Codi |
|
A3 |
Anomenar i formular compostos químics orgànics i inorgànics. |
A4 |
Explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb aspectes bàsics de química i bioquímica. |
A10 |
Comprendre i elaborar la documentació gràfica d'un projecte. |
A11 |
Conèixer els principals components de les cèl.lules, i els principis bàsics dels processos metabòlics i fisiològics. |
A13 |
Conèixer els principlas impactes ambientals relacionats amb la indústria agroalimentària, conèixer eines preventives i correctives i poder mesurar i valorar impactes ambientals. |
A15 |
Valorar la importància de la producció de residus i el seu tractament i/o revalorització. |
A17 |
Avaluar la incidència dels factors de producció en laqualitat dels productes alimentàris. |
A18 |
Conèixer i entendre els processos de producció de matèries primes (plantes i animals). |
A22 |
Conèixer els processos tecnològics de la indústria agroalimentària. |
A25 |
Conèixer les modificacions que sofreixen els aliments durant els processos de preparació, acondicionament, transformació i conservació. |
A27 |
Conèixer els principals components dels aliments i saber realitzar anàlisis dels mateixos. |
A28 |
Saber realitzar controls de qualitat, i saber realitzar una planificació i certificacions de qualitat de productes. Conèixer i aplicar la Traçabilitat. |
A35 |
Conèixer i interpretar l'estructura del sector productiu, del maercat i dels canals de comercialització de productes i disposicions legislatives que l'afectin. |
A37 |
Elaborar projectes, avantprojectes, informes i memòries de reconeixement i programes tècnics. |
A39 |
Saber utilitzar fonts bibliogràfiques i bases de dades relacionades am l'àmbit de la indústria agroalimentària. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
B6 |
Comprometre-se amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional. |
B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà. |
B8 |
Sensibilització en temes medioambientals. |
B9 |
Planificació i organització. |
B11 |
Motivació per la qualitat. |
C1 |
Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C4 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia. |
Objectius |
Competències |
Explicar la morfologia, fisiologia i sistemàtica de l'arbre fruiter en general. |
A4 A10 A11 A17 A18 A27
|
B1 B8
|
C2
|
Comprendre la incidència dels factors climàtics i edàfics sobre la producció i el desenvolupament vegetatiu de l'arbre fruiter. |
A4 A10 A17 A18
|
B1 B6 B8
|
C2
|
Determinar les principals tècniques de propagació, plantació i tècniques de conreu de l'arbre fruiter. |
A3 A10 A13 A15 A17 A18
|
B1 B6 B8 B11
|
C2
|
Conèixer l'origen, les principals zones de conreu, l'evolució de la producció del garrofer, l'olivera, l'avellaner i l'ametller i la comercialització dels seus fruits. |
A10 A18 A22 A25 A35
|
B1 B8 B11
|
C2
|
Distingir les característiques morfològiques del material vegetal de garrofer, l'olivera, l'avellaner i l'ametller. |
A13 A17 A18 A27 A37
|
B1 B8 B11
|
C2
|
Predir les exigències ecològiques del garrofer, l'olivera, l'avellaner i l'ametller en funció i relació amb el seu cicle vegetatiu. |
A4 A10 A11 A17 A18 A37
|
B1 B8 B11
|
C2
|
Aplicar les tècniques adients de conreu del garrofer, l'olivera, l'avellaner i l'ametller. |
A10 A13 A15 A17 A18 A37
|
B1 B6 B8 B11
|
C2
|
Distingir les principals plagues i malalties del garrofer, l'olivera, l'avellaner i l'ametller i tractar-les tenint en compte sempre la legislació vigent. |
A3 A11 A13 A15 A17 A18 A28
|
B1 B6 B8 B11
|
C2
|
Transferir coneixements teòrics a través de l'anàlisi crític d'articles mitjançant treball en equip. |
A10 A13 A39
|
B1 B3 B5 B6 B7 B8 B9 B11
|
C1 C2 C4
|
Tema |
Subtema |
BLOC 1: MORFOLOGIA, FISIOLOGIA I ECOLOGIA DE L’ARBRE FRUITER. |
Tema 1: Introducció: Definició. Classificació botànica.
Tema 2: El sistema radicular. Les micorrizes. La part aèria: l’esquelet: tronc i ramificacions. Borrons. La copa: rames, fulles, flors, fruits i llavors. El creixement de la part aèria.
Tema 3: Els cicles vegetatiu i reproductor. Els estadis fenològics. Fases de la vida d’un arbre. El procés de la floració: inducció i diferenciació floral, esporogènesis, pol.linització i fecundació. L’esterilitat. El procés de la fructificació: desenvolupament i maduració del fruit. La partenocarpia. Les anyades. Els fitoreguladors.
Tema 4: Factors climàtics: temperatures hivernals, primaverals i estivals; pluviometria, insolació i vent. Factors edàfics: limitacions físiques del sòl: profunditat i permeabilitat; limitacions químiques: calcària activa, pH, salinitat i fertilitat.
|
BLOC 2: REPRODUCCIÓ, PLANTACIÓ I TÈCNIQUES DE CONREU. |
Tema 5: Reproducció via sexual de fruiters: llavor. Multiplicació via asexual o vegetativa: estaques, capficats, micropropagació. L’empelt. La millora vegetal.
Tema 6: La plantació: preparació del terreny. Esmenes i adobats en fondària. El marc de plantació. La plantació. Les tècniques de conreu: sistemas de reg i de manteniment del sòl.
Tema 7: La poda: objectius i principis. Tipus de poda. Operacions principals i complementàries. Èpoques de realització. Poda de neteja. Poda de formació: sistemes de formació. Poda de fructificació dels fruiters de pinyol.
|
BLOC 3: EL GARROFER. |
Tema 8: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques del garrofer. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal.
Tema 9: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització.
Tema 10: Plagues i malalties.
|
BLOC 4: L’OLIVERA. |
Tema 11: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques de l’olivera. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal.
Tema 12: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització.
Tema 13: Plagues i malalties.
|
BLOC 5: L’AVELLANER. |
Tema 14: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques de l’avellaner. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal.
Tema 15: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització.
Tema 16: Plagues i malalties.
|
BLOC 6: L’AMETLLER. |
Tema 17: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques de l’ametller. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal.
Tema 18: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització.
Tema 19: Plagues i malalties.
|
BLOC 7: ELS CÍTRICS |
Tema 20: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal.
Tema 21: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització.
Tema 22: Plagues i malalties.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
44 |
55 |
99 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
15 |
0 |
15 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Explicació dels continguts teòrics. |
Pràctiques de camp/sortides |
Observació in situ dels diferents fruiters, les seves tècniques d’estudi i de conreu, plagues i malalties, propagació i comercialització. |
|
Descripció |
Per solucionar dubtes. |
|
|
Descripció |
Pes |
Pràctiques de camp/sortides |
L’assistència a les pràctiques és obligatòria per aprovar l’assignatura. |
10% |
Proves mixtes |
|
70% |
Altres |
|
20% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'examen final és una prova que combina preguntes de desenvolupament i objectives de teoria i de pràctiques. |
Bàsica |
LLAUDÓ-AVILA, E., Aproximación a la fruticultura integral, Agrolatino, Barcelona, 2000
MOLINA DE LA ROSA, J.L.. & al., Agronomía y poda del Olivar, Junta de Andalucía. Consejería de Agricultura y Pesca, Sevilla, 2004
BALDINI, E., Arboricultura general, Mundi-Prensa, Madrid, 1992
BRETAUDEAU, J. & FAURÉ, Y., Atlas d´arboriculture fruitière. I, II, Lavoisier, Paris, 1990
BATLLE, I. & TOUS, J., Carob tree Ceratonia siliqua L. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops 17, IPK, IPGRI, Roma, 1997
BARRANCO & AL., Catálogo mundial de variedades de olivo, COI, Madrid, 200?
COLETO, J.M., Crecimiento y desarrollo de las especies frutales, Mundi Prensa, Madrid, 1995
SPINA, P., El algarrobo, Mundi Prensa, Madrid, 1989
TOUS MARTÍ, J.& BATLLE I., El algarrobo, Mundi Prensa, Madrid, 1990
GRASSELLY, C. & CROSSA-RAYNAUD P., El almendro, Mundi Prensa, Madrid, 1984
MUNCHARAZ, M., El almendro. Manual técnico, Mundi-Prensa, Madrid, 2004
FELIPE, A.J., El almendro: el material vegetal, Integrum, 2000
VARIS AUTORS, El conreu de l’avellaner, DARP. Generalitat de Catalunya, 1997
SALAZAR-HERNÁNDEZ, D. & MELGAREJO MORENO, P., El cultivo del almendro, Mundi Prensa, Madrid, 2002
BARRANCO, D., FERNÁNDEZ-ESCOBAR, R. i RALLO, L., El cultivo del olivo, Mundi-Prensa / Junta de Andalucia, 2002
, , ,
, , ,
TOUS MARTÍ, J., El olivo. Situación y perspectivas en Tarragona, I. E.Tarraconenses, 1990
., , ,
ANDRÉS CANTERO, F., Enfermedades y plagas del olivo, Riquelme y Vargas., Jaén, 1997
AGUSTÍ, M., Fruticultura, Mundi-Prensa, Madrid, 2004
WESTWOOD, M.N., Fruticultura de zonas templadas, Mundi Prensa, Madrid, 1982
GAUTIER, M., L'Arboriculture fruitiére, Lavoisier, París, Londres, NY, 1993
GAUTIER, M., La culture fruitière. Les productions frutières. Vol. II., Lavoisier, Paris, Londres, NY, 2001
GERMAIN, E. & SARRAQUIGNE, J.P., Le noisetier, Ctifl, Paris, 2004
, , ,
, , ,
GUERRERO, A., Nueva olivicultura, Mundi Prensa, Madrid, 1997
VARIS AUTORS, Olivicultura, Fundació La Caixa-Agrolatino, Barcelona , 1994
GARCIA MARÍ, F.; COSTA COMELLES, J.; FERRAGUT PÉREZ, F., Plagas Agrícolas, AGROPUBLI, S.L. (PHYTOMA-España), València, 1994
FERNANDEZ ESCOBAR, R., Planificación y diseño de plantaciones frutales, Mundi Prensa, Madrid, 1996
BRETAUDEAU, J., Poda e injerto de frutales, Mundi-Prensa, Madrid, 1995
CASANOVA, J. & REINÉ, R.J., Prácticas de arboricultura frutal. Textos Docentes nº 82, Universidad de Zaragoza, Zaragoza, 2001
MELGAREJO MORENO, P. & al., Prácticas de fruticultura I i II, Editado por los autores, 2001-2004
JACKSON, D.I. & LOONEY, N.E., Producción de frutas de climas templados y subtropicales, Acribia S.A., Zaragoza, 2003
SAAVEDRA, m. & PASTOR, M., Sistemas de cultivo en olivar. Manejo de malas hierbas y herbicidas, Agricola Española S.A., Madrid, 2002
VARGAS, F.J., Situación del almendro en los países mediterráneos, Fruticultura Profesional 104: 31-40, 1999
TOUS, J. & ROVIRA, M., Situación y perspectivas agronómicas del avellano. I Jornades Portes Obertes Departament Arboricultura Mediterrània (Mas Bové), IRTA, Tarragona, 2003
GIL-ALBERT, F., Tratado de arboricultura Vol.I-V, Mundi Prensa, Madrid. 1991-1997
MELGAREJO MORENO, P., Tratado de Fruticultura para zonas áridas y semiáridas, Mundi-Prensa, Madrid, 2000
MELGAREJO MORENO, P., Tratado de Fruticultura para zonas áridas y semiáridas. Vol. II Algarrobo, Granado y Jinjolero, Mundi-Prensa, Madrid, 2003
ARREDONDO, M. & ARREDONDO, J.M., Un cultivo ecológico del olivo, Mundi-Prensa, Madrid, 2002
RALLO, L. & AL., Variedades de Olivo en España, Junta Andalucía, MAPA & Mundi-Prensa, 2005
AGUSTÍ, M., Citricultura, Mundi-Prensa, 2000
Diversos autors, Guía de las frutas cultivada. Identificación y Cultivo, Mundi-Prensa, 2001
Loussert, R., Los Agrios, Mundi-Prensa, 1992
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOLOGIA/19031005 | TECNOLOGIES DE LA PRODUCCIÓ VEGETAL/19031012 |
|
|
Altres comentaris |
Tenir aprovades les assignatures de Biologia i Tecnologies de la Producció Vegetal. |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|