DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) CONSERVACIÓ I DISTRIBUCIÓ D'ALIMENTS Codi 19031241
Ensenyament
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Adreça electrònica silvia.delamo@urv.cat
Professors/es
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Web
Descripció general i informació rellevant
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: Bases de la conservació dels aliments
1.1 Vida útil dels aliments
1.2 Factors de qualitat en els aliments
1.3 Factors d’alteració dels aliments
1.4 Principals causes d’alteració dels aliments
1.5 Cinètica de deteriorament
TEMA 2: Mètodes industrials de conservació d’aliments
2.1 Factors que influeixen en el desenvolupament microbià.
2.1 Procediments utilitzats en la conservació d’aliments
2.3 Mètodes industrials de conservació
TEMA 3: Tractaments tèrmics de conservació d’aliments
3.1 Transferència de calor en estat no estacionari.
3.2 Tractaments de conservació per calor: escaldat, esterilització i pasteurització
3.3 Tractaments de conservació per fred: refrigeració i congelació
TEMA 4: Tractaments de conservació per eliminació d’aigua.
4.1 Deshidratació amb aire calent
4.2 Liofilització
TEMA 5: Tractaments de conservació amb aplicació de radiacions
5.1 Radiacions no ionitzants: radiació infraroja i microones
5.2 Radiacions ionitzants
TEMA 6: Tractaments no tèrmics de conservació d’aliments
6.1 Altes pressions
6.2 Camps elèctrics
6.3 Conservants químics
TEMA 7: Conservació d’aliments en atmosfera controlada o modificada

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne podrà consultar dubtes al professor en el seu despatx sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’assignatura. L’alumne podrà consultar dubtes al professor emprant el Moodle i el correu electrònic sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’assignatura (silvia.delamo@urv.cat)

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Tant a la primera com a la segona convocatòria el sistema d'avaluació serà fer un Examen final (Problemes a resoldre relacionats amb el temari) que comptarà el 100% de la nota.

Confirmar aquestes dates i horaris en els calendaris d'exàmens de la FE


Fonts d'informació
Bàsica

BIBLIOGRAFIA

Llibre de text recomanat

A. Casp i J. Abril, Procesos de Conservación de Alimentos, A. Madrid Vicente, Ediciones Mundi-Prensa, Madrid, 1999.

Llibres generals

M. S. Rahman, Manual de Conservación de los Alimentos, Ed. Acrbibia S.A., Zaragoza, 2002.

F. A..R. Oliveira i J. C. Oliveira Processing Foods, CRC Press, Boca Raton, 1999.

J.L. Aleixandre Conservación de Alimentos, Universidad Politécnica de Valencia, Servicio de Publicaciones, València, 1997.

G.W. Gould, New Methods of Food Preservation, Blackie Academic and Professional, Glasgow, 1995.

P. Fellows, Tecnología del Procesado de los Alimentos: Principios y Pràcticas. Ed. Acribia, Zaragoza, 1994.

 

 

 

 

 

Complementària

Llibres de referència

N.N. Potter i J.H. Hotchkiss, Food Science, Chapman and Hall , New York, 1995.

Singh, D.R. Heldman Introduction to Food Engineering, 2a ed. Academic Press, San Diego, 1993.

McCabe, W.L. & Smith, J.C., Unit Operations of Chemical Engineering, 3rd edition, McGraw Hill 1976.

Llibres de tècniques específiques

Barbosa, G.V. i Vega H. Deshidratación de Alimentos, Ed. Acribia, Zaragoza, 2000.

Bureau, G. i Multon, J.-L. editors, Food Packaging Technology, VCH Publishers, Inc. New York, 1996.

López, A. Las Instalaciones Frigoríficas en las Industrias Agroalimentarias, A. Madrid Vicente, Ediciones, Madrid, 1994.

R.T. Parry, coordinador, Envasado de los Alimentos en Atmósfera Modificada, A. Madrid Vicente Ediciones, Madrid, 1995.

D.A. Ledward, D.E. Johnston, R.G. Earnshaw i A.P.M. Hasting, editors, High Pressure Processing of Foods, Nottingham University Press, Loughborough, 1995.

F. Paine i H. Paine, Manual de Envasado de Alimentos, A. Madrid Vicente Ediciones, Madrid, 1994.

Rees, J.A.G i Bettison, J. Procesado Térmico y Envasado de los Alimentos, Ed. Acibia S.A, Zaragoza, 1994.

Nuevo Curso de Ingeniería del Frio, A. Madrid Vicente, Ediciones, Madrid, 1993.

Gruda, Z. i Postolski, J. Tecnología de la Congelación de los Alimentos, Ed. Acribia S.A., Zaragoza, 1986.

Adreces electròniques

http://www.codexalimentarius.net/

 

 

 

 

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent