DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura ARBORICULTURA MEDITERRÀNIA Codi 19031206
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ALSINA CLARAVALLS, FRANCISCO JAVIER
Adreça electrònica salvador.garcia@urv.cat
0
Professors/es
GARCÍA LÓPEZ, SALVADOR
ALSINA CLARAVALLS, FRANCISCO JAVIER
Web
Descripció general i informació rellevant Estudi morfològic, fisiològic, ecològic i agronòmic dels principals fruiters de les nostres terres.

Competències
Codi  
A3 Anomenar i formular compostos químics orgànics i inorgànics.
A4 Explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb aspectes bàsics de química i bioquímica.
A10 Comprendre i elaborar la documentació gràfica d'un projecte.
A11 Conèixer els principals components de les cèl.lules, i els principis bàsics dels processos metabòlics i fisiològics.
A13 Conèixer els principlas impactes ambientals relacionats amb la indústria agroalimentària, conèixer eines preventives i correctives i poder mesurar i valorar impactes ambientals.
A15 Valorar la importància de la producció de residus i el seu tractament i/o revalorització.
A17 Avaluar la incidència dels factors de producció en laqualitat dels productes alimentàris.
A18 Conèixer i entendre els processos de producció de matèries primes (plantes i animals).
A22 Conèixer els processos tecnològics de la indústria agroalimentària.
A25 Conèixer les modificacions que sofreixen els aliments durant els processos de preparació, acondicionament, transformació i conservació.
A27 Conèixer els principals components dels aliments i saber realitzar anàlisis dels mateixos.
A28 Saber realitzar controls de qualitat, i saber realitzar una planificació i certificacions de qualitat de productes. Conèixer i aplicar la Traçabilitat.
A35 Conèixer i interpretar l'estructura del sector productiu, del maercat i dels canals de comercialització de productes i disposicions legislatives que l'afectin.
A37 Elaborar projectes, avantprojectes, informes i memòries de reconeixement i programes tècnics.
A39 Saber utilitzar fonts bibliogràfiques i bases de dades relacionades am l'àmbit de la indústria agroalimentària.
B1 Aprendre a aprendre.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre-se amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Sensibilització en temes medioambientals.
B9 Planificació i organització.
B11 Motivació per la qualitat.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C4 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Explicar la morfologia, fisiologia i sistemàtica de l'arbre fruiter en general. A4
A10
A11
A17
A18
A27
B1
B8
C2
Comprendre la incidència dels factors climàtics i edàfics sobre la producció i el desenvolupament vegetatiu de l'arbre fruiter. A4
A10
A17
A18
B1
B6
B8
C2
Determinar les principals tècniques de propagació, plantació i tècniques de conreu de l'arbre fruiter. A3
A10
A13
A15
A17
A18
B1
B6
B8
B11
C2
Conèixer l'origen, les principals zones de conreu, l'evolució de la producció del garrofer, l'olivera, l'avellaner i l'ametller i la comercialització dels seus fruits. A10
A18
A22
A25
A35
B1
B8
B11
C2
Distingir les característiques morfològiques del material vegetal de garrofer, l'olivera, l'avellaner i l'ametller. A13
A17
A18
A27
A37
B1
B8
B11
C2
Predir les exigències ecològiques del garrofer, l'olivera, l'avellaner i l'ametller en funció i relació amb el seu cicle vegetatiu. A4
A10
A11
A17
A18
A37
B1
B8
B11
C2
Aplicar les tècniques adients de conreu del garrofer, l'olivera, l'avellaner i l'ametller. A10
A13
A15
A17
A18
A37
B1
B6
B8
B11
C2
Distingir les principals plagues i malalties del garrofer, l'olivera, l'avellaner i l'ametller i tractar-les tenint en compte sempre la legislació vigent. A3
A11
A13
A15
A17
A18
A28
B1
B6
B8
B11
C2
Transferir coneixements teòrics a través de l'anàlisi crític d'articles mitjançant treball en equip. A10
A13
A39
B1
B3
B5
B6
B7
B8
B9
B11
C1
C2
C4

