DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) CONSERVACIÓ I DISTRIBUCIÓ D'ALIMENTS Codi 19031241
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Adreça electrònica silvia.delamo@urv.cat
Professors/es
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Codi  
A22 Conèixer els processos tecnològics de la indústria agroalimentària.
A23 Conèixer els fonaments de la enginyeria de processos agroalimentaris i ser capaç d'aplicar-los al càlcul d'equips i instal.lacions de procés.
A25 Conèixer les modificacions que sofreixen els aliments durant els processos de preparació, acondicionament, transformació i conservació.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C4 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer els processos tecnològics de la indústria agroalimentària. A22
Conèixer els fonaments de la enginyeria de processos agroalimentaris i ser capaç d'aplicar-los al càlcul d'equips i instal.lacions de procés A23
Conèixer les modificacions que sofreixen els aliments durant els processos de preparació, acondicionament, transformació i conservació. A25
Aprendre a aprendre. B1
Resoldre problemes de forma efectiva. B2
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. B4
Treballar de forma col·laborativa. B5
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. C2
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia. C4

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: Bases de la conservació dels aliments
1.1 Vida útil dels aliments
1.2 Factors de qualitat en els aliments
1.3 Factors d’alteració dels aliments
1.4 Principals causes d’alteració dels aliments
1.5 Cinètica de deteriorament
TEMA 2: Mètodes industrials de conservació d’aliments
2.1 Factors que influeixen en el desenvolupament microbià.
2.1 Procediments utilitzats en la conservació d’aliments
2.3 Mètodes industrials de conservació
TEMA 3: Tractaments tèrmics de conservació d’aliments
3.1 Transferència de calor en estat no estacionari.
3.2 Tractaments de conservació per calor: escaldat, esterilització i pasteurització
3.3 Tractaments de conservació per fred: refrigeració i congelació
TEMA 4: Tractaments de conservació per eliminació d’aigua.
4.1 Deshidratació amb aire calent
4.2 Liofilització
TEMA 5: Tractaments de conservació amb aplicació de radiacions
5.1 Radiacions no ionitzants: radiació infraroja i microones
5.2 Radiacions ionitzants
TEMA 6: Tractaments no tèrmics de conservació d’aliments
6.1 Altes pressions
6.2 Camps elèctrics
6.3 Conservants químics
TEMA 7: Conservació d’aliments en atmosfera controlada o modificada

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
30 30 60
Treballs
0 11 11
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
15 22.5 37.5
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves pràctiques
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte, recollir informació sobre els estudiants i presentar l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Treballs Treballs que realitza l'alumne.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i debat sobre un problema o exercici relacionat amb els continguts de l'assignatura.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne podrà consultar dubtes al professor en el seu despatx sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’assignatura. L’alumne podrà consultar dubtes al professor emprant la plana web de l’assignatura i el correu electrònic sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’assignatura (montse.ferrando@urv.cat)

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs Es lliuraran entre 5 i 6 activitats que es plantejaran durant el quadrimestre. 50%
Proves pràctiques Aquesta prova inclourà problemes o casos a resoldre. Es realitzarà una única prova al final del quadrimestre. 50%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

BIBLIOGRAFIA

Llibre de text recomanat

A. Casp i J. Abril, Procesos de Conservación de Alimentos, A. Madrid Vicente, Ediciones Mundi-Prensa, Madrid, 1999.

Llibres generals

M. S. Rahman, Manual de Conservación de los Alimentos, Ed. Acrbibia S.A., Zaragoza, 2002.

F. A..R. Oliveira i J. C. Oliveira Processing Foods, CRC Press, Boca Raton, 1999.

J.L. Aleixandre Conservación de Alimentos, Universidad Politécnica de Valencia, Servicio de Publicaciones, València, 1997.

G.W. Gould, New Methods of Food Preservation, Blackie Academic and Professional, Glasgow, 1995.

P. Fellows, Tecnología del Procesado de los Alimentos: Principios y Pràcticas. Ed. Acribia, Zaragoza, 1994.

 

 

 

 

 

Complementària

Llibres de referència

N.N. Potter i J.H. Hotchkiss, Food Science, Chapman and Hall , New York, 1995.

Singh, D.R. Heldman Introduction to Food Engineering, 2a ed. Academic Press, San Diego, 1993.

McCabe, W.L. & Smith, J.C., Unit Operations of Chemical Engineering, 3rd edition, McGraw Hill 1976.

Llibres de tècniques específiques

Barbosa, G.V. i Vega H. Deshidratación de Alimentos, Ed. Acribia, Zaragoza, 2000.

Bureau, G. i Multon, J.-L. editors, Food Packaging Technology, VCH Publishers, Inc. New York, 1996.

López, A. Las Instalaciones Frigoríficas en las Industrias Agroalimentarias, A. Madrid Vicente, Ediciones, Madrid, 1994.

R.T. Parry, coordinador, Envasado de los Alimentos en Atmósfera Modificada, A. Madrid Vicente Ediciones, Madrid, 1995.

D.A. Ledward, D.E. Johnston, R.G. Earnshaw i A.P.M. Hasting, editors, High Pressure Processing of Foods, Nottingham University Press, Loughborough, 1995.

F. Paine i H. Paine, Manual de Envasado de Alimentos, A. Madrid Vicente Ediciones, Madrid, 1994.

Rees, J.A.G i Bettison, J. Procesado Térmico y Envasado de los Alimentos, Ed. Acibia S.A, Zaragoza, 1994.

Nuevo Curso de Ingeniería del Frio, A. Madrid Vicente, Ediciones, Madrid, 1993.

Gruda, Z. i Postolski, J. Tecnología de la Congelación de los Alimentos, Ed. Acribia S.A., Zaragoza, 1986.

Adreces electròniques

http://www.codexalimentarius.net/

 

 

 

 

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
OPERACIONS BÀSIQUES I TECNOLOGIES D'ALIMENTS/19031010
ENGINYERIA DEL MEDI RURAL/19031011
MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS/19031204
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent