIÓ D'UNA VINYA
TEMA 10. DISSENY DE LA PLANTACIÓ D'UNA VINYA
|
BLOC 5: TÈCNIQUES DE CONREU D'UNA VINYA. |
TEMA 11. LA PODA I LA FORMACIÓ DE LA CANÒPIA
TEMA 12. ADOVAT DE LA VINYA I MANCANCES NUTRITIVES
TEMA 13. PRINCIPALS OPERACIONS DE CONREU
TEMA 14. MALALTIES DE LA VINYA
|
BLOC 6: LA COLLITA. |
TEMA 15. LA VEREMA |
BLOC 7: CONCLUSIONS. |
TEMA 16. PRODUCCIÓ I QUALITAT |
PRÀCTIQUES. |
Nº1: PREPODA I PODA
Nº2: MORFOLOGIA, ESTADIS FENOLÒGICS (1a. part) I CONDUCCIÓ
Nº3: DVD DE DIVERSOS TEMES DE VITICULTURA
Nº4: AMPELOGRAFIA I ESTADIS FENOLÒGICS (2a. part)
Nº5: PLANTACIÓ I CONREU D'UNA VINYA
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Sessió Magistral |
|
29.5 |
29.5 |
59 |
Pràctiques externes (de camp/sortides) |
|
6 |
3 |
9 |
Presentacions / exposicions |
|
6 |
0 |
6 |
Treballs |
|
3 |
4.5 |
7.5 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves orals |
|
15 |
2 |
17 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura: estructura, proves d’avaluació, exigencies, pràctiques, bibliografia i funcionament en general. |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura. |
Pràctiques externes (de camp/sortides) |
Realització de visites o estades de formació en empreses, institucions,... del sector. |
Presentacions / exposicions |
Exposició oral per part dels alumnes d’un tema concret o d’un treball (prèvia presentació escrita). |
Treballs |
Treballs que realitza l’alumne. |
|
Sessió Magistral |
Pràctiques externes (de camp/sortides) |
Presentacions / exposicions |
Treballs |
Activitats Introductòries |
Proves orals |
|
Descripció |
La tutora de l’assignatura recomana la consulta de dubtes personalitzada i posa a la disposició del seu alumnat el suport científic i d’orientació en la metodologia a seguir. |
|
|
Descripció |
Pes |
Pràctiques externes (de camp/sortides) |
Presentació en forma de memòria de les observacions i comentaris realitzats durant les sortides al camp i visites a centres especialitzats. |
Veure Treballs. |
Treballs |
Presentació en forma de memòria de les observacions i comentaris realitzats durant les sortides al camp i visites a centres especialitzats. |
25% |
Proves orals |
Col.loquis setmanals del tema que s’ha explicat.
(Qui no pugui fer els col.loquis, tindrà dret a un examen escrit al final del quatrimestre).
|
75% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Huglin P., Biologie et écologie de la vigne, Lavoisier, Paris, 1986
Ribéreau-Gayon i Peynaud, Ciencias i técnicas de la viña (Vol I), Hemisferio Sur, Buenos Aires, 2000
Consejería de Agricultura i Alimentación, Descripciones Ampelográficas Nacionales, Ed. Dirección General de Política Alimentaria e Investigación Agraria, Madrid, 2003
Champagnol, F., Élements de physiologie de la vigne et viticulture générale, editat per l'autor, Montpellier, 1984
Reynier, A., Manual de Viticultura, 5é ed., Mundi-Prensa, 2002
Galet, P., Précis d'Ampélographie practique, ed. l'autor, Montpellier, 1991
Galet, P., Précis de Viticulture, ed. l'autor, Montpellier, 1993
Bulletin de l'O.I.V., Situation et Statistiques du Secteur Vitivinicole Mondial en 2003, Ed. Office International de la Vigne et du Vin, 2005
Hidalgo L., Viticultura general, 2n ed, Mundi-prensa, 2002
|
|
Complementària |
, Alimentación en España. Producción, Industria, Distribución y Consumo, Ed. Mercasa, 1999
, Anuario de los vinos de España, Ediciones "El Pais", 1999
Martinez de Toda, F., Biologia de la Vid. Fundamentos Biológicos de la Vitcultura, Ed. Mundi-Prensa, 1991
Weaver, R., Cultivo de la Uva, Ed. Continental, S.A. de C.V., Mexico, 1988
INDO, Denominaciones d'Origen: generalidades i especificaciones, MAPA, Madrid, 1989
, DVD amb temes de viticultura, ,
Amat,J., El Cultivo de la Vid. Biblioteca del Agricultor, Ed. Sintes, Barcelona, 1983
Ambrosi, H. et col., Guide des cépages, Ed. Eugen Ulmer, 1997
Larousse, Larousse de los Vinos, los Secretos del Vino y, Paises i Regiones Vinícolas, Ed. Larousse, 1999
Sotés Ruiz, V., et al., Manual de Variedades y Patrones de Vid, MAPA, Madrid, 1990
Generalitat de Catalunya, Mil anys de Viticultura, Ed.Edivisa, 1990
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Vinos de España con Denominación de Origen, Ed. Secretaria General Técnica del Ministerio, Madrid, 2003
Winkler, A., Viticultura, Continental, Mèxic, 1984
Branas, J., Viticulture, ed. Dehan, Montpellier, 1974
Simon, J.L. et col., Viticulture, Payot Lausanne, 2a. ed., 1978
|
|
|