Continguts
Tema Subtema
BLOC 1: MORFOLOGIA, FISIOLOGIA I ECOLOGIA DE L’ARBRE FRUITER. Tema 1: Introducció: Definició. Classificació botànica.
Tema 2: El sistema radicular. Les micorrizes. La part aèria: l’esquelet: tronc i ramificacions. Borrons. La copa: rames, fulles, flors, fruits i llavors. El creixement de la part aèria.
Tema 3: Els cicles vegetatiu i reproductor. Els estadis fenològics. Fases de la vida d’un arbre. El procés de la floració: inducció i diferenciació floral, esporogènesis, pol.linització i fecundació. L’esterilitat. El procés de la fructificació: desenvolupament i maduració del fruit. La partenocarpia. Les anyades. Els fitoreguladors.
Tema 4: Factors climàtics: temperatures hivernals, primaverals i estivals; pluviometria, insolació i vent. Factors edàfics: limitacions físiques del sòl: profunditat i permeabilitat; limitacions químiques: calcària activa, pH, salinitat i fertilitat.
BLOC 2: REPRODUCCIÓ, PLANTACIÓ I TÈCNIQUES DE CONREU. Tema 5: Reproducció via sexual de fruiters: llavor. Multiplicació via asexual o vegetativa: estaques, capficats, micropropagació. L’empelt. La millora vegetal.
Tema 6: La plantació: preparació del terreny. Esmenes i adobats en fondària. El marc de plantació. La plantació. Les tècniques de conreu: sistemas de reg i de manteniment del sòl.
Tema 7: La poda: objectius i principis. Tipus de poda. Operacions principals i complementàries. Èpoques de realització. Poda de neteja. Poda de formació: sistemes de formació. Poda de fructificació dels fruiters de pinyol.
BLOC 3: EL GARROFER. Tema 8: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques del garrofer. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal.
Tema 9: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització.
Tema 10: Plagues i malalties.
BLOC 4: L’OLIVERA. Tema 11: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques de l’olivera. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal.
Tema 12: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització.
Tema 13: Plagues i malalties.
BLOC 5: L’AVELLANER. Tema 14: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques de l’avellaner. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal.
Tema 15: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització.
Tema 16: Plagues i malalties.
BLOC 6: L’AMETLLER. Tema 17: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques de l’ametller. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal.
Tema 18: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització.
Tema 19: Plagues i malalties.
BLOC 7: EL PRESSEGUER. Tema 20: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques del presseguer. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal.
Tema 21: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització.
Tema 22: Plagues i malalties.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
44 55 99
Pràctiques externes (de camp/sortides)
15 0 15
Treballs
0 30 30
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
1.5 3 4.5
Proves de Desenvolupament
1.5 3 4.5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics.
Pràctiques externes (de camp/sortides) Observació in situ dels diferents fruiters, les seves tècniques d’estudi i de conreu, plagues i malalties, propagació i comercialització.
Treballs Recensió d’articles científics.

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Descripció
Per solucionar dubtes.

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques externes (de camp/sortides) L’assistència a les pràctiques és obligatòria per aprovar l’assignatura. 10%
Treballs Recensions d’articles científics. 30%
Proves objectives de preguntes curtes Prova que combina preguntes de desenvolupament i objectives de teoria i de pràctiques. 60%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'examen final és una prova que combina preguntes de desenvolupament i objectives de teoria i de pràctiques.


Fonts d'informació

Bàsica MOLINA DE LA ROSA, J.L.. & al., Agronomía y poda del Olivar, Junta de Andalucía. Consejería de Agricultura y Pesca, Sevilla, 2004
LLAUDÓ-AVILA, E., Aproximación a la fruticultura integral, Agrolatino, Barcelona, 2000
BALDINI, E., Arboricultura general, Mundi-Prensa, Madrid, 1992
BRETAUDEAU, J. & FAURÉ, Y., Atlas d´arboriculture fruitière. I, II, Lavoisier, Paris, 1990
BATLLE, I. & TOUS, J., Carob tree Ceratonia siliqua L. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops 17, IPK, IPGRI, Roma, 1997
BARRANCO & AL., Catálogo mundial de variedades de olivo, COI, Madrid, 200?
COLETO, J.M., Crecimiento y desarrollo de las especies frutales, Mundi Prensa, Madrid, 1995
SPINA, P., El algarrobo, Mundi Prensa, Madrid, 1989
TOUS MARTÍ, J.& BATLLE I., El algarrobo, Mundi Prensa, Madrid, 1990
GRASSELLY, C. & CROSSA-RAYNAUD P., El almendro, Mundi Prensa, Madrid, 1984
MUNCHARAZ, M., El almendro. Manual técnico, Mundi-Prensa, Madrid, 2004
FELIPE, A.J., El almendro: el material vegetal, Integrum, 2000
VARIS AUTORS, El conreu de l’avellaner, DARP. Generalitat de Catalunya, 1997
SALAZAR-HERNÁNDEZ, D. & MELGAREJO MORENO, P., El cultivo del almendro, Mundi Prensa, Madrid, 2002
BARRANCO, D., FERNÁNDEZ-ESCOBAR, R. i RALLO, L., El cultivo del olivo, Mundi-Prensa / Junta de Andalucia, 2002
JUSCAFRESA, B., El melocotonero, Temas agropecuarios Aedos, Barcelona, 1966
EQUIPO FRUT, El melocotonero. Referencias y técnicas I, II i III, Ed. Tècniques Europees 3 Vol., Barcelona, 1989-1990
TOUS MARTÍ, J., El olivo. Situación y perspectivas en Tarragona, I. E.Tarraconenses, 1990
CARBÓ, J. & IGLESIAS, I., El presseguer. Les varietats de més interès, IRTA, Barcelona, 2002
ANDRÉS CANTERO, F., Enfermedades y plagas del olivo, Riquelme y Vargas., Jaén, 1997
AGUSTÍ, M., Fruticultura, Mundi-Prensa, Madrid, 2004
WESTWOOD, M.N., Fruticultura de zonas templadas, Mundi Prensa, Madrid, 1982
GAUTIER, M., L'Arboriculture fruitiére, Lavoisier, París, Londres, NY, 1993
GAUTIER, M., La culture fruitière. Les productions frutières. Vol. II., Lavoisier, Paris, Londres, NY, 2001
GERMAIN, E. & SARRAQUIGNE, J.P., Le noisetier, Ctifl, Paris, 2004
HILAIRE, C. & GIAUQYE, P., Le Pêcher, Ctifl, Paris, 2003
DURÁN, S., Melocotoneros, nectarinas y pavías. Portainjertos y variedades, Fundació La Caixa, Barcelona, 1993
GUERRERO, A., Nueva olivicultura, Mundi Prensa, Madrid, 1997
VARIS AUTORS, Olivicultura, Fundació La Caixa-Agrolatino, Barcelona , 1994
GARCIA MARÍ, F.; COSTA COMELLES, J.; FERRAGUT PÉREZ, F., Plagas Agrícolas, AGROPUBLI, S.L. (PHYTOMA-España), València, 1994
FERNANDEZ ESCOBAR, R., Planificación y diseño de plantaciones frutales, Mundi Prensa, Madrid, 1996
BRETAUDEAU, J., Poda e injerto de frutales, Mundi-Prensa, Madrid, 1995
CASANOVA, J. & REINÉ, R.J., Prácticas de arboricultura frutal. Textos Docentes nº 82, Universidad de Zaragoza, Zaragoza, 2001
MELGAREJO MORENO, P. & al., Prácticas de fruticultura I, Editado por los autores, 2001
JACKSON, D.I. & LOONEY, N.E., Producción de frutas de climas templados y subtropicales, Acribia S.A., Zaragoza, 2003
SAAVEDRA, m. & PASTOR, M., Sistemas de cultivo en olivar. Manejo de malas hierbas y herbicidas, Agricola Española S.A., Madrid, 2002
VARGAS, F.J., Situación del almendro en los países mediterráneos, Fruticultura Profesional 104: 31-40, 1999
TOUS, J. & ROVIRA, M., Situación y perspectivas agronómicas del avellano. I Jornades Portes Obertes Departament Arboricultura Mediterrània (Mas Bové), IRTA, Tarragona, 2003
GIL-ALBERT, F., Tratado de arboricultura Vol.I-V, Mundi Prensa, Madrid. 1991-1997
MELGAREJO MORENO, P., Tratado de Fruticultura para zonas áridas y semiáridas, Mundi-Prensa, Madrid, 2000
MELGAREJO MORENO, P., Tratado de Fruticultura para zonas áridas y semiáridas. Vol. II Algarrobo, Granado y Jinjolero, Mundi-Prensa, Madrid, 2003
ARREDONDO, M. & ARREDONDO, J.M., Un cultivo ecológico del olivo, Mundi-Prensa, Madrid, 2002
RALLO, L. & AL., Variedades de Olivo en España, Junta Andalucía, MAPA & Mundi-Prensa, 2005

Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Tenir aprovades les assignatures de Biologia i Tecnologies de la Producció Vegetal.